Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Photoshop - fotografski trikovi
Dizajn Zona > Tehnike > Rasterska grafika
Stranice: 1, 2, 3, 4, 5
DamirK
TIPS & TRICKS

1. Ako vam se pokazuje "+" umesto kruzica:
Ne gasite Photoshop! Dovoljno je da kliknete Caps Lock.
"+" se zove precizni kursor. Koji kursor ce da se prikaze, lako se menja u Edit > Preferences > Display & Cursors. U Photoshop-u CS2 je uveden Full Size Brush Tip koji prikazuje pravu sirinu traga cetkice i onda kada su ivice meke.

2. TIP: Izoštravanje koje ne stvara halo u kanalima boja:
Kliknite na Image > Mode i odaberite Lab Color. Pređite u Channels i izaberite Lightness kanal. Sada u ovom kanalu primenite surovi Unsharp Mask - radius izmedju 2,2 i 2,8 a klizač Amounta može da ide daleko iznad 100%. Vratite se u RGB Mode i to je to. Izoštrili ste samo osvetljenost, a boje niste dirali i stvarali nepotreban šum.

3. a] Spajanje izabranog layera sa sledećim:
CTRL + E

3. b] Spajanje svih vidljivih layera:
CTRL + Shift + E

3. c] Spajanje svih vidljivih layer-a u nov zaseban layer (nevidljivi layeri ostaju netaknuti):
CTRL + ALT + Shift + E

4. TIP: Patch tool (nalazi se pod Spot Healing Brush alatkom):
Npr. imao sam fen sa raznim sitnim tekstom, refleksijama i oblicima. Uzeo sam Patch Tool, selektovao to sto mi smeta i tu selekciju povukao nize gde je fen sav crn i bez icega da smeta. Patch Tool je sve lepo ukomponovao, i odradio ono za sta bi mi trebalo 5 minuta da odradim sa Spot Healing Brush alatkom. Patch tool u sebi objedinjuje alat za selekciju (vece povrsine) i Healing Brush. Ali vaze ista ogranicenja kao i za Healing Brush, a to znaci da ga ne treba koristiti ako u blizini ima nekakva ivica sa ostrim kontrastom. Tada ce "zamazati" tu ivicu.

5. Selektovanje highlight-a:
Sa onom vijugavom crticom iznad Tab-a se mogu selektovati highlights.
CTRL - ALT + Shift + ~

6. Skrolovanje kroz otvorene dokumente:
CTRL + Tab
Ovako mozete da "skrolujete" kroz otvorene dokumente, tj. jedan za drugim postaju aktivni.

7. Menjane screen modova:
F
Zgodno za obradjivanje ivica fotografije.

8. Veci broj Undo koraka:
CTRL + Alt + Z
Undo je po default-u podesen na 20 koraka. To se menja u Edit > Preferences > General > History States. Medjutim, povecavajte broj Undo-a samo ako imate vise od 512 Mb RAM-a.

9. Povecavanje/smanjivanje alatke:
Povecanje [, smanjivanje ] alatke

10. Hardness alatke:
Važi za svaku alatku koja se koristi u formi četke.
Shift + [ smanjuje, a Shift + ] povećava tvrdoću (Hardness) alatke.

11. TIP: Kako srediti Levele?
Najbolji nacin za bilo sta od ovih Image Adjustments-a je da se rade preko Adjustment layer-a (crno/beli kruzic na dnu palete Layers).
Kao background stavite fotku, onda sa tim crno/belim kruzicem dodajete Ajdustment layers (recimo Levels, Hue/Saturation) i u svakom trenutku mozete ponovo da promenite recimo Levels (nakon sredjivanja Hue-a), ako ste zeznuli.
Jos jedna prednost Adjustment layer-a je sto svaki ima masku, znaci efekat Levels ili Curves mozete da ublazite maskirajuci deo Adjustment-a, tj. da primenite Levels skoro na svaki deo fotke. Maska se pojavljuje u paleti Channels kada izaberete odgovarajuci Adjustment layer (vidi sliku):Takodje, obratite paznju na to da layer koji sredjuje Levels ima blending mode "Luminosity" (promenite da bude), a to je zato da Leveli ne bi dirali saturaciju, tj. da saturacija boja ostane ista (kasnije je lepo meraklijski sredite sa layerom Hue/Saturation). Inace, grubom upotrebom Levela mozete debelo da zeznete saturaciju boja... BEZ blending "Luminosity".

