Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Sigma enigma
Dizajn Zona > Fotografski forumi > Fotografske tehnike
Stranice: 1, 2, 3
KinteC
Ok, spoznao sam zasto sigma 70-200 2.8 kosta 600 i nesto jura, dok nikor i canon kostaju duplo (a tek stabilisana stakla...)

Dakle, nije kolorit u pitanju, nije ergonomija, ili kvalitet izrade. Nije ni bokeh. Sve je to odlicno, pakovanje bogato... vec je zbog ogromnog odstupanja od primerka do primerka. Dobar primerak sigme moze da bude i bolji od nikona ili canona, ali problem je ubosti dobar primerak. Naime, nidza i ja smo probali oko 10 sigmi objektiva 70-200 2.8 II macro, i svakom je falilo nesto. Da napomenem da je jednoj sigmi koja je opticki bila odlicna - crkao fokus, tj motor. Ostale sigme su bile ili decentrirane, ili je fokus masio (front/back) Na pr, na 200mm savrseno, na 70mm decentrirano. Kod sigme su sve kombinacije moguce - sigma enigma.

I sda se vec mislim..da uzmem 70-300 nikor..ili da nastavim da trazim dobar primerak sigme.

Btw trenutno je kod mene sigma koja ima front fokus, ali samo na 200mm, i desna strana stakla je blago decentrirana, sto se jasno vidi na 70mm 2.8. (odo da je vratim)

Nidza nakon treceg menjanja stakla ima sigmu koja je ostra kao zilet, nije decentrirana..ali isto ima front fokus na 200mm (pa se nada da ce se to korigovati u servisu... jel) Inace taj front fokus se ne moze korigovati u aparatu, jer je odsupanje vece nego sto to aparat moze da koriguje.

blink.gif
StD
Ja neću ništa konkretno, samo malo filozofski: kupio su kartu u jednom pravcu.
KinteC
Ne bunim se ja...ako nista drugo...prezivecu jos neko vreme bez 70-200 raspona..pa cu onda uzeti 70-200 2.8VR..i kraj price smile.gif
Dragan-85
Ne verujem da nasi servisi imaju potrebnu opremu za tu vrstu kalibracije, ako sam dobro razumeo, samo na 200mm ima ff?

AMomcil
Prvi put čujem izraz "SIGMA - ENIGMA" i jako mi se dopada smile.gif . Lele, pazi kad ste imali mogućnost da birate od 10 komada i opet čabar! Šta onda da očekuje običan kupac iz radnje?
Kako stoji situacija sa Nikonom 70-200 VR? Da li je on dovoljno dobar - jel problem "samo" u ceni?
Ako je cena problem, onda, nema ljutnje, ti izgleda nije bila baš najbolja računica.. Mislim, ako si mogao da skupiš pare za relativno skup aparat (D700), a ne možeš da se nategneš za odgovarajuću optiku.
Ako sam dobro skontao, to je bitan razlog zašto se recimo Gizmo i dalje drži D300.
Armitage
CITAT (KinteC @ Nov 5 2008, 14:14) *
Naime, nidza i ja smo probali oko 10 sigmi objektiva 70-200 2.8 II macro, i svakom je falilo nesto. Da napomenem da je jednoj sigmi koja je opticki bila odlicna - crkao fokus, tj motor. Ostale sigme su bile ili decentrirane, ili je fokus masio (front/back) Na pr, na 200mm savrseno, na 70mm decentrirano. Kod sigme su sve kombinacije moguce - sigma enigma.

Bruka i sramota.

Ok je da nešto košta duplo manje od konkurencije zato što se po izradi i performansama razlikuje.
Ali da je nešto jeftinije zato što postoji određeni % škarta koji se regularno prodaje sa 100% ispravnim primercima, e to je čist bezobrazluk. mad.gif

Nije mi samo jasno da li škart opet dolazi samo u zemlje poput naše, ili je problem world-wide.

RamOne
World wide, ne brini za to, svuda ima sve vise smeca u prodaji.
StORM48
Eto.
I šta onda da kaže neko ko nema izbor da iz celog yebenog magacina ronda po teglama i bira onaj koji mu se sviđa?

