Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

5 - broj stranica V  < 1 2 3 4 > »   
Closed TopicStart new topic

Foto monografija Beograda, nije mi bas jasno

V
istankov
poruka Feb 19 2012, 11:44
Poruka #21

Grupa: Članovi
Datum reg.: 8-February 05
Član broj: 241

legalno jeste
legitimno jeste
moralno jeste
uslovi obrade legitimni, moralni, legalni...

samo je pitanje da li se tebi kao pojedincu svidja ili ne.

Ne želim da branim Zamurovića, ali ako imate bolju ideju kako uraditi nešto, izvolite.
Go to the top of the page

+Quote Post
kobayashi
poruka Feb 19 2012, 14:13
Poruka #22

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

Ovde je problem koncepta te 'monografije'.

Ako treba uraditi monografiju o Beogradu, onda ta monografija MORA da sadrzi fotografije sa odredjenih lokacija, tako da ne znaci nista i da 1000 autora posalje po jednu fotografiju sa Ade ili fotografiju Hrama Svetog Save. Monografija mora da pokrije odredjene lokacije (bilo da su u pitanju zgrade, trgovi, spomenici, ulice...), i verovatno ce to da budu Zamuroviceve fotografije, ali je pitanje kako ce se ostale fotke (pa i da budu najbolje odabrane) uklapati u pricu.

Ja sam imao prilike da vidim kako je Strugar uradio monografiju, ali je radjen samo jedan mali deo Beograda, i znam da je kostalo poprilicno, posto je bilo nekih snimaka iz vazduha.

Niko ne pominje da se moze poslati i VECI broj fotografija od broja fotki koje autor zeli da budu objavljene (npr. plati 150e za 3 fotografije, a posalje 10), sto je ipak mnogo bolje nego da se salje tacan broj.

Takodje, sto se tice OBRADE, mogla je da se ponudi varijanta slanja obradjene fotke, ali da se prilozi i original, jer je potrebno izbeci montaze i preteranu obradu (u smislu kloniranja, retursiranja i sl.), posto fotografije treba da budu dokumentranog tipa. Kontam da je jedino to razlog za trazenje neobradjene fotke (neki autori mogu preterati sa obradom pa se moze javiti posterizacija, bending i sl.).

CITAT (smena 8 @ Feb 18 2012, 22:19) *
Inače, od autora D.Z. nisam video ni jednu fotografiju koja bi me oborila s nogu.
Vrlo je tesko napraviti dokumentarne fotke da nekoga obore s nogu. Nije mi cilj da branim bilo koga, ali ako sad fotograf krene u neki projekat, verovatno nema nekoliko meseci na raspolaganju pa da lovi dobre momente, a cesto i nije cilj da se naprave umetnicke fotografije, vec samo kao dokument.
Npr., u ovoj knjizi isto nema nijedne fotografije koja bi mene oborila s nogu:
http://www.studiostrugar.net/html/bgdm.html
Ali covek je imao izlozbu svoje kolekcije za zvanje MF FSS, i vecina je komentarisala da odavno niko nije imao tako dobru kolekciju, kvalitetne fotografije i sa umetnicke i sa tehnicke tacke gledista, tako da se ne moze reci da je los fotograf.

Koji sve problemi postoje kod fotkanja za foto monografije, samo oni koji to rade znaju.
Ovde kod mene pre neku godinu radili monografiju grada u kojoj je morala da bude fotka neke stare renovirane zgrade preko puta poste, a angazovan fotograf iz drugog grada, i ostala da se odradi samo fotka te zgrade. Jednom dodje, pocne kisa. Drugi put dodje, 15min. taksi stajao ispred, pa posle bila neka guzva u saobracaju, i digne ruke od fotkanja. Treci put dodje, guzva u saobracaju 2 sata, tako da nema cist kadar...
Ja iz zezanja jednom prilikom, oko 10-11 uvece, namestim stativ i odradi dugu ekspoziciju te zgrade, i fotka ispadne kao da je napravljena u podne.
Ali, vecina ovih fotografa sto rade takve stvari nece da rade u 10 uvece...

