Meklaud
Nov 29 2007, 15:25
Veliki pozdrav svima, a za vlasnike (bivse i sadasnje) ovog aparata pitanje.
Koliko brzo ste prerasli (oni koji jesu) ovaj aparat i presli na SLR?
Pitam ovo jer vidim da je, s jedne strane, i dalje popularan model, a s druge strane se dosta njih prodaje po oglasima (kao razlog se uglavnom navodi prelazak na DSLR).
Hvala i
dovidjerzen
doberman_X3M
Nov 29 2007, 15:38
Ja sam jos na fuji.ju, 2 meseca, 2000 fotki i 2 fotke koje mi se svidjaju to ti je moj bilans.. a to sto mnogi prodaju da bi presli na slr, dajem glavu da njih 98% nemaju veze s' vezom
Петар М. Дима
Nov 29 2007, 15:49
нисам ДОрастао, нисам ПРЕрастао ... има један Даса, мултимедијални уметник, особа за решпект, ради
фотографију Никон компактом на 4 мегапиксли са шумом изнад ИСО 100 ... и излаже фотографије снимљене тим апаратом

... након кратког ПОигравања да Но-инком Д8о и Кањоном 3оД ... дефинитивно
ми недостаје АПС сензор и оптичко тражило ... да, то је 99% а остало ... фуђуцу је у срцу
ja nikada nisam bio toliko zaostao

uvek sam smatrao taj aparat kao motor od trabanta u telu ferarija od plastike, shvatam da se previshe ljudi razocharalo u njega, ja sam ipak bio pametan i skupljao dukate za dslr,potrajalo je al se isplati
Dr Bouz
Nov 29 2007, 16:10
pre compacta sam podosta slikao slr-om 35mm, i imam fyne objektive i t.d. -dakle digitalni aparat mi je u startu bio s' konja na magarca, t.j. prvi digitalni je bio s'konja na zeza, pa je onda dslr bio na magarca.
no dobro. nadam se da cu za godinu dana kupiti digitalnog "konja" - evo samo sto nije poco da se prodaje.
suMAHER
Nov 29 2007, 16:51
Ja koristim Fuji 9600 i u "profesionalne" svrhe, naricito macro i super-macro sa samo par centimetara - zbog velike dubinske ostrine. Takodje, veoma mi koristi pokretni ekran, jer mogu da fotografisem sa dignutim rukama iznad glava ljudi, ili (sto je za moju kilazu super!) ne moram da kleknem ili cucnem - samo spustim aparat i skljocnem iz "zablje perspektive". Naravno, nije za noc - sporo fokusira itd, ali je ODLICAN u sadejstvu sa nekim mocnijim DSLR. Narocito je zgodan zbog raspona od 28 do 300 mm.
Naravno, nikad ne mozete dovoljno da zamutite pozadinu.
Markiz
Nov 29 2007, 17:20
CITAT(Meklaud @ Nov 29 2007, 15:25) [snapback]509937[/snapback]
Koliko brzo ste prerasli (oni koji jesu) ovaj aparat i presli na SLR?
Neke stvari nikad ne prerasteš. Dobro reče doberman da njih 98% što prodaju fuji jer prelaze na dslr, pričaju gluposti. Ja imam taj aparat kao drugi (koji stalno držim pri ruci u autu) i vrlo rado ga koristim. Ima dobar raspon zuma, slike snimljene u RAW-u i kasnije obrađene su vrlo lijepe i tehnički dobre. Ne zamaram se previše kad slikam i jednostavno volim raditi sa njim. Dosta slika su mi ljepše od onih sa dslr-a. To ti je jednostavno stvar izbora a ne zaboravi da je svijet SLR-a postao pomodna stvar.
Sasa_NS
Nov 29 2007, 20:28
Lepa je to i dobra spravica, to niko ne spori, ali...
Jedini razlog zbog kojeg će neko (ozbiljno zainteresovan za fotografiju) kupiti taj ili bilo koji sličan fotoaparat, umesto makar najjeftinijeg DSLR-a, je samo jedan - lova (manjak iste). Svi ostali su tek traženje opravdanja ili nedostatak znanja...
To sam ukapirao tek onog trenutka kada sam došao u situaciju da imam dovoljno novca da kupim DSLR. Više ni sekunde nisam razmišljao o Fuji-ju...
deus&machina
Nov 29 2007, 20:50
S6500 nikada nisam imao, ali Fuji mi je prva digitalna „ljubav”. Po nešto preko 6 meseci sam bio vlasnik S5500 i potom S9500 i potom sam prešao na svoj prvi DSLR, Canon Rebel.
U svakom slučaju, za Fuji imam samo lepe reči.
Generalno je taj aparat odlican i sve to je ok,kvalitet slike,raspon,makro,pokretni ekran itd...medjutim postoji jedna stvar zbog koje je d-slr daleko uptrebljiviji...zbog brzeg autofokusa koji i nije neophodan svakome ali kada je u pitanju zamucena pozadina/plitak DOF tu je vec razlika takva da svako ko iole zeli da ima prave fotke i smatra svoj fotografski ukus na daleko visem nivou od tamo neke domacice,za njega je ipak D-SLR...
^ Bitno je znati i da veci senzor daje i plici DOF, tako da nije dovoljno samo reci DSLR, ima prosumera sa vecim senzorom od DSLRa.
kobayashi
Nov 29 2007, 23:17
jos uvek imam fuji s5600, i sad se vec dvoumim da li da ga prodajem posto do sada nisam nasao zainteresovanih, mada je nezgodno jer i on trazi torbicu...
ume da da vrlo kvalitetnu fotografiju, medjutim za stvari koje su mi kriticne definitivno tesko da ijedan prosumer moze da prodje... naime, potreban mi je munjevit AF (ne mora bas USM/HSM, ali da ne bude spor kao kod prosumera) i kod DSLR-a je korisno sto postoji 'Servo' mod kad objektiv fokusira objekat u pokretu, sto sa prosumerom vrlo tesko ide pa cesto slika ispadne neostra.
stoje sve primedbe da cak i sa S5600 (a da ne pominjem 6500) sve to moze da se odradi solidno, ali ja zbog posla nemam vremena 3 dana da se namestam i da 10 puta pokusavam ne bi li aparat ubo fokus bas u trenutku kad je kadar idealan...
Dakle, nisam prevazisao Fuji-ja sto se tice svih njegovih mogucnosti, ali sam se nasao u situaciji kad mi njegova ogranicenja MNOGO smetaju... naravno, namestilo se i da sam imao para za DSLR, i pre nego sto sam ih spucao na nesto drugo, doneo sam zivotnu odluku, i 5 godina posle odlaganja 35mm SLR-a u kutiju, ponovo mogu da uzivam u optickom trazilu i zvuku zatvaraca i ogledala