Hehehe, pa braćo - nisam li ja na nekoliko tema napisao da je igranje sa tim Sigmama (i to baš tele primercima) čista lutrija, a čak i kad je dobar primerak, NIKAD to neće moći ni da prismrdi jednom Nikkoru ili Canonu? Jesam, pa sam još ispao i grbav. Posebno je zanimljivo to što na FF telima svaka anomalija biva dodatno "zanimljiva" (da tako kažem). Još su mi neki tražili i dokaze... eto vam dokaza, kud' ćete bolje. sad.gif

Baš dobra "ušteda" u odnosu na skupi C/N... Pa čak se ni Jugo ne vozi u servis odmah po kupovini, da se "popravi" sve što majstori u proizvodnji nisu želeli/umeli da skockaju kako valja!
smena 8
rolleyes.gif unsure.gif blink.gif

E zato ja, čitajući ove vaše naglas-misli još nisam kupio svoj početni dslr. mad.gif
Te Canon ovo, te Nikon ono, te Sigmu ne probati, te šum, te 3/4...

Sve sam bliži opciji: Pentax plus puna kutija starih prajmova po 50-100€.
Šrafiš svaki dan drugi, pa škljocaš, pa probaš. Milina.
J*bo šum, spor fokus, preprodaju, hobi je lepši deo života. smile.gif
Lexus
Ja sam imao tu Sigmu, bila ostra ko zilet ali je poceo da se odšrafljuje zadnjio dio, kod mounta. Ja zašrafim jednom, jedva ga sastavim, ok nekoliko dana ali se opet sam odšrafi. Ja zašrafim drugi put i prodam ga i uzmem 70-300VR biggrin.gif
Dr Bouz
ne mogu da verujem da neko ko ima afinitete/aspiracije ka high-level bavljenju fotografijom, i kad mu ti high-level likovi, na primer onaj dr bouz, ili onaj sasha radosavljevich, ili u krajnjoj liniji evo i ja, lepo kazemo "dragi baloni, bezhite od sigme, bezhite, jer ste naduvani..." (*crtach sa balonima smile.gif ), i on onda i dalje trosi svoje vreme na taj brend.
to je k'o sad meni abdi da ga pitam za neki aparat i on mi kaze, matori-kara - fala-cao-zdravo. gotovo. nema. to ne posoji.
sad, uvek ima ono neko ali... (ne znam koje bi to bilo u slucaju sigme, poshto "ali nema nishta slichno za te novce, tog opsega..." meni ne pije vodu) - ali to "ali" pomnozhite sa indeksom malogradjanshtine x indeks fenserizma x indeks profi-lichnosti (koji svi iznose po nula kod normalnog coveka za ne-brend, 3rd party e.t.c...), - i kontate kad neshto pomnozite sa nula i to tri puta (dakle sa nulom na kub - onda je to nula na kub- dakle ne postoji.
man' se sigme, drzh' se nikkora. nemash danas - no frx-kupi sutra. wink.gif
Obican_Deterdzent
KinteC, ti ko da si juce ufatio aparat u ruke pa se chudis tome vezano za sigmu? Ajde neka, bolje je tako, strpices se i kupit nekog dobrog nikkora i zavrshena prica, ostalo su ti sve privremene varijante koje FF ne zasluzhuje.

Dobro Bouz kaze "nemash danas - no frx-kupi sutra " wink.gif
StORM48
Ovo nisam primetio pri prvom čitanju:

CITAT (KinteC @ Nov 5 2008, 14:14) *
Dobar primerak sigme moze da bude i bolji od nikona ili canona...

NIKAD - IKAD!

To Ti se samo malo čini... pričinjava. Kad budeš probao neki od extra Nikkora, pitaću Te da li ćeš ikada više i da pomisliš na firmu koja pravi olovkice i digitrončiće koji se prodaju u Metrou (hahahaha, nisam mogao da odolim - kad se isto zovu).

Nabavi lepo na berzi 80-200 f2.8 (onaj sa push-pull zumom). Jes' da je malčice sporiji, ali UBIJA kvalitetom, a može da se nabavi za svega 300€ u odličnom stanju. To bi bila i više nego adekvatna varijanta, dok ne nakucaš neki novi VR.

Ili nastavi da se daviš i bunariš Sigmu. It's up to you. smile.gif
I čisto da se ne zaboravi ("ponovi danas, da ne zaboraviš sutra") - FF i Sigma = tragedija!

