Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Projekt: Panoramska glava ..."Panohead"...
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
plav
cisto sam zaljubljen u ovakve " Prostorske slike" rolleyes.gif biggrin.gif
Volim planinarenje pa kad sam naisao na ovu stranicu od kolege iz Slovenije odusevio sam se.
http://www.markopotocnik.com/index.php?opt...=2&Itemid=3
Nadam se da nisam sam koji voli ovakve snimke pa ako neko zeli da razmijenimo istkustva oko tehnike, software itd volio bih da se javi.

Evo blizi se kraju-Izrada PANORAMSKE GLAVE sa platom za okretanje!
Noseci djelovi su iz aluminijuma, sve je vrlo cvrsto i veoma lako.

Ovo jedan je Prototyp.

Citavu glavu nosi plata za okretanje (slicna Mafrotto 300N) sa 4 opcije dijeljenja skale 360°( 60°, 45°, 30°,15°). Ona je sa dva (zlatna smile.gif ) sarafa povezana sa Pano-glavom i dozvoljava, klizeci, odvijanjem ova dva sarafa pomjeranje glave na Nodalpoint

Gornji zglob odobrava okretanje sine sa Fotoaparatom na +90°, 0°, -90° i to u intervalima od 15°..
na nosecoj , vodoravnoj sini pravim jedan klizacki " komad" na kojem ce biti zasarafljen adapter za priveznu plocu.

Mala serija od 5 komada slijedi sa namjerom mijenjati ih za Pano/Foto-Software. Glava je tako konstruisana da odgovara svim fotoaparatima.

Canon Eos 400d i kitobjektiv imam. Sad samo smile.gif sto mi fali jeste jedan dobar UWW objektiv. Razmisljao sam duze vremena za Peleng-Fisheye ali mislim da kvalitet slike nije najbolji. S druge strane volio bih imati jedan sirokougaoni. Razmisljam o Sigma 10-20 . Sve je stvar novca.....

Sta vi mislite? Ima li neko do vas iskustva sa ovakvim 360° x 180° slikama?
Volio bih da napisete koju recenicu.....

PS
Krajnja dorada ce biti krajem ove nedjelje pa su se javiti sa novim slikama.
1nf1n1ty
uhh,ja bih voleo sklopni i radionichke crteze ove skalamerije smile.gif
plav
Sjutra cu staviti slike dovrsenog modela.

POzdrav
operic
uh ovi primeri sa sajta su zadivljujuci!

nisam gledao, jel ima objasnjenje koliko fotki treba napraviti za tako nesto?
da li je pano glava bas neophodna, ili moze i iz ruke da se odradi?
da li mora nekim wide objektivom (npr sigma 10-20) ili moze i nekim klasicnim?
koja je uopste 'tehnika' fotkanja?

ja sam do sada pravio panorame od par spojenih slika, ali nikad nisam 360x180, ovo me je bas zainteresovalo smile.gif
phenomenon
Uh ovo je stvarno vrh!
UnderDog
Ja sam ovakve panorame nedavno video, kod Joe McNally-a na blogu, i oduševio sam se. Ovi primeri koje si okačio su odlični i hvala ti za link. Svaka čast za konstrukciju. Nego, zna li neko koji softver se koristi za ovakve panoprame? Stvarno, što ne bi moglo iz ruke? Još jednom, svaka čast.
Bukinjo
ima li gde da se kupi ovako nesto?
smile.gif
1nf1n1ty
ne bi moglo iz ruke jer je verovatnoca da necesh imati `duhove` jednaka nuli,pa i sa pano glavom,ako ne znash kako da odredish nodal point dosta je teshko napraviti ovako neshto..
plav
Pozdrav svima,

zahvljujem se na komenarima. Volio bih da se ova tema i dalje siri da bi prodobili mozda jos kojeg zainteresovanog za ovakve slike jer koliko vidim na Zoni nije puno zastupljena ova vrsta fotografije. Ja sam licno proslog ljeta stekao malo iskustva sa svim tim ali sam ipak jos na pocetku a i moram prizati da je i tehnika, koja je neophodna za to, dosta skupa. Prva panoramska glava koju sam napravio je bila dosta teska i glomazna pa sam je htio u svakom slucaju zamijeniti sa manjom, laksom, ljepsom smile.gif . Dosta me je vremena kostalo ali sad na kraju je sve zaboravljeno.

Radovi su privedeni kraju! Zadnji sarafi su navijeni tako da se moze vidjeti kako izgleda kad je gotov:
CAD crtezi su bili osnova za konstrukciju. CNC masine zu dovrsavale posao.

@ underdog
Iz slobodne ruke se ne moze napraviti Panorama od 360° x 180°! Za to je potrebno poznavanje i podesavanje Nodalpoint-a, a sto se njega tice nije teska stvar, ima masa stranica na Net-u koje to sve fino i slikovito objasnjuju. Evo jedne na nasem:
http://www.svjetlopisi.com/2007/07/17/panorame-dok-trepnes/

Sirokougaoni objektiv ne mora biti. Jedan Kit objektiv (kod DSLR-kamera) moze da odradi isto dobro stvar. Stvar je samo kvaliteta slike i udobnosti.
Sa jednim npr Sigma 8mm-Fisheye: postavis stalak, namontiras kameru, sljocnes 3-4 puta, spakujes kameru i stativ i odes da pijes kafu smile.gif . Kod drugih koji nisu siroki, nrp Kit sa 18 mm, trebas nekih 35 puta da slikas da bi modao da pijes kafu smile.gif
Jedna kompaktna kamera moze isto vrlo dobro, na isti nacin, odraditi panoramu.
Evo jedne stranice za objasnjenje koliko fotki treba za koji objektiv:
http://www.heiliger-net.de/panphoto/bildwi....htm#Berechnung

Ima i dosta software-a koji obradjuje svoj posao. Ja licno nemam, osim test versije, nista od toga pa mi je zato i cilj da se mijenjam sa nekim ako ima interesa.

