AMomcil
Nov 10 2008, 14:16
OK, konačno sam odlučio da pretresem fotke koje mi leže na HD-u i nekim DVD-ovima. Većina toga je tek prelistana na brzaka, a tek po koja fotka izdvojena za forum ili štampu, manju reportažu. Sada bi da to ispretresam kako treba, odvojim žito od kukolja i konačno pobrišem šta ne valja i izdvojim (u više grupa) šta valja.
To izdvajanje bi bilo tipa - porodične/društvene fotke, reportaže sa putovanja, fotke za Web galeriju i fotke za potencijalnu veću štampu.
Prvo treba da napravim grubu selekciju i podelu, sa brisanjem škarta, jer nikad nisam ni brisao fotke koje ne valjaju.
E sad, glavni problem je količina fotki. Nisam prebrojao tačno, ali govorim o desetinama hiljada fotografija.
Ne znam sad da li 3, 5 ili 6.. 95+ % je JPG, ali ima i nešto RAW.
Da sam organizovaniji, ne bih ni stigao do ove tačke, uvek odlažući "za kasnije"...
Koji SW preporučujete za ovo češljanje i sortiranje fotografija?
Takođe sam otvoren za sve savete i sugestije kako da priđem toj gomili fotki, jer mi se smuči kad samo pomislim na to, a mislim da je vreme da se to zagrize.
Da li recimo ima smisla odmah unositi neke TAG-ove ili sl. koji bi mi omogućili da ih nađem kasnije?
Da li je bolje da grupišem originale na jednom mestu, obrade na drugom ili nešto treće?
Uvek mi žao da brišem fotke koje su "onako", negde na sredini, kako sa time da izađem na kraj?
Trebaju mi zaista ozbiljni saveti i uputstva, iskustva.
lukastrika
Nov 10 2008, 14:20
da li koristis lightroom?
on bi mogao da bude prilicno zgodan za tako nesto, a ako ga i inace budes koristio za osnovno editovanje (zgodniji je doduse za raw nego za jpeg) od ovog sredjivanja nadalje lako i bezbolno mozes da nastavis da fotke 'stavljas gde im je mesto'
StORM48
Nov 10 2008, 14:39
Ume on da bude malo spor za tu namenu.
Mada, organizacija mu jeste dobra, načelno.
Thumbs Plus?
On je meni ostao u dobrom sećanju, jer je izuzetno brz. Pravi bazu fotki, kao i neki drugi programi, ali sve nekako radi brže.
E sad, problem je u tome što su moja iskustva s njim malo zarđala - trenutno koristim više različitih programa, pa nemam baš vremena da se posvetim katalogizaciji.
http://www.cerious.com/Pozdrav
-V-O-Y-A-G-E-R-
Nov 10 2008, 14:55
Auh. Neka ti je sa srećom

