Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

3 - broj stranica V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic

Prevara..., Srbistan i novajlija u prici...

Ocena 2 V
V
istankov
poruka Feb 29 2012, 21:56
Poruka #21

Grupa: Članovi
Datum reg.: 8-February 05
Član broj: 241

nažalost zlatiborac je 101% u pravu...
Go to the top of the page

+Quote Post
beckecrec
poruka Feb 29 2012, 21:57
Poruka #22

Datum reg.: 28-December 10
″E
Član broj: 39,702

CITAT (zlatiborac @ Feb 29 2012, 21:45) *
Moli se Bogu samo da ti se nešto ne pokvari. E onda ćeš da vidiš kako izgleda kurije oko na šuljevima...

To znam, citam ovde dosta, o tome pa se informisao o tim problemima(foto reparacijama etc).
Molim se molim...
Od automehanicara do zubara, svi da zahebu i oshishaju...navikao Srbin dry.gif

+Quote Post
zaraza
poruka Feb 29 2012, 22:08
Poruka #23

Datum reg.: 27-May 05
Član broj: 765

CITAT (istankov @ Feb 29 2012, 21:56) *
nažalost zlatiborac je 101% u pravu...

To zavisi od toga koliko si glasan i bezobrazan.

+Quote Post
NShappy
poruka Feb 29 2012, 22:56
Poruka #24

Datum reg.: 23-May 05
Član broj: 725

Vrlo je moguće da je i trgovcu to prodato kao original. Iz potrebe da se ponudi što bolja cena, naši trgovci često robu nabavljaju direktnim uvozom iz Singapura, Hong Konga, Tajlanda Tajvana i sa sličnih destinacija i eto problema. Za baterije npr. samo ako uzmete baš od zvaničnog distributera možete biti sigurni da je original. Za sve ostale varijante to ne može biti siguran ni trgovac. Može biti i prava i malo manje prava.

E sada trgovac koji uzima samo kod zvaničnog uvoznika/distributera će sigurno imati najveće cene na tržištu i takav neće dugo opstati. A onaj koji uzima kojekude će brzo upasti u probleme sa refubrished robom, neispunjenim garancijama ili npr. falš baterijama pa će i takav da prdne u čabar.

I ja uzimao bateriju za Sony A700, skupa u PM, i nađem kod "jednog od jačih trgovaca" original za 70 cene kod ostalih. I uzmem. Izgleda isto, k'o original, upakovano k'o original i deluje da radi k' original. Apsolutno identična k'o ova što stiže uz aparat. Ali pazi, 70% cene kod drugih?!? Možda je samo kvalitetna kopija, kako to da znam. Možda i oni što prodaju po punoj ceni prodaju istu tu, samo još i cenom dokazuju da je prava. Možda ima 3 što je uzeo od zvaničnog dobavljača i još 5 što je uzeo preko veze u Hong Kongu i drži ih sve na istoj gomili?!? Ne zna ni sam koja je stigla odakle.

A 90% naših kupaca će zvati redom sve trgovce i uzeti tamo gde je najjeftinije. Makar to bilo 2% razlike.

+Quote Post
beckecrec
poruka Feb 29 2012, 23:21
Poruka #25

″E

CITAT (NShappy @ Feb 29 2012, 22:56) *
Iz potrebe da se ponudi što bolja cena, naši trgovci često robu nabavljaju direktnim uvozom iz Singapura, Hong Konga, Tajlanda Tajvana i sa sličnih destinacija i eto problema.
E sada trgovac koji uzima samo kod zvaničnog uvoznika/distributera će sigurno imati najveće cene na tržištu i takav neće dugo opstati.
A 90% naših kupaca će zvati redom sve trgovce i uzeti tamo gde je najjeftinije. Makar to bilo 2% razlike.

Sve tacno NS, nazalost....