E sad, smesno je ocekivati da neko cim predje sa prosumer-a na DSLR odmah pocne da pravi dobre fotografije. U mom slucaju, postoji preiod prilagodjavanja i upoznavanja novog aparata (mada sad imam mnogo posla pa nema mnogo vremena za sve detalje).
CITAT(Markiz @ Nov 29 2007, 17:20) [snapback]509990[/snapback]
... To ti je jednostavno stvar izbora a ne zaboravi da je svijet SLR-a postao pomodna stvar.
Ima donekle istine u ovoj izjavi, ali ona nije potpuna. Ja i vecina mojih drugara smo zapocinjali/imali Fuji FP 9500. Niko od nas ga vise nema. Ja sam moj poklonio jer je cena polovnog bila toliko mala da je bilo zalosno prodavati ga, a onaj kome sam ga poklonio mi je ucinio par vaznih usluga u zivotu. I svi su srecni i zadovoljni. Zasto sam kupio prvo Canon G7, a potom ga zamenio za A640? Fuji daje odlicnu fotografiju, posebno je neverovatan kvalitet u stampi. Moja firma je koristila fotografije sa ovog Fujia za profesionalne kataloge. Znaci sve najbolje o njemu... A sta ne valje? Svi mi zaboravimo da Fuji samo lici na DSLR, a da nije to! Pa se onda razocaramo sto veoma sporo izostrava, posebno u losim svetlosnim uslovima. Druga moja zamerka je veoma cudan obik "zrna" (sum) koji stvara ovaj digitalac koji je jako tesko otkloniti. I poslednja moja zamerka je da je ovaj ne-DSLR previse kabast i glomazan...
Ja bi najradije jedan kvalitetan RF od 1000E, ali kao toga nema onda sam se nevoljno opredelio za Nikon D300 (tezak je kao vrag). Drugi moj digitalac (za veoma nepovoljne vremenske i ostale uslove) ce mozda biti Fuji S8000fd. Stara ljubav, zaborava nema...
Janus
doberman_X3M
Nov 30 2007, 14:04
CITAT(kobayashi @ Nov 29 2007, 23:17) [snapback]510211[/snapback]
ume da da vrlo kvalitetnu fotografiju, medjutim za stvari koje su mi kriticne definitivno tesko da ijedan prosumer moze da prodje... naime, potreban mi je munjevit AF (ne mora bas USM/HSM, ali da ne bude spor kao kod prosumera) i kod DSLR-a je korisno sto postoji 'Servo' mod kad objektiv fokusira objekat u pokretu, sto sa prosumerom vrlo tesko ide pa cesto slika ispadne neostra.
Ja imam veoma brze modele i sto se ovoga tiche ja sam relativno zadovoljan, slike mi se svidjaju naravno moze uvek bolje ali pricamo o prosumeru