Ja kad sam prešao na Mac i odlučio da poverim svoje blago na čuvanje i obradu u Apertureu (Lightroom bi bio neki ekvivalent), razmišljao sam da ću jednom stići sve te fotke da tagujem. Prevario sam se. Na kraju se najbrži način sortiranja bio da čak pre importovanja u Aperture obrišem fotke koje mi ne trebaju, a onda ostale, koje hoću da čuvam importujem u project koji imenujem "2008.11.10 - Ivkova slava", ili bez tačaka u datumu, stvar ukusa. Sve to onda stoji po automatizmu složeno u nadprojekat 2007, 2008 itd. To je kakva takva katalogizacija, a događaje ćeš svakako lakše naći ako ih tražiš u nekoj godini, ako već nema svaka fotka tag, nego na neki drugi način.
Što se tiče trčanja kroz fotke, brisanja loših i onih manje dobrih (ja sam osoba koja te manje dobre možda ne obriše odmah, ali svakako kasnije to uradi, pa se treniram da to odmah u startu radim), možeš možda koristiti FastStone Viewer, kog možda već i koristiš za pregledanje fotografija, a koji ima opciju tagovanja (po principu nule ili jedinice), gde posle tagovane fotke (kojima se dodeli kvadratić u boji) selektuješ i obrišeš, da ne pritišćeš svaki put Delete (ili Shift+Delete) kad naletiš na fotku za kantu.
Ja bih tako radio..štaviše, tako radim
Alkion
Nov 10 2008, 15:18
ACD see pro
Mozes ih ocenjivati, formirati nove kategorije i raspodeljivati ... deliti po rezoluciji, po ISO vrednostima .... kako ti je volja
Sto je najbolje, sve to mozes bekapovati i prebaciti na drugi racunar ili upotrebiti nakon clean install
-V-O-Y-A-G-E-R-
Nov 10 2008, 15:22
Prednost Lr u odnosu na sve druge programe je što Lr ima pregršt plugina, koji mu proširuju upotrebnu vrednost.
Da li su resili problem sa umiranjem baze u ACDsee Pro?
AMomcil
Nov 10 2008, 15:34
Hvala na savetima.
Apsolutno prvi korak je sortiranje fotki u grupe i brisanje kukolja. Za to mi je potreban neki munjeviti pregledač sa opcijama kategorisanja i brisanja. Recimo da stisnem "1" za 1. grupu, "2" za drugu, DEL za brisanje.. Ili sl. A da ume i RAW da gleda, plus da pomogne da zumiram, možda da poredi dve fotke uporedo...
Svojevremeno sam naleteo na jedan program Pixort, koji je baš za to namenjen, ali ne mogu da nađem neku noviju verziju.
Jel za to dobar ACD See Pro?
-=: soNic :=-
Nov 10 2008, 15:39
ja ne radim neku specijalnu katalogizaciju, ali koristim i zadovoljan sam sa Google Picasa-om
Ona sama seknira zheljene direktorijume i sama poredja foldere po starosti citajuci exif
onda samo povecam prikaz thumba na ekranu i skrolujem u proslost, brishuci sve shto ne treba
generalno sam vrlo zadovoljan, hronoloski mi prikazuje fotke shto mi je najbitnije.
Sasa_NS
Nov 10 2008, 15:44
Takođe koristim Picasu, super radi posao (vidi i raw-ove), a foldere uvek imenujem kao i Voyager datumom i imenom šta je na fotkama (ili bar imenom meseca), a Picasa onda sve to složi hronološki, po datumima i godinama... Svaka preporuka!
Vuk sa Ontarija
Nov 10 2008, 15:51
Picasa. Za ovakve stvari pokazala mi se kao najbolje resenje.
foto station pro i extensis portfolio manager
( to koriste u novinama gde radih, pa ako je dobro za njih, pretpostavljam da ce i tebi raditi posao)
foto stejsn pro koji ja ne volim
fotomehanik koji volim
Starlight
Nov 10 2008, 16:25
FotoStation pro je jedan od ozbiljnijih programa koji sluze za arhiviranje foto materijala. Tu mozes za svaku fotku da napises fajl info i da trazis fotke po kljucnoj reci. Mozes da ucitas u neki folder ikonice (tumbnail) sa recimo DVDa i da tim tumb. das fajl info (taj se info kasnije vidi i u fotosopu) Tu mozes da napises sve. Ko je snimio, kada gde sta je na slici.... Kasnije kada trazis, udjes u odredjeni folder recimo sa tumbnailovima i kazes nadji sve slike gde postoji rec na pr. Avala i on ti pokaze sve fotke koje imaju u tom fajl info-u tu rec. Ti odaberes fotku i vidis na kom je cd-u i u kom folderu (kada si formirao tumb-ove rekao si sa kog su cd-a na pr. br. 10) Ili ti kaze ako su na hardu u kom su folderu. Jedino je to po mom misljenju ozbiljno, sve ostalo je pipanje po mraku.
Nov 10 2008, 16:36
CITAT (Starlight @ Nov 10 2008, 16:25)

Tu mozes za svaku fotku da napises fajl info i da trazis fotke po kljucnoj reci.
Ja imam problem sa ovim konceptom.. posto cesto ispucam stotine, da ne kazem hiljade fotki, za svaku da pisem kljucne reci... mhhmggrh.. nije realno..
-V-O-Y-A-G-E-R-
Nov 10 2008, 17:42
Starlight, sve to što si naveo može da radi i Lightroom, pa i više.
Pretpostavljam da novinske agencije koriste FotoStation samo zato što kada su trebale da se odluče šta da koriste, Lr nije postojao

