Kako da napravim ovakav 'Index' site?, Koja platforma, pluginovi, izmene... ...kako? |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Kako da napravim ovakav 'Index' site?, Koja platforma, pluginovi, izmene... ...kako? |
Apr 17 2012, 06:36
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 18 Datum reg.: 12-February 12 Član broj: 46,780 |
Pozdrav ljudi. Treba mi 'mala' pomoc u vezi sa sledecim problemom.
Evo o cemu se radi: Pokusavam da postavim jedan sajt. Uzecu za primer da se radi o opisima filmova ili 'movie reviews'. Znaci zeleo bih da kada posetioc stigne na moju glavnu stranicu (npr. w-w-w.mojsite.c-o-m) da u vrhu vidi slova od A-Z. Ako trazi npr. review od filma 'Minority Report' kliknuce na slovo 'M' i dobice nesto kao na ovoj slici: Zatim ce sa spiska svih naslova koji pocinju slovom 'M', izabrati 'Minority Report' i kliknuti na link, i dobice nesto npr. ovako: Probao sam da pronadjem ako ima neki plugin za wordpress (koji bih da koristim) ali nisam uspeo. Zatim sam instalirao drupal cisto da vidim kako izgleda posto sam cuo da drupal nudi mnogo vise mogucnosti nego wordpress. Ni tu nisam imao srece. Pretpostavljam da su potrebne neke izmene u code-u, da bih dobio ovo sto meni treba. Moje pitanje: Da li neko zna plugin ili skriptu koja bi ovo omogucila u wodpressu (ili ako mora, u drupalu)? ILI da li postoji neka druga 'platforma' koja bi radila ovo sto meni treba? Znam da bih ovo mogao da 'sklepam' tako sto bih rucno uploadovao 'gole' html fajlove koji zapravo sadrze review od nekog filma i da onda menjam index stranicu. Medjutim to nije ono sto zelim i bilo bi mucno sve to raditi 'pesaka' ako se ima u vidu da sajt moze imati preko 1000 review-a. Znaci treba mi opcija kao kada se npr. pravi novi post u wodpress-u: -stavis title posta (u ovom slucaju filma) -u drugo polje za post stavis text opisa (review-a). -odredis mu katergoriju i postujes -zatim (ovo je vazan deo) 'nesto' (skripta ili plugin) 'pokupe' title tog posta i dodaju ga u index na pravilno mesto (znaci na pod-index za slovo M i to na mestu gde treba tj. ne na vrhu ili dnu spiska, vec da ga 'ugnezdi' medju vec postojece naslove, kako bi sve bilo poredjano abecedno. Znaci titlovi koji pocinju sa 'Ma' da budu iznad titla za 'Minority Report' jer on pocinje sa 'Mi'. Kao kada npr. u windowsu poredjate fajlove po imenu fajla. -i na kraju, zeleo bih da posetioc ne moze da 'pogodi' pravi link do samog review-a nekog titla, tako sto ce npr. za 'Minority Report' da prestpostavi da se nalazi na w-w-w.mojsite.c-o-m/reviews/minorityreport/ ...vec bih zeleo (posto sam vidja ovo gledajuci neke source-ve od drugih sajtova) da se za sam minority report page generise i neki random broj pa da link ne bude: w-w-w.mojsite.c-o-m/reviews/minorityreport/ vec w-w-w.mojsite.c-o-m/reviews/minorityreport-26236/ (naravno ako mi kasnije zatreba da dopunim review ili izmenim deo texta, zeleo bih da to mogu uciniti kao sto je u npr. wordpressu to moze ucinit klikoom na 'edit') Verujem da ovo sto trazim nije nesto specijalno jer sam vec vidjao sajtove ovog tipa samo mi trenutno ni jedan ne pada na pamet da bih vam dao primer. Ali ako se setim, napisacu. Hvala unapred na odgovorima. Pozdrav! p.s. Jos jedna od ideja o kojoj sam mozgao kako se ovo moze izvesti je da npr. napravim 30-ak kategorija (tj. za svako slovo abecede po jedno) pa da se 'nekako' svako slovo na glavnoj index stranici veze nekom 'funkcijom' koja ce povlaciti sadrzaj kategorije za to slovo i presentovati ga u vidu obicnih 'klikabilnih' titlova, na koje bi dalje posetioc kliknuo i otvorio post koji je izabrao. |
|
|
|
Apr 17 2012, 08:27
Poruka
|
|
|
Upravo ovo sto si poslednje napisao. Jednostavno napravi za svako slovo kategoriju i stavljaj filmove u te kategorije. A probaj da nadjes plugin koji ce ti odraditi sortiranje (mislim na ono da Ma bude ispred Mi). Podesavanje url rewrita imas u opcijama u wordpressu, pa mozes link da namestis da izgleda kako ti hoces. Ako su filmovi stvarna tema sajta, ne vidim svrhu istog pored imdb-a. Srecno.