Pozdrav
Lexus
Zato ja jos ne uzimam D700, nemam sta da kacim na isti jbg. A ope` dobro biggrin.gif
Bukinjo
a da li recimo neko kao ja moze da ode i proba sigmu?
i ako probam, kako da je istestiram i da prepoznam pravi primerak?

a ako uzmem los, kako znam da li mogu da je vratim? da li se to podrazumeva u samo nedovoljno dobar primerak, ili pokvaren, pa mozes da ga vratis bez problema.

Inace, ispod negde je moja tema gde pitam slicno pitanje.

hvala smile.gif
SuperStaljin
Stvarno, kad vidim ovakve teme, dođe mi da nikada ne kupim ništa u Srbiji,
jer ja sam "običan" kupac, a kako je ovo malo tržište, sve iole kvalitetnije primerke optike
je pokupio neko pre mene.

Svaka vam čast na iskrenosti, ali, skenjali ste me skroz.
Photodjo
ja da imam Nikon FF,malo bi se primirio sa trosenjem para i polako punio kasicu-prasicu i sacekao pojavu novog 70-200 VR sa nano coatingom... Svi objketivi koje je Nikon izbacio u posljednje ajde 2-3 godine naprosto izuvaju koliko su dobri (60,105 VR,14-24,24-70,50/1.4...),samo malo strpljenja...
-=: soNic :=-
super su sigme..

samo ja vise nemam ni jednu..

samo L i par prajmova tongue.gif
supersonic
Rekoh ti ja.Za sada nađi onaj 80-200 2.8 i završi posao, dok ne skupiš love pa pukneš na 70-300 VR.

wink.gif
Bocca
tako se ja kinteke brate lomim da li da uzmem 10-20 ili 10-22 koji je 250-300 evra skuplji, i sve mi nesto blinka
tihomirv
A sta bude sa tim objektivima koji su ocigledno defektni? Pretpostavljam da cekaju da ih uzme neko ko nece znati/moci/hteti da testira pre kupovine. Verovatno bi i proizvodjac vise obracao paznju na kontrolu kvaliteta kad bi mu se vratili svi sumnjivi primerci.
stinger
CITAT (Dr Bouz @ Nov 5 2008, 16:22) *
ne mogu da verujem da neko ko ima afinitete/aspiracije ka high-level bavljenju fotografijom, i kad mu ti high-level likovi, na primer onaj dr bouz, ili onaj sasha radosavljevich, ili u krajnjoj liniji evo i ja, lepo kazemo "dragi baloni, bezhite od sigme, bezhite, jer ste naduvani..." (*crtach sa balonima smile.gif ), i on onda i dalje trosi svoje vreme na taj brend.
to je k'o sad meni abdi da ga pitam za neki aparat i on mi kaze, matori-kara - fala-cao-zdravo. gotovo. nema. to ne posoji.
sad, uvek ima ono neko ali... (ne znam koje bi to bilo u slucaju sigme, poshto "ali nema nishta slichno za te novce, tog opsega..." meni ne pije vodu) - ali to "ali" pomnozhite sa indeksom malogradjanshtine x indeks fenserizma x indeks profi-lichnosti (koji svi iznose po nula kod normalnog coveka za ne-brend, 3rd party e.t.c...), - i kontate kad neshto pomnozite sa nula i to tri puta (dakle sa nulom na kub - onda je to nula na kub- dakle ne postoji.
man' se sigme, drzh' se nikkora. nemash danas - no frx-kupi sutra. wink.gif

izvini ali ja te nista ne razumijem ...

jedino ovo "man' se sigme, drzh' se nikkora. nemash danas - no frx-kupi sutra."

ali ove promjenjive

"omnozhite sa indeksom malogradjanshtine x indeks fenserizma x indeks profi-lichnosti (koji svi iznose po nula kod normalnog coveka za ne-brend, 3rd party e.t.c...), - i kontate kad neshto pomnozite sa nula i to tri puta (dakle sa nulom na kub - onda je to nula na kub- dakle ne postoji."

ne kontam huh.gif ...

StORM48
Nije to bitno. Dr.Bouz je, u svom duhu, napisao šaljiv, a tačan post. Nisam mu nikakav advokat/prevodilac, ali - je l' to ta Sigma koja "daje isto ili više, al' za manje para"?

