Potrebna pomoć u identifikaciji, Veliki stari fotoaparat |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Potrebna pomoć u identifikaciji, Veliki stari fotoaparat |
Apr 2 2012, 09:17
Poruka
|
|
|
Jedan moj prijatelj je došao u posjed zanimljivog "artefakta" iz prošlosti:
![]() Evo i linka ka većoj slici. Ni njemu ni meni nije poznato tačno porijeklo i starost, samo znam da zauzima pola sobe, djeluje kompletno, i nema nikakvih korisnih oznaka na sebi koje bi pomogle da se išta utvrdi pretragom. Dakle, ako iko ima ikakvu informaciju ili ideju, komentari su dobrodošli. |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 09:50
Poruka
|
|
|
Ako od ovoga ne napravite "skenerkem" gorecete u paklu.
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 10:13
Poruka
|
|
|
To bi bilo zanimljivo.
Nego, pošto mi je u blizini, sad sam opet pregledao oznake, i uspio da rastumačim objektiv (od korišćenja je malo izlizano): Carl Zeiss Jena Tessar 1:2.7 16,5cm |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 10:17
Poruka
|
|
|
rado ću primiti ovaj komad na DNK analizu. sve sa tim kršom od stakla.
izgleda kao neki studijski 4x5, nepotrebno glomazan, kao casio sintisajzer koji stoji na praznoj konstrukciji koncertnog klavira. |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 10:26
Poruka
|
|
|
Istocno-nemacka Globica
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 11:48
Poruka
|
|
|
Mozda bi mogao neki strucnjak da pogleda. Gde ste je nabavili?
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 12:25
Poruka
|
|
|
Hvala na pomoći, biće da je baš Globica. Vidim da se ovaj Tessar pravi od oko 1930te, ali da same Globica-e nisu starije od 2-3 decenije. Ima li neki koristan link koji bi pomogao? Random guglanje ne daje previše rezultata.
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 12:39
Poruka
|
|
|
A sta pise na mesinganoj plocici na prenjdem panelu? Vidi se neki ispis ali ne moze da se procita na fotki.
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 12:49
Poruka
|
|
|
To je poseban fazon... mislim da je neko pokušao da od njega napravi veći "vintage" nego što jeste, pa je našrafio pločicu od portable gramofona, koliko sam mogao da utvrdim, iz sličnog perioda kao objektiv, s tim što mi se čini da je na pločici naknadno ugravirano "1910". Mislim da na tom mjestu samo ide natpis "Globica" u originalu.
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 13:55
Poruka
|
|
|
Pojma nemam, to na googletu ne postoji
nadjoh ovu ... sa Carl Zeiss Jena Tessar 4.5/210mm http://www.leicashop.com/vintage/pentacon-...ica-p-4240.html , ali to nije bas to. Tako da nije od pomoci. Mogu da se raspitam sa neki siri info. |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 17:37
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,663 Datum reg.: 3-January 10 Lokacija: Zrenjanin Član broj: 33,661 |
I meni lici na Globicu, koliko me secanje sluzi.
|
|
|
|
Apr 2 2012, 19:25
Poruka
|
|
|
Druga slika na linku ispod?
http://www.fotomuseum-goerlitz.de/museum.htm Ali kad vec pricamo o konstrukcijama koje zauzimaju pola sobe, sta kazete na ovo: ![]() Izvor (3. fotka od dna strane): http://www.fotomuseum-goerlitz.de/museum.htm |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 20:25
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,663 Datum reg.: 3-January 10 Lokacija: Zrenjanin Član broj: 33,661 |
Mada kad malo razmislim postolje nije kao kod Globice, da nije neka Kineska verzija?
|
|
|
|
Apr 2 2012, 20:48
Poruka
|
|
|
Ne vjerujem da je kineska verzija, jer je po aparatu (ili bar objektivu) očigledno da je korišćen jako dugo.
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 21:13
Poruka
|
|
|
E'o ja se javljam da ga ponesem na vestacenje i vratim za koju godinu kada ga il' izgustiram, il' definitivno proglasim bankrot zbog troskova papira i hemije
Elem... jednu slicnu takvu sam video pre neki dan u jednom studiju, doduse u mnogo prasnjavijem stanju. Generalno, to sve vise-manje radi na isti fazon. Daklem bol i patnja dok ne skapiras kako radi pokretanje meha i ne zauzdas tilt, ali onda krece da buva ko tesna cipela. Po velicini izgleda kao 4x5, tako da mu 16.5cm dodje ko normalac. E sad to sto je Tessar (4 elementa u 3grupe), s blendom 2.7 ne garantuje da ce bas sjajno raditi sirom otvoren, al' ni kad se privrne ne ocekuj neku suludu ostrinu. S druge strane za portrete je prilicno zajebana masina jerbo mozes da radis sa prilicno malo svetla odnosno da nemas ekspozicije od 10 sekundi bez dodatne rasvete. |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 21:24
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 214 Datum reg.: 28-October 08 Lokacija: Jagodina Član broj: 24,832 |
Ja mislim da je ovo neki samograditelj "skorije" sklopio koristeći neke delove od starih rashodovanih kamera, (a i gramofona). Kao prvo ovakvi točkići nisu postojali pre 40 i više godina, metalni okov je novijeg datuma, a i drvo staro 40 i više godina dugačije izgleda....
|
|
|
|
Apr 2 2012, 21:25
Poruka
|
|
|
ček bre, nisu Tessari toliko loši.. a i na tolikom negativu oštrina i nije bitna, neće se raditi 20X uveličanja pa da neko primeti.
|
|
|
|
|
Apr 2 2012, 21:36
Poruka
|
|
|
Ja mislim da je ovo neki samograditelj "skorije" sklopio koristeći neke delove od starih rashodovanih kamera, Ama bre, jeste Globica ... samo sto nema podataka koja je tacno Globica u pitanju. Okacio sam gore link za Globicu II sa drugim postoljem, tockicima i objektivom. Ali jeste Globica ... kakav bre DIY kinez ? |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 21:38
Poruka
|
|
|
^ Ma za studijsku upotrebu naravno da nisu losi, no ne verujem da ce moci da izvuce rezolutivnos' za neke pejzaze npr.
Daklem sve zavisi za sta se koristi. Moz' misliti koju to aberaciju ima sirom otvoren |
|
|
|
|
Apr 2 2012, 22:06
Poruka
|
|
|
Globica je radjena negde do 1990 otprilike, a to i nije tako davno, a kineze sam spomenuo zato sto mi je postolje cudno, mada mi je i dalje prva asocijacija Globica.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 07:23 |