Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

2 - broj stranica V  < 1 2  
Reply to this topicStart new topic

Chess Machine, tutorial - part I - analysis

V
the
poruka Jan 5 2011, 11:04
Poruka #21

određeni član

Grupa: Urednici
Datum reg.: 6-February 05
Član broj: 227

prođe puno vremena od tada, zaboravilo se u silnoj "realnosti"...

ipak, mislim da se radilo o "trojanskom" konju, od čijeg šaha kralj mora u bežaniju.
morao bih pitati ivanhoe-a, ako se seća još uvek, on je bio maler da ih pronađe wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
the
poruka Jan 5 2011, 16:49
Poruka #22

određeni član

hm, ispravka...
šah konjem koji otkriva drugi šah je samo među prvim mogućim, shodno razvoju partije i razuđivanju odbrane.
zato sam ga i zapamtio kao pravilo jer se najčešće javljao...

u pravu si, multi checkmaker rešava problem - sve ostalo je ok.

+Quote Post
zeleni_zub
poruka Jan 5 2011, 17:20
Poruka #23

Grupa: Članovi
Datum reg.: 27-April 08
Član broj: 20,905

Evo pročitao sam ceo tutorial i kao programer moram da kažem da je stvarno odlično napisan.

Par ovakvih tutoriala bi opušteno moglo da se prodaje kao jedna dobra knjiga. Možda samo da se ubaci malo više best-practice saveta i dobija se jedno dobro "Kako programirati, a da vas (puno) ne boli glava" uputstvo. smile.gif

+Quote Post
syndrome
poruka Jan 6 2011, 09:47
Poruka #24

zgužvam.. bacim

Datum reg.: 1-June 05
Član broj: 808

Stvar je u tome sto imam slike u glavi. Mozda se zato bavim flashom, ha.

I najapstraktnije koncepte programiranja bih mogao da ilustrujem i ozivim, i jedino bih tako do kraja priblizio ljudima ono sto ja vidim, tako bi mozda svima bilo jasnije da to nije "tesko", vec se radi o jednom paralelnom univerzumu. O samo jednom spratu robne kuce "Filozofija".

Sav ovaj tekst nije ni upola dobar koliko bi to zaista moglo dobro da se napravi, ali avaj.

Glavna sredstva koja mi nedostaju na ovim statickim medijima poput teksta i slike su interaktivnost i informaticki kontinuum (beskonacnost prostora, beskonacni zoom, prikaz apstraktnih mehanizama kao da se radi o beskonacnim masinama i fabrickim linijama...).

Jednog dana cu mozda imati jos vise strpljenja. Bice to najbolji tutorijal koji je svet ikada video. Mozda cak i put ka vizuelnom programiranju? (bah, mnogi su pokusali, ali slaba vajda, glupaci su zaboravili na kontinuum, zoom gesture, i trecu dimenziju.)

Mada sam rekao da cu brisati blatantne hvalospeve, smatracu ovaj objektivnim, jer te retko vidjam (ako ikad).

Hvala na citanju.

Nadam se da cu uspeti da odrzim lakocu citanja do kraja. Kada dodjem do koda, postane mi tesko da se transponujem na citaoca i objektivno sagledam razumljivost svega napisanog.

--
@buger
ovo (i jos par stvari) ce verovatno zavrsiti na blogu.
istripovao sam napunim blog ovim stvarima, scrapujem cv i ostavim samo ime, datum rodjenja, i link ka blogu.
a zatim da ga odstampam, stavim taj papir u hermeticki zatvorenu bocu (punjenu azotom, da ne bi atmosfera reagovala sa papirom), i nadjem nacin da je lansiram u svemir.

+Quote Post
syndrome
poruka Jan 7 2011, 17:16
Poruka #25

zgužvam.. bacim

Jos uvek razmisljam o implikacijama visestrukog napada. Da li je neko raspolozen da mi pomogne?

U vecini situacija koje mi padaju na pamet, kralj je napadnut sa (bar) dva razlicita polja, ali i dva razlicita pravca. To znaci, da figure-napadaci sigurno ne leze u istom pravcu, jer bi jedna drugu blokirala.

Ako imamo dva razlicita pravca iz kojih dopire napad, onda PATH skup postaje irelevantan i nemoguce je zastititi se samo jednom figurom, u samo jednom potezu, posto ne postoji polje koje je zajednicko za oba napada.

Ako je to zaista slucaj u 100% razvoja svih napada pod maskom, onda je jedino razresenje situacije: izbegavanje kraljem.

Da li neko moze da se seti situacije u kojoj to nije tacno?

+Quote Post
the
poruka Jan 7 2011, 17:35
Poruka #26

određeni član

razmišljah o tome prekjuče i čini mi se da ne.
sumnjao sam da promocija (prođo' i druge izuzetke) možda može u nekoj suludoj multi uslovljenosti da napravi problem - ali ga nisam našao.

mislim da ti je postavka safe.

+Quote Post
Shedvel
poruka Jan 7 2011, 21:27
Poruka #27

Datum reg.: 14-November 07
Član broj: 16,956

Mislim da ti je logika ok, Izbegavanje ili napad kraljem, deluju kao jedine opcije u scenariju napada sa dve figure.

+Quote Post
syndrome
poruka Jan 8 2011, 18:31
Poruka #28

zgužvam.. bacim

Mislim da je analiza sada gotova.
Postove više neću menjati, bar ne znatno.

+Quote Post
gagy06
poruka Jan 9 2011, 00:12
Poruka #29

Datum reg.: 25-March 09
Član broj: 28,853

Ok, jedva cekam malo koda. Imao bih jos jednu sugestiju glede onih rokada, ali neka, dosta sam gnjavio.
Nadam se da cu naci vremena i iskoristiti nesto od ovoga i buduceg da napravim nesto, sah, recimo.
A do tada, hm, nisam mogao da odolim, nesto staro sto je zapelo na AI (AS2, timeline coding :-) )

LINK

+Quote Post
syndrome
poruka Jan 9 2011, 05:54
Poruka #30

zgužvam.. bacim

CITAT (gagy06 @ Jan 9 2011, 00:12) *
Imao bih jos jednu sugestiju glede onih rokada, ali neka, dosta sam gnjavio.

Neka neka, reci.

+Quote Post
the
poruka Jan 11 2011, 10:37
Poruka #31

određeni član

CITAT (gagy06 @ Jan 9 2011, 00:12) *
nesto staro sto je zapelo na AI (AS2, timeline coding :-) )

deja vú, šta li?! biggrin.gif

[edit: ništa lično, interna dogodovština]

+Quote Post

2 - broj stranica V  < 1 2
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 20:36

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.