Iz potrebe da se ponudi što bolja cena, naši trgovci često robu nabavljaju direktnim uvozom iz Singapura, Hong Konga, Tajlanda Tajvana i sa sličnih destinacija i eto problema.
- Ovo mu u principu ne dodje pod nas deo odgovornosti.Kako i gde ce nabaviti robu je njihova muka.
Gde ce on da je nadje njegov problem, a niko ga ne bije da je deklarise kao original ako nije siguran u dobavljaca....A ako kaze da je original, a utvrdi se da nije, direkt je odgovoran u odnosu ja-trgovac.Tj. ja njega teretim, a on nek juri posle Singapurce...Sto kazes, eto posle problema...

+Quote Post
zlatiborac
poruka Feb 29 2012, 23:23
Poruka #26

Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 92

Sve je to lepo NShappy, ali ko je u Srbiji zvanichni distributer/prodavac/shtagodikakogodsebeveczovu za Canon?
Znachi da hocu da dam 70e za bateriju za moj Canon, da ne zalim, da me glava ne boli. Ja koliko znam takvog nema.

+Quote Post
Zlatko_KG
poruka Feb 29 2012, 23:32
Poruka #27

Datum reg.: 24-June 05
Član broj: 1,045

CITAT (NShappy @ Feb 29 2012, 22:56) *
Možda ima 3 što je uzeo od zvaničnog dobavljača i još 5 što je uzeo preko veze u Hong Kongu i drži ih sve na istoj gomili?!? Ne zna ni sam koja je stigla odakle.

Jedna je original a druga kineska kopija, kupljena preko dhgate i plaćena 15$

E sad koliko je plaćena kopija, toliko i valja, na punjaču pokaže da je napunjena a u aparatu pokaže 80% napujenosti biggrin.gif

inače i ambalaža, kutija je potuno ista kao original, na obe je hologram pa pogodi u prodavnici koja je original? wink.gif

+Quote Post
beckecrec
poruka Feb 29 2012, 23:38
Poruka #28

″E

CITAT (Zlatko_KG @ Feb 29 2012, 23:32) *
Jedna je original a druga kineska kopija, kupljena preko dhgate i plaćena 15$

E sad koliko je plaćena kopija, toliko i valja, na punjaču pokaže da je napunjena a u aparatu pokaže 80% napujenosti biggrin.gif

inače i ambalaža, kutija je potuno ista kao original, na obe je hologram pa pogodi u prodavnici koja je original? wink.gif

Upravo Zlatko!
A original je desna...