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Feb 19 2012, 16:37
Poruka #23

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Strugar je monografiju Beograda radio uz pomoc grada. Snimci koji su napravljeni iz vazduha, snimljeni su iz helikoptera vojske i policije a fotke su jako dobre, da ne kazem odlicne. Ne znam sta bi trebalo da bude da te obori s nogu, ali svetlo, kompozicije i kadrovi su, barem meni, odlicni kao sto je to i skoro uvek bio slucaj kod njega (pogledati njegovu monografiju Crne Gore npr., takodje radjenu uz pomoc drzave, koja god da je bila u tom trenutku).

Ovo je totalno drugaciji projekat i koliko vidim, Grad Beograd nije stao iza njega. Da jeste, i da ima sponzore, racunica ne bi pila vodu, odnosno imalo bi iz cega da se finansira izdavanje pa kotizacija ne bi imala smisla, tj. ne u ovo formi i matematici. Sad, da li grad Beograd nema 10 somica da uleti za izdavanje monografije - to je vec drugi problem i za to bi. licno smatram, nekoga trebalo obesiti za jaja ukoliko odbije takav projekat a grad dodeliti nekome ko zaista ima ideju sta bi s njim. Npr. svedjanima.. ili tako nekome. Vazi i za ostatak ove nersrecne drzave.

fotografije za monografiju se planiraju. Znaju se lokacije, popisu se, iz iskustva se zna kada je najbolje svetlo na svakoj od njih i naprave se liste i satnice snimanja. D.Z. ima u arhivi sigurno vecinu fotki koje su bitne, tj. koje amateri tesko da mogu da urade (covek ima i svoj balon za snimanje iz vazduha npr.), tako da ce ostatak verovatno biti kao pokrivalice tj. vezne fotke, detalji, zanimljivosti koje on nema u arhivi. Sto je opet u redu, sve dok se bude fer.
Konkretno, ovo oko sponzorstva nije bas najtransparentnije jer ako se od sponzora uzme xxx novcanica, to ne ulazi u bilans troskova stampe, tj. ne smanjuju se troskovi za taj iznos a novcanice od sponzorstva ostaju ulupuds i D.Z. to dobijaju bez podele sa ostalim ucesnicima. Lepo je to sto se covek ponudio da uradi ovakvu svar, cenim i postujem, samo ne vidim da se negde ogranicava kolicina prostora koji moze da se otkupi u sponzorstvu. Postoji samo klauzula da jedan sponzor ne moze da udje vise od 8K. Sto je ono... 70% troskova izdavanja. Da na kraju ne ispadne oglasnik sa fotografijama.

+Quote Post
kobayashi
poruka Feb 20 2012, 13:57
Poruka #24

[OFF]
Ma nisam ni mislio da fotke treba da budu ne znam kakve da me obore s nogu, nego sam hteo da kazem da dokumentarna fotografija retko kad ima veze sa umetnickom, a da ne pominjem sto retko sadrzi elemente 'Life' fotografije pa se ne radi o situacijama uhvacenim u idealnom trenutku... Ali, naravno, ima tu i tamo fotki koje to demantuju, ali su vrlo vrlo retke.
Naravno da su Strugarove fotke iz vazduha odlicne, kao i mnoge druge iz njegovih monografija (a da ne pominjem monografiju o Crnoj Gori koja je prevedena cak i na japanski, ako se ne varam), ali samo htedoh da kazem da nisu bas ono da ostanem bez teksta, jer takva vrsta fotografije retko kad deluje na mene tako. Ako pogledate po net-u fotke iz sveta gde je svetlo neopisivo, bice jasnije.
I sam je na jednom predavanju pricao kako je snimao, pa cak i to da je u helikopteru nosio budilnik da zna kada je isteklo planirano vreme 'zakupa', jer se placa po satu (da neki ne pomisle, nije helikopter angazovan preko grada, pa sad moze da se ide i snima koliko zeli autor, nego je placan iz budzeta koji je odobren za monografiju, pa su sredstva ipak bila ogranicena).
Zato sam mu jednom prilikom i preporucio da se raspita kod ljudi (neki su ovde clanovi, ako se dobro secam, i postavljali su klipove) oko onih helikoptera na daljinski. Cak me i Slobodan Krstic iz Republike Srpske pitao za to, posto je i on radio neke monografije (stampana izdanja su stvarno obimna, i pravi primer za ove nase iz Srbije kako to treba da se radi).
[/OFF]

+Quote Post
f16
poruka Feb 20 2012, 17:38
Poruka #25

Datum reg.: 25-December 07
Član broj: 18,138

Ali ljudi kakve veze ime monografija sa dokumentarnim fotkama, lajfom i sl.

