Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Forum Rules *** PRAVILA FOTO FORUMA *** Pročitaj pre postovanja!
3 - broj stranica V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic

S.T.A.L.K.E.R. Serbia, Fotografski projekat u mojoj izvedbi

Ocena 3 V
V
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 03:03
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 21-March 12
Član broj: 47,198

Zdravo drugari,

Želim da podelim sa Vama svoj sveže započeti projekat, sa sveže nabavljenim aparatom.

Projekat je insprisan knjigom "Roadside Picnic" od braće Strugacki, filmom "Stalker" od Tarkovskog i serijom video igara pod istim imenom kao film. Radnja se, za manje upućene, dešava u Zoni ekskluzije (izopštenja), bogatoj anomalijama prostora i fizike. Siva, postapokaliptična i surova prostranstva, naseljena mutantima i smrtonosnim anomalijama koje se takmiče sa radioaktivnim džepovima u istrebljenju ljudi koji su tu došli bilo radi sprečavanja drugih da dođu, ili naučnog istraživanja, ili najprostijeg ljudskog nagona - željom za zaradom.

Moj cilj je da fotografišem mesta koja odišu atmosferom Zone izopštenja (kao npr. krug 50km oko Černobilja). Za sada jednostavno nalazim takva mesta, ali kasnije može doći i do tzv. "Cosplay" elementa, gde bih koristio modele koji bi se uklapali u izgled prosečnih stalkera u Zoni.

Planiram da putujem po Srbiji, kad mi posao i vreme dozvole, pa ako imate neka napuštena sela, industrijske pogone...bilo šta što mislite da bi bilo od koristi - predložite. Pogledao sam teme na DZ i našao onu sa napuštenim selima, bila je od neke koristi.

Da ne dužim, evo linka ka galeriji, a Vi raspalite sa kritikama i konstruktivnim predlozima.
http://fesovicsrdjan.deviantart.com/gallery/35734172
Go to the top of the page

+Quote Post
puckons
poruka Mar 21 2012, 07:11
Poruka #2

Datum reg.: 26-February 11
Član broj: 42,398

na žalost, neće ti biti baš neki problem da pronađeš temu, toga je Srbija puna. Iskoristi ovaj period još par dana dok ne počne da sve cveta i zeleni za što više snimaka.

+Quote Post
f16
poruka Mar 21 2012, 08:29
Poruka #3

Datum reg.: 25-December 07
Član broj: 18,138

samo moras malo da poradis na obradi fotki...
mozda neki HDR ili barem topaz

+Quote Post
strokan
poruka Mar 21 2012, 08:54
Poruka #4

Datum reg.: 6-December 09
Član broj: 33,258

Слажем се са ф16. Таквој теми не би шкодила мало јача обрада

Нпр. могао би да посетиш стару циглану на Батајничком друму, или оне хангаре на улазу у НС.
Све у свему имаш таквих локација на претек у земљи Србији

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 09:26
Poruka #5

Puckons
Vreme je problem, pošto sam veći deo dana na poslu - na koji putujem...

F16
Mislio sam da, za početak, ne treba da preterujem, uzimajući u obzir da je poenta to da su mesta autentična - što kod stranaca izaziva odlične reakcije (ne bih da omalovažavam domaću zajednicu, daleko od toga, ali ti ljudi iz drugih država nikad ovako nešto nisu videli uživo). Ipak, već me mami da, pored takvih radova, uradim i to što predlažeš, kako bi fotke bila impaktnije, a uvek može da se ubaci pokoja "authentic". Nadam se da ću moći da računam na vašu konstruktivnu kritiku kad počnem da dodajem i takve fotografije. smile.gif
P.S. F16 - kao F16 Falcon, ili nešto drugo? smile.gif

Strokan
Pa da, baš zato sam i došao pre par godina na ideju, samo nisam imao fotoaparat smile.gif
Hvala ti puno za ta dva predloga, Batajnički drum možda padne i preko vikenda, ako se organizujem sa stricem iz Obrenovca biggrin.gif

Puno me obradovalo što sam već jutros našao 3 odgovora na temu, već sam ponosan što pravim bebeće korake u ovoj zajednici smile.gif Hvala svima smile.gif

+Quote Post
mipko
poruka Mar 21 2012, 10:15
Poruka #6

Datum reg.: 20-November 08
Član broj: 25,397

Odlicna ideja, mozda sam pristrasan jer sam velik i fanboy brace Strugacki biggrin.gif Cak sam i ja pravio temu piknik pokraj puta ovde smile.gif

Od fotografija mene su jedino decija igralista podsetila na "zonu". Ostalo je plain and simple junk yard. Fali atmosfere zone. Izmaglice, odsjaja vesticjeg kladenca wink.gif Probaj da posetis ta mesta u sumrak ili svitanje ili po magli. Takodje bi bilo dobro da nemas toliko krupnih kadrova olupina. Mislim ok je po neka ali treba imati i sire kadrove tih mehanickih grobalja. Tu bi cak i fisheye mogao da dobro odigra ulogu da se postavlja na razna mesta npr kod mesta vozaca tenka...

