Ćumurane - Okolina Donjeg Milanovca, Ћумур - kömür (тур.) |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Ćumurane - Okolina Donjeg Milanovca, Ћумур - kömür (тур.) |
Oct 21 2009, 21:13
Poruka
|
|
|
Ćumur,
osnovni sastojci drvo, vatra i znoj. Deo prvi: DRVO ![]() ![]() ![]() ![]() Deo drugi: VATRA ![]() ![]() Deo treći: ZNOJ ![]() ![]() ![]() ![]() Gazda je l' dosta za danas ![]() do sutra... ![]() ![]() ![]() ...Tri nedelje kasnije
|
|
|
|
|
Oct 22 2009, 12:25
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,840 Datum reg.: 25-December 06 Lokacija: Beograd Član broj: 8,126 |
Lepo ste se nadimili
Podseti me poslednja slika, da su Nemci svoju bukvu potrošili na roštilj, pa sad se maximalno rabi naša. Treba na vreme razmišljati kako kontrolisati seču. Često sam nailazio na "čistu seču", posle koje ostaje livada, nema šume. |
|
|
|
Oct 24 2009, 00:19
Poruka
|
|
|
Ufff jos osecam dim na sebi
U pravu si mladi gazda Zeljko je pricao kako su mu vec dolazili i govorli kako nece moci jos dugo da "sece i zagadjuje" On na to sleze ramenima i kaze da je posao naucio od svog dede ali da se ne boji rada pa ce naci nesto drugo ako ne bude mogao cumur da pravi |
|
|
|
|
Oct 26 2009, 11:14
Poruka
|
|
|
Gadan posao, dobra reportaža...
|
|
|
|
|
Oct 26 2009, 13:37
Poruka
|
|
|
Lepa reportaža, meni je pokazala nešto o čemu nisam imao nikakvu predodžbu. Kvaltet samih fotki nije konstantno dobar, ali to za priču nije presudno.
|
|
|
|
|
Oct 26 2009, 14:22
Poruka
|
|
|
uf kako mi ovo promace do sada... sjajna reportaza!!!
ovako na brzinu jedinu primedbu imam na sekiru oslonjenu na drva, sto fokus nije na glavi sekire vec na drvima. sto se ovog drveta tice... kad se pogledaju slozajevi vidi se da osim za ogrev ili tjumur, to drvo ni ne moze da se proda (truli pridanci, kvrgavi, krivi, racve). sto se sece tice... jbg. nominalno ko posece duzan je na istom mestu i da obnovi sumu. JP se uglavnom trude i rade planski. veliki problem predstavlja sto je 50% shuma u srbiji u privatnom vlasnistvu, rasparcano, u losem stanju, i tu gazda radi sta hoce, kad hoce... a nominalno bi trebao da trazi pomoc (logisticku i tehnicku) od JP. kao i u svemu da se kriviti los sistem. |
|
|
|
|
Oct 26 2009, 14:39
Poruka
|
|
|
ima stvarno dobrih fotki, čestitke
|
|
|
|
|
Oct 26 2009, 14:46
Poruka
|
|
|
Kvaltet samih fotki nije konstantno dobar, ali to za priču nije presudno. tako sam i ja razmisljao ovako na brzinu jedinu primedbu imam na sekiru oslonjenu na drva, sto fokus nije na glavi sekire vec na drvima. Joj doslo mi da placem kad sam pogledao kuci i video da ni na jednoj "dobro kadriranoj" fokus nije na mestu Coa & Smena HVALA |
|
|
|
|
Oct 27 2009, 10:36
Poruka
|
|
|
Hvala za pricu i fotke.
Jes' snojav to posao.. |
|
|
|
|
Nov 2 2009, 20:46
Poruka
|
|
|
tek sam sada video ovu reportazu, fenomenalno odradjeno ... svaka cast |
|
|
|
|
Nov 8 2009, 23:06
Poruka
|
|
|
Odlično !
Inače, ćumurane su kod sela Klokočevca. |
|
|
|
|
Nov 26 2009, 21:46
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 903 Datum reg.: 8-December 08 Lokacija: London Član broj: 25,799 |
Odlicna reportaza
|
|
|
|
Nov 27 2009, 10:21
Poruka
|
|
|
Ufff jos osecam dim na sebi U pravu si mladi gazda Zeljko je pricao kako su mu vec dolazili i govorli kako nece moci jos dugo da "sece i zagadjuje" On na to sleze ramenima i kaze da je posao naucio od svog dede ali da se ne boji rada pa ce naci nesto drugo ako ne bude mogao cumur da pravi ja mislim da tu uopshte nije problem zagadjenje, nego je problem unishtavanje veoma veoma plemenitog drveta - bukve. poshto bukva koja zhivi tu gde zhivi ljudima / eko sistemu / bla bla bla.... pruzha mnogo veche koristi nego shto valjan roshtilj pruzha pojedinachnim guzicama. (da-eto nisu germani uvek bash mnogo pametni - to sa bukvom su na primer ispali vrhunski magarci. dodushe, zgodno je kad si pri lovi - uvek nadjesh nekog glupana koji ti nije u dvorishtu, koji che da proda i majku rodjenu za tu lovu...) |
|
|
|
|
Nov 27 2009, 12:55
Poruka
|
|
|
'bali vas ti ramovi, pogtovu ovi crni, ko' umrlice da pravite, a ne slike.
|
|
|
|
|
Nov 28 2009, 07:58
Poruka
|
|
|
|
|