podešavanja za video na 550d, potrebni saveti |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
podešavanja za video na 550d, potrebni saveti |
Jan 27 2012, 09:49
Poruka
|
|
|
Naumio sam da danas snimam školsku predstavu za ličnu upotrebu
Konkretno, interesuju me da li je bolje da , kao početnik, "movie exposure" ostavim na auto ili da rizikujem sa "manual" U drugom slučaju, koji shutter speed, i koliko max ISO da ne bude šuma? Vidim da na 720 rezoluciji može samo 50 frejmova! Da li ce onda to zauzeti isto mesta kao i 1080 sa 24 frejma? Da li da podesavam onaj "custom WB" na licu mesta...i kako Može i bilo koji drugi savet , samo brzo....do 11,30 |
|
|
|
|
Jan 27 2012, 10:08
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 121 Datum reg.: 26-February 10 Lokacija: Subotica Član broj: 34,636 |
ovako... movie exposure nikako na auto... iso maximalno na 400, sve preko toga ce biti uzasno, pogotovo u low light uslovima... mozes da snimas sa 50fps nije problem, nece ti zauzeti vise mesta al ti snima u manjoj rezoluciji(720p), bolje snimaj u full HD-u i to sa 25fps a ne 24fps...
550D bez magic lanterna nema CUSTOM WHITE BALANCE, tako da biraj izmedju nekog preseta ili stavi AUTO...shutter speed na 50... i to je to... u low light uslovima sta ti bog da sa tom kamerom... pozdrav |
|
|
|
Jan 27 2012, 10:57
Poruka
|
|
|
Hvala za savete! OdEŠmo, pa šta nam Bog da...
...ako bude išta valjalo, okačićemo, pa da vidimo gde smo grešili |
|
|
|
|
Jan 27 2012, 18:36
Poruka
|
|
|
Evo, obećan segment, koji sam uradio po savetima...
brzina 50; blenda, obzirom na svetlo, minimum (3.5-5 zavisno od zooma ovog 18-135) ;ISO 400 ... Nisam imao uslova da postavim tripod, a ovako, iz ruke i polućorav, sam fokusirao koliko sam mog'o Nesto mi ovde, na youtube-tu, secka video (možda se još procesuira enkodirano sa MPEG-4 AVC ( TMPGEnc 4 XP ) original rezolucija, 2 pass variable bitrate (valjda se tako piše) 2000kb/s http://youtu.be/1MUzLoYWGss gde su greške ? (sem što stojim naspram prozora i experimentišem sa zoom-om |
|
|
|
|
Feb 6 2012, 06:11
Poruka
|
|
|
ovako... movie exposure nikako na auto... iso maximalno na 400, sve preko toga ce biti uzasno, pogotovo u low light uslovima... mozes da snimas sa 50fps nije problem, nece ti zauzeti vise mesta al ti snima u manjoj rezoluciji(720p), bolje snimaj u full HD-u i to sa 25fps a ne 24fps... 550D bez magic lanterna nema CUSTOM WHITE BALANCE, tako da biraj izmedju nekog preseta ili stavi AUTO...shutter speed na 50... i to je to... u low light uslovima sta ti bog da sa tom kamerom... pozdrav A zasto ne preko ISO400 ? Moze se snimati ISO800, cak i 1600 ako je pravilno exponirano i u prostoriji ima svetla, sa magic lanternom ce imati josh manje suma jer moze da koristi 160, 320, 640 i 1250, koji je vrlo upotrebljiv. I zasto da ne snima 24p ? 550D ima custom white balance fabricki, a ako je potrebno svetlo, bolje je shutter staviti na 30, dobije se skoro cela blenda a razlika je neprimetna. I ne razumem poslednji komentar, 550D ubija kamere i od 5000e u lowlight uslovima, naravno ne moze se snimati blendom 5.6... Evo, obećan segment, koji sam uradio po savetima... brzina 50; blenda, obzirom na svetlo, minimum (3.5-5 zavisno od zooma ovog 18-135) ;ISO 400 ... Nisam imao uslova da postavim tripod, a ovako, iz ruke i polućorav, sam fokusirao koliko sam mog'o Nesto mi ovde, na youtube-tu, secka video (možda se još procesuira enkodirano sa MPEG-4 AVC ( TMPGEnc 4 XP ) original rezolucija, 2 pass variable bitrate (valjda se tako piše) 2000kb/s http://youtu.be/1MUzLoYWGss gde su greške ? (sem što stojim naspram prozora i experimentišem sa zoom-om To sto si snimio, isto si mogao i dobrim mobilnim telefonom, sve se trese, iz visine tvojih ochiju, upravo kako ne treba i kako bi bilo koji prolaznik snimio da mu uvalish kameru u ruke. Ono sto si trebao da uradis je da stavis aparat na bilo kakav stativ, ispred dece i u njihovoj visini. Takodje, zum na DSLRu zaboravi. Imash na youtube tone kanala gde se ljudi bave iskljucivo tutorialima za snimanje DSLRom, i uopshte filmom, imash cele workshopove od po 20 i 30 sati bash konkretno o snimanju HDSLRom, pa odvoj vremena da naucis osnovne stvari i iskoristish "moc" koju imash u rukama. Naravno ako te zanima da naucis. To sto video secka je zbog codeca, ko zna kako si to spakovao, izgleda kao da si framerate menjao, treba da koristish iskljucivo h.264, pogotovo za youtube, i framerate uvek da ostavis isti onaj kojim si snimao. I osim ako ti ne treba slow motion, nikada nemoj da snimas u 30p, osim ako je mozda neki sport u pitanju pa ti bas treba chist pokret. Snimak u 24p izgleda najbolje i imash vise svetla nego kod 30p. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 18. May 2013 - 11:41 |