Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Neće da mi okida Radio trigger sa aparata
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
BlackSnake
Kupih set za wireless okidanje bliceva sa dva prijemnika.
Kada okinem blic pomoću tastera na predajniku radi bez problema, međutim kada predajnik montiram na aparat Canon 450D onda on ne aktivira trigger kada aparat škljocne (uopšte ne prorati lampica na predajniku).

Nemam pojma šta bi moglo biti. Da nije nešto do 450-ke jer znam da se niko nije žalio sa 400-tkama i 350-kama.
Otvarao sam predajnik i vidim da kontakti sa tastera idu paralelno sa kontaktima na hot shue. To znači da aparat prilikom okidanja neće da spoji ove kontakte. Da napomenem da recimo blic 430EX kada je na aparatu radi normalno.

Wireless triger je naručen od link-delight.
Miljko KG
Ako blic na aparatu radi, onda je do kontakta na tom okidacu. Proveri "higijenu" tog kontakta. Nisi napisao koji wireless sistem, ali, mislim da mora da radi i na 450d.
Dr Bouz
brzina?
BlackSnake
CITAT (Miljko KG @ Nov 19 2008, 08:32) *
Ako blic na aparatu radi, onda je do kontakta na tom okidacu. Proveri "higijenu" tog kontakta. Nisi napisao koji wireless sistem, ali, mislim da mora da radi i na 450d.

Wireless set je PT-04 i na njemu piše Blazzer.
Kontakt mi djeluje dobar jer je nov, mada ću ga ipak očistiti.
Još nisam probao da stavim neku kvalitetniju bateriju u transmitteru, to je ona mala od 12V.

Inače na aparatu koliko ja kužim ne treba nešto posebno podešavati. Kontakti na hot shue uvijek okidaju, nadam se.
BlackSnake
CITAT (Dr Bouz @ Nov 19 2008, 08:38) *
brzina?

Misliš na brzinu ekspozicije na aparatu, pa probavao sam razne varijante. A ima li tu nekih varijanti koje mogu praviti problem, možda trebam neku određenu brzinu koristiti. unsure.gif
Dragan-85
Max duzina expozicije za 450D je cini mi se 1/200 (sync speed) , mada sumnjam da je do toga, jer koliko sam razumeo, kada okidas sa aparatom ,blic ne opaljuje?
Ne verujem da aparat nece da prespoji kontakte prilikom okidanja, jer ti 430ex radi.
Mozda se kontakt na triggeru sa hotshoe do ploce otkacio, proveri to.

Dr Bouz
a jel' ima high sinc 450 sa tim 430? (ono da puca i na vecim brzinama od "najveche"). ja konkretno slikam sa wirelessima na 1/160 uglavnom, na 1/200 recimo "ne stizhe" tu i tamo. znaci probaj neku manju brzinu tipa 125, 60... ako ne radi, onda imash definitivno hladan lem negde na tim zhichkama- jedna od 4 tachke (2 na kontaktu gde je prekidach na predajniku, i 2 gde su kontakti za papuchicu (koji se dalje nastavljaju dakle jedan na onu "lopticu" koja ide na centralnu tachku na aparatu, i jedna sa strane). (posto kazes da ono test-dugmence uredno okida).
*b.t.w. dobro doshli u svijet narodne republike kine, veselja svekolike vrste za siromashne globalne slojeve stanovnishtva. laugh.gif
BlackSnake
Hvala na odgovorima, čim dođem kući probaću zamijeniti bateriju i pregledati još jednom kontakte iako sam to već odradio pa i prelemio.
Javim vam rezultat.
-=: soNic :=-
meni se to isto desavalo kada je slabija baterija ili risiver nije u dometu.. na dugme okine, sa aparata ne okine

promena razdaljine sa risiverom i/ili promena baterije meni je poboljshala situaciju smile.gif
BlackSnake
CITAT (-=: soNic :=- @ Nov 19 2008, 11:28) *
meni se to isto desavalo kada je slabija baterija ili risiver nije u dometu.. na dugme okine, sa aparata ne okine

promena razdaljine sa risiverom i/ili promena baterije meni je poboljshala situaciju smile.gif

Ma i ja na to sumnjam, jer taster daje čisti kratki spoj dok aparat daje spoj sa izvjesnim prelaznim otporom reda kilooma pa kada je baterija na granici nije dovoljno za okidanje.
Sve u svemu javiću vam kada probam.

Uglavnom spravica lijepo izgleda, izrada je solidna pa je preporučujem, naravno ako se ispostavi da je ovaj nedostatak zbog baterije.
KizaTheDeath
Ehej CrnaGujo smile.gif Ako imas mogucnost, pre promene baterije probaj ga na jos nekom aparatu (bilo kom koji ima "vrucu cipelicu").

Pozdrav!
Lexus
Ja bas gledam za neke bezicne okidace bliceva pa bi valjala preporuka, koji i odakle da se naruci. Fala smile.gif
Dragan-85
Lex, preporuka od mene za PT-04 (guru-store).

Ukratko, sa svezim baterijama domet preko 30m, radi sync do 1/1250 ako se dobro secam (probano na nikonu).

BlackSnake
Evo ljudi riješio sam problem pa da podijelim iskustvo sa vama.
Dakle vizuelno sam uporedio papučicu na aparatu sa papučicom na triggeru i učinilo mi se da kada trigger legne do kraja ipak ne dostiže do kontakta na aparatu. Gurnem ti ja malo jače trigger skoro do neprirodnog položaja i probam ... viola, stvar RADI biggrin.gif
Sada još ostaje da malo isturpijam plastike sa papučice na trigerru da ne moram siliti nabijanje i to je to.
Inače i kod mene je PT-04 (Ebay zakon) i predobro to sve šljaka, nema fulova u okidanju, barem onih dvadesetak kojih sam napravio u seriji.

PS. Jedino što se meni ne sviđa je premali prijemnik pa kada na njega nabiješ blic djeluje neprirodno i nesigurno
mcveja
^^
Kod Nikona, ovih novijih, koliko mi je poznato, zavesica okida max na 1/60 mehanicki, sve preko toga je elektronski, zato moze sinhronizacija na 1/1250.
Dragan-85
Znam, to vazi samo za jeftinije modele, tipa d40 (ne i d40x), d70 , mozda i d60 , nisam siguran. Kod ostalih je normalan sync speed.

*isprobao sam na d40.
Buck
Ima l` igde da se pazari taj PT-04?
Beograd, selo veliko, nema ni komada.
Kako stoji NS sa tim?
Ne bih da se cimam sa e-bay ako baš ne moram.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.