12. TIP: Kako srediti Levele?
Kada vam se otvori dijalog za Levels, drzite pritisnutim taster Alt, povucite neki od slajdera (desni ili levi) za highlights odnosno shadows, i umesto vase fotke u sredini prikazace vam se (recimo za highlights) otprilike koji deo fotke pocinje da gori (bela boja) ili mu se priblizava (crvenkasta) itd. Jako jako zgodno... kad intervenisete sa Levels uvek mozete da vidite dokle mozete da idete, i sto je bitnije - koji deo fotke ce da pregori.

13. Precice:
Click za sve precice:14. TIP: Clipping Path:
Izolujte objekat i kad imate selekciju, udjite u Paths paletu (pored Channels palete) i kliknite na donju ikonicu - 4. sa leva (kao neki krug s krilcima sa strane). Zatim udjite u opcije Path palete (ona strelica gore desno) i snimite selekciju sa Save Path, dajte joj ime (recimo "selekcija") i onda kliknite na opciju Clipping Path i zadajte Flatness = 0 ili 0,2 i to je to... Snimite .jpg, a u opis ubacite "isolated" ili "clipping path included" u nastavku imena slike.

15. Menjanje boje pozadine u CS-u:
Izaberite boju koju zelite da stavite kao pozadinu. Neka ona bude foreground boja u toolbox-u. Izaberite Paint Bucket alatku, drzite Shift i kliknite na pozadinu.
Default boja pozadine je: R=192 G=192 B=192

Click za vecu sliku:16. Dupliciranje lejera odnosno selekcije
Da duplicirate layer pritisnite CTRL + J, ukoliko zelite da duplicirate odredjene delove slike, a da se pri tome nadju na istoj poziciji kao i na originalnom layer-u, prvo napravite selekciju onog sto zelite kopirati pa onda CTRL + J. Mnogo bolje nego copy/paste, jer vam ovaj shortcut odradi copy/paste i postavi kopirane delove originalnog layera na istu poziciju u novom layeru.

CTRL + Shift + J, kopirace isto kao i bez shift-a, ali ce tu selekciju izbrisati sa originalnog layera.
CTRL + ALT + J, otvorice vam se opcija za imenovanje novog layera.
CTRL + ALT + Shift + J, otvorice vam se opcija za imenovanje novog layera, plus kopirace i obrisati selekciju.
Dicky
Kad bolje razmislim bolje ovo je odli;bna tema, ajde neka svako da neki kratak savet.

Evo recimo moj savet je da odvojite 10ak minuta i da lepo konfigurišete prečice: U photoshopu po defaultu nisu definisane prečic za neke stvari koje se često koriste... Na primer ja često koristim rotate left/right (CV/CCW) , pa po instalaciji PSa obavezno podesim prečice za te komande (u mom slučaju ctrl + , i ctrl + .) kao i za brdo drugih.
moonlight
koristite measure tool za poravnjavanje fotkica.

Postavite kursor na ivicu nakrivljene slike, drzite levi klik na misu i drzeci levo dugme povlacite u pravcu "kosine" i nakon nekoliko npr cm pustite dugme.
Zatim, idite na padajuci meni: image, rotate canvas i onda arbitrary ... otvorice se prozor sa upisanim uglom vase "kosine" kliknite na OK ... i vasa slika ce se "ispraviti"


Meni je ovo olaksalo zivot smile.gif
panemoj
Ovu foru sam procitao pre neki dan u jednom casopisu i dopala mi se :

Napravite novi layer sa Ctr+j,
zatim u vazecem layeru kliknete na crno-beli button na dnu layer palete,
odaberete stavku hue/saturation, pa kad se otvori prozor stiklirate colorize.
Sad pomerate Hue/Saturation slider dok ne dobijete odgovarajuci ton. click OK, pa na padajuci menu u layer paleti odaberete Saturation i onda u layer opcijama odaberete -Flatten image.
Voila . . .
artintact
Koliko god nam bio veliki monitor, uvek se batrgamo se sa 100% uvecanjima i hocemo vise. Kako nam raste standard za kupovinu veceg i kvalitetnijeg monitora, povecavaju se i MP kod novih fotoaparata i tako u krug... U toj igri bez granica stvar koja mi daje komfor a stedi vreme i zivce je:

moja konstantna PS pozicija 3 prsta leve ruke na tastaturi:
mali > ctrl
srednjak > alt
kaziprst > space


dok desna ruka na mishu shara po alatima (svim), klik na:
ctrl + space = zoom +
ctrl + alt + space = zoom -
space = hand tool

cim podignete prste sa tastature, vraca se alat kojim ste predhodno radili.

ALT je i zasebno vema korisna precica. Razlicit je u zavisnosti na kom ste trenutno alatu. Recimo:
svi alati kojim se crta i boji = pipeta koja u Info paleti pokazuje odnos RGB-a ili CMYK-a
pecat za kloniranje = uzorak koji zelite klonirati

...

