Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

VISUAL SOUND GENERATION, Elektronski magazin za elektronsku muziku VSG

V
BataBoza
poruka Nov 9 2009, 00:09
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 1-January 09
Član broj: 26,368

Sajt je rađen od nule, što se kaže. Stranice na srpskom jeziku su napeglane po W3 standardima i nemaju ni jednu grešku u code-u, što se da i proveriti na W3 validatoru. Engleske strane nisam stigao da napeglam po W3, ali doćiće i one na red.

Komentari, kritike, sugestije vezane za html, javu, optimizaciju, funkcionalnost i dizajn su dobrodošli. Svi ostali komentari vezani za sadržaj magazina su dobrodošli samo na info@vsg.rs

Evo i linka sajta:

http://www.vsg.rs

Pozdrav!
Go to the top of the page

+Quote Post
deyo
poruka Nov 9 2009, 11:45
Poruka #2

Datum reg.: 16-February 06
Član broj: 3,392

Dizajn ok ali code i ovo ostalo je katastrofa. Od kad su tabele po W3 standardu ???

+Quote Post
BataBoza
poruka Nov 9 2009, 12:53
Poruka #3

Da, mnogima se tabele nece dopasti, ali koliko znam (mozda lose znam) to nije greska po W3.
Nego, hajde tu katastrofu detaljnije opisi, zaista mi znaci svaki opsirniji komentar i savet.

+Quote Post
deyo
poruka Nov 9 2009, 13:18
Poruka #4

Datum reg.: 16-February 06
Član broj: 3,392

CITAT (BataBoza @ Nov 9 2009, 12:53) *
Da, mnogima se tabele nece dopasti, ali koliko znam (mozda lose znam) to nije greska po W3.
Nego, hajde tu katastrofu detaljnije opisi, zaista mi znaci svaki opsirniji komentar i savet.

Pa pazi ova rijec katastrofa se odnosi iskljucivo na HTML. Jer koristio si tabele koje se ono masovno izbacuju iz upotrebe (bar kad je rijec o kodiranju kompletnog sajta).

Da si koristio divove ne bih imao vecih zamjerki. Mozda sto se dizajna naslovne tice, nekako je mozda siromasna u smislu da imas 5 vijesti sa velikim slikama i puno teksta i par banera, a mozda si trebao od svake sekcije na sajtu nesto izdvojiti na naslovnoj da ima vise sadrzaja i da vise lici portalu nego obicnoj stranici.

E sad neznam da li si koristio PHP ili je ovo cisti html, ako je html mislim da je malo nezahvalno zbog azuriranja.

Sve u svemu dizajn nije losh osim zamjerki koje sam ti naveo gore.

Pozzz

+Quote Post
BataBoza
poruka Nov 9 2009, 13:27
Poruka #5

Pa da, jedino to u vezi tabela. Znam da se masovno izbegavaju i zamenjuju div-ovima, al' kao neskolovani programer (u vreme kada sam zapocinjao izradu) odlucio sam se za tabele jer mi je tako bilo lakse. Kapiram da nisam puno pogresio u smislu sto tabele nisu tehnicka greska ako se dobro napakuje.

Sajt je magazinske forme i nikako nisam ni hteo da lici, podseca ili ima bilo kakve veze sa protalima, forumima i slicnim stvarima.

Nisam koristio PHP jer ne znam da radim u njemu : ) sajt je cist html, a sto se azuriranja tice, samo naslovna strana trpi promene, sve ostale stranice su arhivske, a svako novo unosenje stranice je sablonski (posao od 2 minuta). Kao sto rekoh, sajt je magazinske forme.

U svakom slucaju, hvala na komentarima i detaljnijem objasnjenu. Vidis da se katastrofa ipak nije odnosila na "sve" nego samo na tabele : )

+Quote Post
Ljevin
poruka Nov 9 2009, 15:06
Poruka #6

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 16-September 09
Član broj: 31,804

Bilo bi lepo da vidimo to sto treba da komentarisemo(ne radi ti link, ili si kada ti je deyo rekao za tabele od srama skin'o sajt)
Pozzz

+Quote Post
BataBoza
poruka Nov 9 2009, 15:16
Poruka #7

Hm, radi link, pokusaj ponovo.

Pozdrav

+Quote Post
Ljevin
poruka Nov 9 2009, 15:37
Poruka #8

Datum reg.: 16-September 09
Član broj: 31,804

CITAT (BataBoza @ Nov 9 2009, 15:16) *
Hm, radi link, pokusaj ponovo.

Pozdrav

Pokusav'o ne pokusav'o isto mi se vata. Zakljucak: NE RADI TI LINK !

