Pomoć - Pretraga - Članovi - Kalendar
Puna verzija: Nosivost stolice i garancija
Dizajn Zona > Specijalni forumi > Industrijski dizajn
neko iz mase
Pozdrav ljudi!

Prvi put pišem ovde, do sad sam uglavnom voajerisala po potrebi i imam pitanje za dizajnere nameštaja.


Kako određujete garanciju na komad, pogotovo ukoliko se radi o stolici, i da li angažujete nekog (SGS možda?) da izvrši testiranje na nosivost?

Naime, ja se bavim rekonstrukcijom i redizajnom starog nameštaja i sad imam slučaj gde klijent traži da mu napravim istu stolicu kao ovu koju sam pre par godina rekonstruisala. Nije mi toliki problem da napravim ispočetka sve, nego je problematika u tome što bi stolicu koristile osobe koje imaju 90kg i više pa me klijent pita kolika je nosivost stolice i koju garanciju na nju bih mogla da dam. Stolica nema amortizovani mehanizam koji bi eventualno mogao da se pokvari pod težinom, ali nisam sigurna da li su noseći elementi dovoljno jaki da izdrže tu težinu. Iskrena da budem, ne znam šta da odgovorim klijentu, a ne bih da garantujem za nešto što možda neće izdržati pomenutu kilažu.

Da li neko može da me uputi na to kako da rešim ovaj problem? Kako da znam nosivost ove stolice (osim da platim SGS-u testiranje što nemam pojma ni koliko bi moglo da košta) i kako da odredim garanciju?


Hvala vam!

istankov
Ako koristis dobre lepkove, lamelirano drvo i pravis ispravne veze medju elementima, sa debljinom letvica od 4.5cm u naslonima za ruke i ledja, te dobo osmisljenom vezom stuba i sedista, ovakva stolica bi trebala da ima sigurnu nosivost i za 150 kg.

Problem nije statickih 90 - 120 cak ni 150kg, problem je "deriste" od 50tak kg koje ce da se "baci" u stolicu i koje ce da napravi visestruko veci dinamicki udar na elemente. Kod ove stolice ce ti pucati nosaci sedista i nogice, ako nisu veoma kvalitetno vareni i uradjeni od kvalitetnog materijala.
t@urus
Pozoveš nekog od 120+ kg da sedne i dete od 40kg da se baci. Ako stolica preživi, eto garancije. biggrin.gif
istankov
Taurusce dobro momce pravo zbori
neko iz mase
Hvala istankov na odgovoru! Nisam računala na derište, ali valja razmišljati i o tome smile.gif
jovbranko
Znaju i ti od 120 kg. da sednu "kao sa neba". A poneko zna da i digne noge na sto... Empirija je zakon.

Pozdrav.
Ovo je "lo-fi" verzija našeg glavnog sadržaja. Da biste videli punu verziju, sa svim informacijama, formatiranjem ili slikama, molimo vaskliknite ovde.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.