M.

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 10:20
Poruka #7

Ove fotke su slikane u mom neposrednom okruženju. Krupni kadrovi olupina su takvi kakvi su jer nisam mogao (iako sam želeo) da hvatam šire kadrove, koji bi svakako bili daleko efektivniji u prenošenju atmosfere. Ipak, bilo bi potpuno nesvrsishodno slikati, na primer, ZIL sa nosačima za lansere projektila - a da se u pozadini vidi raspali Golf2... Ali, preporuka je uzeta k znanju i drago mi je da se neka moja razmišljanja potvrđuju od strane ljudi koji, po svemu sudeći, imaju daleko veće i bogatije iskustvo smile.gif Hvala puno! smile.gif

A što se tiče modela, u procesu je nalažeje istih, kao i prigodne "opreme" za koreografiju, iliti "cosplay" smile.gif
Razlog za izmenu: ne citiraj post direktno iznad tvog

+Quote Post
mipko
poruka Mar 21 2012, 10:23
Poruka #8

Datum reg.: 20-November 08
Član broj: 25,397

^samo nemoj mene da uzimas previse za ozbiljno ja sam noob king ovde.

+Quote Post
Darkves
poruka Mar 21 2012, 10:26
Poruka #9

Datum reg.: 14-October 06
Član broj: 6,765

CITAT (L.E.D.E.N.I. @ Mar 21 2012, 09:26) *
(ne bih da omalovažavam domaću zajednicu, daleko od toga, ali ti ljudi iz drugih država nikad ovako nešto nisu videli uživo).

Nisam baš siguran da sam razumeo ovu rečenicu. Ali u svakom slučaju ovde možeš da pogledaš šta rade drugi.

Usput... šta ti znači to da ti fotografije budu "impaktnije"?

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 11:22
Poruka #10

CITAT (Darkves @ Mar 21 2012, 10:26) *
Nisam baš siguran da sam razumeo ovu rečenicu. Ali u svakom slučaju ovde možeš da pogledaš šta rade drugi.

Usput... šta ti znači to da ti fotografije budu "impaktnije"?

Da, da, upoznat sam sa dosta radova drugih ljudi i zahvalan sam na svakom inspirativnom linku smile.gif Što se tiče pitanja oko konteksta rečenice - nije se, naravno, odnosila na ljude koji se bave fotografijom malo ozbiljnije. Prvi deo rečenice označava da projekat nije pravljen prevashodno za "strane posmatrače", a drugi je samo zaključak na osnovu dosadašnjih komentara ljudi u kojima ne postoje neke stvari koje postoje kod nas (objasniću na šta mislim), te su neretko fascinirani i ovako sirovim fotkama. A te "stvari" su uglavnom (bez ikakve političke obojenosti, ja sam operisan od tih stvari, ali poštujem svačiji stav) neki ostatci socijalističke kulture, najčešće u vidu arhitekture ili tehnologije koja asocira na to doba. Rizikovaću da laički objasnim, verujući da će kolege sa foruma lako razumeti na šta mislim, uzimajući u obzir količinu iskustva: Njima su te stvari interesantne onoliko koliko bi, nekima od nas, bilo interesantno da vidi fotografije nekog mesta u unutrašnjosti Britanije, koja su očuvala izgled i duh iz vremena velike industrijske revolucije. Vremenska amplituda nije baš odgovarajuća, ali poenta je, nadam se - jasna. Egzotika - ukratko.

Time da treba da budu "impaktnije" sam hteo reći da bi trebalo da ostavljaju jači utisak na posmatrača. Impakt - udarac. Ovde nije u kontekstu fizičkog, već pihološkog udara na posmatrača. Izvinjavam se što sam ponekad zapetljan u izražavanju, trudim se da to kontrolišem smile.gif

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 11:24
Poruka #11

CITAT (mipko @ Mar 21 2012, 10:23) *
^samo nemoj mene da uzimas previse za ozbiljno ja sam noob king ovde.

Pa... Ne umem da gledam ljude tako. Svakoga cenim smile.gif
Noob - nastalo od "newbie" - novajlija. I Tesla je nekad bio Noob, to nas ne sprečava ni u čemu smile.gif

+Quote Post
nkls
poruka Mar 21 2012, 12:38
Poruka #12

Datum reg.: 5-August 07
Član broj: 12,995

pozdrav!

mozda je glupo sto ovo pitam prvo, ali u daljem tekstu mozda i zaboravim. ovako, onaj logo "devianart" si ti postavio na sred srede ili je to sada obicaj na njihovom sajtu? moram da priznam da mi je bas smetalo.

