koliko naplatiti freelance projekat |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
koliko naplatiti freelance projekat |
Apr 2 2012, 12:53
Poruka
|
|
|
poz svima,
dobio sam da uradim nadogradnju jednog montaznog poslovnog objekta, investitor zeli da prosiri poslovni prostor, radi se o prizemlju i spratu, otprilike sve ukupno oko 200m2...pored toga, palo mu je na pamet da se proba i sa nekim resenjima od nule, tj da se ceo objekat isprojektuje od pocekta kao i da se eventualno uradi enterijer...to je otprilike opis posla koji treba da uradim. mene zanima koliko i kako to sve da naplatim? da se u startu dogovorimo za cenu ili da se racuna po kvadratnom metru? mora se uzeti u obzir da je montazni objekat i da je sve na nivou idejnog projekta kao i da sam sveze diplomirani arhitekta... hvala unapred |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 15:11
Poruka
|
|
|
Ako si sveze diplomirani arhitekta, ni ne mozes da radis taj posao (projektovanja)jer nemas licencu.
Ili bi morao da imas kolegu u timu koji ima licencu. A to naplacivanje po kvadratima mi je najveci idiotizam i svodis arhitekturu na prodavanje krompira. Tako da naplati na bilo koji nacin znas, mislis da vredi tvoj rad, ali nemoj samo "po kvadrati"; jer ce sledeci put isti investitor doci do drugog arhitekte i njemu ceniti i traziti rad "po kvadratu". |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 17:11
Poruka
|
|
|
to oko licence i da ne mogu licno da projektujem znam i ovu temu nisam pokrenuo kako da dobijem licence vec da mi neko sa iskustvo ukaze na to kako danas u srbiji da naplatim svoj rad, a imajuci u vidu upravo to da se kvadratima trguje ko da je rec o krompiru...tako da bih zamolio nekog da mi otprilike objasni kako se danas naplacuje idejni projekat?
|
|
|
|
|
Apr 6 2012, 09:12
Poruka
|
|
|
Pa nista recimo, jer tolko i vredi tvoj rad, radi to za iskustvo, a posle daj nekom sa iskustvom da to prepakuje u pravi glavni projekat, i njemu zatrazi da te angazuje kao saradnika i tako zaradi svoj novac.
Zadovoljan? Ne verujem |
|
|
|
|
Apr 6 2012, 11:00
Poruka
|
|
|
>>>>samo se ne potcenjuj !<<<<<<<
to kao dogmu nosi sa sobom, UVEk! - bolje i trazi previse, jer koliko god da trazis, on ce po svaku cenu da ti sputsi za bar 10-20%. i da ... sto kaze kolega: nisu krompiri. PS: a kako montazni pa hoce nadogradnju? je li taj objekat bio privremenog karaktera ili sta? kakav je sistem, materijalizacija? nemoj da ti uvali kosku pa da se napatis vise nego sto treba!!! |
|
|
|
|
Apr 6 2012, 11:00
Poruka
|
|
|
@okmijun
hmm hvala @zklop da, to je montatni objekat od kontejnera i sada na tom principu zele da se prosire ali da se primeni odgovarajuca materijalizacija i "igranje" u prostoru kako bi se dobila neka zanimljivija forma a ne efekat naslaganih kontejnera. zamolio bih samo da na ovoj temi ne proradi sujeta medju kolegama jer ni meni kao mladom arhitekti bas nije skroz jasno kako se danas naplacuje posao u srbiji, pa je cilj ove teme mozda upravo da se o tome povede neka rasprava... |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 17:59 |