Ako cena nije prepreka, verujem da je Lr (ili Aperture/Lr na Macu) jedini pravi izbor za fotografa kome baza ide do te veličine, a da se pri tome ne moraš bojati hoće li ti baza pući, hoće li biti kompatibilna sa sledećom verzijom programa i hoćé li sledeća verzija programa uopšte izaći
-V-O-Y-A-G-E-R-
Nov 10 2008, 17:49
Sonic, sad ću ja opet ko baba o uštipcima, ali Aperture ima sledeću opciju, što znači da verovatno i Lr ima istu, Clone metadata tool, kojim se sa jedne fotografije može prekopirati bilo koja EXIF informacija (lokacija, autor, ©, kwrds, ime, opis...), a pored EXIF-a, kopirati se mogu i podešavanja urađena na fotografiji ili samo delovi podešavanja (promena, od levelsa, toninga, konverzija...).
Starlight
Nov 10 2008, 18:55
.. posto cesto ispucam stotine, da ne kazem hiljade fotki
FotStation ima tu lepu osobinu sto obelezis i hiljadu fotki i mozes da napises samo jedan info. Kazes apliciraj na sve obelezene i gotovo. Sve imaju isti tekst. A ako ovaj cesto koristis (tekst) stavis ga u template (recimo pejzaz)
kadgod snimis fotku gde imas pejzaz kliknes na template (a i njemu mozes svaki put da dodas tekst) i on se aplicira na sve obelezene fotke (od jedne do.........) Ja ne koristim lightroom, pa ne mogu reci radi li to i on.
CITAT (-V-O-Y-A-G-E-R- @ Nov 10 2008, 17:42)

Starlight, sve to što si naveo može da radi i Lightroom, pa i više.
Pretpostavljam da novinske agencije koriste FotoStation samo zato što kada su trebale da se odluče šta da koriste, Lr nije postojao
Ako cena nije prepreka, verujem da je Lr (ili Aperture/Lr na Macu) jedini pravi izbor za fotografa kome baza ide do te veličine, a da se pri tome ne moraš bojati hoće li ti baza pući, hoće li biti kompatibilna sa sledećom verzijom programa i hoćé li sledeća verzija programa uopšte izaći

da, u pravu si, i koriste pentiunm I, jer kad su krenuli tad p4, dual i ostali korovi nisu postojali ;)
istankov
Nov 10 2008, 23:06
ako imas dual ili quad core sa dosta memorije adobe bridge moze da resi dosta problema. On je koliko cenim neki klon ili deo Lightroom-a
NShappy
Nov 10 2008, 23:37
CITAT (AMomcil @ Nov 10 2008, 14:16)

Uvek mi žao da brišem fotke koje su "onako", negde na sredini, kako sa time da izađem na kraj?
Sa time se izlazi na kraj na sledeći način. BRIŠI SVE što je "onako". Uostalom, seća li se neko ove teme:
http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...l=sa%C4%8Duvate (pročitati je do kraja, u početku je malo skrenula, počelo malo o hadedeovima devedeovima i bla. bla. bla. ali posle suština... ...koji će nam đavo 40000-80000 pa i x100000 fotografija (sa tri sekunde zadržavanja na ekranu, računaru je potrebno 3.5 dana da izvrti sto 'iljada slika (a meni pažnja popusti posle pola sata))).
Dakle, suština, pored kritičnosti još tokom snimanja bi bila, sredite slike bar osnovno, odmah nakon skidanja sa katrice. Odmah odvojte žito od kukolja, a kukoljem treba smatrati sve što nije baš ono, dobra slika. Srediti par desetina iljada slika nije lako ni sa jednim softverom. Nažalost, ovo (meni bar) oduzima ponekad više vremena nego samo snimanje. Ali i to je deo posla.
A od pregledača, ja koristim AcdSee v.nemam pojma koja. Ali kada rešim da sredim sve slike, potržiću ovu Momčilovu temu.
kobayashi
Nov 11 2008, 00:48
Ne mogu sad da se setim koji fotograf(i), koja institucija (Reuters ili...). Uglavnom, sa Olimpijade u Pekingu doneto preko 300.000 fotki, probrano na 1000 i kusur, i onda glavni baja odabrao oko 130 i nesto, i to je to.
To je posao, kad ti skljocas, a neko drugi ti bira i obradjuje fotke (i na kraju pise ko je skljocnuo, a ne ko je birao i obradjivao).
Mislim da sam nasao na blog-u nekog fotografa koji se jadao sta ce sa preko 20.000 fotki, pa je uporedio svoj slucaj sa gore pomenutim, raspravljajuci koliko je na kraju ostalo 'korisnih' fotki.
AMomcil
Nov 11 2008, 10:48
NSHappy, pogledah sada tu staru temu. Cryptic je ubo u centar, sa "Problem je sto ti lose fotke upropascavaju uzivanje u dobrim.". E, to je to... previše fotki ih potpuno razvodnji i pogube se. Zato sam odlučio da konačno napravim galeriju, što online, što za sebe. Dakle odabrane fotke za gledanje ću definitivno odvojiti, čak i one koje su samo za mene.
E sad, često pravim seriju fotki sa istim motivom, posebno kada osetim da tu negde "čuči" dobra fotka. I onda imam recimo 10 tehnički OK fotki kako se moja ćera igra sa nečim. Vrlo su slične, teško reći koja mi je i najbolja... Pola bih mogao obrisati, kao "lošiju polovinu", mada nisu loše same za sebe. A često je nejasno koje su "bolje".
Šta tu da radim, to mi je problem?
Od SW-a, za sada sam probao ACDSee Pro, koji deluje fino na prvi pogled i Photomechanic, koji je vidno sporiji i za sada mi nije tečan. Ali ću ih probati na jednom skupu fotki (nekoliko stotina recimo) da vidim kako to ide...
-V-O-Y-A-G-E-R-
Nov 11 2008, 11:08
kod fotki kod kojih ti emocije ne daju da ih brišeš, iako je razumu jasno da nema potrebe da imaš 10 sličnih fotki, još ako su RAW, pozoveš ćeru pa je pitaš koja joj se najviše sviđa, pa onda daš da odabere još jednu, a isto tako i supruzi i onda ćeš svesti broj na <40%
Iz mog iskustva Aleksandre, 2 programa ce ti sluziti jer su i meni sluzila u tom istom poslu kad sam radio