Iz te pozicije mali prst za chas sklizne sa ALT-a na SHIFT koji isto ima puno namena. Jedna koju veoma cesto koristim je tacno horizontalno ili vertikalno crtanje ili pomeranje lejera...
...
jovbranko
2. TIP: Izoštravanje koje ne stvara halo u kanalima boja
Sasvim tako. Medjutim, jos uvek je prisutan halo na Lightnes kanalu...

11. TIP: Kako srediti Levele?
Najbolji nacin za bilo sta od ovih Image Adjustments-a je da se rade preko Adjustment layer-a (crno/beli kruzic na dnu palete Layers)

Rezultat je, zapravo, potpuno isti kao da ste isli u IMAGE > ADJUSTMENTS, tako da sto se rezultata tice, nista bolji niti gori. Ali jeste bolji u smislu nacina rada, tj. workflow-a. To je tzv. PRINCIP NE MENJANJA SLIKE. Znaci trudite se tako da radite da NE MENJATE originalnu sliku tj. BACKGROUND LAYER. Sem adjustments layera, tu su i maske koje zamenjuju ERASER alate. Pogotovo ako frajstandujete slike. Medjutim, setite se da NIJEDNA druga aplikacija ne razume PS-ove lejere i maske. Zato, pre nego sto svoju sliku posaljete negde, morate flatovati layer-e.

Jos jedna prednost Adjustment layer-a je sto svaki ima masku, znaci efekat Levels ili Curves mozete da ublazite maskirajuci deo Adjustment-a, tj. da primenite Levels skoro na svaki deo fotke. Maska se pojavljuje u paleti Channels kada izaberete odgovarajuci Adjustment layer
Nepotrebna je komplikacija ici do CHANNELS palete. Maska se pojavljuje odma' sa desne strane thumb-a layera, vezana za njega lancem (takodje vidi sliku). Ako hocete da je menjate samo kliknite na thumb maske u layers paleti.

A sad par saveta koji ce vam sigurno ustedeti mnogo zivaca:
- ALT taster momci iz Adobea zovu TASTER KOJI POBOLJSAVA STVARI. Znaci, oni se trude da mu u razlicitim situacijama dodele takvu funkciju koja ce vam olaksati zivot. Zato, SVE PRECICE SA TASTARURE koje znate probajte da uradite zajedno sa ALT tasterom. Gotovo sigurno cete biti prijatno iznenadjeni. Primer:
CTRL + F - ponovo primenjuje zadnji filter koji ste primenili sa ISTIM podesavanjima
CTRL + ALT + F - ponovo primenjuje poslednji filter, ali vas Photoshop PRVO PITA da zadate parametre.

CTRL + L - otvara IMAGE > ADJUSTMENTS > LEVELS
CTRL + ALT + L - otvara LEVELS, ali sa poslednjim parametrima koje ste primenili, tako da mozete da korigujete ako treba a ne da ponovo zadajete vrednosti ispocetka.

Ako ste pogresno zadali parametre u nekom PS-ovom prozoru, pritisnite taster ALT i pogledajte dugme CANCEL. Sada ce tamo pisati RESET sve dok drzite ALT. Kliknite na RESET i vraticete sve kako je bilo. Znaci, ne morate izlaziti iz prozora pa ponovo ulaziti. smile.gif

MAGNETIC LASSO + ALT - daje u isto vreme i POLIGONAL i obican LASSO, tako da zajedno cine najkompletniji alat za selekciju.

itd... Primera ima jos mnogo, mnogo. Sve, inace, pise u Help-u.

Jos jedan trik... Kada koristite CROP alat, sigurno vas nervira SNAP tj. lepljenje za ivicu slike cim pridjete blizu ivice. Pritisnite taster CTRL i selekcija vise nece snap-ovati. wink.gif

Inace, ne mozete ni da zamislite koliko ovakvih trikova u sebi krije PS. Apsolutno neverovatno. ohmy.gif I apsolutno neverovatno koliko zivaca stede... smile.gif

Pozdrav.
jovbranko
Ako u IMAGE > ADJUSTMENTS > CURVES, zadjete u podrucje slike (tj. izadjete van prozora) i kliknete na sliku na grafikonu ce se privremeno pojaviti tacka koja vam pokazuje gde "pripada" ta tacka na grafiku. Ali, samo privremeno... Ali ako uradite CTRL + klik, tacka ce tu i OSTATI.

