Ink jet stampac, CISS i snalazenje overall |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Ink jet stampac, CISS i snalazenje overall |
Apr 9 2012, 00:48
Poruka
|
|
|
Pozdrav, zelim da kupim jeftin ink jet stampac, prvenstveno za pritanje fotografija, vidim da mogu kupiti CISS sistem jefino na netu. Interesuje me sta se desava kada se inicijalna boja u CISS ketridzima isprazni, da li je opasno da ih dopunim bojom drugog proizvodjaca (nekoh dostunpnog u Srbiji) ? Gde se mogu kupiti boje za CISS u Srbiji (informacija moze i na PM ako se smatra reklamom) ?
Hvala unapred |
|
|
|
|
Apr 9 2012, 08:25
Poruka
|
|
|
Ako hoces za fotografije, a da bude neki solidan kvalitet, onda batali CISS (video na par mesta, dosta bledo u odnosu na original).
Sto se tice dopunjavanja u sopstvenoj reziji, ni to ti ne bih preporucio ako nisi siguran sta i kako. To nije obicna flasica u koju mozes da dotaces kako ti hoces. Malo proguglaj za firme, prvo sto sam nasao je ovo. |
|
|
|
|
Apr 9 2012, 12:09
Poruka
|
|
|
^ Drago mi je da si se ti javio, razumeces sve moje jade
Dakle kalibrisao sam monitor pre nekoliko dana, otisao u svoju "omiljenu" (canonM u pothodniku) foto radnju gde imam snizene cene i konacno in predao crno bele fotografije nadajuci se da cu dobiti nesto sto u velikoj meri lici na moj output iz racunara. Fotka je specificna u njoj dominiraju crni tonovi, 90% crnih detalja je nestalo i pregorela bela je stvarno bela, nonsence! Kao da je gama pomerena, a ne da je podeksponirano jer pregorela bela ostaje bela. Okvirno znam sta je resenje, smanjiti na kalibrisanom monitoru brightness sa 66 na 15 i to ce biti otprilike pokazati sta cu dobiti u canonM radnji. To znaci da fajlove posebno treba da maltne ekponiram samo za izradu, i koji djavo sam onda kalibrisao monitor ? Glupost ... Da li imas neku preporuku kako da izadjem na kraj sa njima ? Jel ovo tipicna situacija, da li je tvoj monitor kalibrisan i da li u foto radnji prilizno dobijas isti rezultat ? *edit: upravo sam smanjio brightness na 15 i sada nakon sto je monitor kalibrisan ni to vise ne prikazuje slicnu fotku (ne kazem identicnu to je fantazija trenutno), smanjo sam na kraju na vrednost na01 i to i dalje nije slicno, jeste slicnije ali mislim wtf. takodje u radnji napomenem bez korekcija fotka koja se stampa http://i44.tinypic.com/6gwnj4.jpg |
|
|
|
|
Apr 9 2012, 13:01
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 76 Datum reg.: 20-December 05 Član broj: 2,680 |
Verovatno je u pitanju nek od Fuji Frontier mini lab masina. Pored autokorekcije koju te masine inace rade a moze se iskljuciti, za svaku od tih masia je softverski definisan i master kanal koji je uvek aktivan. On sadrzi podesavanja tipa, osvetljaj, kontrast, saturacija, ostrina, rgb podesavanja.... U vecini radnji je on podesen upravo tako da su tamne partije jos tamnije, svetle svetlije, dignuta saturacija i ostrin, jer u tom slucaju fotografije koje donose amateri slikane kompaktima izgledaju "pristojno". Meni se cesto desavalo to sto i tebi, da se pogube svi detalji u tamnim partijama a pregoreli bele ostanu bele. E sad apsurd je da na dve iste masine u gradu nema sanse da dobijes isti print na istom papiru i sa istom hemijom jer su gazde drugacije setovale master kanale.
|
|
|
|
Apr 9 2012, 18:19
Poruka
|
|
|
Ako je fotka uradjena na minilabu, pogledaj sa druge strane i reci sta pise ispod naziva jpg fajla (npr. NNN NN ili N-1NN-2 NN ili nesto tako).
