Monitor, Upomoc. |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Monitor, Upomoc. |
Feb 6 2012, 00:15
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,604 Datum reg.: 3-January 10 Lokacija: Zrenjanin Član broj: 33,661 |
Ako neko ima problem da odluci sta da kupi a zuljaju ga pare prodacu mu ja moj Eizo, kod njih nema greske.Cijena sitnica.
|
|
|
|
Feb 6 2012, 01:44
Poruka
|
|
|
Bane, nije to do monitora vec do graficke, do sad je tvoja graficka terala 1280x1024 a sad tera 1920x1080 sto je mnogo vise informacija...
veruj mi da nema nikakve veze sa osvezavanjem, taj monitor je dovoljno brz da nase oko to ne moze da primeti, a jedino kada moze je pojavljivanje GHOSTOVA kod izrazito brzih promena kadorva... mada ja nisam to primetio na njemu jerbo ga imam |
|
|
|
|
Feb 6 2012, 19:19
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 23 Datum reg.: 27-September 11 Lokacija: Београд Član broj: 45,181 |
А мислио сам да имам добру графичку хехе. Ati Radeon HD 4350 . Хвала на одговору друже. Поздрав !
|
|
|
|
Feb 11 2012, 15:03
Poruka
|
|
|
Merkam 2412. Pitanje za sve one koji ga koriste... na vise razlicitih mesta nailazio sam na prituzbe na "neubedljivu" crnu. Kakva su vasa iskustva?
|
|
|
|
|
Feb 11 2012, 15:10
Poruka
|
|
|
^ histogram nikad ne laze.
|
|
|
|
|
Feb 11 2012, 15:58
Poruka
|
|
|
^^ Ne znam sta znaci neubedljiva crna...
Ja taj monitor koristim za pripremu i za sredjivanje fotografija i onos to tu dobijem izadje savrseno u stampi a u Elitu perfektno... ko hoce da proveri moze da dodje do mog studija da uporedi print i prikaz na monitou. takav komfor u radu dugo nisam imao... |
|
|
|
|
Feb 13 2012, 18:53
Poruka
|
|
|
Raspitivao sam se po oglasima za U2412m, svi u ponudi imaju samo sa revizijom 03. Na netu sam nasao podatak da je trenutno najsvezija revizija 06. kakvo je stanje kod vas koji ga imaju?
|
|
|
|
|
Feb 13 2012, 22:03
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 2,355 Datum reg.: 23-January 10 Lokacija: Pozarevac Član broj: 34,025 |
ako te zanima crna uzmi sPVA , ako te zanima sveukupna kolorna tacnost uzmi s IPS
|
|
|
|
Feb 15 2012, 22:55
Poruka
|
|
|
Upravo sam pazario Dell U2412m. Revizija A03. Perfektan, bez mrtvih/zaglavljenih piksela, bez vidljivog tinta. Nakon kalibracije bez preterivanja mogu reci da sam zaista progledao. Puna preporuka
|
|
|
|
|
Feb 15 2012, 23:40
Poruka
|
|
|
Mislim da nas je minimum 20 aktivnih na fotografskom forumu sa dotičnim modelom
|
|
|
|
|
Mar 8 2012, 21:36
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 22 Datum reg.: 12-November 10 Član broj: 38,791 |
Kupio sam pre desetak dana jedan Dell u2412m, juce i drugi komad, oba kupljena u WinWin-u, ono sto je moj problem je sto ne prikazuju iste boje (odn. iste nijanse jedne boje da budem precizan) na default fabrickim podesavanjima.
Probao sam sve moguce i nemoguce varijante, obe kartice (MSI HD 4350-ima dvi i vga i MSI GeForce GTX 550 Ti-ima 2xdvi) sam probao, povezivao razlicitim kablovima (dvi, vga), uparivao kablove na razlicitim izlazima i ulazima, probao razlicitim laptopovima kao extended i u principu uvek je rezultat manje/vise isti, jedan "vuce" na hladniju, plavu, drugi na topliju, zutu boju sto je najvise vidljivo na cisto beloj boji ili sivoj. Ta razlika nije drasticna i nepodnosljiva, ali je uocljiva kada se bas zagledas i obratis paznju. Nisam pametan sta da radim, ako zovem da reklamiram ne mogu da kazem da jedan radi a drugi ne radi ili nesto slicno, jer oba rade po meni ispravno. Probao sam i da u Nvidia Control panelu podesavam boje, uspem donekle da ih ujednacim ali nikako da dobijem istu nijansu bele i sive. Na crnoj ne primecujem razliku. Prilikom reklamacije mogu da tvrdim da mi za DTP i obradu videa i sl trebaju isti monitori koji imaju isti osnovni prikaz boja, ali se bojim da ako posaljem oni nema sta da popravaljaju i vrate mi isti monitor(e), u najboljem slucaju mi zamene jedan ili drugi pa onda bude neka druga razlika, idealno bi bilo ako bi imao dva monitora prikljucena na moj komp i da onda uporedim i da imam mogucnost da menjam druge i trece primerke dok ne ubodem neki par koji bi imao isti prikaz. Medjutim to je nemoguce osim ako me ne puste u magacin gde ih imaju desetak komada. Od slanja me najvise odbija cinjenica da cu morati da cekam 30 ili vise dana da mi ih vrate. Najverovatnije su u pitanju paneli koji nisu iz iste serije i da je otud ta razlika, sto mozda nije ni cudo obzirom da su monitori iako kostaju 25k, jeftini, do pre neku godinu su ovakvi tipovi monitora kostali sigurno nekoliko puta skuplje a sada kada su ih "bacili" u mase snizavanjem cene i kvalitet generalno a posebno Quality Control nije bas na nivou. Da li bi neka ozbiljnija kalibracija mogla da pomogne? |
|
|
|
Mar 8 2012, 22:03
Poruka
|
|
|
Da, kalibracija bi pomogla. Pre nego sto uopste pokusas da zamenis iste procitaj uslove garancije... To su dobri monitori i sa malo tvikovanja ces ih doterati do slicnih karakteristika... Ne ocekuj za 25k da dobijes ono sto se radi sa monitorma od 750e i vise... Ovo je ipak kompromis.
