VISUAL SOUND GENERATION, Elektronski magazin za elektronsku muziku VSG |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
VISUAL SOUND GENERATION, Elektronski magazin za elektronsku muziku VSG |
Nov 9 2009, 00:09
Poruka
|
|
|
Sajt je rađen od nule, što se kaže. Stranice na srpskom jeziku su napeglane po W3 standardima i nemaju ni jednu grešku u code-u, što se da i proveriti na W3 validatoru. Engleske strane nisam stigao da napeglam po W3, ali doćiće i one na red.
Komentari, kritike, sugestije vezane za html, javu, optimizaciju, funkcionalnost i dizajn su dobrodošli. Svi ostali komentari vezani za sadržaj magazina su dobrodošli samo na info@vsg.rs Evo i linka sajta: http://www.vsg.rs Pozdrav! |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 11:45
Poruka
|
|
|
Dizajn ok ali code i ovo ostalo je katastrofa. Od kad su tabele po W3 standardu ???
|
|
|
|
|
Nov 9 2009, 12:53
Poruka
|
|
|
Da, mnogima se tabele nece dopasti, ali koliko znam (mozda lose znam) to nije greska po W3.
Nego, hajde tu katastrofu detaljnije opisi, zaista mi znaci svaki opsirniji komentar i savet. |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 13:18
Poruka
|
|
|
Da, mnogima se tabele nece dopasti, ali koliko znam (mozda lose znam) to nije greska po W3. Nego, hajde tu katastrofu detaljnije opisi, zaista mi znaci svaki opsirniji komentar i savet. Pa pazi ova rijec katastrofa se odnosi iskljucivo na HTML. Jer koristio si tabele koje se ono masovno izbacuju iz upotrebe (bar kad je rijec o kodiranju kompletnog sajta). Da si koristio divove ne bih imao vecih zamjerki. Mozda sto se dizajna naslovne tice, nekako je mozda siromasna u smislu da imas 5 vijesti sa velikim slikama i puno teksta i par banera, a mozda si trebao od svake sekcije na sajtu nesto izdvojiti na naslovnoj da ima vise sadrzaja i da vise lici portalu nego obicnoj stranici. E sad neznam da li si koristio PHP ili je ovo cisti html, ako je html mislim da je malo nezahvalno zbog azuriranja. Sve u svemu dizajn nije losh osim zamjerki koje sam ti naveo gore. Pozzz |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 13:27
Poruka
|
|
|
Pa da, jedino to u vezi tabela. Znam da se masovno izbegavaju i zamenjuju div-ovima, al' kao neskolovani programer (u vreme kada sam zapocinjao izradu) odlucio sam se za tabele jer mi je tako bilo lakse. Kapiram da nisam puno pogresio u smislu sto tabele nisu tehnicka greska ako se dobro napakuje.
Sajt je magazinske forme i nikako nisam ni hteo da lici, podseca ili ima bilo kakve veze sa protalima, forumima i slicnim stvarima. Nisam koristio PHP jer ne znam da radim u njemu : ) sajt je cist html, a sto se azuriranja tice, samo naslovna strana trpi promene, sve ostale stranice su arhivske, a svako novo unosenje stranice je sablonski (posao od 2 minuta). Kao sto rekoh, sajt je magazinske forme. U svakom slucaju, hvala na komentarima i detaljnijem objasnjenu. Vidis da se katastrofa ipak nije odnosila na "sve" nego samo na tabele : ) |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 15:06
Poruka
|
|
|
Bilo bi lepo da vidimo to sto treba da komentarisemo(ne radi ti link, ili si kada ti je deyo rekao za tabele od srama skin'o sajt)
Pozzz |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 15:16
Poruka
|
|
|
Hm, radi link, pokusaj ponovo.
Pozdrav |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 15:37
Poruka
|
|
|
|
|
Nov 9 2009, 16:23
Poruka
|
|
|
Link radi. Samo moras da kliknes na link. Moraces da pokusas ili u suprotnom neces ni videti sajt.