Kod Sigme čak ne važi ni ona "kol'ko para - tol'ko muzike", jer za pare koje košta, Sigma ne daje ni malo muzike, a košta BRDO para. 600€! Hej, pa za te pare je bolje kupiti Fiću. Isto je užasan, ali bar ne maši fokus i nije decentriran (mnogo). smile.gif

To je cela poenta. Nažalost, formula za nabavku odličnog, a jeftinog sistema ne postoji. Da nije tako, C i N bi odavno propali, jer ako nešto NISU, onda nisu jeftini.

@tihomirv
Dobro pitanje, ali si odgovor već dao, nažalost. Sigma je jedna od retkih firmi koja je prosto zaslužila da propadne, ali na konto toga što ljudi jednostavno prelaze preko nekih stvari (ili čak - nisu sposobni da probleme primete), oni i dalje opstaju.

Pozdrav
berekin
Nemam puno iskustva sa sigminim staklima, a to sto imam pozelim da nemam. Sto se mene tice ne postoji sigma koju bi ja eventulano sutra kupio (i ovaj sto sam kupio razmisljam da odvalim u glavu onom sto mi ga proda').
CyberKat
Izgleda da se KinteC-eve zalopojke nikad zavrsiti nece... laugh.gif ne zato sto nesto stvarno valja ili ne valja, nego naprosto imam neki utisak da ce svemu sto uzme naci naku manu... zivi bili pa videli... tongue.gif
berekin
^ moz' da bude tongue.gif al' za ovaj slucaj sa sigmom ga razumijem 101%. Ne quka bezveze garantovano biggrin.gif
Asian
čitam i neverujem... mada su neki još odavno najavili ovakav rasplet... elem ako želite kvalitetan sigma objektiv povedite kolegu, a koga drugog nego našeg nam nidžu tj nidža-sigma-enigma koji bira za Vas najbolji primerak wink.gif
SuperStaljin
Nidžo, kad dođem u BGD, vodim te kod Nišlije na pljeskavice, samo ideš samnom u shopping wink.gif
Armitage
Glupo je da ispadnemo seljaci, pa da se iz postova zaključi kako su sve Sigme sr**e.

Od 4 objektiva koje imam, najdraža mi je Sigma 17-70. Objektiv je brutalno oštar, odličnog kvaliteta i prava je milina raditi sa njim. To je najjeftinije staklo koje posedujem i za te pare je sjajno.

Problem je, očigledno, u teškoj varijaciji kvaliteta pojedinačnih primeraka istog modela.
Tu su, po meni, podjednako krivi i proizvođač i prodavci.
Jedini lek je masovni povraćaj svih defektnih i poludefektnih objektiva. Tako nešto bi ih nateralo da pojačaju kontrolu kvaliteta. Ako bi to značilo i povećanje cena objektiva, šta da se radi. I onako se to neće desiti. smile.gif
Suviše dobro ide prodaja ovako kako je sada. mellow.gif
StORM48
Sigma 17-70 je dobra (ali ne i odlična) SAMO u poređenju sa ostalim Sigmama.

Sve dok to ne bude jasno, biće i lutanja u magli i čuđenja, kako eto "sve je savršeno, samo ništa ne radi".
A kada bi svi vratili sve neispravne/loše primerke, Sigma bi pukla u roku od dve nedelje. Ne bi stigli da poprave kvalitet, jer više ne bi postojali.

Međutim, i tržište je čudno. Čiste su očito selektivne.

Pozdrav
Armitage
Sigma 17-70 je, u vreme kada sam je ja kupio, bila bolja od SVIH drugih objektiva tog cenovnog ranga.

Kao što rekoh, hajde da se manemo hiperbola.
berekin
^ moz' biti. Ja sam izgleda ubo najgoru (17-70). Puno je to para (koliko god da je) za takav krs (mislim na ovaj moj primjerak). Sto bi rekli pametni ljudi... "nisam toliko bogat da kupujem jeftine stvari ".
istankov
sad cu ja da se pravim pametan>