Dusko Popov
Dec 3 2007, 00:52
Ja od pocetka avgusta imam s5700 prvi manualno sposoban aparat dosad (pre imah nikon 3500) i ne mislim da sam ga prevazisao niti cu uskoro a debelo je ispod s6500, LM imao sam novaca za slr ali nisam hteo glumeti ludilo i kupovati isti prazne glave da se na njemu ucim i da mi sluzi za zazanciju i svakodnevno nosakanje vec sve mora ici svojim tokom.
DraganR
Dec 3 2007, 09:10
Kamo lepe sreće i nesentimentalnosti pa da je svako od vas koji fuji još niste zamenili umesto njega za slične pare kupio neki Canon 300-350d.
Pre ili kasnije, neki od vas će to i učiniti. I ja sam svoj s5600 ove godine poslao niz vodu i uopšte mi se ne čini da je bilo pametno što sam se na njemu učio. Sa polovnim DSLR-om za slične novce koje bi dali za fuji-a, rešili ste se brige oko prodaje aparata koji niste dovoljno ni koristili a apetiti su vam veoma brzo porasli. O kvalietu fotografija uopšte ne treba trošiti reči. Svako poređenje je izlišno.
Ovo sve što sam sad naškrabao važi samo za one koji će u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti preći na DSLR, dok za one koji su zadovoljni trenutnim stanjem, neka tako i ostane - rešili su se bede ulaganja novca u skup sport pošto nije bitno samo startovati...
Dusko Popov
Dec 3 2007, 10:08
CITAT(DraganR @ Dec 3 2007, 09:10) [snapback]512002[/snapback]
Kamo lepe sreće i nesentimentalnosti pa da je svako od vas koji fuji još niste zamenili umesto njega za slične pare kupio neki Canon 300-350d.
Ne bih se slozio jer ja na pr. uzeo sam fuji letos da pre njega nisam imao blage o fotkanju jer kliktanje aparatima tipa Nikon 3500 ili Canon A*** serije na auto modu nije bas ucenjacki. Nosio sam se i ja mislju da uzmem polovan ili cak nov dslr ali ipak mislim da nije njemu mesto u rukama potpunog laika i da je bolje da uzmem kompakt koji je dosta manji i laksi za pocetak da se naucim da "ckiljim" i td. i td. ko zna mozda me sve to i ne ponese toliko da sutra kupim dslr nego isto neki kompakt tog tipa videcemo.
Sto se tice odnosa laik-slr moj dobar drugar, koji je dosad koristio samo kutije cigara jednu nikonovu i jednu hp i sony-ericsson k850i sa oznakom cybershot i carl zeiss optikom... hteo on da kupi s9600 i mislio je kako je to slr a da je canon 30d na pr dslr??????? zgranuo se kad sam mu rekao da se objektivi ne manjaju na s9600 i da je to kompakt, on je mislio da su slr i dslr oba digitalni a da je razlika nesto onk burst moda i kvaliteta slike

onda kupi on 30d odluci se isprsi pa se skoro culi on mi kaze kako nikako ne moze da gleda na monitor dok slika mislio je da mu sjeban aparat a onda ej nasao u uputstvu gde pise da aparat to ne podrava pa mu je laknulo - on ne zna ni kako radi slr u odnosu na kompakt jes da ima i njih koji imaju live-view ali su retki i po difoltu slr to nema zbog sistema ogledalaca ali on to ne zna...

i sad mi je drago sto ja nisam uzeo dslr vec kompakt za pocetak postoje sprave koje su za pocetnike
DraganR
Dec 3 2007, 11:27
CITAT(Dusko Popov @ Dec 3 2007, 10:08) [snapback]512024[/snapback]
i sad mi je drago sto ja nisam uzeo dslr vec kompakt za pocetak postoje sprave koje su za pocetnike
A jel ti misliš da ne bi naučio da koristiš DSLR, M na dslr-u je isto sto i M na fuji-u 5600 i ostalim fuji nesto... modelima?
Ja znam ljude koji i DSLR drže na A
Ja odgovorno tvrdim da se eskponometrija lakse uci na aparatu sa live view funkcijom jer odma' lepo na ekranu vidis uticaj promena parametara, bolje vidis kako aparat meri tj. gde meri svetlo i td.
Ljudima koji ulaze u svet fotografije, "1/125 F4 ISO100" izgleda apsolutno isto kao 什麼他媽的 i zbog toga ne treba male aparate ili prosumere odbacivati kao inferiorne jer su u pitanju odlicna sredstva za edukaciju...
DraganR
Dec 3 2007, 11:59
CITAT(Abdee @ Dec 3 2007, 11:39) [snapback]512071[/snapback]
zbog toga ne treba male aparate ili prosumere odbacivati kao inferiorne jer su u pitanju odlicna sredstva za edukaciju...
Druže, nisam ja baš ni mislio da ih treba odbaciti...
Već, da većina nas ovde, ili bar dobar deo priželjkuje da posle prosumera kupi DSLR, pa ja postavljam pitanje: zašto ga i ne kupiti?
Posle FUJI-a S5600 sam kupio polovni Canon 350D i sad da me neko ne shvati pogrešno, slike nastaju uvek na isti način: blenda, ekspozicija itd. Meni je lično bilo svejedno i da sam odmah krenuo sa Canonom u smislu da bi pohvatao konce i sa njim i bez njega, samo što bih imao više novca da sam odmah kupio Canona.
Neverujem da se sećaš, ali sam u tom početnom periodu postavljao glupa pitanja (tebi)

