Neko vreme se već mislim da nabavim naslednika (vrlo dobrog) LX1 mališe koga rabim već godinu i po dana. Pre njega sam dugo imao Canona S45, takođe bio dobar. Sada je stigla tura kvalitetnih kompakta i vreme za malo poređenja.
Ko je u igri? U načelu, bitno mi je da se ima širok ugao, M komande, poželjan je RAW i traži se odličan kvalitet slike - dovoljan da zameni DSLR u određenim situacijama (znači dobra A3 štampa je moj zahtev). Sve su to ispunjavali i S45 i LX1, ali vreme ide, gleda se na bolje. Jasno, dimenizje su isto jako bitan faktor.
Zna se da gornjim zahtevima danas odgovara šačica modela:
Sigma DP1, Canon G10, Panasonic LX3, Ricoh GX200, Nikon P6000.
Takođe, svi nabrojani imaju i stopicu za blic. Ako se malo olabave zahtevi mogu se ugurati još neki modeli, recimo FX150, neki Sony i Fuji modeli, Ixusi sa CHDK FW-om itd. Međutim, ja sam sucker za dobrim, ravnomernio oštrim objektivima, pa slabo prihvatam kompromie na tom polju, pa neka su i minijaturni. Posebno pošto je bar 28mm (i to dobrih) apsolutan zahtev.
Posle dosta premišljanja, knjiga je spala na dva i po slova, koja uglavnom isto koštaju. Prvo, ko je otpao?
- Sigma DP1 ima sigurno najbolji kvalitet slike, ali fiksan objektiv (ograničavajuće ipak) i kažu da je prespora.
- Nikon P6000 ima lep odnos opsega objektiva i gabarita, ali koliko sam video kaska kvalitetom rezultata.
- Ricoh GX200 - to je onih "pola slova". U načelu mi se sve dopada kod ovog aparata, sem što bi me mnogo nerviralo ako se ispostavi da LX3 (koji mu je jako sličan) ipak pravi bolje fotke. Neki kažu da Ricoh ima najoštriji i najravnomerniji objektiv. Hvale se dimenzije i izrada, tako da je još u polu-kombinaciji i istražuje se.
Znači, dva glavna takmičara i aparata o kojima se najviše priča u zadjne vreme (potiskuju i DSLR po popularnosti tema često) su G10 i LX3.
Da vidimo šta sam iskopao o njima, čisto reference, gde se mogu direktno uporediti:
DPreview poređenje slike LX3/G10/P6000
Zaključak - G10 bolji na nižim, LX3 na višim ISO. Oba definitivno ispunjavaju moju A3 želju, mislim i na ISO 400.
G10/LX3/P6000 poređenje Toma Hogana
Najviše mu se dopada G10, zatim LX3 (posebno blenda i 24mm), Nikon ne. Malo je konfuzan kod zaključka da Canon ima bolji visok ISO. U načelu, ohrabrujuće deluju sva tri aparata.
Poređenje iste scene sa svih 5 pomenutih aparata
Pažnja, sajt smara sa nekom muzikom - sredina strane levo, može da se utiša. U načelu svi prave dobre fotke. G10 i LX3 se dobro drže. Ne vidim ovde da Ricoh ima bolji objektiv od LX3.
Deo testa o G10 na Nemačkom sajtu
Konkretno jako lepa stranica za poređenje fotki. Može se desno odabrati LX3 za direktno poređenje (kao i G9, TZ5 i par Ixusa). Sličice biraju normalnu, dugu ili blic ekspoziciju. Levi kombo bira ISO, a desni JPG/RAW. Može se duša izvaditi poređenjem. Što se mene tiče - oba mi dobro izgledaju. Na istom sajtu se na "Beispielaufnahmen" stranici nalaze primeri kao i RAW/JPG poređenje. Slično ima i u LX3 prikazu.
G10/P6000 & malo LX3 kod Majkl Rajhmana
G10 ga je osvojio i piše hvalospeve o slici na nižem ISO. Dopao mu se i LX3, posebno taj objektiv.
Za kraj, prikazi svih gornjih aparata na istom sajtu - photographyblog. Nisu neki prikazi, ali ima test fotke u punoj veličini, kao i RAW fajlove za DL:
Canon G10
Panasonic LX3
Ricoh G200
Nikon P6000
Sigma DP1
I šta sam iz svega zaključio? Cene su slične, to mi nije faktor.
- G10 - sav napucan, malo preglomazan. LX1 je ipak mogao privremeno da se nategne u džep pantalona.
- LX3 - razmahao se blendom, mada voleo bih da je objektiv duži.
- GX200 - mali ali tehničar. Ali da bih žalio za celom blendom kod LX3 plus manje šuma?
Kupiti neki od njih ili da čekam kao magare zelenu travu, tj. da Olympus izbaci njihovog m4/3 malca?
Tja, ionako sada nemam para, a i LX1 i dalje radi. Oko NG možda ipak ne izdržim i častim se ipak sa jednim od njih.
Koji je vaš favorit i zašto?