+Quote Post
Ljtruba
poruka Mar 1 2012, 00:04
Poruka #29

Datum reg.: 5-February 05
Član broj: 219

Ja bas porucio jednu takvu preko DX, kosta 10e a u Nikon servisu original 65e

+Quote Post
ANRi
poruka Mar 1 2012, 00:11
Poruka #30

Datum reg.: 5-November 09
Član broj: 32,696

Kazes da si bateriju kupio pre manje od godinu dana. Sta znaci manje od godinu dana? Tri meseca, sest meseci... Da je tri meseca ili sest, rekao bi tri ili pola godine, a ne manje od godinu dana. Tako da sam ja zakljucio da je manje od godinu dana = od 10-12 meseci. E sad, da si pazario i orginal bateriju, ona je mogla do sada da ti rikne a ti si mogao da napravis 200000 snimaka sa njom i sta... Ako si video u startu da ne valja, zasto odmah nisi reagovao? A ako je baterija ok, cemu onda nerviranje posle godinu dana, i ako jos uvek radi kako treba... nerazumem. Ne znam zasto ne kazes ime radnje, pa hiljade ljudi ces mozda "spasiti". Da neces mozda da ih tuzis posle godinu dana. blink.gif Nesto si mi mnogo tajanstven... ne kapiram te.
Kazes da si se odlucio da kupis orginal. Pa zasto onda nisi otisao u neku radnju, kupio orginal i uzeo racun, nego preko neta narucio macku u dzaku? Pokusao si da kupis orginal al ipak da prodjes jeftinije? J.. nisi uspeo!
Dr. je spomenuo auto delove. Ako ne znas kakav tu haos vlada, onda bolje sto ne znas. Postoji jedna prodavnica auto delova (nije sad bitno ni koja ni gde je) za Skodu, koja ima sve delove i povoljne cene, tako da je nezaobilazna ponekad u trazenju odredjenih delova. Kad god sam nazvao tu prodavnicu imali su deo koji mi je trebao i na moje pitanje odakle je deo odgovor je uvek bio Slovacka ili Ceska. A ako pitas slucajno dali imaju orginal deo, odmah ce ti reci da je to sto oni imaju original i nikako drugacije. Sto puta sam ih zvao i uvek ista prica. Kada odem u tu radnju, vidim da tu i tamo imaju po neki orginal, ali to je u promilima. Naravno tada mi na isto pitanje ne moze potvrditi da su delovi koje sam trazio original, ali i dalje tvrde da je deo iz Slovacke. A onda kada uzmes deo u ruke, obrnes okrenes i vidis da se "voda nekako cudno pise B E N Z I N". Naravno made in CHAJNA i sta onda da mu kazes, il pazaris il se okrenes i odes. Ali nikada nisu drali i uvek su imali pristojne cene, tako da se ne mogu ljutiti na njih. A poJenta price je da trgovci lazu, lazu i lazu, a ja nisam usao u radnju a da me neko nije slagao, neko iz nehata (neznanje), neko namerno (bezobrazluk).
Ovo ti je velika lekcija za ubuduce. Ja sam bio trgovac i iskusan sam u tome i mogu ti prodati upakovano g..., ali isto kao i ti nemam srece kada nesto kupujem i pun mi je k... Srbistana. Tako da sam na tvojoj strani i shvati ovo sve kao jedan savet.
tj. evo vise saveta:
1. nikada ne uzimaj robu (original) bez origina fiskalnog racuna, frisko iscepanog.
2. rok za reklamaciju i garantni rok uvek proveravaj tri puta.
3. NIKADA original ne kupuj u radnji koja prodaje i NE original (to je moje dosadasnje iskustvo i stojim cvrsto iza toga).
4. kada primetis neku glupost, prvo se obratis nekoj (trzisnoj) inspekciji, oni ce ti dati savet (uglavnom pravni) i mogu izaci na teren po tvojoj prituzbi. To je sve kod nas traljavo, jos uvek, ali mora se raditi na tome.
5. preko neta ni slucajno ne kupuj (original), niti ces dobiti fiskalni racun, a dobit ces macku u dzaku. Znaci ta varijanta kupovine u Srbistanu ne vazi, cekaj malo, jos nismo dolsli do tog razvojnog nivoa pa nam taj deo trgovine nije bog zna kako uredjen.
I tako, da smo ostali pod turcima, bilo bi nam izgleda bolje, a da ne pricamo o nemcima.. smile.gif
Burazer mi zivi preko okeana i recimo sva roba koja tamo stize je iz kine i dobro jedan mali deo iz okoline kine. Tamo roba stize legalnim kanalima i vrhunskog je kvaliteta. A mi neznamo da tu istu robu uvezemo iz kine nego original uvozimo sa zapada a najveci fush od robe iz kine. Zato smo tu de jesmo...
A stanje u Srbiji (ili stanje u Kini) nije kao pre 10ak godina i iz Kine se uvozi i malo kvalitetnija roba. Ti si ocigledno naisao na ok kvalitet, al ti je to trgovac uvalio kao orginal. Zato se opusti i uzivaj, energiju usmeri na neke fotke, i brzo ce te proci taj jed. Sto kaze NShappy mozda je trgovac uvezao tu robu i ubedjen je da je to original. Mozda ni on pojma nema, al cisto sumnjam.

+Quote Post
beckecrec
poruka Mar 1 2012, 00:47
Poruka #31

″E

Hvala na savetima Anri. wink.gif
ZOZP kaze,

Zakon o zaštiti potrošača (RS)

Potraživanje naknade štete od proizvoda sa nedostatkom zastareva u roku od tri godine od dana kada je oštećeni doznao za štetu, nedostatak i identitet proizvođača.

Ako mogu da tuzim, a nije nastupila zastarelost, zasto da ne tuzim?!!!

Pokusao si da kupis orginal al ipak da prodjes jeftinije? J.. nisi uspeo!