|
|
|
|
|
Apr 17 2012, 08:48
Poruka
|
|
|
Upravo ovo sto si poslednje napisao. Jednostavno napravi za svako slovo kategoriju i stavljaj filmove u te kategorije. A probaj da nadjes plugin koji ce ti odraditi sortiranje (mislim na ono da Ma bude ispred Mi). Podesavanje url rewrita imas u opcijama u wordpressu, pa mozes link da namestis da izgleda kako ti hoces. Ako su filmovi stvarna tema sajta, ne vidim svrhu istog pored imdb-a. Srecno. Ok znaci da probam sa 30-ak kategorija. Medjutim tu ima problem (koji ne znam kako da resim), inace ne bih napravio ovaj topic. Evo o cemu se radi: Recimo da sam napravio tih 30-ak kategorija (za svako slovo po jedna), i sada posetioc na glavnoj stranici 'bira' sta mu treba. Izabrao je kategoriju za slovo 'M'. OK. Do ove tacke je sve islo kako treba. Medjutim, sada posetioc zapravo ulazi u kategoriju 'M' i pred njim se prikazuju svi postovi kojima title pocinje slovom 'M', ALI to nije cist spisak naslova postova/filmova (kao sto meni treba) vec jednostavno se vidi i sadrzaj (body) tih postova (sto ja ne zelim). Zelim da kada udje u kategoriju 'M' on vidi samo cist spisak filmova (tj. naslova postova), i da jedino klikom na neki od tih naslova, zapravo 'otvori' ceo post gde ce procitati 'review'. Ono sto sam takodje isprobavao pre 10-ak dana, bilo je da se npr. napravi static page. Pa sam negde na netu nasao code za taj 'custom_stitic_page.php' file koji se ubacuje u folder od wordpress thema-e, a zatim u wordpress-u izabere za 'static' page. On je uspeo da izlista (delimicno) onako kako zelim. Tj. izlistao je naslove po vremenu posta ali ne po abecednom redu. I kao dodatna stavka koja mi se nije svidela je to sto je to izlistao na cisto beloj pozadini sa linkovima koji su bili podvuceni. Znaci najruznija moguca kombinacija. Pa sam od nje odustao. Zato sada opet razmisljam o 30-ak kategorija, samo sto ne znam kako da celu zamisao sprovedem u delo. Sto se tice plugin-a za islistavanje naslova, to sam vec trazio i pomalo mi je neverovatno da ga jos niko nije napravio. Bice da nisam dobro trazio. btw. slazem se da pored IMDB-a site ne bi imao neku poentu, ali sajt nece imati bas nikakve veze sa filmovima. Samo sam nasao da je ovako najlakse da ljudima docaram sta mi treba jer ce namena biti ista samo drugi 'niche'. Hvala na brzom odgovoru. |
|
|
|
Apr 17 2012, 10:43
Poruka
|
|
|
Probao sam da pronadjem ako ima neki plugin za wordpress (koji bih da koristim) ali nisam uspeo. Izgleda da si nesto lose trazio. Ovo sam nasao "iz odma" http://azindex.englishmike.net/wordpress/wordpress/azindex/ |
|
|
|
|
Apr 17 2012, 12:54
Poruka
|
|
|
Izgleda da si nesto lose trazio. Ovo sam nasao "iz odma" http://azindex.englishmike.net/wordpress/wordpress/azindex/ Neces verovati ali upravo isprobavam taj plugin. Hvala na linku. Jos par stavki da isprobam i nadam se da ce ovaj plugin da odradi posao. Vrlo je blizu onoga sto mi treba. |
|
|
|
Apr 17 2012, 19:31
Poruka
|
|
|
Sto se tice toga da hoces u kategoriji da izlistas samo naslove, to nije nemoguce, samo treba znati. Tesko da ces naci temu koja ima to po defaultu, ali ako pravis sam svoju temu, ne vidim u cemu je problem.
|
|
|
|
|
Apr 18 2012, 03:58
Poruka
|
|
|
Slazem se. Ako pravis svoju temu nista nije nemoguce. Medjutim, treba znati napraviti temu.