+Quote Post
dejanks84
poruka Nov 9 2009, 16:23
Poruka #9

Datum reg.: 30-January 09
Član broj: 27,252

Link radi. Samo moras da kliknes na link. Moraces da pokusas ili u suprotnom neces ni videti sajt. wink.gif

Cini mi se da su fotografije prevelike. Mozda da smanjis malo iste i ovaj uvodni tekst, a koga zanima on ce otici na tu stranu detaljnije da procita. Takodje bih uneo malo boje u ovaj sajt. Ovako je malo monoton.

+Quote Post
Proxima
poruka Nov 9 2009, 18:51
Poruka #10

Datum reg.: 6-November 07
Član broj: 16,720

Evo mog mišljenja:

- dizajn mi se baš dopada. sklonio bih zastavice koje prikazuju jezike, jer su tako staromodna fora!
- vodi računa o tome da ti je safe površina na svim rezolucija ipak 960-980px ... tebi se na 1024px rezoluciji pojavljuje horizontalni scrollbar
- ne znam da li si razmišljao na temu: "šta ako se content širi..." koliko vidim tebi je fixirana visina. Razmisli o tome da nećeš uvek imati jednaku i planiranu količinu texta i slika na strani
- tabele koding neću da komentarišem uopšte!
- savetujem ti da pod hitno ubaciš PHP/MySQL podršku sajtu, jer kako bude rastao, osetićeš sado-mazo na svojoj koži ...
- imena klasa i ID u CSS su ti velikim slovima i uz to, prilično ti je CSS nagruvan (nigde shorthanda, mnogo se stavri ponavlja ... grupiiš, sažimaj, kombinuj)
- šta će ti rollover za menu?!?!?!? pa imaš sprajtove boga mu poljubim!
- "nazad na vrh" te ustvari vraća na ponovo učitavanje stranice! smile.gif koristi ankore!
- smanji broj http requesta jer poneke strane imaju nakačenih 10 JS !!! ili kombinuj ili razmisli o tome da ti ne treba toliko šminke. Takođe, odluči se samo za jedan framework i njega korsiti .. ume da dođe do konflikata između jQuery i Mootolsa
- smanji broj inline stilova, kad već imaš CSS!

+Quote Post
MarkoJotic
poruka Nov 9 2009, 21:29
Poruka #11

Datum reg.: 20-May 09
Član broj: 29,878

Ni meni ne radi link. sad.gif

+Quote Post
marko85uk
poruka Nov 9 2009, 22:05
Poruka #12

Datum reg.: 30-October 05
Član broj: 2,114

Prilikom ctrl i - u Google Chromu se pojavljuju neke linije..
Moguce da je bug.
Nedesava se u Firefox-u..

Izgleda da si puno optimizirao pozadinu..Nevolim kada se vide flekice smile.gif

Pozdrav.

+Quote Post
BataBoza
poruka Nov 9 2009, 23:33
Poruka #13

Ovo je inace prvi i jedini sajt koji sam uradio, a pritom sam 'neskolovani programer'. Inace ne planiram da se bavim time, ali volim da saslusam one koji se bave ovim profesionalno i koji znaju da prenesu znanje.

@ Proxima

Hvala na detaljnoj analizi. Evo da se nadovezem i usput pitam ponesto.

-ako bas budem imao vremena, uklonicu zastavice. Ni meni one nisu nista specijalno, stavio sam ih onako.
-nisam znao kolika je safe povrsina kada sam postavljao resenje stranice, evo sad naucih od tebe. Jedino da ovu pozadinsku grafiku skratim sa leve i desne strane? Na rezoluciji 1024px se pojavljuje horizontalni scroll i sece se desna pozadinska grafika, ali se ne sece sadrzaj sajta. Pa ako je to osim estetskog problema, i funkcionalni problem, potrudicu se da ispravim na vreme.
-visina je fixna iz razloga sto je tako planirana. Tako da cu imati uvek jednaku i planiranu kolicinu teksta i slika na strani. Svi tekstovi su autorski i namenski se pisu. Jer kao sto rekoh, sajt je magazinske forme a ne portalske. Ne ubacuju se tekstovi sa drugih izvora koji bi mi mozda zauzimali vise redova. Mene zanima samo da li je to, sto je fixna visina, tehnicka greska?
-za tabele, sta da radim, gotovo je.. valjda nije tooooliko velika greska u smislu funkcionalnosti?
-PHP kao sto rekoh, nemam pojma, kao ni MySQL... U kom smislu bih imao problema kasnije oko sirenja sajta? Posto, konkretno sada (a tako ce biti i ubuduce) sajt se siri iskljucivo dodavanjem novih stranica u odredne rubrike, a stare ostaju tu gde jesu, dostupne. Jel bi se javio neki drugi problem u smislu pristupa ili tako nesto?
-dobro, to za CSS isto nisam znao, napisacu ID-ove malim slovima. A sta je shorthand?
-rollover, jer mi je to prvo palo na pamet : ) nisam nikad koristio sprajtove. Ako je ovaj rollover stvarno bas toliko zesca greska, jel bi moga graficki isto da postignem sa tim sprajtovima?
-"nazad na vrh" sam stavio onako. To cu verovatno da uklonim jer stranica i nije nesto preterano visoka da bi ta opcija imala sila. Postavicu tu nesto korisnije. Za sada nek stoji tako..
-sta je broj http request? i gde da ga smanjim? Framework sam morao da koristim oba da bi postigao ono sto zelim. Verovatno bih mogao to da postignem i sa jednim, ali sa jedno 2 nedelje sedenja i ucenja u web programiranju : ) trenutno ne mogu da se zabavljam sa tim, nek rade ova dva, za sada nemaju konflikt.
-sta je inline stil?