Druze, ja da sam pokusao da prodjem jeftinije ne bih pazario original u odnosu na kopiju...logicno?
U vreme kada se sve desavalo ja nisam znao gde da nadjem original(ovlasceni, sada znam).
Ali i ako nisi ovlascen, mozes da imas original, a ako ga nemas, ne tvrdi da imas- dovodjenje potrosaca u zabludu,

Član 21.
Pod obmanjujućim poslovanjem, u smislu ovog zakona, smatra se poslovanje trgovca kojim navodi potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što mu daje netačna obaveštenja ili na drugi način dovodi ili preti da dovede prosečnog potrošača u zabludu u pogledu:
1) postojanja ili prirode proizvoda;
2) osnovnih obeležja proizvoda koja se odnose na dostupnost, prednosti, rizike, način izrade, upotrebu, dodatke koji prate proizvod, pomoć koja se potrošačima pruža posle prodaje i postupanje po njihovim pritužbama, način i datum proizvodnje ili pružanja usluge, isporuku, podobnost za upotrebu, način upotrebe, količinu, specifikaciju, državu proizvodnje i državu porekla žiga, očekivane rezultate upotrebe ili rezultate sprovedenih testova ili provera;
3) obaveza trgovca i obima obaveza, razloga za određeno tržišno postupanje i njegove prirode, označavanja ili ukazivanja na lice koje posredno ili neposredno podržava ili preporučuje trgovca ili proizvod;
4) cene ili načina na koji je obračunata ili postojanja određenih pogodnosti u pogledu cene;
5) potrebe za servisiranjem, delovima, zamenom ili popravkom;
6) položaja, osobina ili prava trgovca ili njegovog zastupnika koji se odnose na njihov identitet ili imovinu, kvalifikacije i status, svojinskih i prava intelektualne svojine kojima raspolažu, nagrada ili priznanja koja su primili;
7) prava potrošača, uključujući pravo na zamenu stvari ili vraćanje novca ili rizika kojima može da bude izložen.
Obmanjujuće poslovanje obuhvata i stvaranje opšteg utiska kojim se prosečni potrošač navodi da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, bez obzira na tačnost obaveštenja koja su mu data.
Obmanjujuće poslovanje postoji ako trgovac, uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo, tako što:
1) oglašava proizvod, uključujući upoređujuće oglašavanje i time otežava razlikovanje proizvoda od drugih proizvoda, žigova, naziva drugih proizvoda ili oznake konkurenta;
2) krši odredbe kodeksa ponašanja kojem je pristupio.

Takodje,

Član 22.
Obmanjujuće poslovanje propuštanjem trgovca da preduzme određenje radnje postoji kada trgovac, uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, prostorna i vremenska ograničenja upotrebljenog sredstva komunikacije i dopunske mere koje je preduzeo u cilju obaveštavanja potrošača:
1) uskrati potrošačima bitna obaveštenja koja su prosečnom potrošaču potrebna za razumno odlučivanje, čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo;
2) skriva bitne informacije ili informacije pruža neblagovremeno ili na nejasan, nerazumljiv ili dvosmislen način ili kada propusti da istakne poslovnu svrhu svog obraćanja potrošačima čime navodi ili preti da navede prosečnog potrošača da donese ekonomsku odluku koju inače ne bi doneo.
Poziv na ponudu i obaveštenje o osobinama i ceni proizvoda koje trgovac dostavlja potrošaču mora, osim ako nešto drugo ne proizlazi iz okolnosti slučaja, da sadrži:
1) osnovna obeležja proizvoda u obimu koji odgovara datom proizvodu i upotrebljenom sredstvu komunikacije;
2) naziv i adresu trgovca i po potrebi naziv i adresu trgovca u čije ime posluje;
3) cenu koja obuhvata poreske i druge dažbine i dodatne troškove, troškove transporta, poštarinu i troškove isporuke;
4) pravila o plaćanju, isporuci i izvršavanju ugovornih obaveza i načinu na koji se postupa po pritužbama potrošača ako pravila odstupaju od zahteva profesionalne pažnje;
5) obaveštenje o pravu na jednostrani raskid ugovora.
Izuzetno od stava 2. tačka 3) ovog člana, ako se zbog svojstava proizvoda cena ili dodatni troškovi ne mogu unapred obračunati trgovac je dužan da potrošaču dostavi podatke na osnovu kojih se cena odnosno dodatni troškovi obračunavaju.