Sto se tice AZIndex plugin-a. Evo sta sam uspeo do sada: Uspeo sam da podesim da izlista naslove svih postova. (moze se birati da li u 1,2 ili 3 kolone). Medjutim ne mogu ga podesiti da kada izlistava postove is neke druge kategorije, to odradi da 'lepo' izgleda. Plugin jednostavno samo nastavi spisak i to je to. Ili ako mu se izabere da napise naslov kategorije pre pocetka spiska naslova iz iste, on to odradi nekako 'glupo'. Tj. prvo napise naslov prvog posta iz kategorije a onda samo 'zalepi' u produzetku (bez space-a), 'boldovano' naziv kategorije. Tako da to izgleda ruzno. U svakom slucaju plugin je jako dobar i verujem da ce zavrsavati posao kako treba. p.s. Ako neko moze da mi kaze redom sta prvo moram da naucim od jezika da bih pravio svoje teme ili sajtove, i ako moze da mi preporuci neku bas bas (BAS) lako razumljivu eBook, unapred se zahvaljujem. |
|
|
|
Apr 18 2012, 09:55
Poruka
|
|
|
Pa pazi ovako, za pravljenje tema za wp ti uglavnom treba samo html i css. Naravno koristis i php, ali slabo sta pises sam. Uglavnom za sve sto ce tebi trebati imas gotove funkcije koje mozes pogledati u dokumentaciji wordpress-a. Imas dosta tutorijala koji pokazuju sta koji fajl u temi radi i kako se pravi. Probaj prvo da napravis neke lejaute cist html i css, pa kad se tu navezbas, probaj onda temu da sklepas.
|
|
|
|
|
Apr 18 2012, 13:08
Poruka
|
|
|
Pa pazi ovako, za pravljenje tema za wp ti uglavnom treba samo html i css. Naravno koristis i php, ali slabo sta pises sam. Uglavnom za sve sto ce tebi trebati imas gotove funkcije koje mozes pogledati u dokumentaciji wordpress-a. Imas dosta tutorijala koji pokazuju sta koji fajl u temi radi i kako se pravi. Probaj prvo da napravis neke lejaute cist html i css, pa kad se tu navezbas, probaj onda temu da sklepas. OK. Hvala. Probacu i nadam se da cu nesto ukapirati. |
|
|
|
Apr 22 2012, 01:58
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 8 Datum reg.: 26-February 12 Član broj: 46,955 |
|
|
|
|
Apr 22 2012, 14:39
Poruka
|
|
|
Treba samo da imaš osrednje znanje PHPa i da napraviš skriptu koja će da obavlja posao, da upisuje u bazu, sortira, izvlači iz nje, da dodaješ u određenu kategoriju i sve ostalo.. Verujem da je tako. Ali naglasak je na onome 'samo'. Ja to 'samo' nemam, na zalost. Kada pomislim na pravljenje site-a, skroz se pometem, jer ne znam odakle da pocnem sa ucenjem. Neki saljivdzija bi mogao reci da pocnem od pocetka, samo sto ja ne znam gde je taj pocetak. Pretpostavljam da je to html. Pa zatim (pretpostavljam) javascript? Pa tek onda php. Verujem da kada znas, onda ti sve deluje lako. Ali, eto, meni koji ne znam, deluje uzasno tesko. |
|
|
|
Apr 22 2012, 15:33
Poruka
|
|
|
To zavisi od toga sta hoces!
Ako hoces da se bavis web dizajnom, onda ti je pored Photoshopa dovoljan html/css i neki js framework poput jquery-a, a ako hoces da budes web developer, onda prodji osnove html-a i produzi na neki server script jezik, opet po onome sta nameravas da radis. Ako hoces sve sam da radis, onda... nauci sve... i nista neces znati dovoljno dobro. |
|
|
|
|
Apr 24 2012, 01:47
Poruka
|
|
|
Pogledaj OVAJ
|
|
|
|
|
Apr 25 2012, 15:48
Poruka
|
|
|
To zavisi od toga sta hoces! Ako hoces da se bavis web dizajnom, onda ti je pored Photoshopa dovoljan html/css i neki js framework poput jquery-a, a ako hoces da budes web developer, onda prodji osnove html-a i produzi na neki server script jezik, opet po onome sta nameravas da radis. Ako hoces sve sam da radis, onda... nauci sve... i nista neces znati dovoljno dobro. Sve sto si rekao je tacno, posebno ova poslednja recenica. U potpunosti se slazem. I to je i najveci problem. Elem o cemu se radi: Planiram da postavim jedan site. Zatim taj site zelim da 'zatrpam' odredjenom kolicinom informacija koje ce biti lepo izlistane. I zatim da posetioca 'nateram' da kada pozeli da procita