Hvala unapred na odgovorima i savetima (verovatno ce i drugima biti od koristi)

@marko85uk

Pa da, vide se flekice.. kapiram da to smeta samo malom broju ljudi.. al ono, ako je bas bas ruzno, mogu da podignem kvalitet.

+Quote Post
Proxima
poruka Nov 10 2009, 09:11
Poruka #14

Datum reg.: 6-November 07
Član broj: 16,720

Ajmo redom:

- tebi je centralni deo širok baš koliko treba (možda si čak i mogao da ga raširiš za malo, imao si mesta, ali ok je i ovako) ali zbog nečega ti sajt nije na sredini ... jbg, da si koristio divove, stavio bi centralni deo na margin:auto, pa bi ti se uvek automatski centralni deo stavljao u sredinu. Za pozadinu te baš briga što se ne vidi cel ana 1024 ... nek kupe veći monitor koji moj ...

- nije tehnička greška, samo može da bude problem u slučaju "what if.." ali ako nema slučaja onda je ok

- tabele nisu greška u smislu funkcionalnosti, već u pristupu, težini i održavanju

- nije frka ni dodati PHP, svejedno je, samo što će verovatno taj koji bude radio da te malo psuje (kad upadne u tabele) smile.gif

- primer shorthanda. Tvoj primer:

.LINKOVI_download {
font-family: Tahoma, Verdana, Arial;
font-size: 12px;
font-style: normal;
line-height: normal;
font-weight: normal;
font-variant: normal;
text-transform: none;
color: #FFF;
text-decoration: none;
padding-top: 0px;
padding-right: 0px;
padding-bottom: 0px;
padding-left: 6px;
margin-top: 0px;
margin-right: 0px;
margin-bottom: 0px;
margin-left: 6px;
}

a treba da izgleda ovako:

.LINKOVI_download {
font:12px normal Tahoma, Verdana, Arial;
line-height: normal;
color: #FFF;
padding: 0 0 0 6px;
margin: 0 0 0 6px;
}

Vidiš i sam razilku? I ono što ti je užasno nepotrebno je to što si svakoj klasi iznova i iznova definisao font ... definiši ga u body tagu, a tamo gde je poseban tu ga posebno definiši

- nije JS rollover katastrofalna greška, ali je nepotreban. Mnogo je elegentnije da to uradiš na ovaj način:

u stranici fefinišeš recimo <div class="menuitem1"></div>, a onda u CSS:

.menuitem1 {
background:url(../images/menu1.png) top no-repeat;
float:left; (ovo će ti trebati verovatno da sve menu stavke staviš jednu do druge)
height:30px;
width:150px;
}
.menuitem1:hover {
background:url(../images/menu1.png) bottom no-repeat;
}

Ostaje ti samo da napraviš sprajt: nappraviš sliku 150x60 pixela, gore ide izgled kad je neaktivna, dole hover. Kada neko hoveruje taj div, CSS će obrnuti sliku i eto ti

- broj http request-a je broj poziva koje stranica zahteva od servera i to je gotovo od presudnog uticaja na brzinu učitavanja strane. Najveći problem upravo jesu to http request koji se nalaze u headu, jer browser želi da ih sve u isto vreme izvrši i tada dolazi do parelelnog izvršenja, što često malo zaglupi stranu u smislu da se duže učitava

- inline stil? evo ti primera iz tvog koda: <td height="23" align="center" valign="middle" class="KROL" bgcolor="#0f0f0f">. Već imaš klasu ... tako da ti inline stilovi ne trebaju! definiši sve to u CSS-u

Pozdrav!

+Quote Post
BataBoza
poruka Nov 10 2009, 11:04
Poruka #15

@ Proxima

Hvala puno jos jednom na detaljnoj analizi i savetima, kao i konstruktivnim predlozima. Prvom prilikom, koliko vreme bude dozvoljavalo, pozabavicu se resavanju ovih problema u cilju sto bolje funkcionalnosti samog sajta.

Pozdrav!

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 12:33

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.