Sve u svemu zadovoljan sam sa konstrukcijom. Alu profili mogu biti jios deblji, npr 30 x 30 mm, ali stvarno nema potrebe jer je statika sasvim u redu. Cijena jedne nove pano-glave u ovom segmentu bi bila nekih 180 euro. Uz to okretna glava sa Raster-opcijom npr. Manfrotto 300N 160,- euro. Ovo sto sam ja pravio bice, znatno, znatno jeftinije smile.gif !

Evo poceo je danas i snijeg da pada u ovamo u Njemacku. Dako stignem da izadjem da napravim neku panoramicu za reklamu. smile.gif

Pozdrav
Plav

supersonic
Ja vidim da je ovo sprava za 360 - 180 panorame.Međutim, da li je ovo neophodno da se prave panorame ''obične''?

Ne bih želio zaboraviti pohvaliti trud, i znanje gosp. plava.Zaista je potrebno žestoko znanje da se napravi ovako nešto.

Svaka čast još jednom i nemojte me pogrešno razumjeti, ali zaista mi nije jasno.Običan stativ može isto ovo osim 360-180 varijante.

Veliki pozdrav.
drx
naravno , aline toliko kvalitetno (guglaj: paralax)
plav
CITAT (supersonic)
Ja vidim da je ovo sprava za 360 - 180 panorame.Međutim, da li je ovo neophodno da se prave panorame ''obične''?

Nije! smile.gif Pogledaj ovdje na Zoni slike od gosp. Phenomenon. Vrlo profesionalne slike a koliko znam su sve iz slobodne ruke.

CITAT (supersonic)
Ne bih želio zaboraviti pohvaliti trud, i znanje gosp. plava.Zaista je potrebno žestoko znanje da se napravi ovako nešto.

Hvala! smile.gif

CITAT (supersonic)
Svaka čast još jednom i nemojte me pogrešno razumjeti, ali zaista mi nije jasno.Običan stativ može isto ovo osim 360-180 varijante.

Na zalost moram reci da nije tako. Bez odredjenog Nodalpoint-a (Cvora) i bez navedene tehnike nije moguce izvesti da se na slici vidi i Zenit (nebo, vertikalno 90° iznad tebe) i Nadir ( zemlja tacno 90° ispod tebe ).

Pozdrav

plav
....posto se ponavlja pitanje kolika je cijena:

-na prvom mjestu ja to nudim za razmjenu za Software, ili neku techniku, stalak ili sl.
-ako to ne dolazi u obzir onda 95,-€ za Panoramsku glavu + (ako zelite) noseca plocica sa adapterom od 30,- €.

Ovo sa plocicom sam namjerno izvojio jer skoro svako ima neku plocicu koju moze vrlo lako namontirati na odredjeno mjesto. Navoji i sarafi za montagu plocice kao i klizeci dio od aluminijuma su u paketu.

Pozdrav
plav
Pavle Pekovic
CITAT (UnderDog @ Nov 21 2008, 11:40) *
Ja sam ovakve panorame nedavno video, kod Joe McNally-a na blogu, i oduševio sam se. Ovi primeri koje si okačio su odlični i hvala ti za link. Svaka čast za konstrukciju. Nego, zna li neko koji softver se koristi za ovakve panoprame? Stvarno, što ne bi moglo iz ruke? Još jednom, svaka čast.

Stvarno, svaka čast za ovaj projekat. Lepo i uredno napravljeno.

Underdože, za pravljenje viewer-a panorama koristim Panosalado software. Dobar je jer je u flash-u pa nije potrebno instalirati kod korisnika dodatak softver. Uz to, mogućnosti konfigurisanja su fantastične a tu je i source pa se može prilagoditi potrebama. Na primer, panoramu možeš da napraviš kao klasičnu 360 fotku, ali zanimljivije je da možeš da napraviš fotku poda, plafona, levo, desno, pravo i pozadi pa da je daš softveru a on od toga u viewer-u napravi pristojan pogled.

Evo stranice sa primerima. Odave se može download-ovati source i primeri.
plav
Glavu sam napravio tako da se moze pricvrstiti i na 3/8"i na 1/4" navrtanj.
Prvo je probijena rupa od 3/8" sa navojima pa u nju uvijen adapter-Saraf koji je probijen sa 1/4".
Tako po potrebi mozete ostaviti saraf unutra ako imate stalak sa 1/4" ili je izvadite i koristite 3/8".

Na slici se tacno vidi:

Na kraju jedna vijest za one koji moraju ili hoce da nose puno opreme:
Adapter vaga kompletan samo 650 grama! smile.gif
phenomenon
Brate svaka cast
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.