I da, fotke moraju da obore s nogu! (barem vecina)

monografija jednog grada od 200 fotki = 150 razglednica + 50 detalja

+Quote Post
barda
poruka Feb 21 2012, 08:41
Poruka #26

Datum reg.: 31-October 06
Član broj: 7,070

Ja bih samo da dodam kako su kod nas knjige skupe (verovatno zbog malog tiraža) i zbog velikih marži

Cena knjige u štampariji 15 evra, a u knjižari 60 evra????

Još kada mi online šop u Srbiji naplati poštarinu od 200-400 dinara mad.gif

A u svetu (i sva sreća stiže i u Srbiju) poštar ti lepo kući donese:

National Geographic:
2,5 kg papira i 150 sjajnih fotografija za 28 evrića - Polar Obsession
ili ovaj malo lakši paket za 11 evrića - U fokusu

+Quote Post
istankov
poruka Feb 21 2012, 09:44
Poruka #27

Barda zakon ponude i potražnje:

Bilo koja ofset mašina štampa 2000 - 6.000 tabaka /h, tako da je štamparu u principu smor da štampa samo 500kom. Njima samo dok prodje test, potroši 100 tabaka. Troškovi štampe za jedan primerak, 500 ili 5000 ili 200.000 u startu su isti.

Odatle početna cena od desetak hiljada € za ovu monografiju. na sledećih 500 knjiga dodaj samo troškove hartije i knjigovezačkih usluga. Automatski pojedinačni komad pada za oko 30%. Kada tiraž dodje na 5.000 kom, cena pojedinačnog komada u štampi je svega 40% cene pojedinačnog primerka iz tiraža od 500kom.

Pitaj NG koji tiraž ima? Pitaj gde ga štampa i po kojoj ceni nabavlja 'artiju, i boju... čuda ...

Zato, ili shvatite da živite u Nacionalnom parku srbi/monte/bosna/makedo/kroasanu, uzmite da radite nešto po pitanju da svoja shvatanja i stanje svesti promenite pa vas molim da prestanite prdinjat' svaki put kako vas silna nepravda dere.

+Quote Post
kobayashi
poruka Feb 21 2012, 10:00
Poruka #28

Pa sve zavisi ko prodaje. Ovde cesto neko ima monopol, pa je zato cena takva. U svetu se izdavac retko bavi direktnom prodajom, pa onda moze tu i tamo da se nadje povoljnije, kao npr. ova knjiga cije cene idu od 99$ pa sve do 302$:
http://www.amazon.com/gp/offer-listing/157...p;condition=new

Pa normalno je da neces kupiti kod onoga za 302$, nego ces poruciti od onog prodavca kod koga kosta 99$, naravno ako je ima na stanju.

+Quote Post
barda
poruka Feb 21 2012, 10:00
Poruka #29

CITAT (barda @ Feb 21 2012, 08:41) *
Cena knjige u štampariji 15 evra, a u knjižari 60 evra????

Ovo nema veze sa tiražem! Ako si me pogrešno razumeo...

Ili ako bolje razmislim možda i ima (treba od 500 komda zaraditi kao od 5000 komada)

+Quote Post
istankov
poruka Feb 21 2012, 10:09
Poruka #30

Ne, ne treba zaraditi, svi hoće i treba da rade za budjav lebac?

Aj malo kafe u mozak da razgali sive ćelije u ovaj ranojutarnji ćas ...