tamo neke 1978 meni kao jako malom klincu dijagnostikuju astmu. Rodni Niš plus smog i astma ne idu pa ne idu. Čika pulmolog kaže: selite se na more! Tako moj dragi tata predje sa jednog veoma plaćenog posla na drugi dobro plaćeni posao. Kao mladi, ludi i dugobradi ing elektronike dobije kvalitetan posao, takav da je "profesionalniji od profesionalnog", tj. ispitivanje nečega što je neko drugi proizveo. Da bi taj posao mogao da odradi "firma" ga pošalje na 3 pa još na jedan mesec specijalizacije u Švajcarsku. Vid ti: Švajcarska 1979! Firma koja im je isporučila opremu je tamo neka švajcarska firma koja je totalno nepoznata u krugovima širim od specijalizovanih opto - elektronskih uredjaja. Tako moj muški roditelj se malo šetkao po Švici, ali malo više i radio. Šetajući se po fabrici zapita jednog od mentora "a šta su svi oni vidikoni tamo?"
(vidikon, rubikoni ili već šta za sve nas sa jeftinim ulazinicama su elektronske cevi, preteče CCD ili CMOS čipova)

- pa to su vidikoni koji su došli od Sonija, Philipsa i još par drugih firmi, i vidite one čike tamo sortiraju i testiraju svaki od njih. Mi uzimamo samo primerke koji imaju najbolje karakteristike.

- Ok, razumem, ali tamo ih ima par hiljada komada, a po jednom uredjaju treba jedan komad?

- Da, dobro ste to primetili gospodine. Mi tražimo NAJBOLJI!

- A šta radite onda sa odbačenim komadima? Jesu li neispravni?

- Daleko od toga da su neispravni, ispravni su samo ne zadovoljavaju naše kriteriume i mi ih vraćamo proizvodjačima, pa ih oni ugradjuju u hi end kamere.

- blink.gif

Uredjaj je koštao tadašnjih 1.7Mšvajcaraca

Prodje par godina, recimo 1985. Crče vidikon.

zvr zvrrr:

- bla bla bla, novi vidikon

- ok, cena 50 necega

- ohmy.gif

Zasedanje traje, izjavljuje se da švajcarci preteruju i da to može da se kupi za cenu od 1 nečega

zvrr zvrr Sony:

- bla bla bla taj i taj vidikon

- ok cena fco firma 1 nečega

- plaćeno, šalji odma 3 komada

Dodju ti vidikoni. Ugradnja "očas posla"... Ali... problem te slika ovakva, te problem ovde, fler onakav, zeza ovo, zeza ono, neki nivoi nisu ispravni, podešavaj, nameštaj, testiraj, ponovo podešavaj, ponovo testiraj, ponovo i ponovo i ponovo...

zvr zvr Švajcarac:

- mi kupili vidikon od Sonija po svim karakteristikama koje su bile na prethodnom... Soni poslao najkvalitetniji najbolji. Vaša oprema nije ispravna

- gospodo, mi ovog momenta šaljemo 4 naša stručnjaka koja su radila na vašoj opremi, čekajte ih na aerodromu u narednih 4 sata!

wacko.gif privatni avion sleće, dolaze čike u belim mantilima, par torbica sa sobom i novi vidikon

buć novi vidikon u uredjaj.

osnovna kalibracija

RADI!

Zvr zvr...

- HVala, uplatili smo vaših traženih 50jedinica!

- hvala gospodo jugosloveni na ukazanom poverenju!

....

godina 1986, januar 22 svi uključili TV i gledaju snimak najskupljeg vatrometa koji su ameri napravili - Chalenger nakon 77 sekundi leta pocinje čudno da se dimi, a nedugo za tim pravi spektakl u vidu najvišljeg i najskupljeg vatrometa... Kabuum!

Snimak, priča, opisi, tv se usijao! Matori gleda i u jednom momentu skoči sa stolice ko oparen vičući:

"ENO GA, ENO GA"

čega bre matori eno? Koji ti je djavo?

ENO! ovo ovo sada, ova crno bela slika sa ovom končanicom i brojkama!! To, Isto!!! vidis ove brojke, to desno ti je elevacija, pored azimut, levo do kraja udaljenost, onaj krst isti, isti, takav isti, ovo sto brzo ide to je broj frejma! ISti, isti! Mi i Nasa imamo isti teodolit!!!

Naravoučenije:

nije bitno ko je proizveo, već ko kontroliše krajnji proizvod! Može Soni (ili bilo koji drugi brend) da bude na papirima babaroga, a na uživo totalna kanta! Bitno je samo ko kontroliše kvalitet i kakvi su standardi te kontrole!

kobayashi
Pa mLogi bi se ovde obradovali kad bi Canon na DZ objavio konkurs za JEDNOG kontrolora svoje foto opreme laugh.gif

P.S. Uslov: da je skoro 'prebegao' u drugi tabor nezadovoljan opremom postavljaca konkursa.
boric
Ја мислим да би нашег уваженог члана можда задовољио производ фирме НИНОН. laugh.gif

У последње време заиста слушам свакакве фантастичне изјаве.
Ипак, ова тема је била крајње очекивана.

