eto malo sam se igrao, čisto da postavim i ovde nešto |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
eto malo sam se igrao, čisto da postavim i ovde nešto |
Mar 18 2012, 22:01
Poruka
|
|
|
Kao što sam naveo u naslovu, macro mi nije neka specijalnost. Koristim CZJ Pancolar 1,8/50 i m42 prstenove. Na žalost objektiv ne podnosi sva 3 odjednom 9+16+30mm tako da maksimalno bez izbeljivanja u centru mogu da zavrnem 30mm prsten pre objektiva.
Na fotkama je cvet Bellis Bellissima crveni prečnika oko 30mm. Hteo bih da priđem bliže pa me zanima da li bi mi pomogao Closeup filter +2, +4 i sl u kombinaciji sa macro prstenovima? Eh da, za ljubitelje niskobudžetnih rešenja informacija da ovo sve košta 30-40€ ako već imaju stativ ![]()
|
|
|
|
|
Mar 19 2012, 00:44
Poruka
|
|
|
Druga mi je super...30-40e...mnogo je to
|
|
|
|
|
Mar 19 2012, 06:51
Poruka
|
|
|
baš me zanimaju vaša iskustva, ja isto uzeo heliosa da probam makro, a pre dva dana mi stigao m42 adapter tako da nisam još ništa probao.
|
|
|
|
|
Mar 19 2012, 06:55
Poruka
|
|
|
Ne bi ti mnogo pomogle predlece u kombinaciji sa prstenovima, stavise mislim da ne bi dobio nista. Predlece puno bolje rade na telcima, a ti si sa prstenom od 30mm na objektivu od 50mm vec dobio vece povecanje od kombinacije 50mm + predlece.
+4 ce ti omoguciti da fokusiras na 250mm, a sa 30mm ekstenzije si vec ispod te distance. |
|
|
|
|
Mar 19 2012, 09:01
Poruka
|
|
|
^ hvala! Znači bacio bi novac. Kad spojim sva 3 dođem taman koliko mi treba ali dobijem izbeljen središnji deo fotografije do neupotrebljivosti. Inače Pancolar je bolji od Heliosa 44 pa sam njega predstavio kao 30€ kombinaciju. Helios doduše pravi nešto veće uvećanje i bliže prilazi ali je manje oštar, slabije su mu boje (blago isprane) i kontrast nije baš sjajan.
Ali bookeh kod 44M (8 listića) je lepši a ostalo se da natezati kroz PS samo što se tim cinculiranjem lako može stvoriti zrno i na ISO 100. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 09:29 |