BLUR alat + ALT = SHARPEN
DODGE alat + ALT = BURN
(i obrnuto)

Da li koristite QUICK MASK? Verovatno ne mnogo. Verovatno zbog toga sto maskira delove slike, a to je suprotno od selekcije, tj. bojite ono sto NECETE da promenite. Ako drzeci ALT kliknete na ikonicu QUICK MASK na Tools paleti, promenicete njen mod i onda cete bojiti SELEKCIJU. Ovo vec ima smisla, zar ne? wink.gif

Pozdrav.
jovbranko
Ajmo' dalje.

Ponovo ALT taster :
- Kad hocete da uvecate ili umanjite sliku, umesto CTRL+"+" i CTRL+"-", pritisnite CTRL+ALT+"+" i CTRL+ALT+"-". Bolje? biggrin.gif
Pogotovo kad smanjujete sliku, oslobadja radnu povrsinu, zar ne? wink.gif

- Kad povecate sliku da je veca od ekrana, sigurno koristite klizace ili Navigator paletu da bi otisli do delova koje trenutno ne vidite. A probajte da koristite tockic na misu wink.gif :
1. samo tockic -> krecete se gore/dole
2. CTRL+tockic -> levo/desno
3. ALT+tockic -> uvecavate i umanjujete sliku (radi u svim prilikama, ne samo kad je slika veca od ekrana)

- Iskusniji od vas ovo verovatno znaju, al' 'ajd da pomenem...
Nikad ali nikad kod tonskih korekcija ne koristite BRIGHTNES/CONTRAST!
Zasto?
Zato sto on bukvalno ODSECA tamne i svetle tonove.
Bolji predlog?
Tzv. "S kriva" (vidi sliku). Kod nje bez odsecanja povecavate kontrast. Samo se potrudite da grafikon uvek prodje kroz centar da bi se ocuvala neutralnost tonova.


- Da li vas smara sto rucno stavljate svoj potpis negde u uglu fotki i tako za svaku pojedinacno... Bolje bi bilo da napravite akciju. Vrlo je jednostavno, samo otkucate tekst i pomerite ga u ugao. smile.gif
E sad... Ako je budete vremenom koristili, videcete da nekad bas i nece da radi, pogotovo kad je format ili orjentacija fotke drugacija. Jednostavno, ostavice tekst negde na polovini formata ili pitaj-boga-gde, al' ne u uglu gde ste mislili. dry.gif
Aj' sad probajte ovo: pre nego sto krenete da snimate akciju, podesite na lenjiru PROCENTE za mernu jedinicu. Sada ce SIGURNO raditi. smile.gif
Zasto?
Pa ako je u pitanju, recimo, donji desni ugao slike, taj polozaj bi, u procentima recimo, bilo oko 96-97% visine fotke i otprilike isto toliko sirine fotke. Ali primetite, govorimo u odnosu na dimenzije fotke, KOJE GOD DA SU. biggrin.gif

Pozdrav.

P.S. Sad trenutno bubam Illustrator jer uskoro treba da polazem za ACE, tako da ne mogu bas da se posvetim ovome. Dodavacu malo po malo, kad se setim necega.
jovbranko
Zasto postoje Full Screen modovi (sa menijima i bez)? Pa naravno, da povecate radnu povrsinu sto vise. smile.gif
Naravno, najveca je u pravom Full Screen modu (bez menija). Medjutim, smeta vam sto nemate menije... Pa pogledajte na sam vrh Tools palete. Vidite li jedno malo dugmence sa crnim trouglicem...? Pa pritisnite ga, sta cekate. biggrin.gif
Elem, ovo je postojalo jos u PS 7, al' je pravo cudo kol'ko malo ljudi zna za blagodeti Full Screen-a.

Pozdrav.
robi-bobi
kad smo kod akcija:
This is a tool I scripted for myself that I would like to share with all
fellow Photoshopers. It allows you to execute your Actions based on
Conditions. No programming needed. Just click and define your
conditions.

sajt:
http://actionlogic.blogspot.com/
jovbranko
^ Da. Stvarno super fora. smile.gif

Nisam stigao da pogledam ovaj skript, u guzvi sam nekoj, ali dobro zvuci.

Evo jos jedan fazon:
Svi znate cemu sluzi Crop alat... Ali da li ste znali da njime mozete da POVECATE platno, a ne samo da ga smanjite? Jednostavno, razvucite okvir Crop alatom, a zatim ga povecajte da izlazi van granica platna. Samo potvrdite dvoklikom ili ENTER tasterom i PS ce dodati platno tamo gde ste mu rekli i, naravno, bice boje background-a. Znaci isto kao da ste isli u IMAGE > CANVAS SIZE i zadali koliko hocete da povecate platno. Samo je ovo malo brze i intuitivnije. wink.gif
Naravno, ALT i SHIFT rade isto kao kad crtate, recimo, pravougaonu selekciju, tj. crtaju kvadrat i iz centra.
Ako za Background boju uzmete belu, nema lakseg nacina svojim fotkama dodate beli okvir. Samo oznacite celu fotku i drzeci ALT razvucite povucite neki od uglova van platna onoliko koliko hocete. Ako hocete da sacuvate proporcije onda drzite ALT+SHIFT.

