Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

3 - broj stranica V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic

Nikon D7000 +(15-105vr ili AF 18-200mm F3.5-6.3 XR Di-II LD Aspherical (IF) Macro), Pomoc o izboru objektiva za Nikon D7000

V
gogindzer
poruka Jan 16 2012, 12:10
Poruka #21

Grupa: Članovi
Datum reg.: 12-November 10
Član broj: 38,783

Ja na Zoni uglavnom čitam, vrlo retko šta postujem, mnogo štošta sam ovde naučio - pročitao sam i ovo tvoje, i izrazio neslaganje, možda brzopleto, bem li ga, izgleda da sam ust'o na krivu jutros.... pa sam ceo dan mad.gif

Jeste, ima stvarno gomila smarača, koje si jako lepo opisao - i meni idu po ganglijama, ali cenim da su oni u manjini. Ja sam zato više za pristup - kupi bolje, ako si u mogućnosti, al se potrudi da naučiš kako radi.
U tom smislu mi se ne sviđa kao generalni savet "Zato - lepo D3100, 1100D, pa kad porasteš...", pre bi kao svet reko "Kupi D7000, ali RTFM pre svega!!, pa se onda javi sa pitanjima!"

sorry za off, necu više smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
zeka1dz
poruka Jan 16 2012, 12:14
Poruka #22

Datum reg.: 14-February 09
Član broj: 27,723

Može li neko da mi kaže šta to d7000 može da uradi bolje u odnosu na d5100 od N ili recimo 550d/600d kada je čovek početnik?

Najskuplji aparat nije uvek najbolja kupovina za početnika ali svako ima svoje razmišljanje.

+Quote Post
StORM48
poruka Jan 16 2012, 13:05
Poruka #23

Datum reg.: 23-March 08
Član broj: 20,069

@gogindzer
Pa to i nije bio generalni savet. Više je pomenuto u kontekstu priče o onima koji bi sve naj, a ne žele da nauče neki minimum.

A osim toga, rekao je Zeka... taj aparat onda više služi za kurčenje pred prijateljima ("e vidi kakav mu je rafal: ratatatatatatatatatattatata..."), nego što služi za fotkanje. Drugim rečima, početnik gubi vreme rondajući po menijima, nasumično pritiskajući dugmiće da vidi šta koji radi (uz sporadične konstatacije da neki ne rade ništa), umesto da prvo krene da se zabavlja kompozicijom, odnosom parametra i uopšte - savladavanjem nekih osnovnih pojmova u fotografiji kao disciplini, a ne nusproduktu kojim mega-aparat samo tovari karticu.

E, to je poenta onog što sam pisao.

Pozdrav

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Jan 16 2012, 13:10
Poruka #24

Urednik

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

Ako taj pocetnik ima preispozicije da ne bude pocetnik u nekom narednom periodu, onda ima tu prednost jer neces gubiti kesha na prelasku sa jednog aparata na drugi. Recimo.

Dakle jasno je sta ste svi hteli da kazete. Na coveku je da sada odluci, na osnovu informacija koje je dobio. Ja recimo uopste nisam u tom fazonu ajde ti prvo malo u analognu fotografiju, pa onda kad ti svaka fotka kosta ko Sv. Petra kajgana jerbo imas 36 komaTa po rolni, pazices sta i kako fotkas i blablabla...

Msm moze i tako, a i ne mora. Bilo nekad. Srecom sada makar fotke ne kostaju nista. Neki uce sporije, neki brze... ne treba generalizovati stvari. Mozda je covek skriveni zmaj fotografije i ima da pojede tu 7000ku za ses' dana.

Vazno je poceti i imati mooda i zelju. Sve ostalo ce samo po sebi doci...

Ja eto mogu samo da portvrdim Cveletov predlog da uzmes 18-105 i 50 1.8, i to da gledas da sto pre (kad se izigras sa tim 18-105), uzmes i/ili umesto njega, 35 1.8.

+Quote Post
cvele001
poruka Jan 16 2012, 13:13
Poruka #25

Datum reg.: 15-February 09
Član broj: 27,736

Storm, genralno se slazem sa tobom da ljudi ne treba da se maskiraju iz prenabudzenih aparata dok en znaju nista, ali po meni je bolji savet uvaliti im prime objektiv nego losije telo, zar ne?

Manija drndanja po dugmicima prodje za par dana, a drndanje zoom prstena bas i ne prolazi ko kijavica...

U svakom slucaju, kolega novo peceni foto entuzijasta je shvatio sta mu treba ciniti ocigledno... kud se vec castio time nek sad gura... a na kraju krajeva, pa nismo ni mi bas imali svu pamet sveta kad smo pocinjali... kao sto je nemamo ni sad...

