Risari dolaze, umesto najave |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Risari dolaze, umesto najave |
Jul 7 2009, 19:56
Poruka
|
|
|
.
Risari Okolina Subotice, jul 2008. ![]() Ljudi! Navrnite objektive, nauljite zglobove, naoštrite polarizatore, namažite se optimalnim faktorom 34.7 jer ... opet stiže takmičenje risara! Ko još ne zna, takmičenje risara je borba skidanja žita na stari način. To je jedna je od ključnih manifestacija Dužijance, niza događaja žetelačkih svečanosti. Odigrava se svake godine u drugom selu u okolini Subotice. Ove godine će biti u Ljutovu, 11. jula 2009, dakle za par dana. Za motivaciju, prilažem par fotografija od prošle godine. Moguće je da će ove godine, nakon dugo dugo godina događaj pokvariti kiša, tako da preporučujem da pratite vremensku prognozu pre nego što krenete. Sve kreće rano, oko 6 sati, sa pripremom, veselom atmosferom. Čak su i konji veseli. ![]() Slika 1. Nakon pripreme kreće risarski doručak. Svi su pozvani na doručak, makar prednost imaju takmičari. Autentičnih prizora ne fali, ovde vidimo tri generacije, dedu, majku i ćerku. Preporučujem tehniku dede, a to je balansiranje hleba na desnom kolenu, dok se seče slanina debela 6cm. Sve to se kombinuje sa crvenom tucanom paprikom i kiselim mlekom. ![]() Slika 2. Za one koji stvarno ne čuju, na sledećoj fotografiji je pesma "Hajde Kato, hajde Zlato". ![]() Slika 3. Mlade snage se pripremaju. Nije lako. ![]() Slika 4. Evo ga velemajstor, nadčovek, pobednik svih riseva proteklih godina. Zove se Stipan Kujundžić. Ipak nije pobednik svih, jedno vreme ga nisu pustili da se takmiči u konkurenciji. Ovaj put jeste, i naravno da je pobedio. Jedino da se proba takmičiti sa kombajnom, ko zna šta bi bilo. ![]() Slika 5. Ruža Juhas, njegova risaruša, troši nakon pobede pivo u prave svrhe. ![]() Slika 6. I voda se troši u prave svrhe. ![]() Slika 7. Pobednički par. Sve ono iza su neki turisti ... ne mogu se izbeći, ali i zašto bi. Nemojte ni pokušavati. ![]() Slika 8. Dok traje odmor pobednika ostali još vredno rade. Da ne bude zabune: kada se uzme sve u obzir, a to su temperatura, tempo, usresređenost, ovo je jedan od najtežih poslova koje je seljak ikada doživljavao. Nije lako ni gledati, a kamoli fotografisati. ![]() Slika 9. Dok se skuplja bodljikavo žito, i ravnica se počinje kriviti: ![]() Slika 10. Stipan i Ruža pričaju o pobedi. Još jednom, svaka im čast! Oštro oko primećuje ruku u gornjem desnom uglu, to je mikrofon TV ekipe koja ispituje učesnike. ![]() Slika 11. Ova fotografija je doživela najviše negativnih kritika, ikada. Jednostavno nije red, šta je ovo, otkud to, daj skloni to ... Verovatno je i hoću skloniti. ![]() Slika 12. Za razliku od prethodne, ova fotografija će sigurno ostati. ![]() Slika 13. Ima i nameštenih fotografija. Kažem: mož'te slobodno piti pivo. Šta mož'mo? Pa mi to već radimo biće p'o sata! ![]() Slika 14. Evo mi komšije iz detinjstva, kratki predah od teškog posla. ![]() Slika 15. Posle par rečenica, pokazao mi je tetovažu. Nakon toga, nagnuo se prema meni, da mi kaže nešto. Bilo je to prilično intimno. Prilično. ![]() Slika 16. Da li preporučujem ovaj događaj? Naravno. Jedinstveno, nabijeno dobrom atmosferom, mnogo odličnih kadrova, uz izuzetak turističke pozadine. Svejedno, utisak je izvanredan. Samo, kažem, dobro se informišite oko kiše. Da ne bude kao kada sam preporučio tiski cvet, a na kraju se tiski cvet uspavao i krenuo par sati kasnije, i ne u toj količini u kojoj bi trebao biti : ) : ) |
|
|
|
|
Jul 7 2009, 20:46
Poruka
|
|
|
Simpli autstending, bez zezanja konacno prelepa zbirka fotki.
|
|
|
|
|
Jul 7 2009, 20:51
Poruka
|
|
|
Slazem se sa Alexey-em, nije bilo ovako lepe zbirke jos od tvoje prosle teme
|
|
|
|
|
Jul 7 2009, 22:41
Poruka
|
|
|
Au čoveče kako si ovo maestralno odradio
I miris i ukus i tekst a tek fotke |
|
|
|
|
Jul 7 2009, 23:48
Poruka
|
|
|
Odlicna serija. Bravo!
|
|
|
|
|
Jul 8 2009, 09:17
Poruka
|
|
|
Hvala vam lepo!
stvarno je fotogenično, ja se svaki put odlično zabavim, jedini "problem" su turisti (u koje i sam spada) koji se ne mogu izbeći na slici i kiša koja do sada godinama nije padala. Videćemo kakve ćemo biti sreće ove godine. |
|
|
|
|
Jul 8 2009, 17:44
Poruka
|
|
|
SJAJNO!!!
|
|
|
|
|
Jul 8 2009, 22:13
Poruka
|
|
|
Znači, ti kad god napraviš reportažu, ja se itekako obradujem bez da pročitam propratni tekst i pogledam fotografije.
Svaka ti čast na daru koji imaš, i s kojim postižeš to što postižeš. Uživam! |
|
|
|
|
Jul 9 2009, 08:39
Poruka
|
|
|
Ovaj podforum se ima preimenovati u "Reportaže by Marinowski i poneki od ostalih". Uvek odlične fotke protkane odgovarajućom pričom. Nastavi da nas obogaćuješ.
|
|
|
|
|
Jul 9 2009, 09:02
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 2,776 Datum reg.: 7-August 07 Član broj: 13,072 |
Evo ja sad prvi put gledam reportazu. Ono polijevanje po glavi i djecak sa drvenom nogom je nesto cudesno (al jos da nema tih turista).
|
|
|
|
Jul 9 2009, 09:18
Poruka
|
|
|
Kao što ti na FB rekoh odlična kolekcija slika!
|
|
|
|
|
Jul 9 2009, 09:33
Poruka
|
|
|
Svaka cast Marinowski. EXTRA!
|
|
|
|
|
Jul 9 2009, 10:08
Poruka
|
|
|
Divno, bas uzivam gledajuci tvoje fotke. Znas da risare bas volim.
Vidimo se i ove godine, ali u Ljutovu. |
|
|
|
|
Jul 9 2009, 21:24
Poruka
|
|
|
Prava je uživancija gledati i čitati tvoje reportaže. Stvarno umeš da preneseš atmosferu događaja (ne da umeš nego izuvaš).
Još 1 BRAVO i za ovu i za prethodne reportaže ! |
|
|
|
|
Jul 11 2009, 00:32
Poruka
|
|
|
Lepo, lepo ... vrlo fin kontrast/koloritet uz karakteristične kadrove
... ali ja i dalje čekam reportažu iz Toskane |