Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

CSS nejasnoce

V
pailhead
poruka Dec 31 2010, 01:37
Poruka #1

Grupa: VIP
Datum reg.: 18-January 05
Član broj: 51

Presao sam w3schools html i css i sad pokusavam da provezbam celu tu materiju. Udario sam u zid na samom samcatom pocetku.

Eksperimentisem ovde sa boxovima, i hteo sam da imam centriran tekst ispod slike.

Test1
Test2

U jednom sam definisao stil p1 a u drugom samo p. U firefoxu vidim razliku i nije mi jasno zasto do nje dolazi. U oba slucaja tekst preuzme bold i boju, ali ne samo jednom align.

Isto, nije mi jasno zasto ovde gde je centiran dobijem ovaj prazan red ispod i iznad, odnosno kutija se poveca. Nisam sacuvao primer sa w3schools ali jako slican slucaj mi se javljao i u njihovim primerima. Znam da sam ovaj kopirao u taj drugi i da nikako nisam mogao da shvatim zasto mi se siri kutija kad je kod bio identican.
Go to the top of the page

+Quote Post
cls-Igor
poruka Dec 31 2010, 10:03
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 1-January 07
Član broj: 8,232

html je markup language, znaci markiras podatke, govoris kompijuteru sta je sta koristeci dostupne html tagove (div, p, img, form, itd...). Koristeci CSS stilizujes te html tagove i celokupni prikaz.

Test1 - Koristis ne postojeci html tag <p1>, znaci ne ispravan kod i ne moze se primeniti CSS.
Test2 - Koristis <p> tag, koji stoji za paragraph, ispravan kod i primenjuje CSS koji si naveo.

Trebas znati da Firefox i ostali browseri imaju u sebi podesene osnovne css vrednosti za prikaz odredjenih html tagova. <p> tag na primer ima podesen margin, padding, line-heigt... pa zato dobijas taj prazan red ispod i iznad texa.

+Quote Post
zlatiborac
poruka Dec 31 2010, 11:52
Poruka #3

Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 92

Stoga lepo skochish do YUI-a, skinesh CSS reset i isti koristish uvek da ne bi imao tih muka sa "plivanjem" elemenata u razlichitim browser-ima wink.gif

+Quote Post
cls-Igor
poruka Dec 31 2010, 12:45
Poruka #4

Datum reg.: 1-January 07
Član broj: 8,232

Upravo tako.

+Quote Post
pailhead
poruka Dec 31 2010, 14:04
Poruka #5

A sto taj red ne mogu da uklonim sa padding top padding bottom ili samo padding = 0 ?

+Quote Post
Dead Man Walking
poruka Dec 31 2010, 15:42
Poruka #6

Datum reg.: 12-November 08
Član broj: 25,210

Zato što je to što ga odvaja margin a ne padding. Kucaj margin:0; i nabavi firebug plugin, olakšaće ti život.

+Quote Post
gStyle
poruka Dec 31 2010, 22:21
Poruka #7

neUrednik™

Grupa: Urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 6

+ na sve navedeno ono shto si hteo dobijash sledecom procedurom:
<p1> zapravo treba da bude <p class="neko-specifichno-ime"> a u css-u .neko-specifichno-ime{ property:value; }

+Quote Post
vili
poruka Dec 31 2010, 23:13
Poruka #8

zli poručnik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 19-January 05
Član broj: 68

CITAT (pailhead @ Dec 31 2010, 01:37) *
Presao sam w3schools html i css
...
U jednom sam definisao stil p1...

Aj' ti ponovo predji w3schools... za svaki slucaj.

+Quote Post
iki_xx
poruka Jan 1 2011, 19:17
Poruka #9

Datum reg.: 28-June 05
Član broj: 1,078

kakav ti je to tag <p1>?

+Quote Post
pailhead
poruka Jan 2 2011, 01:40
Poruka #10

Kad je vec zazivela tema...

Presao ponovo, pomesao sam sa h1,h2... Zaboravio sam da su to razlicite vrste headera a ne nacin na koji mogu da ih odredjujem.

http://www.dndinzenjering.rs/

Jel moguce ukloniti ta dva reda u firefoxu? Ako sam dobro razumeo, firefox po defaultu neki deo koda tumaci po svom. Ali ako definisem taj deo, zar se nece onda to promeniti?

I dalje mi nije bas jasno zasto je sa pogresnim tagom i u stilu i u body uspeo da procita deo, a deo nije. zar nije trebalo skroz da pukne ili nesto?

*edit*

uspelo mi je

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 00:45

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.