+Quote Post
StORM48
poruka Jan 16 2012, 13:24
Poruka #26

Datum reg.: 23-March 08
Član broj: 20,069

Naravno, zato sam i rekao da se moje gunđanje ne odnosi na sve, a posebno ne na pokretača ove teme, jer je u startu izrazio želju da uči, a pokazao je i sumnjičavost prema tim pisanijama koje se pojave uvek kada nešto novo izađe.

Cenim da sam pogrešno shvaćen u nekom smislu, pa samo da budemo načisto - nisam ni ja za tu varijantu: "kupi najjeftinije, pa menjaj svakih par meseci/godina, dok ne dođeš do onoga što si prvobitno hteo".

Samo kažem da svako treba 10 puta da promisli šta mu je potrebno, da sasluša šta drugi imaju da kažu o tome i da se potrudi da prvo pronikne sve tajne aparata koji je kupio, pre nego što krene da pljucka i nekog/nešto drugo krivi za svoju nesposobnost, a pritom mu uopšte ne padne na pamet da je problem u njemu samome, a ne u opremi. Koliko smo samo puta to imali prilike da vidimo na forumu?

E sad, gde se tu uklapa D7000/7D? Pa uklapa se po tome što oba aparata imaju sofisticirani AF sistem koji jednostavno u startu ne radi onako kako korisnik naviknut na UZ sa 56x zumom očekuje. I tu počinju da se javljaju problemi - kompakt mu je radio kako treba, a DSLR radi kao q... i onda ni 5 ,ni 6, nego odma ode na prvi forum i ospe paljbu o aparatu koji maši fokus, sistemu koji je lošiji od komšijinog, a ako tu i tamo još naleti na nekog fanboja koji mu dosoli priču, eto gluposti i potpuno bezrazložnog tandrkanja o pokvarenim serijama i tome sličnom.

Kako to preduprediti? Teško, ali barem možemo da potencijalnim kupcima dobronamerno skrenemo pažnju da ozbiljniji aparat zahteva barem 3 puta više provedenog vremena u savladavanju nekih osnovnih tehnika fokusiranja, pre nego što počne da ocenjuje da li AF maši ili je objektiv mutan.

Pozdrav

+Quote Post
Jo Husafet
poruka Jan 16 2012, 13:30
Poruka #27

Urednik

Datum reg.: 24-April 05
Član broj: 539

CITAT (StORM48 @ Jan 16 2012, 13:24) *
Kako to preduprediti?

Lako

biggrin.gif

+Quote Post
mipko
poruka Jan 16 2012, 14:05
Poruka #28

Datum reg.: 20-November 08
Član broj: 25,397

Moze se desiti, ne kazem da je u slucaja pokretaca teme to u pitanju, dakle moze se desiti da se lece kompleksi a da fotografije ima samo na nivou koji je storm naveo. Iskreno, ja sam bio takav slucaj. Osetio sam da sam se slomio na mom poslu i morao sam da promenim nesto. Da moram da "VIKNEM".

Ne znam zasto sam se odlucio za fotografiju, ali je svakako D7000 sa battery gripom bio dobar techno/gadget za moj narcisoidni sklop. No, isto tako se desilo da me je fotografija promenila, ne D7000 vec fotografija. To ne znaci da sam postao fotograf, nego sam naucio da smestam stvari gde treba. I dalje sam C++ senior analyst, ali mnogo zadovoljniji.

Ne verujem da cu ikada prerasti D7000, ali sam naucio da je uzitak i emocija negde drugde, nije u agoniji techno freak onanije i platnoj kartici. Iskreno meni bi prosumer bio dovoljan sada, jeste nazadno i cudno, ali je tako. Rastem ja a ne tehnoloski pritisak.

Tako da je moj savet svakome ko je u dilemi kupite to sto vas privlaci i posmatrajte kuda vas to vodi. Pustete da vidite da li je to deo vas ako nije onda ste zadovoljili jedan hir, prazno, ali opet na kratko srecno.

Sto se teme tice, ja bih isao na kombinaciju 35mm i 85mm uz 18-105 biggrin.gif

+Quote Post
ikon
poruka Jan 16 2012, 14:54
Poruka #29

Datum reg.: 24-February 06
Član broj: 3,507

Kombinacija prva liga.
Ne fali ti nesto za tele?

+Quote Post
mipko
poruka Jan 16 2012, 14:56
Poruka #30

Datum reg.: 20-November 08
Član broj: 25,397

CITAT (ikon @ Jan 16 2012, 14:54) *
Kombinacija prva liga.
Ne fali ti nesto za tele?