|
|
|
|
|
Mar 8 2012, 22:19
Poruka
|
|
|
Moras da ih kalibrises, a ako i posle toga budu razliciti (odnosno da se jedan ne moze ispravno kalibrisati) tek tada ima poente zaliti se. Ovako nemas bas nekog osnova.
|
|
|
|
|
Mar 8 2012, 22:42
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 2,931 Datum reg.: 23-March 08 Lokacija: BG Član broj: 20,069 |
Normalno je da su različiti, taman da su proizvedeni i istog dana.
Kalibracija to rešava, a s obzirom o kojem monitoru se radi, tu nema greške 100%. Retko dobar monitor i sa izvrsnom pokrivenošću kompletnog sRGB i skoro celog AdobeRGB kolornog prostora. Pozdrav |
|
|
|
Mar 10 2012, 16:36
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 30 Datum reg.: 1-February 12 Član broj: 46,638 |
Danas sam i ja napokon otisao da pogledam Dell monitor. U Winwin-u nisu imali na stanju 2412 pa sam pogledao 2312. Iako sam do poslednjeg trenutka razmisljao i u LG monitoru, mislim da vise nema sumnje da cu pazariti 2412 (iako sam gledao 2312).
Prilikom testiranja 2312 crna boja je bila odlicna cak i pri default podesenom monitoru. S obzirom da dosta radim iPad, iPhone UI kao i app web stranice, detalji su mi jako bitni pa sam neke uradjene stvari poneo na flesu cisto da vidim prikaz boja. Kapiram da je 2412 malo bolji od 2312. Ono sto me je u drugu ruku malo iznenadilo (ili ja nisam navikao) je to da sam prilikom testiranja fotke otvorene u Windows photo menadzeru kao i u Fotosopu na actual size opciji dobijao sliku koja je jako velika. Umesto da dizajn bude udaljen jer je veca rezolucija ekrana od velicine slike, cini mi se da je slika bila dosta blizu i jako velika (testirao sam dizajn aplikacija za iPad-720px sirina, iPhone 320px sirina kao i app website stranice 1300-1600px sirine). Monitor je bio na 1600px rezoluciji. Da li sam ja nesto dodatno trebao da podesim za pregled ili to prosto tako funcionise sa velikim ekranima visoke rezolucije? Takodje me zanima da li postoji neki minimum za grafiku da bi gurala monitor klase 2412? Trenutno grafiku radim na CRT 19" i 1280px rezolucije. |
|
|
|
Mar 10 2012, 23:46
Poruka
|
|
|
|
|
Mar 11 2012, 12:24
Poruka
|
|
|
Hvala na informaciji za grafiku.
Samo mi i dalje nije jasno ovo oko velicine slike... |
|
|
|
Mar 11 2012, 13:18
Poruka
|
|
|
Meni nije bas najjasnije sta si hteo da kazes ni sta si uradio... slika se prikazuje onolika kolika je (u pikselima) ako je na 100%. Ako na tom monitoru otvoris sliku od 320px sirine, na 100% ona mora da zauzme manje od 20% sirine ekrana. Da li si siguran da si gledao "Actual pixels"?
Takodje mi nije jasno ni sta si hteo da kazes sa "Monitor je bio na 1600px rezoluciji" (native rezolucija za 2312 je 1920x1080)... |
|
|
|
|
Mar 11 2012, 13:57
Poruka
|
|
|
Da pojasnim.
U Winwinu je radnik zakacio monitor za neki racunar koji su tu imali. Najveca rezolucija na koju su mogli da ga podignu je 1600px (ne znam kako ali je to najveca vrednost koju sam video), zato sam i pitao da li postoji neki minimum za graficku podrsku. Slike sa flesa sam prvo otvorio u Windows menadzeru i kliknuo za Actual size opciju da bih dizajn video u pravoj velicini bez blura itd. Umesto da slika kao sto ti kazes zauzme 20% ekrana, ona je popunila ceo ekran, sto mi nije nikako jasno kako. Elem, imali su i neki trajal PS pa sam otvorio i u njemu cisto za svaki slucaj pa i tamo ista prica. Znaci umesto da slika bude mala shodno velicini slike/monitora, ona je popunjavala ceo ekran u obe aplikacije. |
|
|
|
Mar 11 2012, 14:50
Poruka
|
|
|
|
|
|
|