поз.
KinteC
Hm...interesantni komentari. Elem, krajnji ishod - postao sam ponosni vlasnik 70-300 F4.5-5.6 VR nikora. Fantastican kompaktan objektivcic, izuzetno ostar. (dal uopste treba reci da gadja fokus kao zmaj? smile.gif )

Elem da se vratim na sigmu. Probao sam jos par komada sigmi, jedna je bila decentrirana na gornjem desnom cosku, druga je bila ok..ali samo na prvi pogled, potvrdjivala je fokus na prazno, tj na bokeh... blink.gif I tako..sve neke mane. I kako sam probao sve sto ima od sigmi, i ni jedna nije odgovarala- uzeo sam nikor jel. A i da sam hteo bas bas sigmu, ne moze, tek ce u decembru stici nova posiljka sigmi u Srbiju. (70-200 2.8 macro II)

Generalno sto se sigmi tice, evo uopste nekih iskustva:

10-20 sigma
Probao sam dva primerka, od toga je jedna bila decentrirana, ali...ta decentriranost, ili mekoca..sta vec, primecivalo se samo na 10mm i to kad je fokus na beskonacno. Trip. Drugi primerak je bio odlican, retko kad se zaglupi...

30mm 1.4 sigma
Odlicno staklo, svi koji su koristili nisu imali problema, mada neki kazu da se moze naci i po koji primerak sa front/back fokusom. U svakom slucaju, sigurna kupovina...osim...sto nije kompatibilna sa 40D canonom uz AF assist lol

17-70 sigma
Super sigma, jos je najpouzdanija od svih, mada ume povremeno da omasi fokus, nesto kao 50mm 1.8 canon. (ako je pozadina blizu subjekta...itd)

18-50 2.8
Ostro staklo..sve super..al masi fokus leva leva. Poprilicno ne pouzdano staklo, ne bih se usudio koristiti to staklo za neki ozbiljan posao. Masenje fokusa je tipicno - gadjas jedno oko, a drugo u fokusu smile.gif

70-200 2.8 macro II
Kao sto sam napisao, od gomile isprobanih primera - ni jedan dobar primerak...ma sta dobar, makar da je prihvatljiv! Jos se odmah na displeju aparata vidi da ne valja.

Tako da za sada menjam filozofiju sistema, 15-30, 50 1.8, 70-300VR - a dalje - sve cu prajmove da izredjam. Hvala bogu pa nikon ima 135 F2.0 staklo... smile.gif Nisam reporter..jel...pa da mi je 70-200 2.8 must have.
Sadi
a sta je u stvari ta decentriranost objektiva, za to do sada nisam cuo dry.gif
KinteC
Pa lepo, valjda elementi nisu nacentrirani kako treba, ili sta vec, pa je slika na nekoj strani mutnija od druge. Obicno to budu extremni coskovi, mada cesto moze da bude i cela strana. Kako rekose u fokus plusu, postoje tri tacke koje se pomeraju na socivu, ali niko na balkanu nema takvu masinu za centriranje, a da se to rucno radi- pre ce se dobiti 7ica na loto-u nego sto bi se staklo podesilo.

Edit: e da... oni koji su u fazonu "bratee, sta sada ke**as, idi fotkaj..." Preprucujem im da kupe neki kompakt... ili da od mene kupuju sigme 70-200 2.8 biggrin.gif Verujem da ne bi primetili razliku izmedju dobrog i loseg stakla smile.gif

Ja samo iznosim rlne probleme sa kojima se susrecem.
Joomla
@kintec, počeli ste da smarate i preterujete.

@istankov, ti se još uvek ložiš na lovačke priče matoraca? laugh.gif
Photodjo
ajde da se kladimo da preko 50% objektiva od svih koje ovdje imamo zajedno bilo koje da su marke imaju neku manu od onih koje su nabrojane u ovoj temi a da to i nismo svjesni ili jesmo ali tome ne pridajemo znacaj.