Da li mene pitas ?

+Quote Post
zeka1dz
poruka Jan 16 2012, 19:18
Poruka #31

Datum reg.: 14-February 09
Član broj: 27,723

Moj ti je savet ,da ne ostane na gornjem neodređenom odgovoru, da ti ipak razmisliš o kombinaciji D5100 + 18-105 + 35 mm DX ako si na nikonu i opet ništa nećeš specijalno da se razočaraš u aparat. Može i 55-300 ako te interesuje priroda.
I ja sanjam 7d ali već 4 godine sa mnogo sreće i radosti koristim 450d (ove godine ga menjam za 600d eventualno 60d) i to mi je bio odlična odluka kada sam ulazio u dslr svet.
d7000 će za 2 god da ode u penziju a tada ćeš da sanjaš njegovog naslednika i opet u krug asem ako nemaš neograničen budžet ili bar od 2000 evra pa onda uzmi slobodno i to. Bolje neka ti ostanu neke pare pa kasnije shvatiš da ti recimo treba blic pošto te interesuje da slikaš slavlja ili neko makro objektiv za bube nego sada daš pare za skupo telo koje ti ništa specijalno neće poboljšati umetnički "dojam" u odnosu na slabije tele.

+Quote Post
Odysseus
poruka Jan 16 2012, 19:57
Poruka #32

Datum reg.: 29-May 11
Član broj: 43,736

CITAT (zeka1dz @ Jan 16 2012, 19:18) *
.... d7000 će za 2 god da ode u penziju a tada ćeš da sanjaš njegovog naslednika i opet u krug ....

E .... zato sam ja lepo kupio D90 umesto D7000! wink.gif

+Quote Post
Mosquito Slayer
poruka Jan 17 2012, 03:19
Poruka #33

Datum reg.: 20-September 09
Član broj: 31,867

ja koliko se sećam ti si se dvoumio izmedju D3000 i D3100 pa onda i D5100 i na kraju te ubedismo da pazariš mog omiljenog šrafcigerca (iako imam D7000) biggrin.gif Nažalost ono što je zeka1dz rekao D7k će otići za godinu dana u penziju a ne dve (D7100 bi trebalo već u septembru ove godine da se pojavi a računaj početkom sledeće da će biti prekid proizvodnje D7k).
Anyway... 18-105VR i 50mm 1.8D, za divno čudno i ja imam tu kombinaciju koja me odlično služi uz povremeno korišćenje 35-ice u studiju, dobro je imati druga sa istim sistemom. Ja sam se pre koji mesec dvoumio da li da prodam 18-105vr pa da uzmem Tamron 17-50 2.8, kao zbog više svetla znaš trte mrte. I onda nakon par dana razmišljanja, opalim sebi šamar i kažem da nisam normalan jer mi je crv u dupetu, stalno bih nešto novo da probam. I na kraju kupih rasvetu za studio sa drugom što je bila odlična investicija.
Naravoučenije poslednjih redaka prethodnog pasusa jeste, uzimaj 18-105VR i prajmčić i ne puštaj ih sve dok se ne uvatiš 24-70 2.8 i nekog xxmm 1.4 objektiva. Tad si ga zasraL (Žika Pavlović). Mada.. da ja imam novce što za telo što za 24-70 2.8 i 1.4 neki objektiv pre bih prešao na neko FF telo i harao bih punookvirnim prostranstvima.

+Quote Post
Odysseus
poruka Jan 17 2012, 10:27
Poruka #34

Datum reg.: 29-May 11
Član broj: 43,736

CITAT (Mosquito Slayer @ Jan 17 2012, 03:19) *
ja koliko se sećam ti si se dvoumio izmedju D3000 i D3100 ....

Dobro se sećaš.

.... pa onda i D5100 .....

To je bio samo kratak period delirijuma pre nego što se konačno u meni izrodila misao koja je dotle ležala u podsvesti: D5100 definitivno nije za mene!

.... i na kraju te ubedismo da pazariš mog omiljenog šrafcigerca (iako imam D7000) biggrin.gif ....

Molim te, mani me te nevidljive gramatičke množine koja ubeđuje druge i sve rešava. Nije mene baš tako lako ubediti.

Odluku o tome na šta ću da potrošim, za mene (nažalost), ozbiljne pare donosim sam, na osnovu razmišljanja i što boljeg sagledavanja okolnosti, a ne pod uticajem nevidljivih ljudi koji stoje iza malih sličica koje se iscrtavaju na ekranu. wink.gif

+Quote Post
ucesnik
poruka Jan 17 2012, 10:37
Poruka #35

Datum reg.: 22-January 10
Član broj: 34,007

CITAT (Odysseus @ Jan 17 2012, 10:27) *
Dobro se sećaš.

