sad cu ja da se pravim pametan>
tamo neke 1978 meni kao jako malom klincu dijagnostikuju astmu. Rodni Niš plus smog i astma ne idu pa ne idu. Čika pulmolog kaže: selite se na more! Tako moj dragi tata predje sa jednog veoma plaćenog posla na drugi dobro plaćeni posao. Kao mladi, ludi i dugobradi ing elektronike dobije kvalitetan posao, takav da je "profesionalniji od profesionalnog", tj. ispitivanje nečega što je neko drugi proizveo. Da bi taj posao mogao da odradi "firma" ga pošalje na 3 pa još na jedan mesec specijalizacije u Švajcarsku. Vid ti: Švajcarska 1979! Firma koja im je isporučila opremu je tamo neka švajcarska firma koja je totalno nepoznata u krugovima širim od specijalizovanih opto - elektronskih uredjaja. Tako moj muški roditelj se malo šetkao po Švici, ali malo više i radio. Šetajući se po fabrici zapita jednog od mentora "a šta su svi oni vidikoni tamo?"
(vidikon, rubikoni ili već šta za sve nas sa jeftinim ulazinicama su elektronske cevi, preteče CCD ili CMOS čipova)
- pa to su vidikoni koji su došli od Sonija, Philipsa i još par drugih firmi, i vidite one čike tamo sortiraju i testiraju svaki od njih. Mi uzimamo samo primerke koji imaju najbolje karakteristike.
- Ok, razumem, ali tamo ih ima par hiljada komada, a po jednom uredjaju treba jedan komad?
- Da, dobro ste to primetili gospodine. Mi tražimo NAJBOLJI!
- A šta radite onda sa odbačenim komadima? Jesu li neispravni?
- Daleko od toga da su neispravni, ispravni su samo ne zadovoljavaju naše kriteriume i mi ih vraćamo proizvodjačima, pa ih oni ugradjuju u hi end kamere.
-
Uredjaj je koštao tadašnjih 1.7Mšvajcaraca
Prodje par godina, recimo 1985. Crče vidikon.
zvr zvrrr:
- bla bla bla, novi vidikon
- ok, cena 50 necega
-
Zasedanje traje, izjavljuje se da švajcarci preteruju i da to može da se kupi za cenu od 1 nečega
zvrr zvrr Sony:
- bla bla bla taj i taj vidikon
- ok cena fco firma 1 nečega
- plaćeno, šalji odma 3 komada
Dodju ti vidikoni. Ugradnja "očas posla"... Ali... problem te slika ovakva, te problem ovde, fler onakav, zeza ovo, zeza ono, neki nivoi nisu ispravni, podešavaj, nameštaj, testiraj, ponovo podešavaj, ponovo testiraj, ponovo i ponovo i ponovo...
zvr zvr Švajcarac:
- mi kupili vidikon od Sonija po svim karakteristikama koje su bile na prethodnom... Soni poslao najkvalitetniji najbolji. Vaša oprema nije ispravna
- gospodo, mi ovog momenta šaljemo 4 naša stručnjaka koja su radila na vašoj opremi, čekajte ih na aerodromu u narednih 4 sata!

privatni avion sleće, dolaze čike u belim mantilima, par torbica sa sobom i novi vidikon
buć novi vidikon u uredjaj.
osnovna kalibracija
RADI!
Zvr zvr...
- HVala, uplatili smo vaših traženih 50jedinica!
- hvala gospodo jugosloveni na ukazanom poverenju!
....
godina 1986, januar 22 svi uključili TV i gledaju snimak najskupljeg vatrometa koji su ameri napravili - Chalenger nakon 77 sekundi leta pocinje čudno da se dimi, a nedugo za tim pravi spektakl u vidu najvišljeg i najskupljeg vatrometa... Kabuum!
Snimak, priča, opisi, tv se usijao! Matori gleda i u jednom momentu skoči sa stolice ko oparen vičući:
"ENO GA, ENO GA"
čega bre matori eno? Koji ti je djavo?
ENO! ovo ovo sada, ova crno bela slika sa ovom končanicom i brojkama!! To, Isto!!! vidis ove brojke, to desno ti je elevacija, pored azimut, levo do kraja udaljenost, onaj krst isti, isti, takav isti, ovo sto brzo ide to je broj frejma! ISti, isti! Mi i Nasa imamo isti teodolit!!!
Naravoučenije:
nije bitno ko je proizveo, već ko kontroliše krajnji proizvod! Može Soni (ili bilo koji drugi brend) da bude na papirima babaroga, a na uživo totalna kanta! Bitno je samo ko kontroliše kvalitet i kakvi su standardi te kontrole!