mene isto pale takve stvari. tj. podeljena su osecanja. sa jedne strane mi je uzasno to jezivo, stvarne lokacije u kojima se desila radnja kao sto je cernobilj - mini apokalipsa. gde je svaki detalj, momenat stvaran, bez prirodnog propadanja-dezintegracije. mozda, bih i zaobisao takva mesta, jer ne znam sta bi prevagnulo u meni.

ove tvoje lokacije su bas dobre, a imam i favorite:

• last station
  • hideout
  • a fallen parashuter wheel
  • a swing of reaper
  • abandoned ceramics factory #2
  • entrance to underground

sto se tice obrade, svaciji ukus je drugaciji, tako i moj. ovako da ostanu ili da im se pridje sa bledom-color, retro obradom. da izgledaju kao da su iz 80-ih barem. ako hoces, posalji mi jednu od ovih favorita koje sam izdvojio pa bih ti pokazao o cemu pricam i kako da uradis?

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 13:27
Poruka #13

Namerno stavljam to, mada razmišljam da prestanem, dovoljna je moja inskripcija - smeta i meni.
Nisam kući da ti pošaljem slike, ali savršeno znam na šta misliš. Za sada prosto nisam zauzeo nikakav određeni kurs. Slike će sigurno kasnije biti mešovite. Biće i slika u fazonu '80tih, možda i HDR, sasvim sigurno BW HDR...

Projekat, tematika, apsolutno daje puno prostora da se primene razne tehnike u obradi fotki.

Iskreno, pored toga što sam hteo da odradim nekoliko autentičnih, sa minimalnim korekcijama, nisam nešto ni verovao da će se ljudima dopasti. Ipak, začuđen sam brojnošću pozitivnih reakcija, a oduševljen brojem konstruktivnih kritika i predloga smile.gif

+Quote Post
Darkves
poruka Mar 21 2012, 16:51
Poruka #14

Datum reg.: 14-October 06
Član broj: 6,765

CITAT (L.E.D.E.N.I. @ Mar 21 2012, 11:22) *
Impakt - udarac.

blink.gif

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 18:56
Poruka #15

CITAT (Darkves @ Mar 21 2012, 16:51) *
blink.gif

Odosmo offtopic... Evo, još jednom:
Impact: The force that an advertisement or message will have on a target consumer, television advertising, for example, because it combines sight and sound, will typically have greater impact than print media. (Izvor

Impakt: Snaga propagandnog materijala ili poruke koju će isti ostaviti na ciljanog potrošača (ili ciljnu grupu). Televizijska reklama, na primer, kombinujući vizuelni i audio element, će imati veći impakt nego štampani materijal.

Ok, možda bi bilo bolje da sam napisao "jak utisak", ali nisam. Nažalost, neke stvari se moraju naučiti iz stranih izvora, pa ostanu čoveku ti izrazi u glavi. Sad vas molim da ne širimo ovo u offtopic, a svako pitanje van teme može bilo ko da postavi na PP, skype...i ja ću svakome odgovoriti čim stignem smile.gif

Hvala na razumevanju smile.gif

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Mar 21 2012, 19:09
Poruka #16

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

ideja ti je dobra (mada ne eophalna), ali kadrovi ne bas. Ne znam dal' se stranci kidaju na ovo, ali mene ne dira. Valjda zato sto sam i sam proveo dosta na slicnim mestima. Mora jos dinamike a na tebi je da smislis kako. Imas izbora napretek... od atmosferskih uslova, preko doba dana, do uglova i naknadne obrade.

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 19:11
Poruka #17

Jasno, jasno... Hvala na podršci, ako se ovako nastavi, možda i uspem da uobličim to u nešo dobro... smile.gif

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Mar 21 2012, 19:17
Poruka #18

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Naravno. Ovakve stvari se, ako hoces da budu dobre, rade godinama.

I molim te ne citiraj post koji je direkt iznad tvog. Tema postaje nepregledna.
Hvala smile.gif

+Quote Post
L.E.D.E.N.I.
poruka Mar 21 2012, 19:56
Poruka #19

Razumeo smile.gif

Dosta mi znači ova interakcija, pošto su se neka moja razmišljanja povrdila, nedoumice raščistile, a neke stvari se pokazale kao "no-no" smile.gif

+Quote Post
dovlaman
poruka Mar 21 2012, 20:24
Poruka #20

Datum reg.: 10-January 10
Član broj: 33,787

Vidim da si iz ovog kraja, pa ako dolazis u Valjevo mogu da ti predlozim kasarnu (valjda je napustena) na Jadru...
Nekad je tu bilo skladiste tenkova, topova,raznih vozila... a primetio sam da je ograda pala,
samo sto nisam ulazio, cimao se da udjem sam, ko zna cega sve ima.
Evo pogledaj, pa ako ti nesto znaci, mozes procunjati.

P.S. Ima puno napustenih fabrika, hangara koje bih istrazivao, al svi se cimaju da udju, tako da ako je neko raspolozen za urban exploration, nek se javi!

+Quote Post

3 - broj stranica V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 08:27

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.