Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Stariji ili noviji makro objektiv
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
DeepBlue
Ovako, blizu sam odluke da kupim sebi neko pravo 1:1 staklo pa mi treba par saveta. Trenutne opcije su mi Vivitar/Lester/Kiron 105mm f2.8, jedna od tih verzija, koji su naravno manuelni, ali imaju A kontakt sto je velika prednost. Pored toga razmisljam o Sigmi 105mm ili Tamronu 90mm. Razlika u ceni je nekih +$50, tj. za toliko su Sigma i Tamron skuplji od ovih manuelaca. Znam da autofokus nije presudna funkcija kod makro rada, ali ipak ga je zgodno imati. Boluju li Sigma i Tamron od nekih boljki? Ja nisam o tome nista procitao, a ove manuelne hvale na sva usta svuda po netu. Trenutno me srce vuce ka ovim manuelnim, a razum mi kaze da kupim neki od ovih novijih. Sta vi kazete?
openminded77

Ja koristim smc 100/4.0 macro , manual, zadovoljan sam, sto se tice drugih izbora citajuci po netu - mnogo hvale tamron 90mm macro

DeepBlue
100/4 ide do 1:1? Taj je kompletno manuelan pa mi to ne odgovara previse, hteo bih barem blendu da zavrcem sa aparata, na tockic.
Cooler
50$ bi svakako dao za autofokus, tj. ne bi ni pogledao MF koji je samo 50$ jeftiniji. Ne zaboravi da su te žižne daljine takođe vrrrrlo pogodne za portretisanje, gde će ti već dobrano ustrebati AF.
Vuk sa Ontarija
Ja imam Sigmu 105 mm i potpuno sam zadovoljan. Ostra vec od 2.8, ivice odlicne, prelep bokeh.
Cesto ga koristim, za macro, portrete, kao kraci telac. Iz ovih razloga glasam za autofokus.

Kada sam ga narucivao sa BH, razmisljao sam o Pentaxu i Tamronu, ali sam se za Sigmu odlucio samo zbog servisa.

tihomirv
Imaj u vidu da stari makro objektivi zbog svog dizajna mogu biti problematicni na vecim udaljenostima, dok noviji odlicno rade i na blizu i na daljinu pa imaju univerzalnu primenu.
DeepBlue
To i meni razum kaze, da je pametno dati $50 za autofokus, nece da se baci smile.gif Jedino da sad cekam da dolar malo padne pa da obavim kupovinu. A bas bih voleo da posedujem jedan od ovih manuelaca, eh...

Nego, moze li da se desi da Sigma ima nekih problema, posto je Sigma jelte?
Vuk sa Ontarija
^ Pojma nemam, mozda jos neko ima ili je koristio ovu sigmu pa neka prenese iskustva.
Moj primerak je savrsen, ostar kao zilet, nema problema sa b/f fokusom.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.