neku od informacija, mora da popuni kratku anketu ili po engleskom 'survey'. Od svakog popunjenog i potvrdjenog survey-a, ja cu dobijati deo zarade. E sad, posto ne planiram da imam samo jedan site sa jednom temom (niche-om), zeleo bih, kada se vec patim, da dodjem do 'sablona' koji cu koristiti na drugim site-ovima. ALI na takav nacin da znam sta se zapravo desava u source code-u. Jedini nacin da znam, jeste da ja budem taj koji ce sajt napraviti. Zbog toga mi sve ovo predstavlja poteskocu. Zeleo bih da dobijem znanje da u buducnosti mogu da kreiram site-ove i da na njih instliram odredjene 'gateway' scripte koje ce se aktivirati kada korisnik klikne na npr. link ili da se automatski startuju po ucitavanju odredjene stranice. To je ono sto mi za sada treba. Verujem da se to zove 'web dizajnom'. Ako moze, reci mi na sta se konkretno odnosi termin 'web developer'? Znaci, sto neko gore rece, kada napravim site, voleo bih da se on upisuje u bazu (npr. mysql) gde cu moci da odradim backup preko phpmyadmin panela. Mozda nije vazno za ovaj topic, ali: Bez problema instaliram na 'goli' VPS, Centos (v6) LAMP +webmin. Naravno napisao sam sebi uputstvo da znam sta i kako koju komandu redom da kucam, i sta ona konkretno radi u mom slucaju. Hocu da kazem, ovo sam naucio da ne bih morao uvek nekoga da gnjavim i pitam sta i kako. Potrajalo je neko vreme ali sada to nije vise problem. Isto tako bih voleo da naucim i najosnovnije sto mi treba da znam kako bih postvio svoj site (siteove). Ako jednom platim nekoga da mi to odradi, a ja opet nista ne naucim, to znaci da cu i u buducnosti opet da placam. To je jedna stavka. Druga je sto cena sigurno nece biti (za mene licno) pristupacna. Zato rekoh da nekako bar nesto naucim, ali ne znam odakle da pocnem. Trenutno mi ovaj plugin AZIndex moze zavrsiti posao, po pitanju izlistavanja svih postova. Ali sve vreme nekako imam osecaj da nesto 'fali'. Kao da nesto nije skroz odradjeno kako treba. Isto se i plasim da ce npr. nekom novom verzijom wordpressa, ovaj plugin prestati da radi kako treba i da ce mi skroz 'razbiti' koncepciju site-a. @ efabrik: Hvala za link! Pogledacu. |
|
|
|
Apr 25 2012, 18:15
Poruka
|
|
|
Web developer je sirok pojam. Developer znaci programer. Iz toga sledi programer za web. Web developer je i onaj koji radi rails, i onaj koji radi php i onaj koji radi front-end. :] Bar ja to tako gledam. Nadam se da sam ti nekako priblizio pojam.
Ja ne razumem sta ti pitas/trazis/hoces? |
|
|
|
|
Apr 25 2012, 18:23
Poruka
|
|
|
Ja ne razumem sta ti pitas/trazis/hoces? Pa, problem je u tome sto sam ja pokusao da dodjem do resenja koje mi trenutno treba. Ali kako se tema 'sirila' ja sam na kraju napisao sve sta planiram, pa je ispalo da ne znam sta hocu. Znaci za sada mi je trebao samo index postova koji ce biti postovani na wordpressu. Ali to je prvi korak. Ja sam trazio resenje za taj prvi korak, a kasnije bih trazio i resenje za ostale korake. Medjutim, kako su se kretali predlozi, tako sam i ja rekao sta imam u planu. |
|
|
|
Apr 25 2012, 21:04
Poruka
|
|
|
Po svemu ovome sto si napisao ja mogu samo da zakljucim da tebe ne treba da zanima web dizajn, vec web development, posto vecina tih stvari prevazilazi znanje i opis posla web dizajnera.
U tom slucaju, odluci se koju platformu i jezik ces koristiti i uci. Ako si vec poceo sa wordpress-om, onda udri po php-u i mysql-u. |
|
|
|
|
Apr 25 2012, 21:45
Poruka
|
|
|
I tesko ce ti neko ponuditi kompletno resenje, bez da ne probas nesto sam. :] Probaj, pa kad zapnes pitaj, ljudi stao sam tu i tu. :]
|
|
|
|
|
Apr 26 2012, 08:46
Poruka
|
|
|
Da moras nesto sam napraviti. Ja bih prvo to skockao u HTML i CSS, pa bi onda lupao glavu kako dalje. U sustini moras napraviti "Tab Menu" u HTML kao osnovu.
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Thursday 23. May 2013 - 19:39 |