E, da... Ovo jeste najbrzi i najjednostavniji nacin al' je idalje sve otprilike. Ako vam treba okvir precizne debljine, tu je uvek IMAGE > CANVAS SIZE

Pozdrav.
purplejunk
U toku je sredjivanje teme - brisanje offtopica, spajanje poruka, itd., tako da vas molim za razumevanje ako vidite da su vase poruke izbrisane/editovane - sve je u cilju sto vece preglednosti.
DamirK
Pitanje za poslednji tip, kako sacuvati boju pozadine, nakon sto je obojana u odabranu boju? Posto cim ugasim PS vrati se na staro.

Edit
------
Uspeo sam, nije htelo iz prve, ali posle par restarta PS-a uspelo.
henrik
Otkud ti Maja i Daca na fotki ohmy.gif
DamirK
Ako mislimo na istu fotku, sa dve devojke, to je okacio Sonic.
A ja i purplejunk smo spojili sve (vecinu) u jedan topic, i obrisali ostalo.
-=: soNic :=-
CITAT (henrik @ Dec 4 2006, 19:43) *
Otkud ti Maja i Daca na fotki ohmy.gif


aj da ne offtopicujemo sad na ovoj temi, imas na pp objasnjenje (ako mi uopste i treba posto su mi to dobre prijateljice) smile.gif

pozdrav i za tebe, sad znam ko si smile.gif

ah kako je svet mali, a da nije bilo Photoshop tips&tricks nikad ne bi (sa)znao smile.gif
slavke1976
Pre jedno mesec dana sam procitao ovde precicu za copyright ( ono "c" u krugu) i sad nigde ne mogu da je nadjem. Ako neko zna , molim da postavi ovde.
Hvala.
jovbranko
Pa trebalo bii da bude ALT+0169.

Evo jos jednog fazona:
Sigurno i sami znate koliki je problem vrsiti kolorne korekcije slika po secanju. Pogotovo ako aparat vuce u neku boju. Na srecu, kada na fotografiji ima ljudi treba da znate da je boja ljudske koze (u 90% slucajeva) takva da je razlika izmedju R i G, i G i B priblizno podjednake.

Pozdrav.
DamirK
Evo sad slucajno sam stisnuo CTRL + G i otvori mi novu grupu.
Nasmejem se, izaberem vise lejera i on pocle CTRL + G sve lejere lepo prebaci u tu grupu. Verovatno ona opcija, sa ALT, shift itd. izbaci i opciju da se imenuje grupa, jos nisam probao.

Fotogorafima mozda nece biti od pomoce, ali meni kad pravim skicu za web sajt itekako pomaze smile.gif

Kad se nakupi jos caka, pokupicu ih i prebaciti u temu.
jovbranko
Nemojte me hvatati za rec, ali mislim da ovo radi samo u najnovijoj verziji PS-a. Mislim da je u starijim verzijama CTRL+G pravilo nesto sto se zove Clipping Group, a to je lejer u lejeru iliti maskiranje jednog lejera drugim lejerom. Medjutim, nemam nijednu stariju verziju na kompu pa ne mogu da proverim. Ako neko moze nek' proveri pa nek' me ispravi ako treba.

Pozdrav.
ikon
Dali bi neko od ovdeprisutnih PS strucnjaka bio voljan da mi objasni automatsko ili manuelno pravljenje(spajanje) panorame od nekoliko fotografija? Sta je bolja solucija?
Abdee
Najbolja solucija ti je koriscenje nekog od specijalizovanih programa za to, poput Panorama tool, Realviz Stitcher ili Photostitch i naknadno sredjivanje u PS.
ikon
Hvala, dakle PS II ne poseduje ovu opciju spajanja.
Dali bi neko bio ljubazan da mi pusti na PM neki program za panoramu? Zahvaljujem unapred i pustam sliku na DZ posle sredjivanja(Zlatibor je u pitanju)
tajson
Па није да ПС нема опцију ѕа то , али то је у ствари једноставније да користиш неки од програма који ти је Абде препоручио . Иначе има ПС и то , али има мало да се намуцис , поготово ало ниси радио са стативом.
@work
^ PS CS2 i CS3 imaju "panorama opciju." Trazi pod File>Automate>Photomerge. I zapravo nije losa samo su ove koje je Abdee spomenuo jos bolje.