a verujem da bi takva ista pitanja postavio i da sam kupio dslr.
Znaš, ovo je čisto moje razmiljšanje i ne mora da bude uputno za sve ostale, samo mislim da bi sad možda imao još poneki objektiv da nisam lutao
Poenta: ako znaš šta hoćeš, uradi to ne šetaj se previše, ako znaš šta hoćeš a ne možeš - štedi (pa makar i plovno)i ne lutaj previše...
Dr Bouz
Dec 3 2007, 13:10
CITAT(Markiz @ Nov 29 2007, 17:20) [snapback]509990[/snapback]
Neke stvari nikad ne prerasteš. Dobro reče doberman da njih 98% što prodaju fuji jer prelaze na dslr, pričaju gluposti.
mislim da je proseravanje daaaleko manje (procentualno). doduse, ne sporim da verovatno dobar deo tih ljudi (kao i u bilokojoj drugoj oblasti) zapravo se ne potrudi da nauci nesto, ali, opet, verujem (t.j. tvrdim) da svaki "za" (upgrade sa "malise" na "velisu") - je ono za-za - i to velik k'o kuca.
lepo je rekao neko gore - kamo lepe srece da smo svi pri lovi - nisam nesto siguran da bi se prosumeri kupovali toliko vise od slr-a.
Roy Fokker
Dec 3 2007, 13:40
Pitanje je najviše percepsije sopstvenog rada... evo moje progresije:
Pentax Optio 33L (2004-10.2006) - Canon S3-IS (10.2006-12.2006) - Canon Digital Rebel (12.2006-9.2007) - Canon 30D
Pentaxa sam platio 500€ "back in the day" i godinama sam škljocao njime bez mnogo razmišljanja, sve dok tehnika nije dovoljno napredovala, a cijene pale... u početku sam mislio da će ultrazoom zadovoljiti moje potrebe, ali sam za par mjeseci korišćenja S3 uvidio da meni lično sve prednosti koje nudi kompakt ne znače ništa naspram onoga što pruža DSLR. Rebel me je služio sjajno, nategao sam ga do kraja mogućnosti i naučio mnogo toga o tehnologiji, optici, i korišćenju istih za postizanje rezultata. Slučaj je htio da se određeni priliv sredstava poklopi sa dostupnošću polovnih 30D tako da sam ugrabio priliku. 30D je sjajna mašina za taj novac - prvi put sam miran i imam osjećaj da me ništa ne ograničava sem optika, i moja kreativnost. U tom smjeru idu moji trenutni napori.
Poenta je - nisam ništa bolji fotograf sa 30D nego što sam bio sa S3 IS, već su moje potrebe prevazišle tehničke mogućnosti aparata, a finansije mogu to da isprate...
Dusko Popov
Dec 3 2007, 14:52
@ DraganR
Ma sve je to lepo al evo ja na pr. jos uvek nosim mog fujija cesto sa sobom i kad mi ne treba da okidam na svasta experimenta radi i tako se najbolje uci a zamisli da se ucim na dslru pa da moram vukljam torbetinu sa kilo opreme verovatno bi ucenje islo sporije. Takodje ako pokusavas izvuci sto vise iz necega vrlo ogranicenih mogucnosti par godina sutra ce se mnogo vise oduseviti dslrom i shvatices lepotu zivota i tehnologije mnogo lepse nego onaj ko je dslr i njegove mogucnosti uzeo odma na pocetku zdravo za gotovo, evo ja na pr. trudim se cesto izvuci nemoguce iz fujija okinem nesto 500 puta pa posle sve to u tjop pa gledam iz koje mogu nesto napraviti a da imam 350D iz 3 fotke bi dobio rezultat dobar malo tjopa i sooper i tako bi mnogo manje vezbao slikanje i obradu u tjopu jer nebi imao nesto da me na to tera.
CITAT(DraganR @ Dec 3 2007, 11:27) [snapback]512062[/snapback]

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! grom i pakao
Pre 4-5 godina sam imao digitalca, mustek mdc 3500, krs, danasnji telefoni su bolji. Nisam mogao da naucim nista na njemu, eventualno da vezbam kompoziciju. (nije imao ni fokus, ako se dobro secam) Sa analognim apratom jedva da sam fotkao, i to je bilo zato sto sam morao, radi skole. I onda sam u decembru prosle godine uzeo 9600fujija. Sve sto sam znao, to je da nema promenjive objektive, i to je to. Ipak, preko tog aparata sam naucio dosta toga, tako da prelazak na dslr nisam ni osetio, osim sto mi je trebalo neko vreme da se priviknem na plici dof (ne tolerise greske kao fuji) i na 2:3 format. Onog momenta kad sam uzeo 30D, moje fotke nisu postale bolje, ali su se otvorile nove mogucnosti, tako da mogu dalje da napredujem.
Dakle, fuji sam furao nekih 9 meseci, ispucao preko 25000 fotki...(za godinu dana slkjockanja, zadovoljan sam rezultatom)
Da sam sad opet na istom kao prosle godine, opet bi uzeo fujija (verovatno fd 6500)
CITAT(DraganR @ Dec 3 2007, 12:27) [snapback]512062[/snapback]
A jel ti misliš da ne bi naučio da koristiš DSLR, M na dslr-u je isto sto i M na fuji-u 5600 i ostalim fuji nesto... modelima?