Obino pustaju fotke na Auto, pa masina sama 'nabudzi' fotku da kao sto bolje izgleda (ali, to bi mozda bilo OK za svadbarske fotke i to kad su u pitanju kolori), ali kod crno-belih uglavnom debelo omasi! |
|
|
|
|
Apr 9 2012, 18:27
Poruka
|
|
|
Znači CISS keine za fotke? Pih!
|
|
|
|
|
Apr 9 2012, 20:53
Poruka
|
|
|
Videh da postoje i neke skuplje CISS varijante sa boljim bojama (npr. Pigment durabrite za pojedine Epson modele), ali treba paziti koji se model stampaca kupuje. Videh da 1kg pigmentnog mastila kosta oko 6000din., ali vidi koliko bi te izasao taj stampac i CISS sistem za takvu varijantu.
Ono sto rekoh u prethodnoj poruci vazi za obicna mastila. Pretpostavljam da bi alternativna pigmentna mastila bila znacajno bliza originalima, pa vidi npr ovde za koje stampace imaju pigmentna mastila, a onda proveri koji ti po ceni, formatu i ostalim karakteristikama najvise odgovara. Pigmentna mastila neki koriste cak i za preslikavanje na majice. |
|
|
|
|
Apr 10 2012, 00:17
Poruka
|
|
|
na polednjini fotografije pise
CITAT 0043 DB020 1A * B1 NNN 0 01719J <1003315.._12.jpg> uvek im napomenem da ne rade korekciju @Paris-Texas e pa bas zainmljivo, pre ce biti ludo kako si ti izasao na kraj sa tim problemom ? Nasao Fontiera koji je pukim slucajem kalibrisan kako to odgovara ? |
|
|
|
|
Apr 10 2012, 13:40
Poruka
|
|
|
Ako ti ispadne lose, a masina kao dobro podesena i profilisana (kad stave novu rolnu, masina bi trebalo da odradi podesavanje - stampa se odredjen broj nijansi i zatim ubacuje da spektrometar u masini ocita vrednosti i odradi korekciju), medjutim nista od toga ne vredi kad im pukne hemija (ako je ne osvezavaju redovno), i tada se dobijaju ocaj fotke. Pitaj ih kad osvezavaju/menjaju hemiju, pa idi radi fotke kad to urade. Ili promeni radnju.
|
|
|
|
|
Apr 16 2012, 14:49
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 248 Datum reg.: 31-May 07 Lokacija: tu i tamo Član broj: 11,161 |
Iskustva su razlicita ali uzmi Epson P50 i CISS+ OCP boje i uzivaj . Pozdrav !
|
|
|
|
Apr 24 2012, 00:52
Poruka
|
|
|
Da sada citam o CISS-u i naisao sam da jedan domaci korisnik Epson P50 + CISS kombinacije mu se desilo da nakon 1 godine fotografije su izbledele. Da li je to cest slucaj i ima li neke kombinacije mastila i papira koji to sprecava ?
Deks kakva su tvoja iskustva imas li neke visegodisnje fotografije i kako se drze ? |
|
|
|
|
Apr 25 2012, 10:06
Poruka
|
|
|
Da tek tako mogu jeftino da se uzmu zamenska mastila i ostanu 50 god. dobre boje, ne bi bila 10x i vise puta jeftinija, nego par puta. Navodno, u ReFoto su testirali par printova tako sto su ih drzali na prozoru da pola fotke bude osuncano, a druga polovina u senci, i posle nekih x meseci nije bilo nikakve razlike u tonalitetu te dve polovine. Ali, zato je cena...
________________________________ Ja kad bih imao adekvatan stampac i love, razmislio bih o ovome: http://www.inksupply.com/qn.cfm |
|
|
|
|
Apr 28 2012, 04:20
Poruka
|
|
|
Mislim da uzmem Pixmu 2700 (30e nov) i CISS za njega koji isto toliko kosta. Razlog - jeftino je, a ne ulazem puno, kupovina Epsona P50 kao "best buy" opcije i CISS izadje ~180e a trajnost otiska preko CISSa je diskutabilna.