Edit:
Pretece me tajson biggrin.gif
sira
Za PS CS2

File-automate-photomerge
jovbranko
Rekli su ti gde se nalazi photomerge, no savet: u buducem CS3 paketu, sudeci po beta verziji koja je na trzistu, ovo ce biti zaista odlicno poboljsanje u odnosu na CS2.

Pozdrav.
Gremlin
Photomerge u CS3 demo verziji je odličan... znatno bolji nego u CS2.
LtVonDjape
CITAT (ikon @ Jan 12 2007, 07:57) *
Dali bi neko od ovdeprisutnih PS strucnjaka bio voljan da mi objasni automatsko ili manuelno pravljenje(spajanje) panorame od nekoliko fotografija? Sta je bolja solucija?


Najbolja je kombinacija automatske i manualne tehnike
Uz pomoc photomerge opcije u CS-u ili CS2 automatski ubacis slike za panoramu a onda ih manualno doterujes dok ne budes zadovoljan
U principu iz mog iskustva najvaznije je da ne zabrljas dok fotkas elemente za panoramu, ako to odradis kako treba onda ce ti photoshop sam, bez nekog preteranog doterivanja posle, odraditi posao
guja
dry.gif
Uzasno me nervira sto PS turi u cosak ivicu fotografije, tako da vrlo cesto ne mogu da je dovatim. Jel moze nekako da se panuje radna povrsina da cosak dokumenta dodje na sredinu ekrana, da ne moram da iskljucujem menije svaki cas.
Chegevara
taster F + shut u jajca, drugacije ne znam da moze
deus&machina
CITAT (guja @ Jan 21 2007, 10:04) *
Uzasno me nervira sto PS turi u cosak ivicu fotografije, tako da vrlo cesto ne mogu da je dovatim. Jel moze nekako da se panuje radna povrsina da cosak dokumenta dodje na sredinu ekrana, da ne moram da iskljucujem menije svaki cas.

Za novije verzije važi Čegevarin „šut”, poznatiji kao Full Screen Mode. U starijim verzijama pretvori osnovnu sliku u lejer i proširi Canvas radi malo većeg komfora u radu.
guja
ne bre, sut ja vas u mosnice vise puta martnkama laugh.gif

dal` stvarno mislite da sam pitao takvu glupost?

pa bre kad stisnes spejs pa radis paning , mozes samo da dovuces deo uvecane slike dok se cosak slike ne poklopi sa coskom ekrana. Pitanje je kako dalje raditi paning?
Chegevara
pa prvo shut u jajca sa F, a kad si u full skrin modu, onda mozes sa space da panujes sve do zemuna. al nekako mislim da se opet nismo razumjeli smile.gif
guja
E do jajca :)radi
izvinjavam se
do juce sam koristio CS u kome se ne secam da to radi. CS2 je popravio stvar.

OT: Ponovili smo se sa dva komada Dual Core2 procesora i jos po giga rama na 800 i besnim WD hardovima. Au lave al leti.
Chegevara
Koristim CS i sigurno da to radi i tamo, jer ja sam stalno u F-jajce modu smile.gif

Cesitam prinovu smile.gif
guja
Nista ... aj me sutni jos jednom pliz. laugh.gif

CITAT
dal` stvarno mislite da sam pitao takvu glupost?
jovbranko
^^ Ako se dobro secam, u CS-u radi samo u punom FULL SCREEN modu, a u CS2 u obadva. Cisto da znate...

Pozdrav.
LtVonDjape
da li je neko probao CS3 u stvari najvise zanima me kako bridge radi, da li ima nekih poboljsanja pre svega u brzini u odnosu na prethodnu verziju? ide li uopste nova verzija bridge-a sa CS3?
jovbranko
^ Poboljsan je, a sto se brzine tice, ceo CS3 ce, izgleda, biti bolje optimizovan. smile.gif

Pozdrav.
Dragan Peric
Interesuje me kako mogu da neki tekst ili bilo sta drugo prebacim da bude jednobojno, na primer crveno? Imam na primer sarena sloba, prvo je ovako, drugo je ovako, a ja hocu da sve to obojim u isto a da nekoristim kanticu sa bojom pa da rucno to radim.
P.S. PS CS2

P.P.S. Kako da mi pozadina na nekoj slici bude tackasta, kao da je obojena, ali nije, nego je tackasta?
DamirK
Ovo nije podforum koji trazis.. ovde se diskutuje oko PS za fotografe, odnosno obradi slika, i stvarcicama koje koriste fotografima.