1. ACDSEE 2.5 pro
2. PhotoMechanic
artintact
Nov 11 2008, 11:20
CITAT (AMomcil @ Nov 11 2008, 10:48)

I onda imam recimo 10 tehnički OK fotki kako se moja ćera igra sa nečim. Vrlo su slične, teško reći koja mi je i najbolja... Pola bih mogao obrisati, kao "lošiju polovinu", mada nisu loše same za sebe. A često je nejasno koje su "bolje".
Šta tu da radim, to mi je problem?
Ja u slicnim sitacijama obicno ostavim po 3 iz serije koje se mogu uklopiti u celinu jedna pored druge i kao po pravilu budu formtski ujednacene ili horizontale ili vertikale ili kvadrati. Kod mene naprimrer neke super serije jos iz vremena prosumera cekaju na metlu i pp, zato milsim treba iskljuciti emocije i radikalno brisati sve sto je "onako".
NShappy
Nov 11 2008, 11:35
CITAT (artintact @ Nov 11 2008, 11:20)

...treba iskljuciti emocije i radikalno brisati sve sto je "onako".
^^ word
Nov 11 2008, 14:39
meni je problem sa brisanjem fotki taj shto mi je potrebno neko vreme da fotke "odlezhe" i da ih ponovo pogledam bar nekoliko puta.
Ako bih odmah brisao, postoji sansa da bih obrisao i neku koja bi mi se recimo tek kasnije dopala.
Generalno ja brisem samo neuspele u smislu mutne, ocigledno promashene po nekom kriterijumu.. a i njih bude dosta pa ushtedim tu znacajan prostor na hardu.
Sve shto je "uspelo" kao fotka, ostavim za arhivu.
AMomcil
Nov 11 2008, 16:09
Odležale one već više godina... Moram uvežbati odlučnost. A slažem se da su 3-4 fokte u seriji sasvim dovoljne za bilo kakve kasnije manipulacije. Pokušaću to da primenim.
@Bocca: Instalirao sam oba. ACDSee Pro mi deluje prirodnije, hajd napiši nešto o tome šta bitno donosi PhotoMechanic , nisam ga izgleda provalio?
Pre svega bitno mi je da BRZO, znači na taster mogu da označim rejting i grupu fotografije.
fotomehanik ti omogucava da svaku fotku mozes: tagovati, dodeliti 1-5 zvezdica, ofarbati u jednu od 9 boja. kada sve to iskombinujes dobijas prakticno neogranicenu mogucnost obelezavanja jedne ili grupe slika. Svaka, ali bas svaka, komanda ima svoju precicu na tastaturi zbog brzeg rada. Manipulacija IPTCom je savrsena i pruza vise mogucnosti od fotostejsna. Personalizacija fotomehanika uz koriscenje 'variabiles'-a omogucava svakome da 'nauci' program da radi ono sta tom korisniku treba.
Veoma vazno je i pomenuti Forum za podrsku gde se moze dobiti pomoc od brojnh korisnika i autora programa.
AMomcil
Nov 11 2008, 17:02
^ A gde čuva podatke o svim tim fotkama? Rejtinge, grupe, tagove i ostalo - ide li u IPTC deo JPG-a ili u bazu neku, šta sa RAW-ovima?
ACDSee Pro koristi neku DB. Šta se ondas dešava kada se fotke pomeraju po direktorijumima? To onda valjda mora da se radi iz samog programa, a ne iz Windows Explorera?
sada me, zaista, pitas o nekim kompjuteraskim stvarima o kojima ja nemam puno pojma.
Ja to koristim do sve fotke ne pripremim za rezanje tako da mi tagovi i rejtinzi na narezanim ili arhiviranim na HD slikama vise nisu bitni.
Kod arhiviranih fajlova nastupa pretraga IPTCa koja kod fotomehanika, takodje, moze biti personalizovana sa 'variables' na nacin koji odgovara korisniku.
Moram ponovo da pomenem Forum fotomehanika gde sam uvek dobio resenje za probleme sa kojima sam se susretao. Priceless