P>S-Anri, auto delovi vs. foto-oprema rolleyes.gif

+Quote Post
mipko
poruka Mar 1 2012, 00:49
Poruka #32

Datum reg.: 20-November 08
Član broj: 25,397

CITAT (zlatiborac @ Feb 29 2012, 23:23) *
Sve je to lepo NShappy, ali ko je u Srbiji zvanichni distributer/prodavac/shtagodikakogodsebeveczovu za Canon?
Znachi da hocu da dam 70e za bateriju za moj Canon, da ne zalim, da me glava ne boli. Ja koliko znam takvog nema.

Kada sam poceo da razmisljam o vracanju na fotografiju kao hobi prvo sam pogledao koja firma ima zvanicnog distributera ovde. Stekao sam utisak da Nikon ima jedini organizovan nastup na ovom trzistu preko REFOT-a. I dobrim delom sam se i zato odlucio za Nikon. Nadam se da necu imati potrebe da proveravam da li sam se zeznuo.

@beckecrec: ajde probaj da se obratis toj firmi od koje si kupio bateriju i smireno im objasni problem. Mozda ti se desi prijatno iznenadjenje.

+Quote Post
beckecrec
poruka Mar 1 2012, 00:54
Poruka #33

″E

@mipko, smiren sam potpuno, a prijatno iznenadjenje se vec desilo kao sti vidis dry.gif

+Quote Post
mipko
poruka Mar 1 2012, 00:59
Poruka #34

izgleda da sam propustio momenat ? smile.gif
Sta se dobro desilo ?

+Quote Post
beckecrec
poruka Mar 1 2012, 01:00
Poruka #35

″E

Ma ironija.Jos se nista(lepo) nije desilo.Diskutuje se sa po mogucstvu iskusnijima, da se cuje sta ko ima da kaze.Uvek je tako bolje wink.gif

+Quote Post
mipko
poruka Mar 1 2012, 01:08
Poruka #36

uf kako si me poslao po burek malopre:) previse sam budan... biggrin.gif idem da spavam biggrin.gif

+Quote Post
ANRi
poruka Mar 1 2012, 01:54
Poruka #37

Zakoni, clanovi,.... koliko se to u Srbiji postuje i sprovodi, da li to icemu sluzi....
Dobro sam upoznat sa tim zakonima i moje misljenje je da ti tu nemas sta da trazis. Mislim da nemas ni jedan dokaz da te je neko prevario (ostetio). To da li je original ili ne, rekla kazala, to je sve bezveze. Baterija radi, lepo ti je radila godinu dana, znaci prodat ti je ispravan proizvod i taj proizvod ti nije naneo nikakvu stetu. A ti ako si spreman da ides do Kine da dokazujes sta je original a sta ne onda ok.
Nisam poredio auto delove i foto opremu, poredio sam trgovce, tj. objasnjavao sam ti da su preko telefona i ostalih komunikacionih sredstava najgori i u sustini svi su isti.
Ja bih tu bateriju bacio u kantu i lepo kupio original, da sam na tvom mestu, ustedeo puno zivaca, a i novaca smile.gif
A ako hoces da se boris protiv vetrenjaca, onda to nije lose, ali za buduce generacije. wink.gif I ako se odlucis na takvu borbu, podrzavam te i divim ti se, ja ne bih imao zivaca. Samo se uvek seti gde zivis kad god se odlucis za nesto ekstremno!
Pozdrav

+Quote Post
beckecrec
poruka Mar 1 2012, 02:16
Poruka #38

″E

Dobro sam upoznat sa tim zakonima i moje misljenje je da ti tu nemas sta da trazis. - misljenje vestog advokata se cesto razlikuje, iz iskustva.Dobar se seti cega vecina ne.

A ti ako si spreman da ides do Kine da dokazujes sta je original a sta ne onda ok.-Trgovac snosi teret dokazivanja tačnosti podataka u vezi sa proizvodom.

