BOUNCE ZA POP-UP FLASHNe mogu reci da je potpuno jednostavno i da ce dati ne znam kakve rezultate, ali ako imate staru baterijsku lampu koja ne radi, potpuno je basplatno

Znaci, potrebna vam je ovakva stara baterijska lampa gde su kontakti potpuno zardjali od bezbroj curenja baterija

Ova crvena Varta je inace previse mala. Ja sam koristio istu takvu sa zelenom plastikom, koja je bila dosta veca, ali s'obzirom da sam je vec razvalio, ovu sam iskoristio kao primer. Sto veca lampa, verujem da ce dati i bolje rezultate!
Rastavite lampu kao da ocete da promenite sijalicu:

Plasticni deo lampe rastavite ovako (ovo je inace zalepljeno, tako da je potrebna sila

)

Ovo je deo koji vam treba:

U sredini toga postoji rupa kroz koju prolazi sijalica, a tu rupu je potrebno prosiriti kako bi kroz istu prosao pop-up flash.
Ja sam poceo da je sirim sa smirglom i to funkcionise, ali traje jako dugo. Najbolje bi bilo da imate busilicu i one nastavke sa razlicitim velicinama brusnog kamena, ali posto su mi ti nastavci na vikendici, ja sam uzeo dugacko i usko parce smirgle, obavio celom duzinom oko burgije, tako da i smirgla udje u glavu busilice za pritezanje burgija i sa tim prosirio rupu. Posto je taj srebrni deo plastican, on se u manje brusio, a vise topio, ali bitno je da se prosiri rupa. Ono sto sam ja pogresio dok sam jos pokusavao sa obicnom smirglom, je da sam nepaznjom dosta izgrebao unutrasnjost tog srebrnog dela, a sto se vise izgrebe, to ce dati manje refleksije.
Evo 3 fotke bouncer-a sa prosirenom rupom:

Rupa treba da bude dovoljno siroka da kada se horizontalno stavi, taman prekrije pop-up blic, ali da se ne dozvoli da koristan deo blica izviri (nemam drugi aparat da pokazem kako izgleda na samom aparatu). Ovo kako sam izbusio nije bas najpreciznije, ali ako je aparat miran i u horizontalnom polozaju, koliko toliko stoji na mestu. Moze i da se malo nakrivi napred (na nekih 45 stepeni), sto i nije tako lose ako vam treba malo vise direktnog svetla. Sad je potrebno da smislim nesto kako bi to pricvrstio na pop-up blic, a opet nesto sto moze lako da se skine. Razmisljao sam o nekoj sirokoj gumi, koja bi presla preko spoljne strane bounce-a, a opet bila i zategnuta preko rupe, odnosno pop-up blica (slicno kao sto onaj koristi u
A better bounce card u delu kako stavlja onu plasticnu kuglu na neki veliki blic), ali ocekujem i neke predloge od vas!
Prve 4 fotke u postu su radjene sa ovim bounce-om (nakrivljen malo prema napred), a sledece 3 sa direktnim pop-up blicom. U svim varijantama mislim da je jacina blica bila 0, a EXIF-e imate.
Evo i primera sa portretom (bez adekvatnog modela morao sam ovako neobrijan da sam sebi poziram

)
1. Direkt pop-up blic

2. Pop-up blic sa bounce-om okrenutim potpuno prema plafonu

U oba slucaja bio sam jedno 1m od aparata i 20-tak cm od zida. Soba je bila dosta zamracena, tako da je najvece svetlo od samog blica. Bilo bi bolje da sam stavio i neki papir kao bounce card, da u ovoj drugoj varijanti dobijem i malo direkt svetla. Blic je u prvoj varijanti bio na 0, a u drugoj na 2. Fotkao sam u RAW, razvio u CaptureOne i sredio levels-e u PS-u.
Sem primedaba na kvalitet fotografija

, ocekujem sugestije kako unaprediti "izum"