Ova pixma ce mi zadovoljiti neke probice od fotografija koje ako zelim kao trajan dokument cu eventualno odneti u fotoradnju. @kobayashi zasto si bas njih izdvojio, ne vidim da su nesto posebno skupi ili gresim ? |
|
|
|
|
Apr 28 2012, 13:11
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 248 Datum reg.: 31-May 07 Lokacija: tu i tamo Član broj: 11,161 |
Nemam visegodisnje iskustvo posto je stampac novije generacije . @kobayashi slazes se da tehnologija napreduje pa ne treba pricati o proslih 50 god vec narednih , pogotovo sto svi fotografije cuvaju u digitalnom formatu , odstampas one koje hoces stavis u album i cekas da izblede ( ako izblede) . Zato sam i napisao da treba uzimati kvalitetnije boje . Za tog sto su mu slike izbledele posle godinu dana nemam objasnjenje sem da je koristio neke lose boje na koje sam nailazio tipa 100 - 200 din 1 dl. Pozdrav !
|
|
|
|
May 4 2012, 21:00
Poruka
|
|
|
Pa nisu skupi, jer konkurencija radi svoje, a i nisu bas toliko jeftini koliko se cini (kod njih litar mastila 380$, a kod nas je 3-4x jeftinije za CISS, pa je takav i kvalitet).
Ako se sve to pravi u Kini, za 2-3x vecu cenu moze da se napravi poprilicno veci kvalitet (npr., ako naprave kisobran ocajnog kvaliteta da kosta 0.5$, zamislite kakav mogu da naprave za 2$ ili 5$. Problem je kad treba koristiti nesto za stampanje 'onako' (znaci, treba mi da cisto da probam kakve ce biti fotke na papiru, pa neka izblede i posle 7 dana, samo da bude sto jeftinije i boje sto vernije (sto je malo teze)), ali kad sam zadovoljan odredjenim fotkama, onda hocu vrhunski kvalitet – e to je malo teze ako nemate ozbiljnije pare. Za Canon iPF5000 jedan kertridz je kostao 75$, sto izadje u proseku 25c po fotografiji, ali ne znam kako se krecu cene kertridza kod nas za ovaj tip stampaca (ako nije 100e ili vise, nije ni mnogo jeftinije od toga). Dakle, mnogo skup sport, i za manje kolicine je bolje to uraditi kod profesionalaca - ako nista, bar se ne zamajavate sa kalibracijom koja nije tako jednostavna kao u slucaju monitora (za svaku vrstu papira mora posebno). A da ne pominjem varijante Durst masina koje rade na foto papiru iz rolne (ima jedna radnja na NBG, ali mi se cini da sa tom masinom rade uglavnom reklame sa pozadinskim osvetljenjem i sl., sto ce reci da masina verovatno nije vrhunski kalibrisana za fotografiju). |
|
|
|
|
May 13 2012, 19:56
Poruka
|
|
|
na kraju sam kupio Pixmu 2700, iznenadjujuce koliko dobro stampa masina od 3000 dinara
Hvala svima na pomoci |
|
|
|
|
May 13 2012, 20:58
Poruka
|
|
|
a CISS?
|
|
|
|
|
May 18 2012, 01:23
Poruka
|
|
|
nazalost niko nema za njega. Punicu ketridze rucno sa mastilom, samo se nadam da ce da to funkcionise duze vreme ...
|
|
|
|
|
May 18 2012, 22:04
Poruka
|
|
|
Opste je poznato da Canon bas nije najsretnije resenje za rad sa CISS-om , mislim moze ali postoje neke cake i drugaciji je princip funkcionisanja samog ketridza tako da ti je jednostavnije da punis sam ketridze e sad kako ide prica sa resetom nivoa mastila ... Pozdrav !
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 22. May 2013 - 22:46 |