CSS nejasnoce |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
CSS nejasnoce |
Dec 31 2010, 01:37
Poruka
|
|
|
Presao sam w3schools html i css i sad pokusavam da provezbam celu tu materiju. Udario sam u zid na samom samcatom pocetku.
Eksperimentisem ovde sa boxovima, i hteo sam da imam centriran tekst ispod slike. Test1 Test2 U jednom sam definisao stil p1 a u drugom samo p. U firefoxu vidim razliku i nije mi jasno zasto do nje dolazi. U oba slucaja tekst preuzme bold i boju, ali ne samo jednom align. Isto, nije mi jasno zasto ovde gde je centiran dobijem ovaj prazan red ispod i iznad, odnosno kutija se poveca. Nisam sacuvao primer sa w3schools ali jako slican slucaj mi se javljao i u njihovim primerima. Znam da sam ovaj kopirao u taj drugi i da nikako nisam mogao da shvatim zasto mi se siri kutija kad je kod bio identican. |
|
|
|
|
Dec 31 2010, 10:03
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 39 Datum reg.: 1-January 07 Član broj: 8,232 |
html je markup language, znaci markiras podatke, govoris kompijuteru sta je sta koristeci dostupne html tagove (div, p, img, form, itd...). Koristeci CSS stilizujes te html tagove i celokupni prikaz.
Test1 - Koristis ne postojeci html tag <p1>, znaci ne ispravan kod i ne moze se primeniti CSS. Test2 - Koristis <p> tag, koji stoji za paragraph, ispravan kod i primenjuje CSS koji si naveo. Trebas znati da Firefox i ostali browseri imaju u sebi podesene osnovne css vrednosti za prikaz odredjenih html tagova. <p> tag na primer ima podesen margin, padding, line-heigt... pa zato dobijas taj prazan red ispod i iznad texa. |
|
|
|
Dec 31 2010, 11:52
Poruka
|
|
|
Stoga lepo skochish do YUI-a, skinesh CSS reset i isti koristish uvek da ne bi imao tih muka sa "plivanjem" elemenata u razlichitim browser-ima
|
|
|
|
|
Dec 31 2010, 12:45
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 39 Datum reg.: 1-January 07 Član broj: 8,232 |
Upravo tako.
|
|
|
|
Dec 31 2010, 14:04
Poruka
|
|
|
A sto taj red ne mogu da uklonim sa padding top padding bottom ili samo padding = 0 ?
|
|
|
|
|
Dec 31 2010, 15:42
Poruka
|
|
|
Zato što je to što ga odvaja margin a ne padding. Kucaj margin:0; i nabavi firebug plugin, olakšaće ti život.
|
|
|
|
|
Dec 31 2010, 22:21
Poruka
|
|
|
+ na sve navedeno ono shto si hteo dobijash sledecom procedurom:
<p1> zapravo treba da bude <p class="neko-specifichno-ime"> a u css-u .neko-specifichno-ime{ property:value; } |
|
|
|
|
Dec 31 2010, 23:13
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 1 2011, 19:17
Poruka
|
|
|
kakav ti je to tag <p1>?
|
|
|
|
|
Jan 2 2011, 01:40
Poruka
|
|
|
Kad je vec zazivela tema...
Presao ponovo, pomesao sam sa h1,h2... Zaboravio sam da su to razlicite vrste headera a ne nacin na koji mogu da ih odredjujem. http://www.dndinzenjering.rs/ Jel moguce ukloniti ta dva reda u firefoxu? Ako sam dobro razumeo, firefox po defaultu neki deo koda tumaci po svom. Ali ako definisem taj deo, zar se nece onda to promeniti? I dalje mi nije bas jasno zasto je sa pogresnim tagom i u stilu i u body uspeo da procita deo, a deo nije. zar nije trebalo skroz da pukne ili nesto? *edit* uspelo mi je |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 00:45 |