To je bio samo kratak period delirijuma pre nego što se konačno u meni izrodila misao koja je dotle ležala u podsvesti: D5100 definitivno nije za mene!

Molim te, mani me te nevidljive gramatičke množine koja ubeđuje druge i sve rešava. Nije mene baš tako lako ubediti.

Odluku o tome na šta ću da potrošim, za mene (nažalost), ozbiljne pare donosim sam, a ne pod uticajem nevidljivih ljudi koji stoje iza malih sličica koje se iscrtavaju na ekranu. wink.gif

A sto bi mi odgovarali nekog pocetnika da pazari D7000? Kao nece znati...pa nece znati ali ce da nauci... Sto se mene tice ako moze treba da kupi D4 odmah. Jedino vidi koliki ti je maksimalni budzet jer treba da se pazari i neko staklo. Uklopi ona dva objektiva i D7000 i imas sledecih par godina da lepo ucis i slikas.

+Quote Post
Batez
poruka Jan 17 2012, 21:02
Poruka #36

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 13-January 12
Član broj: 46,402

Ihhhhhhhhhh haaaaaaaa bash opsirno
A ta pricha o selu itd to machku o repu kupujem iz razloga sto mi se aparat iskreno svidio, necu da kupim aparat sad pa za pola god da ga prodajem da se cimam sa ljudima sitan sam i ovako ljudi.Vazda kad kupujem stvari kupujem ih da mi traju i da me sluze a ne da se zorim i hvalim kako ja imam to i to.Tako da o toj prichi momche batali ! FIno sam pitao za savjet sto mi je za pochetak uz D7000 najbolje a ne trla baba la.Nisam od onih koji idu i zore se sa stvarima "E VIDJI OVO MUDOVISHTE OD APARATA STO SAM UZEO" DAj ne zebaj.
Tako vam je to dobri ljudi odluchih napokon sto mi je najjbolje.

+Quote Post
pis
poruka Jan 17 2012, 21:52
Poruka #37

Datum reg.: 12-November 05
Član broj: 2,261

Da se vratim na pricu o AF kod D7000.
Ja sam na svakom od svojih (sigma 30mm, nikkor 50, 85 i 18-70mm) morao napraviti AF tune. Koliko se sjecam na D70 85tica je radila perfektno, dok na D7000 je imala back focus. AF tune -10 je rijesio problem. Slicno je bilo i sa 18-70. E sad ne znam do cega je? Pretpostavljam da 16mpx ne tolerira ni najmanje oscilacije fokusa koje se na 6mpx nisu primjetile. Sjecam se da je svojevremeno bila slicna prica sa 5d markII. D7000 definitivno nije za pocetnika iako ne zelim da ispodne da ikoga odgovaram da isti kupi. U svakom slucaju izbor je dobar smile.gif

+Quote Post
IronStar
poruka Jan 17 2012, 22:12
Poruka #38

Datum reg.: 31-October 10
Član broj: 38,500

^Vec 100-ak puta je ovde pisano kako radi AF sistem...
Ukratko, postoje fabricke tolerancije, ako ti je na d70 aparat bio na -2 a objektiv na +2 razlike su se potirale. Posto si verovatno uparivao aparat sa objektivom dobio si situaciju kada su objektivi dosli na d7000 koji ima -2, -2 i -2 su se sabrali i dali -4 i onda si dobio masenje fokusa. smile.gif

Note: -/+2 su random brojke, primeri krajnjih granica fabricke tolerancije...

+Quote Post
vlah2005
poruka Jan 18 2012, 10:08
Poruka #39

Datum reg.: 4-January 06
Član broj: 2,814

Svasta sam navrtao na moj D7000 i nikada, bas nikada nisam imao problem sa fokusiranjem. Da ponovim: Ja sam obican FA! Nikakav foto strucnjak! rolleyes.gif

Naravno, nisu svi snimci ostri. Recimo 2 do 5 na 100 je van fokusa ili streseno. Ali, priznacete 2-5% neostrih snimaka nije tragedija?

Mozda stvarno postoji problem sa telima kod D7000, a ja sam imao srecu i "ubo" savrsen primerak?! mellow.gif

Vlah wink.gif

+Quote Post
Kruna
poruka Jan 18 2012, 10:33
Poruka #40

Datum reg.: 7-February 10
Član broj: 34,300

Ma gde god je moguće na telu aparata ispraviti AF to nije problem već je to najnormalnija stvar, zato i postoji.

+Quote Post

3 - broj stranica V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 15:44

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.