Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: izbor rasvete za tezge
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
mlukic999
Eh moram da pitam mada ima zanimljivih tema koje se bave ovom problematikom.

Fotkam sebi za dušu, al eto moje klege u firmi navalile da ih fotkam na nekoj proslavi, a bogami hoće i da fotkam dečicu sa Deda Mrazom.
To nisu neke velike tezge. Na proslavi će biti 60-70 ljudi, ajde ako svi dođu možda i 100.
Dečice ima 40-ak koja će primiti paketić.
Sad ja ne bi pred svojima da demonstriram spaljivanje blicem u lice pa vas pitam:

1. Šta od dodatne rasvete da koristim za ovu situaciju?
2. Da li je takva mala laka konfiguracija upotrbljiva na raznim tezgicama?

Mislio sam ako me krene da kupim nešto takvo, a za ovu priliku bih pozajmio ili bar pokušao da pozajmim.

Koristim Canon 20D + Speedlite 580EX II + Sigma 17-70.
Dragan-85
Po meni, bice ti dovoljan jos jedan blic, pa da pucas wireless. Ne znam sta si tacno zamislio kako bi fotkao, ali ja bih poneo jedan beli kisobran, i zilbericu, i dva stativa, tako da imas i varijantu za fotkanje sa kisobranom, i varijantu da okrenes oba blica u plafon..
mlukic999
...........pardon zaboravih da napomenem da je plafon vrlo visoko.
Vidim kod Axela neki Čajniz set od 2 x150 za 212 eura.
Koliko je to snage? JEl to jače od 580-ke?
Na kolikom shuteru se sinhronizuje?
Jel ima bar 1/80?.........huh al pitam!
Dragan-85
Jeste to jako, ali nije bas mobilno, sa malim blicem mozes da radis i napolju.
Mislim da im je trajanje svetla malo duze nego sto treba, bilo je na jednoj temi, ali svejedno ih ne bi koristio za hvatanje pokreta, zar ne?

Kako si pominjao mobilni setup, meni je logicnije poneti par malih bliceva, i kisobran sa stativom, bliceve stavis u torbu sa aparatom, a kisobran u torbu od stativa, pa na rame..
mlukic999
Kakvi blicevi dolaze u obzir tj. šta da koristim a da nije skuplje od Kineza?
Kapiram da mi je 430 EX preko 200eura + stativ i kišobrančić.
Kineza mogao da pokrnem blicem ili radio trigerom. S tim što treba da se dokupe radio okidači.

Znači u pitanju su klasična poziranja u zatvorenom.

Dragan-85
Ako hoces novo, sigma 500/530 super (ali samo super) ili neki metz..
Po meni, najbolje je uzeti neki polovan, moze i nikon,, samo da ima manual podesavanja, ttl ti nece trebati smile.gif proci ces jeftinije nego u obe varijante. Blic+kinezi = 100 eura max. Toliko bi te kostala i jedna blic glava...

Opet zavisi koliko ti je mobilnost vazna.. Ja ne bih mogao da teglim te blic glave, stative i ostalo.
jazavac
mozda ti je bolje da dokupis jos jedan blic nego da kupujes kinesku rasvetu,sa dva blica i radio okidacima mozes svasta da uradis a i jako si mobilan sa tom opremom,mozes da fotkas napolju sto je super stvar.od bliceva jeftinija varijanta od 430-tke je sigma 530 dg super ona je mislim oko 180eur mozes uzeti taj blic,a mozes uzeti i neki nikon blic ako nadjes nesto jako povoljno,ali onda taj blic mozes da okidas samo sa trigerima.

dok sam pisao dragan ti vec odgovorio,blicevi su lako prenosivi a jos imas mogucnost da sa lakocom snimas napolju.
Cooler
Blicevi + čajniz radio okidači je najmobilnija kombinacija i bila bi moj izbor u tom slučaju. Dodao bih i stalke, kišobran/e i zilbericu jer se uklapaju u koncept mobilnosti, a nisu skupi i daju puno mogućnosti.
Od bliceva svašta može da posluži, (ne znam kako se Sigma slaže sa radio okidačima) od starijih manuelnih do novijih Canon sa kojima bi imao mogućnost bežičnog TTL-a.
mlukic999
Možda su glupa pitanja ali:

- Da li mogu nečim da okinem 580EX na stalku a da to nije STE2 ili drugi 580EX?
- Koliko bi mi pomogao Gary Fong da izbegnem prepržavanje lica i da fotke dobiju prelaznu ocenu?
Dragan-85
Mozes sa kineskim radio okidacem. Prebacis blic u onaj autoflash mod, i drzis ga u ruci, podesis iste parametre na blicu i aparatu, i exponirace OK. Zavrtanjem blende mozes da kompenzujes..Isto vazi i za stalak.

Gary-ja nisam koristio, ali kapiram da radi ok cim ga Kintec koristi.
jazavac
^^mozes da ga okines sa trigerom kineskim koji super radi,radi po svim vremenskim uslovima i na dosta velikim razdaljinama.

eto opet sporo odgovaram,dok pisem odgovor vec neko napise...
StORM48
Ma pucaj samo sa Garijem na drugu zavesicu. To radi odlično, kad nemaš o šta da bounce-uješ. Sve ostalo je mobilno, ali juče. wink.gif

Ipak ne radiš svadbu, a rezultati će biti više nego dobri. Kad vidiš šta dobijaš time, mnogo ćeš lakše da širiš posao. smile.gif

Pozdrav
mlukic999
Hm, malo oživljavam temu ali imam još dilema po ovom pitanju:

1. Da li može pomoću PC sync kabla da se okine više bliceva?
2. Šta od bliceva sme da se poveže sa 20D preko PC sync kabla tj. koliko je bezbedno?
3. i konačno da li istovremeno mogu da se koriste Speedlite 580 EX II na stalku(povezan kablom sa aparatom) i pop-up blic na aparatu?

Da li postoji neki tutorijal da vas više ne smaram?
Miljko KG
malopre videh oglas, pa onda ovu temu, prodaje se Nikon sb-26. Koristio sam ga kao slave blic uz EX 430, i radi bez greske cak i po jakom suncu. Ima sva rucna podesavanja koja su potrebna, i dosta je jak.
fancyfoto
Ne zaboravi da ce na podeli paketica biti puno roditelja koji ce poneti digitalce da slikaju sebi za dusu, tako da ce ti njihovi blicevi, sa sve predbljeskovima, prazniti tvoje bliceve / rasvetu. Dakle, za takve situacije su radio-predajnici obavezni.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.