Ako pod "
A" podrazumevas prioritet blende onda, evo ja, da se prijavim da mi je 60% vremena aparat na "
A". Ne vidim sta je tu za cudjenje?
Dusko Popov
Dec 3 2007, 16:18
ja mislim da je hteo reci AUTO
Zavisno od znanja i iskustva. Ja ga imam mesec-dva i ODMAH se vidi šta smeta. Znao sam i zašto ga uzimam - zbog odnosa cena-kvalitet. Za male pare dobiješ svestran aparat, objektiv velikog žižnog raspona i bez velikih izobličenja na širokom ćošetu, mali, lagan, mnogo lepo leži u ruci, dobar senzor (o'ma' ispod dslr-a), upotrebljiv visoki ISO.
Ne valja sporo fokusiranje, omašivanje fokusa na dalekim rastojanjima, gotovo nemoguće ručno fokusiranje, tu i tamo omaši ekspoziciju, nema optičku stabilizaciju, ako hoćeš fotku u enterijeru s minimalno šuma, zaboravi, ne može se zakačiti eksterni blic, a ugrađeni je k'o i svaki ugrađeni...
Za učenje je dobar.
S ozbiljnijim pretenzijama ili štekaj za nešto bolje, ili reci sebi - nije sjajno, ali za bolje nemam oli neću da dam.
shorvat
Dec 3 2007, 16:44
imao sam priliku juce napraviti par fotki sa Nikonom D 80 i shvatio sta ja ustvari sada imam(6500) ... daleko je to od dslr-a...
ali za ucenje ...sasvim korektno ... nemogu da shvatim nekoga ko da 1000 evra i posle se uci na njemu ... strasno... osim ako ima pare za bacanje .... zar manuelno podesavanja: blenda , shutter , ISO,WB ... nije u sustini isto ?
mislim da cu se jako lako priviknuti na dslr,ako savladam sve ovo na Fujiju...
polako ... treba ici redom ...
suMAHER
Dec 3 2007, 16:58
Ribolovce (obicne, kojima digitalac sluzi jedino da ovekovece ulov) tesko cete naterati da nose i Fuji 6500 a kamoli DSLR. Ali skoro svaki nosi neki compact digitalac!
Da znate, u USA je 40 miliona (i slovima: miliona!) ribolovaca, mislite li da oni nose 5D ili D300?!
Licno poznajem nekoliko ribolovaca "punih ko brod", svako od njih moze od DNEVNOG profita da kupi Canon 1Ds sa sve L objektivima... ali nece - kupuju "tabakere" od 10MP i ne pitaju koliko kostaju!
Ne cenite citavo svetsko foto-trziste prema nama Zonasima, teskim ovisnicima! Evo, ja vec danima "zamaram celokupnu površinu mozga" ko Radovan III ne bi li - nekako - dosao do D300.
Imam ga, volim ga i mnogo sam uz njega naucio ... Jos uvek nisam zadovoljan kvalitetom svojih fotki pa sam jos uvek na njemu ...
Dr Bouz
Dec 3 2007, 18:43
ja na 'canje nosim diaflasha, techniuma 3m, ili spro 2.7, ili cormoran 2.4 (on mi preko leta stoji na camcu), masinicu ovisno o pecanju (jacini/dubini vode), kutiju "prvi tim i prva klupa" s' voblersi - i naravno - d200 sa sve par objektiva i blicem
suMAHER
Dec 3 2007, 18:55
DraganR
Dec 3 2007, 20:37
CITAT(Dusko Popov @ Dec 3 2007, 16:18) [snapback]512222[/snapback]
ja mislim da je hteo reci AUTO
Da to sam hteo da kažem

pa sam se malo ...
kobayashi
Dec 3 2007, 21:04
ja vam moram priznati da se neke stvati mnogo brze uce na DSLR-u...
evo, pre 10-ak dana slikam neko drvece, a od prethodne veceri mi sve ostalo na M i ISO1600... vidim ja nakon okidanja sve mi belo na ekranu... lupim se po celu i...
Ovo mi se kod Fuji-ja nije desilo ni prvih par dana fotkanja sa njim.
Da ne pominjem gomilu opcija, kao sto je kompenzacija ekspozicije, podesvanje okidanja blica nakon podizanja zatvaraca ili pre njegovog spustanja, nacin merenja svetla itd.
Ja sam, kao i mnogi, ranije slikao sa nekim idiotom na film, pa zatim SLR-om (uzivajuci u eksperimentisanju nakon procitane 3-4 knjige o fotografiji iz 80-ih), i nakon svega toga Fuji mi je bio apsolutno nepotreban korak - jedini razlog je bio sto nisam imao nikakav digitalac a cena polovnih DSLR-ova bila preko 500e (jer tada je 350D bio star tek godinu dana, a 300D je kostao poprilicno s obzirom da tada nisam razmisljao da ce mi za godinu dana plata ipak biti toliko veca da mogu ulagati u stakla i ostalo).
Medjutim na ove sadasnje cene, ko god ima bilo kakvog iskustva sa fotografijom (narocito ako je vec imao kompakt), bolje da ide direktno na DSLR, jer mu prosumer nece pruziti mnogo vise, osim optickog raspona, a prelazak na DSLR nije bas tako jednostavan zbog gomile novih opcija cija podesavanja treba imati na umu svaki put kad ukljucite aparat.
QUOTE(KinteC @ Dec 3 2007, 15:00) [snapback]512181[/snapback]
Pre 4-5 godina sam imao digitalca, mustek mdc 3500, krs, danasnji telefoni su bolji.
Haha, imao sam ga i ja kad se pojavio, za 5 dana sam provalio da je sranje i prodao ga

Posle sam zahvaljujuci nekim Harv-ovim fotkama kupio A60 i vrlo brzo S5500 koji me je sve nauchio i od koga se nisam odvajao, a imao sam dodatne opreme u vrednosti vishe od samog aparata

Kada se pojavio S5600, prodam S5500 sa opremom da bi ga kupio i istog dana sluchajno zavrshim na 300D kit

Ostalo je istorija, trenutno sanjam MKIII
Slična priča kao guru. DSLR je u tom momentu bio preskup, S5600 odličan upgrade sa A510 od kog se nisam odvajao. Naučio me je kompoziciji, ali me je S5600 naučio najviše u odnosu na sve ostale. Prelazak na DSLR (posle manje od 2 meseca) je došao u pravom trenutku (350D+kit).
Ne sanjam ništa, imam sve što mi treba, samo da dođe sa reklamacije do NG.