Mislim da nemas ni jedan dokaz da te je neko prevario (ostetio).-Onda si preleteo temu.

Baterija radi, lepo ti je radila godinu dana, znaci prodat ti je ispravan proizvod i taj proizvod ti nije naneo nikakvu stetu.

-Ovde se ne postavlja pitanje ispravnosti proizvoda, vec originalnosti placenog proizvoda.
Dzaba meni sto si mi prodao ispravnog Yuga ako sam ti platio za Renoa.

-Teorija: znaci prodat ti je ispravan proizvod i taj proizvod ti nije naneo nikakvu stetu
>>>Bannal:Kada nosis pistolj na svadbi, opalis slucajno i promasis shuraka, ne ide bash da mu kazes, shure, nisam ti nista uradio!? m? jel nisam?
Odnosno, ja ne znam da li mi je naneo stetu?Daje manji napon, vishe haba el.kola, veci otpor?Neki deo je zbog toga ostecen i ceka da pregori?Ko mi garantuje(naravno teoretisemo).
Mozda se steta manifestuje nakon nekog vremena (ne daj Boze) itd...
Opet, nije meni cef da se ludiram, samo diskutujemo, siroka je tema nevezano za relativno malu vrednost baterije npr...

To da li je original ili ne, rekla kazala, to je sve bezveze.-Zvanicno saopstenje proizvodjaca foto opreme/baterije u vidu upozorenja, na official sajtu, kao i markeri za otkrivanje falsifikata koji su prisutni na proizvodu koji sam kupio, nisu rekla kazala vec su cinjenicno stanje.
Sta je tu bezveze, nije ni bitno.

Zakoni, clanovi,.... koliko se to u Srbiji postuje i sprovodi, da li to icemu sluzi....
-Cudi me da poznajes zakon tako dobro a nisi uoznat sa dobijenim slucajevima za uvredu, klevetu itd, u zadnje vreme, sa finim svotama.
Pitanje je ko vodi postupak.

U svakom slucaju, hvala na misljenju i savetima koje si mi dao wink.gif

+Quote Post
MissionVao
poruka Mar 1 2012, 04:52
Poruka #39

Datum reg.: 9-June 07
Član broj: 11,334

Krivo mi je da cujem da muljaju i sa 'skupljim' delovima (mada nije iskljuceno da su i oni obmanuti), do sad sam kod nas vidjala praksu da neki strap i sl. izreklamiraju kao originalan, cak i stave sliku originalnog a ako se zeznes i porucis preko neta stigne nesto na cemu cak i ne pise prava marka biggrin.gif A cena ko prava... (30eur za 'Canon E-1' strap). Bilo bi dobro da se radi o istoj radnji, ne valja da u obe izgubim poverenje laugh.gif

+Quote Post
ANRi
poruka Mar 1 2012, 11:00
Poruka #40

Ti si trazio savet?
Sad vidim da si ti vec odlucio sta da radis i pre nego sto si zatrazio savet ovde. Nisam preleteo temu, nazalost procitao sam sve i zao mi je sto su te zeznuli. Ali niko ti ovde nije dao savet tuzi ih. A ti ako imas dobrog advokata i ako si odlucio da ih tuzis, onda samo napred. I niko ti nije rekao nemoj ih tuziti! Posle toliko vremena nista ti drugo i ne preostaje da radis.
Sada ti poredis automobile i foto delove i to na veoma los nacin. Ne znam sta hoced da kazes, vozio si juga skoro godinu dana i onda si ukapirao da si ga skupo platio ili da to nije reno? Nas dvojca se izgleda ne razumemo bas lepo...
Ne svidja mi se kuda ide ova tema, mislio sam da nemas iskustva i da ti treba savet, ali to uopste ne izgleda tako. Ja sve sto pisem ovde krece iz dobre namere i voleo bih da tako i ostane, al me ti tako nisi ukapirao. Tako da ti zelim puno srece ako krenes u to i javi sta si uradio i dokle si dosao, to bi znacilo mnogim ljudima ovde.
P.S.
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/1...i-krivicna-dela

+Quote Post

3 - broj stranica V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 09:12

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.