Cini mi se da su fotografije prevelike. Mozda da smanjis malo iste i ovaj uvodni tekst, a koga zanima on ce otici na tu stranu detaljnije da procita. Takodje bih uneo malo boje u ovaj sajt. Ovako je malo monoton. |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 18:51
Poruka
|
|
|
Evo mog mišljenja:
- dizajn mi se baš dopada. sklonio bih zastavice koje prikazuju jezike, jer su tako staromodna fora! - vodi računa o tome da ti je safe površina na svim rezolucija ipak 960-980px ... tebi se na 1024px rezoluciji pojavljuje horizontalni scrollbar - ne znam da li si razmišljao na temu: "šta ako se content širi..." koliko vidim tebi je fixirana visina. Razmisli o tome da nećeš uvek imati jednaku i planiranu količinu texta i slika na strani - tabele koding neću da komentarišem uopšte! - savetujem ti da pod hitno ubaciš PHP/MySQL podršku sajtu, jer kako bude rastao, osetićeš sado-mazo na svojoj koži ... - imena klasa i ID u CSS su ti velikim slovima i uz to, prilično ti je CSS nagruvan (nigde shorthanda, mnogo se stavri ponavlja ... grupiiš, sažimaj, kombinuj) - šta će ti rollover za menu?!?!?!? pa imaš sprajtove boga mu poljubim! - "nazad na vrh" te ustvari vraća na ponovo učitavanje stranice! - smanji broj http requesta jer poneke strane imaju nakačenih 10 JS !!! ili kombinuj ili razmisli o tome da ti ne treba toliko šminke. Takođe, odluči se samo za jedan framework i njega korsiti .. ume da dođe do konflikata između jQuery i Mootolsa - smanji broj inline stilova, kad već imaš CSS! |
|
|
|
|
Nov 9 2009, 21:29
Poruka
|
|
|
Ni meni ne radi link.
|
|
|
|
|
Nov 9 2009, 22:05
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 17 Datum reg.: 30-October 05 Član broj: 2,114 |
Prilikom ctrl i - u Google Chromu se pojavljuju neke linije..
Moguce da je bug. Nedesava se u Firefox-u.. Izgleda da si puno optimizirao pozadinu..Nevolim kada se vide flekice Pozdrav. |
|
|
|
Nov 9 2009, 23:33
Poruka
|
|
|
Ovo je inace prvi i jedini sajt koji sam uradio, a pritom sam 'neskolovani programer'. Inace ne planiram da se bavim time, ali volim da saslusam one koji se bave ovim profesionalno i koji znaju da prenesu znanje.
@ Proxima Hvala na detaljnoj analizi. Evo da se nadovezem i usput pitam ponesto. -ako bas budem imao vremena, uklonicu zastavice. Ni meni one nisu nista specijalno, stavio sam ih onako. -nisam znao kolika je safe povrsina kada sam postavljao resenje stranice, evo sad naucih od tebe. Jedino da ovu pozadinsku grafiku skratim sa leve i desne strane? Na rezoluciji 1024px se pojavljuje horizontalni scroll i sece se desna pozadinska grafika, ali se ne sece sadrzaj sajta. Pa ako je to osim estetskog problema, i funkcionalni problem, potrudicu se da ispravim na vreme. -visina je fixna iz razloga sto je tako planirana. Tako da cu imati uvek jednaku i planiranu kolicinu teksta i slika na strani. Svi tekstovi su autorski i namenski se pisu. Jer kao sto rekoh, sajt je magazinske forme a ne portalske. Ne ubacuju se tekstovi sa drugih izvora koji bi mi mozda zauzimali vise redova. Mene zanima samo da li je to, sto je fixna visina, tehnicka greska? -za tabele, sta da radim, gotovo je.. valjda nije tooooliko velika greska u smislu funkcionalnosti? -PHP kao sto rekoh, nemam pojma, kao ni MySQL... U kom smislu bih imao problema kasnije oko sirenja sajta? Posto, konkretno sada (a tako ce biti i ubuduce) sajt se siri iskljucivo dodavanjem novih stranica u odredne rubrike, a stare ostaju tu gde jesu, dostupne. Jel bi se javio neki drugi problem u smislu pristupa ili tako nesto? -dobro, to za CSS isto nisam znao, napisacu ID-ove malim slovima. A sta je shorthand? -rollover, jer mi je to prvo palo na pamet : ) nisam nikad koristio sprajtove. Ako je ovaj rollover stvarno bas toliko zesca greska, jel bi moga graficki isto da postignem