U podforumu Rasterska grafika verujem da ces dobiti odgovor.
Ali ovako na brzaka... ako ti je tekst kao font onda je to lako, selektujes odredjeno slovo i kliknes na foreground boju (izvinjavam se, slabo pamtim nazive, mozda gresim). Ako nije, ako je samo slika, skenirano, odnosno rasterizovan font onda moras da ga selektujes pa CTRL + H.. stisnes opciju colorise (moze i bez nje) i mrdas slidere levo desno.

Trebao bi da pregledam temu i izdvojim nove "tips", a purple da pobrise OT.
Dragan Peric
Niste me dobro razumeli.
Evo slike u prilogu poruke. Na primer takva mi je cela slika! I sada hocu umesto ove crne (sive) da to bude u crvenoj. Kako to odraditi a da se ne boji rucno?
DamirK
Pa objasnio sam ja tebi... predpostavljam da ovo nije font selektuj sve sto je belo.. i onda select>invert i odradis ono CTRL + H ili plus U... da promenis saturaciju hue itd.
DamirK
Evo par saveta od druga clana "jovbranko" u vezi konverzije u Crno Belo

CITAT (jovbranko @ Feb 18 2007, 23:18) *
Ovo je uvek bio kompleksan problem, pa i ja da kazem ponesto... smile.gif

1. Grayscale je NAJGORI nacin jer nema vracanja sem Undo. Nepovratno unistava informacije o boji. Al' nekad zna fino da odradi posao, pa OK. Inace, vise preporucujem ostale nacine koje cu navesti, na cijem kraju uvek ide Mode > Grayscale da bi slika stvarno bila to...

2. Image > Adjustments > Desaturate
Ovo radi isto sto i kada se u Image > Adjustments > Hue/Saturation klizac Saturation povuce skroz u levo. Desaturate je samo precica za ovo, da ne bi morali da ulazite u Hue/Saturation prozor...
Po meni za nijansu bolja od Grayscale, ali to ipak zavisi od slucaja do slucaja... Nekad i Grayscale zna da iznenadi. wink.gif

3. Channel Mixer
Naravno, najmocniji nacin za pretvaranje u c/b od jednostavnih nacina. Naravno, prvo ukljuci opciju Monochrome u donjem levom uglu. Vrlo, vrlo dobre rezultate daje, ali je potrebno malo zezanja sa klizacima. smile.gif
VAZNO: Ako ne zelis da neki tonovi budu odseceni, vodi racuna da zbir vrednosti za kanale bude 100! Cim ode preko, nesto si unistio od originalnih informacija...

4. Duoton, Triton, itd.
Ovo je izuzetno dobar nacin, pod uslovom da se pomucis malo sa grafikom funkcije raspodele tonova... Nema mnogo filozofije, izaberes par tonova sive, sem crne i bele koju vec imas i odredjujes koliko ce biti zastupljeni na slici. Vrlo, vrlo dobri rezultati se dobijaju. Mada, moram da kazem da se u praksi srazmerno retko koristi ovaj nacin. Obicno se koristi za dobijanje sepie i sl.

5. Evo vrlo prost nacin koji zna da da dobre rezultate:
a) Napravi novi layer iznad Background-a
b ) Oboji ga u crno
c) negov Mod prebaci u COLOR
d) fletuj sliku i idi na Image > Adjustments > Graysale

6. Kad smo vec kod lejera evo jos jedan predlog ali nije bas za pocetnike...
a) Slicno kao u 5. napravi novi layer, oboj ga u crno i mod prebaci u COLOR
b ) Napravi jos jedan novi HUE/SATURATION ADJUSMENTS layer koji je izmedju crnog layer-a i backgrounda
c) U gornjem delu prozora biras boju koju hoces da menjas i tu pise MASTER. Klikni na tu listu, izaberi neku od boja i donji klizac LIGHTNESS pomeraj levo/desno. Ovime na slici odredjujes koliko ce ta boja biti prikazana svetlom u konacnoj c/b slici
d) Ovo pod c) ponavljaj i za ostale boje iz spektra dok ne dobijes kontrast koji ti se svidja.
CAKA: u donjem delu prozora je spektar boja. Kad uradite korak c) pogledajte na tu skalu. Pojavili su se klizaci kojima odredjujete koliko sirok spektar boja ce biti zahvacen vasim promenama parametara. Igrajte se malo. wink.gif
e) naravno, na kraju kad dobijes zadovoljavajuci rezultat, fletuj sliku i idi u IMAGE > MODE > GRAYSCALE

Pozdrav.