Blago decentriran objektiv? biggrin.gif Strasno,vala zbog 1000E razlike u 70-200/2.8 prici ja nema sanse da bi uopste razmisljao da li je ta blaga decentriranost vrijedna trosenja tolikih para. Za mene nije. Mislim da se pretjeruje u svoj toj prici.

135/2.0 je MF staklo,ali zato DC verzija je dream staklo,kao i 105/2 DC PZ
DataS
CITAT (SuperStaljin @ Nov 5 2008, 22:27) *
Nidžo, kad dođem u BGD, vodim te kod Nišlije na pljeskavice, samo ideš samnom u shopping wink.gif

Zavrsice se na pljeskavici, a od opreme neces nista kupiti. wink.gif

Moj prijatelj ima komsiju cija je slika sa sledecim natpisom : "Ovom coveku je zabranjeno prodavati Simpo proizvode" zavrsila u izlogu robne kuce kod Lastine stanice. Covek 5-6 puta menjao namestaj koji je tu kupio smile.gif

Kintec preterujes. Razumem zasto serviser iz Focusplusa prica o losim objektivima, posto se covek ne susrece sa drugacijim.
Ali u tvojem tekstu vidim kontstrukciju recenica jednog servisera, a ne normalnog korisnika opreme.
Photodjo, u pravu si. Slicno vredi i za ostale proizvode. Ne postoji savrsen proizvod.
kobayashi
Kako ne postoji savrsen proizvod?
Cilit bang, merix sa plavim zrncima, omeksivac sa mirisom jorgovana, telenor internet... laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Sve je savrseno dok to ima drugi i dok i ti ne kupis isto smile.gif
smena 8
Iliti...

... po tuđoj stražnjici (back-fokus biggrin.gif ) ni 100 batina nije mnogo.
StD
Koji je zaključak?

Da D700 ne košta (valjda) 2300€, već barem 1xxx€ više, ako kupujete sve novo. Neka oni koji planiraju da ga kupe računaju na to.
Vintertid
sto bre KinteC ne uzmes lepo 80-200/2.8 Af-D. to ti je 250-300 EUR, i kad predjes na 70-200 VR imaces bolje coskove na ovom 80-200, za vrlo vrlo vrlo sitne pare, prosto se ne isplati da je prodajes kad nabavis nesto drugo. kakav crni 70-300. jedina mana koju svi potenciraju a koja je objektivno preterivanje - brzina fokusa. pa taj D700 ima motor barem kao ako ne i jaci od F90x, f4, f100, f5 i stotinama hiljada ljudi nije smetalo da pokrivaju sportske evente deceniju i po sa ovim objektivom. ili kupi AF-S verziju koju polovnu mozes za 800-1000 eur da nadjes.
kameni
^ne znam, taj 70-300VR uopste nije tako crn kao sto su njegovi prethodnici.

ja sam cifru i masu 70-200VR, razlozio na 70-300VR i 105VR sto bi bila i moja preporuka, osim ukoliko ti bas nije neophodan...

ukratko: ako se bira izmedju 70-200 i 80-200, onda 80-200 prvenstveno zbog cene... ako ne moras to da vukljas (hocu da kazem ako ga ne kupujes da bi popunjavao raspon u 2.8 fazonu, a realno ti ne treba) onda 70-300VR i nesto drugo po izboru za tu cenu
Dicky
Kintec oči si mi otvorio laugh.gif laugh.gif laugh.gif
kameni
a jel' si provalio da je i nikon ustvari sranje ?

nece da radi sa felericnim sigmama koje su 2-3x jeftinije, a podjednako su dobre, ako ne i bolje... vreme je da se menja sistem.

ja bih sad presao, recimo na olympus... samo sto bih ovaj put isao pametnije, nakupovao bih prvo sve objektive, pa onda izabrao aparat biggrin.gif
Darth Maul
Ja predlazem ovde kupovinu Svemirskog "K67" Modulatora. On resava sve postojece i neposojece probleme cak i one koji ce da nastanu.

@ Kintec
Druze ni covek nije simetrican a majka priroda ga je napravila a ti se brines oko "decentriranih" objektiva koje "bezgresni i svemoguci" covek pravi.

Imas odlicnu opremu i dalje palamudis. Idi fotkaj vise nego sto postavljas "uznemiravajce" postove za ljude koji hoce da pocnu da fotografisu.
profifoto
Ovo ti je dobro rseenje ja ga imam

klik
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.