sa tim sprajtovima? -"nazad na vrh" sam stavio onako. To cu verovatno da uklonim jer stranica i nije nesto preterano visoka da bi ta opcija imala sila. Postavicu tu nesto korisnije. Za sada nek stoji tako.. -sta je broj http request? i gde da ga smanjim? Framework sam morao da koristim oba da bi postigao ono sto zelim. Verovatno bih mogao to da postignem i sa jednim, ali sa jedno 2 nedelje sedenja i ucenja u web programiranju : ) trenutno ne mogu da se zabavljam sa tim, nek rade ova dva, za sada nemaju konflikt. -sta je inline stil? Hvala unapred na odgovorima i savetima (verovatno ce i drugima biti od koristi) @marko85uk Pa da, vide se flekice.. kapiram da to smeta samo malom broju ljudi.. al ono, ako je bas bas ruzno, mogu da podignem kvalitet. |
|
|
|
|
Nov 10 2009, 09:11
Poruka
|
|
|
Ajmo redom:
- tebi je centralni deo širok baš koliko treba (možda si čak i mogao da ga raširiš za malo, imao si mesta, ali ok je i ovako) ali zbog nečega ti sajt nije na sredini ... jbg, da si koristio divove, stavio bi centralni deo na margin:auto, pa bi ti se uvek automatski centralni deo stavljao u sredinu. Za pozadinu te baš briga što se ne vidi cel ana 1024 ... nek kupe veći monitor koji moj ... - nije tehnička greška, samo može da bude problem u slučaju "what if.." ali ako nema slučaja onda je ok - tabele nisu greška u smislu funkcionalnosti, već u pristupu, težini i održavanju - nije frka ni dodati PHP, svejedno je, samo što će verovatno taj koji bude radio da te malo psuje (kad upadne u tabele) - primer shorthanda. Tvoj primer: .LINKOVI_download { font-family: Tahoma, Verdana, Arial; font-size: 12px; font-style: normal; line-height: normal; font-weight: normal; font-variant: normal; text-transform: none; color: #FFF; text-decoration: none; padding-top: 0px; padding-right: 0px; padding-bottom: 0px; padding-left: 6px; margin-top: 0px; margin-right: 0px; margin-bottom: 0px; margin-left: 6px; } a treba da izgleda ovako: .LINKOVI_download { font:12px normal Tahoma, Verdana, Arial; line-height: normal; color: #FFF; padding: 0 0 0 6px; margin: 0 0 0 6px; } Vidiš i sam razilku? I ono što ti je užasno nepotrebno je to što si svakoj klasi iznova i iznova definisao font ... definiši ga u body tagu, a tamo gde je poseban tu ga posebno definiši - nije JS rollover katastrofalna greška, ali je nepotreban. Mnogo je elegentnije da to uradiš na ovaj način: u stranici fefinišeš recimo <div class="menuitem1"></div>, a onda u CSS: .menuitem1 { background:url(../images/menu1.png) top no-repeat; float:left; (ovo će ti trebati verovatno da sve menu stavke staviš jednu do druge) height:30px; width:150px; } .menuitem1:hover { background:url(../images/menu1.png) bottom no-repeat; } Ostaje ti samo da napraviš sprajt: nappraviš sliku 150x60 pixela, gore ide izgled kad je neaktivna, dole hover. Kada neko hoveruje taj div, CSS će obrnuti sliku i eto ti - broj http request-a je broj poziva koje stranica zahteva od servera i to je gotovo od presudnog uticaja na brzinu učitavanja strane. Najveći problem upravo jesu to http request koji se nalaze u headu, jer browser želi da ih sve u isto vreme izvrši i tada dolazi do parelelnog izvršenja, što često malo zaglupi stranu u smislu da se duže učitava - inline stil? evo ti primera iz tvog koda: <td height="23" align="center" valign="middle" class="KROL" bgcolor="#0f0f0f">. Već imaš klasu ... tako da ti inline stilovi ne trebaju! definiši sve to u CSS-u Pozdrav! |
|
|
|
|
Nov 10 2009, 11:04
Poruka
|
|
|
@ Proxima
Hvala puno jos jednom na detaljnoj analizi i savetima, kao i konstruktivnim predlozima. Prvom prilikom, koliko vreme bude dozvoljavalo, pozabavicu se resavanju ovih problema u cilju sto bolje funkcionalnosti samog sajta. Pozdrav! |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 12:33 |