Treba pobrisati ovaj O/T, a ja cu ovih dana da pregledam pa sve staim u prvi post.
jovbranko
CeDo, nadam se da ne zameras, evo samo da dodam jos nesto sto sam zaboravio malopre vezano za c/b fotke...

Probajte da preko e-mule, torrenta... dodjete do diska BE A BLACK&WHITE PHOTOSHOP EXPERT. Radi se o specijalnom izdanju britanskog casopisa DIGITAL PHOTO. Evo kako izgleda naslovna CD-a:
http://i11.photobucket.com/albums/a172/LastRider/UPLOAD.png
http://i11.photobucket.com/albums/a172/Las...er/UPLOAD-1.png

Trebalo bi da vam bas bude od koristi. wink.gif

Pozdrav.
-=: soNic :=-
CITAT (CeDo @ Feb 18 2007, 23:57) *
Evo par saveta od druga clana "jovbranko" u vezi konverzije u Crno Belo
Treba pobrisati ovaj O/T, a ja cu ovih dana da pregledam pa sve staim u prvi post.moram izneti neslaganje sa jovbrankom oko tacke 2 i upotrebe desaturate, po meni los nacin za bilo kakvu konverziju u c/b.. pa kaze(m)
---

CITAT
Po meni je upravo obrnuto.. s tim da desaturate nikad ne iznenadi.. desaturate uzima u obzir samo osvetljenost piksela ali ne i to koliko nam se neke boje cine svetlijima a neke tamnijima..

Licno nikad ne koristim desaturate za prebacivanje u BW zbog razlike u algoritmu u odnosu na grayscale. A zashto je grayscale bolji.. pa evo samo jedan primer:

u sredini je bitmapa u boji.. levo je prebacena u cb -desaturate, a desno je prebacivanjem u grayscale..http://www.inkjetart.com/tips/grayscale/index.html
jovbranko
^ Sonic, sad sam pogledao link i mogu da kazem da je odlican. Covek je vrlo lepo objasnio razliku izmedju ova dva algoritma.
Takodje, primeri koje je dao su ekstremni (kao i ova slika koju si postovao) iz prostog razloga sto je takvu kompoziciju i kolorit u prirodi gotovo nemoguce naci... A i ja, i autor teksta smo govorili najuopstenije moguce, tako da razlike u nasem gledistu, zaista, nema. Ja se apsolutno slazem sa onim sto je napisano u clanku.

Mada... generalno, Grayscale i Desaturate su dva ubedljivo najgora nacina pretvaranja kolor slike u crno/belu. Zasto? Zato sto, prakticno, nemate nikakvog ucesca u tom procesu... Samo kliknete i to je to, a PS sta uradi uradi...
Pomenuo sam ova dva nacina jer ih je jednostavno nemoguce zaobici ako se prica o ovoj temi, ali, kao sto vec rekoh, preporucujem ostale nacine koji su daleko bolji, prosto zato sto mozete makar koliko toliko sami da odlucujete o kontrastu i tonu sivih boja...
Grayscale i Desaturate, bi trebalo zaobici ako vam je cilj da dobijete kvalitetne rezultate. Zato mislim da je potpuno suvisno raspravljati o njima, bolje istrazujte nacine koji vam daju vise kontrole. Tacnije, trazite nacin koji vam daju sto vecu slobodu. I pretvaranje kolor fotografije u crno/belu je kreativan proces, bar bi trebalo da bude... A tu je vrlo bitna sloboda.
Mada, opet kazem, ovi nacini nekad znaju da iznenade, tako nije lose na pocetku pokusati sa njima cisto zbog toga sto se rezultat dobija na jedan klik, znaci, ne boli. smile.gif

Pozdrav.
-=: soNic :=-
^^ ok, samo moja poenta je bila da je 1 klik na grayscale mnogo bolje nego 1 klik na desaturate.. (as seen above)
jovbranko
^ Zao mi je ali sa ovim ne mogu da se slozim... Kod stvarnih fotki (znaci ne jednostavnih crteza), nema govora o "mnogo boljem". Razlike izmedju ova dva su, uglavnom, male, a ponekad cak jedva primetne. To mozete da vidite i na fotkama u gorepomenutom clanku. A ponekad i desaturate zna da da bolji rezultat. Zavisi od konkretne fotke. Jednostavno, govorim iz iskustva... Zato nije lose probati oba, posto su stvarno tu na jedan klik.
Ali, kao sto rekoh, bolje se bavite drugim nacinima, a i, cini mi se, da je ovo offtopic, tako da CeDo, slobodno brisi ono sto smatras da treba.

Pozdrav.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.