+Quote Post
barda
poruka Feb 21 2012, 10:28
Poruka #31

Kobayashi i ja pokušavamo da razjasnimo gde se nagura cena od 15 evra iz štamparije sa svim troškovima do 60 evra u knjižari i ko u tom lancu ishrane je višak ili puno jede, a ti se razbuđuj u ranojutarnjih 10h uz kafu polako...

Možda te i ova tema razdrma - http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=88734 smile.gif

+Quote Post
istankov
poruka Feb 21 2012, 10:50
Poruka #32

Predlog: Uvezi kontejner tih džidžabidža iz kine, ili odštampaj monografiju i rasprodaj ga po "svojoj ekonomskoj računici".

Napuštam dalju raspravu, Don Kihotea i Sančo Pansau čekaju neke druge vetrenjače...

+Quote Post
doktor_igor
poruka Feb 21 2012, 11:44
Poruka #33

Datum reg.: 8-July 08
Član broj: 22,387

Zaboravili ste da knjizara/distributer uzima 50% cca 30e.. dakle 60-30-15 (stampa) ili kako god bila slicna racunica poenta jeste da niko ne dere kupce i da je cena manje-vise realna..

Sledece, sto se tice ideje mislim da je Ok ali ima dva propusta.. 1. bilo bi najbolje da svako moze da posalje obradjene a da se neobradjene traze po potrebi tj ako obrada negde skripi ili je fotka sumnjiva (slicno kao na nekim konkursima) i 2. da se pare traze tek kad se fotka izabere a ne ovako "posalji pa ti mi vratimo"

Inace, sto se lika i dela Zamurovica tice - svaka cast.
Ako se nekome ne svidja - slobodno pravite svoju monografiju sa svojim uslovima, a niko vas i ne tera da ucestvujete.

PS. ja ne verujem da cu ucestvovati iz pomenutih razloga

+Quote Post
zaraza
poruka Feb 21 2012, 12:03
Poruka #34

Datum reg.: 27-May 05
Član broj: 765

Kad u Srbiji neko zeli da zaradi, k'o da kaze da ide da ubije nekoga...u stvari jos je gore...

+Quote Post
barda
poruka Feb 21 2012, 12:07
Poruka #35

Ne bih da se stekne utisak da ja imam nešto protiv ove fotomonografije ili Dragoljuba Zamurovića (lično sam ga upoznao i posedujem par fotomonografija) ili istankov-a - poenta je da niko više ne radi za 20-30% već 2-3 puta i to mi najviše smeta u Srbistanu...

I ja se isključujem...

+Quote Post
doktor_igor
poruka Feb 21 2012, 12:18
Poruka #36

Druze nisi procitao sta ti pricam.. knjizare i distributeri uzmu i po pola od cene, a nisam racunao porez u sve to (verovatno i on negde dodje).. kad napravis racunicu, jasno je da zarada postoji i dobra je, ali nije tolika kolikom je predstavljas..

Ako i dalje mislis da je tako, a ti napravi svoju monografiju i pokidaj se od zarade wink.gif

+Quote Post
Bocca
poruka Feb 21 2012, 12:20
Poruka #37

Datum reg.: 7-November 06
Član broj: 7,200

Zasto mislis da je ok da knjizare i distributeri uzmu 50-60%?

+Quote Post
doktor_igor
poruka Feb 21 2012, 12:26
Poruka #38

Nisam ni rekao da je ok nego da je toliko.. 40-50% koliko sam ja cuo.. po meni nije ok ali takve su pozicije

Poenta je da cena stampe nije jedini trosak (a ocito ni najveci)

+Quote Post
zaraza
poruka Feb 21 2012, 12:27
Poruka #39

CITAT
Zasto mislis da je ok da knjizare i distributeri uzmu 50-60%?

Zasto mislis da je ok da knjizare i distributeri uopste naplacaju svoje proizvode?

+Quote Post
zaraza
poruka Feb 21 2012, 12:28
Poruka #40

CITAT
Ako i dalje mislis da je tako, a ti napravi svoju monografiju i pokidaj se od zarade

Pridruzujem se predlogu.

+Quote Post

5 - broj stranica V  < 1 2 3 4 > » 
Closed TopicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 23. May 2013 - 11:19

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.