Možda bi mi dobro došao UW, ali sačekaću f2.8 verzije od Sigme ili Tokine, da ne kvarim potpis.
E, pola blende na 10mm ako ti ne napravi posao, nishta nece
pingwin
Dec 6 2007, 02:28
Moj 6500 je trajao oko mesecipo dana. Posle oko 300 fotki sam ga prodao i u istom satu kupio polovni 400D sa kit objektivom. Tako sam okajao greh bluda sa Fujijem i ponovo postao veran Canonu, od kojeg imam A20, placen oko 1000DM onomad pre 6 godina...
Ja sam ovde cak i dosta pohvalno pisao o tom malom Fuji, ali posto aparat koristim za poslove dizajniranja kataloga i brosura, naisao je posao sa slikanjem enterijera i tu se Fuji obrukao. Visok shum, nema stepenovanja u tamnim partijama, hromatski manje vise jer se moze srediti u Photoshopu. Svaka fotka je prolazila zamornu postprocesiju da bi se izvukao maximum. Smaranje. Na terenu me je smarao taj "live view" koji je bio niskorezolutan i sluzio samo okvirno za kadriranje, a ako me zanimalo sta je u kadru gledao sam preko aparata i siljio sopstveni pogled. Uvek sam slikao u RAW i prebacivao preko ACR u PS.
Kupovina 400D sa kit objektivom me razocarala! Fotke su postale tek neznatno bolje, ako ne racunamo 10Mpixela vs 6Mpixela, ali kolorit i dinamika nije bila vredna duple cene. Bio sam ocajan, doslo mi da odem i kupim ponovo nov Fuji. Onda sam na dpreview procitao da je kit lens razocarenje i da je bolje kupiti samo telo a onda uloziti u neki bolji lens. Tek je tu nastala prava mora, ali sam poslusao preporuku amera sa the-digital-pictures i kupio nov 17-55/f2.8 za okruglu cifru u Axelu. Dobro, to sad vec nije zanimljiva prica jer sam sa budzeta od 300eur za novi Fuji otisao na 1600eur za 400D+lens. Ali vec posle dva posla fotkanja enterijera i arhitekture povracena je investicija. Sada merkam 40D zbog reklamirane dinamike.
Zakljucak bi bio> ako se aparat koristi za amatersko fotkanje, bolje od tog Fuji 6500 nikom i ne treba. Druga je prica ako se sa njim pokusavaju odraditi neki poslovi. To su mi naravno pisali ovde i onih dana kada sam se kleo fujijem,. ali moradoh sam platiti skolu
mene glava* boli od razmišljanja u ovijeh metar dana.
pogledati spot: frank black - headache za potpuno shvatanje moje agonijalne situacije
elem..
budući da sam od skoro počeo da fotkam (uglavnom sam hteo da fotoaparat koristim za snapshoot trenutke ((porodično, prijatelje, koncerte..)) nisam mislio da će mi trebati nešto bolje. onog trenuka kad sam počeo da razmišljam o kupovini nekog kvalitetnijeg komada, ni jedan dan ne prođe bez agonije, i ostalih propratnih efekata. mislio sam da kupovinom dslr aparata, sve muke se rešavaju o d m a h -istog trena, momenta, trenutka. kad ono moša. zato me i glava boli.
gde škripi:
prerastao sam ovaj kompakt za više potrebe, osećam to. ograničen sam. da pređem odmah na stvar. ja sada kad budem kupio dslr i onaj kit to je za sada tako. nema objektiva do daljnjeg. da kupujem fuji, nekako samo mali korak bi me delio od kompakta do njega (iako je fuji generalno x puta bolji od ovog aparaatića kojeg imam) kao da bih skratio muke za neko kratko vreme. s' druge strane, dslr mi je osnovni temelj za dalje. ne planiram da se bavim fotografijom u komercijalne svrhe (naravno, voleo bih da jednom imam svoju izložbu) više je to amaterske prirode. idem ulicom i slikam, obrađujem i pokazujem. e, sad neko može da kaže: "pa.. koji će ti moj dslr ako nećeš da se ne baviš profesionalno komercijalnim uslugama??"
stvar je prosta. hoću da držim u ruci komad sa kojim ću biti zadovoljniji i srećniji. neće da mi skuplja prašinu, već će da radi. evo još malo da zakuvam. ok. kupim ja dslr. prođe neko vreme (duže) skupim novce i kupim objektiv bolji. prođe neko vreme i razmišljam npr. o teletu ili nekom makro objektivu. koliko to košta!???!!?? nije mi žao da dam pare za tako nešto, stvar je da ja nemam te pare. trebalo bi mi dugo, dugo da štedim (budući da mi je plata mala, tj. poređenje koliko košta npr. neki teleobjektiv
L klase treba mi mnogo vremena. mnogo. kad pogledam one vrabce što je slikao kameni, da sad imam novca, sve bi pare potrošio na taj objektiv.
sve sa velikom dozom radosti i senzacionalnog ushićenja.
premišljam se danima. 400Deka ili 30Deka ako bih sad kupio 400D, za koji mesec bih mogao da kupim neki pristojan objektiv. ako za mesec dana kupim 30D trebaće mi baš dugo za bilo kakav objektiv.
primer i uteha:
ovo je manix slikao sa 400D i kit objektivom 18-55 u idealnim uslovima ovaj objektiv može da izvuče ovakvu sliku:

ove slike su sa jednog drugog foruma, ceo topik je posvećen ovom objektivu, ako neko hoće link ka forumu neka me kontaktira na pm.
evo još jedna ali je velika
18-55
ako ja budem mogao da izvučem sa ovim kit-om ovakve fotografije u idealnim uslovima, ja ću biti i više nego prezadovoljan.
*čitaj: vangla
CITAT(suMAHER @ Nov 29 2007, 16:51) [snapback]509983[/snapback]
Ja koristim Fuji 9600 i u "profesionalne" svrhe, naricito macro i super-macro sa samo par centimetara - zbog velike dubinske ostrine. Takodje, veoma mi koristi pokretni ekran, jer mogu da fotografisem sa dignutim rukama iznad glava ljudi, ili (sto je za moju kilazu super!) ne moram da kleknem ili cucnem - samo spustim aparat i skljocnem iz "zablje perspektive". Naravno, nije za noc - sporo fokusira itd, ali je ODLICAN u sadejstvu sa nekim mocnijim DSLR. Narocito je zgodan zbog raspona od 28 do 300 mm.
Naravno, nikad ne mozete dovoljno da zamutite pozadinu.

Apsolutno se slazem sa tobom, cak i oko kilaze. Ja koristim S9500 i nemam nameru da ga menjam. Bas sam u drugoj temi napisao jos nekoliko njegovih prednosti nad DSLR-om, ali i jos nekoliko mana.
Sasa_NS
Dec 6 2007, 11:56
CITAT(Jaguar @ Dec 6 2007, 03:37) [snapback]513796[/snapback]
mene glava* boli od razmišljanja u ovijeh metar dana.
pogledati spot: frank black - headache za potpuno shvatanje moje agonijalne situacije
elem..
budući da sam od skoro počeo da fotkam (uglavnom sam hteo da fotoaparat koristim za snapshoot trenutke ((porodično, prijatelje, koncerte..)) nisam mislio da će mi trebati nešto bolje. onog trenuka kad sam počeo da razmišljam o kupovini nekog kvalitetnijeg komada, ni jedan dan ne prođe bez agonije, i ostalih propratnih efekata. mislio sam da kupovinom dslr aparata, sve muke se rešavaju o d m a h -istog trena, momenta, trenutka. kad ono moša. zato me i glava boli.
gde škripi:
prerastao sam ovaj kompakt za više potrebe, osećam to. ograničen sam. da pređem odmah na stvar. ja sada kad budem kupio dslr i onaj kit to je za sada tako. nema objektiva do daljnjeg. da kupujem fuji, nekako samo mali korak bi me delio od kompakta do njega (iako je fuji generalno x puta bolji od ovog aparaatića kojeg imam) kao da bih skratio muke za neko kratko vreme. s' druge strane, dslr mi je osnovni temelj za dalje. ne planiram da se bavim fotografijom u komercijalne svrhe (naravno, voleo bih da jednom imam svoju izložbu) više je to amaterske prirode. idem ulicom i slikam, obrađujem i pokazujem. e, sad neko može da kaže: "pa.. koji će ti moj dslr ako nećeš da se ne baviš profesionalno komercijalnim uslugama??"
stvar je prosta. hoću da držim u ruci komad sa kojim ću biti zadovoljniji i srećniji. neće da mi skuplja prašinu, već će da radi. evo još malo da zakuvam. ok. kupim ja dslr. prođe neko vreme (duže) skupim novce i kupim objektiv bolji. prođe neko vreme i razmišljam npr. o teletu ili nekom makro objektivu. koliko to košta!???!!?? nije mi žao da dam pare za tako nešto, stvar je da ja nemam te pare. trebalo bi mi dugo, dugo da štedim (budući da mi je plata mala, tj. poređenje koliko košta npr. neki teleobjektiv
L klase treba mi mnogo vremena. mnogo. kad pogledam one vrabce što je slikao kameni, da sad imam novca, sve bi pare potrošio na taj objektiv.
sve sa velikom dozom radosti i senzacionalnog ushićenja.
premišljam se danima. 400Deka ili 30Deka ako bih sad kupio 400D, za koji mesec bih mogao da kupim neki pristojan objektiv. ako za mesec dana kupim 30D trebaće mi baš dugo za bilo kakav objektiv.
primer i uteha:
Neverovatno, ali - apsulutno nas iste muke muče...
nickname_
Dec 6 2007, 12:01
QUOTE(Jaguar @ Dec 6 2007, 03:37) [snapback]513796[/snapback]
ako ja budem mogao da izvučem sa ovim kit-om ovakve fotografije u idealnim uslovima, ja ću biti i više nego prezadovoljan.
Da se razumemo mi odma... necesh biti zadovoljan
Ja mislim da drugi objektiv za dslr nije pozeleo samo onaj ko upshte nije ni svestan da to moze da se menja
Josh kad probash neshto drugo da nakachish "samo da vidish malo kako to radi" ... neki UWA... ne daj Boze neki kvalitetniji tele... (70-300IS ili 70-200L) ... Gotov si iz momenta... postajesh drugi chovek koji samo o tome razmishlja
CITAT(nickname_ @ Dec 6 2007, 12:01) [snapback]513905[/snapback]
Da se razumemo mi odma... necesh biti zadovoljan
Ja mislim da drugi objektiv za dslr nije pozeleo samo onaj ko upshte nije ni svestan da to moze da se menja
Josh kad probash neshto drugo da nakachish "samo da vidish malo kako to radi" ... neki UWA... ne daj Boze neki kvalitetniji tele... (70-300IS ili 70-200L) ... Gotov si iz momenta... postajesh drugi chovek koji samo o tome razmishlja