P.S.
sto se tice RAWova zaista ti ne mogu pomoci jer ga ne koristim. ima tu nekih podesavanja ali ja se nisam bavio sa njima.
Karl-Heinz Schneider
Nov 13 2008, 20:17
CITAT (AMomcil @ Nov 11 2008, 17:02)

^ A gde čuva podatke o svim tim fotkama? Rejtinge, grupe, tagove i ostalo - ide li u IPTC deo JPG-a ili u bazu neku, šta sa RAW-ovima?
ACDSee Pro koristi neku DB. Šta se ondas dešava kada se fotke pomeraju po direktorijumima? To onda valjda mora da se radi iz samog programa, a ne iz Windows Explorera?
A kako funkcionise Lightroom? Koliko sam video, rating-e, keyword-ove i sl. cuva u svojoj databazi, a ne u IPTC, ili to mora naknadno da se podesi. (Nisam imao prilike da se igram sa istim...) Dakle, JPEG-ovi ostaju nepromenjeni u direktorijumu u kome jesu, a promene se vide u Lightroom-u, sto je u neku ruku i zgodno, jer moze covek da se naknadno predomisli u vezi obrade neke slike...
Sta se sa RAW-ovima desava - nemam pojma. To tek nisam imao prilike da procackam... :-)
Pretpostavljam da, radi arhiviranja ili backup-a, slike mogu da se exportuju u konacnom obliku, sa svim nacinjenim promenama.
Zanima me sta se desava sa mojom skromnom kolekcijom slika ako oiz nekog razloga odlucim da prestanem da koristim Lightroom. OK, prebacim slike na novo mesto, ali sta sa keywordovima, obradom, i ostalim promenama nacinjenim u Lightroomu?
I, uopste, ako Lightroom, npr. keyword-ove cuva u svojoj databazi, to prakticno znaci da pretrazivanje po kljucnoj reci mogu vrsiti samo iz njega, a ne i iz npr. Faststonea, Irfana ili Xnviewa. Nezgodno; ne znam za vas, ali kako bi bilo ako bih, recimo, mp3 pesme po zanru mogao da sortiram samo u winampu?!?
-V-O-Y-A-G-E-R-
Nov 13 2008, 20:28
CITAT (Karl-Heinz Schneider @ Nov 13 2008, 20:17)

I, uopste, ako Lightroom, npr. keyword-ove cuva u svojoj databazi, to prakticno znaci da pretrazivanje po kljucnoj reci mogu vrsiti samo iz njega, a ne i iz npr. Faststonea, Irfana ili Xnviewa. Nezgodno; ne znam za vas, ali kako bi bilo ako bih, recimo, mp3 pesme po zanru mogao da sortiram samo u winampu?!?
LR verovatno kao i Aperture pravi preview fotke i sa njim radi, a promene upisuje u xml fajl, pa ih odatle iščitava, Ključne reči i sve promene se upisuju u sam fajl onda kada se taj fajl exportuje (njegova "verzija", kako to kaže Aperture), tako da u tom slučaju imaš exportovan obrađen i kwordovan fajl.
A nisam do sada čuo da neko koristi Faststone za pretraživanje fotki po ključnim rečima.
Takođe, jedan sam od miliona drugih ljudi koji npr. muziku čuva u iTunesu i preko njega njome upravlja. Gde on čuvav fajlove znam, ali mu se ne mešam u organizaciju (pošto sam izabrao kakva želim da budem). Isto tako je i sa fotkama u Apertureu. On ih importuje u svoju bazu (veliki folder) u kome ih sortira kako ih sortira, prilaže svakom fajlu i xml fajl sa podacima, a meni na upit sve to lepo izlista, bez puno cimanja

Stvar navike. A takođe mi nije bilo svejedno kad je trebalo da napustim taj sistem "ovo su moji folderi sa fotkama" i prepustim sve programu. Ali, evo već preko 2 godine nemam problema. Backup naravno redovno pravim
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.