pazi, nismo se razumeli.
za sada imam samo za taj objektiv (koji će da služi par meseci dok se ne kupi nešto bolje) ako budem mogao da
izvučem onakve slike u idealnim uslovima, ja ću biti strpljiv tih par meseci. (mesec, dva) verujem da za trista evra može da se kupi pristojan objektiv koji će zadovoljiti moje potrebe. plus. sve je bolje od ovoga što trenutno imam, pa čak i taj objektiv koga "svi" smatraju kao komad plastike koji pri kupovini po defoltu leti u smeće. ja se ne bih složio. za tih 60 evra koliko košta, ja sam video fenomenalne, tj. bolje fotografije od mog aparata. opet naglašavam:
taj objektiv je trenutni i krajnji ishod mog budžeta -sada. da mi je plata 500e, ja bih brže došao do onoga o čemu maštam.
moj moto:
cenim male stvari, a radujem se velikim
@Sasa_NSda se nađemo i napijemo i rešimo stvar (mooke)
Sasa_NS
Dec 6 2007, 12:32
^Ne pomaže, pijem samo koka-kolu...
kobayashi
Dec 6 2007, 14:23
CITAT(nickname_ @ Dec 6 2007, 12:01) [snapback]513905[/snapback]
...Gotov si iz momenta... postajesh drugi chovek koji samo o tome razmishlja

ova recenica bolje pristaje nekom forumu gde se prica o seksu

P.S. Sve to ima smisla za one koji mogu da uloze u opremu jer na njoj zaradjuju ili imaju para a da to njihova svakodnevica ne oseti mnogo.
Ovako, glupo je da trpi porodica zbog toga sto se neko napalio na L staklo
CITAT(Kobayashi)
Nije bas tako, videces kad probas...
Na žalost, dobra stakla vrede svakog evra iz prostog razloga što nečim drugim ne možeš da dobiješ ništa slično.
I sve to nije problem, glavni problem je što to košta para u PM. U ponekom opsegu možeš da se pokrpiš nekom Sigmicom, ili Tamronom, ali u većini slučajeva, za stvarno tehnički brutalnu fotografiju, ipak mora da se posegne veoma duboko u džep, do kolena.

Činjenica je da to sve nije dovoljno za dobru fotografiju, ali kad već imaš u viewfinderu bruka fotku, a na aparatu bruka staklo, rezultat je onda samo zlo. Posebno što prosečan sadržaj u viewfinderu dobije znatnu dozu brutalnosti kroz dobro staklo kad se ovekoveči shutterom...
I tako...
Činjenica je da je to sve dostupnije iz godine u godinu, zatim ne treba biti gadljiv na polovnjake, plate su sve veće i veće - sve u svemu delić tog kolača se može imati.
QUOTE(kobayashi @ Dec 6 2007, 14:23) [snapback]513969[/snapback]

P.S. Sve to ima smisla za one koji mogu da uloze u opremu jer na njoj zaradjuju ili imaju para a da to njihova svakodnevica ne oseti mnogo.
Ovako, glupo je da trpi porodica zbog toga sto se neko napalio na L staklo

Haha, ja ne znam nikog ko nije pocheo da prodaje "manje vazne" predmete ako nema kesha, da bi kupio neki bolji objektiv

A shto kaze nickname, kada krenesh u to, nece proci dan a da ne pomislish na neku novu opremu

Jedino kako mozesh to da usporish je da ne probash nishta bolje od onoga shto vec imash
pingwin
Dec 6 2007, 15:06
Ne treba podcenjivati ni iracionalne potrebe. Ako je covek zadovoljan zato sto nesto ima, ne treba mnogo ni tragati za racionalnim razlozima, realnim potrebama, itd. Ovo ja sebe branim sto sam umesto Tamron 17-50f2.8 kupio duplo skuplji Canon 17-55f2.8

Ali sada kad idem na snimanje kod klijenta imam i pricu kako neki fotografi prave trule kompromise pa stavljaju jeftinija stakla na vrhunske Canon aparate, a vidju mene
nickname_
Dec 6 2007, 16:19
^To se zove "merak nema cenu".

Ocu bre, to da imam i gotovo.
Inache, ako neko kupuje 400D i kit, ne moze da kaze da nema para. Uzmi polovan 350D, bez kit-a i to je 200e razlike u odnosu na nov 400D. Dodash 50e i eto sigme 17-70 polovne. Razlika, nebo i zemlja.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vas
kliknite ovde.