Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Kako prodati fotke i za koliko?, HITNO

V
bitanga87
poruka May 30 2009, 18:35
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 21-April 08
Član broj: 20,781

Ne znam dal tema pripada ovde, al mi je hitno, a nisam nista uspeo da nadjem pretrazivajuci....

Pratio sam neki dogadjaj i isfotkao neka cool desavanja... e sad, prisao mi je vlasnik lokala i rekao mi da mu sredim fotke i donesem i da ce mi dati kes! Koliko kesa vredi jedna klubska fotka, da li zavisi gde se i u koliko se primeraka stampa, i kako ja da znam sta ce on posle sa njom da radi?!

Druga stvar... Sve fotke koje sam napravio za to desavanje treba da dam organizaciji.... i za njih vazi ista prica... kako da zastitim svoja autorska prava, i da li se naplacuje nesto ako neki casopis odluci da stampa nesto od toga?

Hvala
Go to the top of the page

+Quote Post
IxMaster
poruka May 30 2009, 19:11
Poruka #2

Datum reg.: 29-May 07
Član broj: 11,090

Ovde pogledaj, ima malo o tome...

+Quote Post
nidza
poruka May 30 2009, 19:11
Poruka #3

Datum reg.: 18-August 05
Član broj: 1,469

U principu je fotografski rad veoma potcenjen i u retkim prilikama me klijenti prijatno iznenade. Kod nas od takve vrste fotografije teško da može i oprema da se otplati, pogotovo ako to radiš stvarno kvalitetno i sa dobrom opremom. Ovde lova može da se uzme uglavnom na stocku i svadbama.

Kako da ti pomognem - veruj mi da sam fotkao za 1200 dinara po strani fotografija, koje sam slikao par dana, opremom od par tisuća eurića, a uzimao sam i par stotina eura za sat vremena rada i po sata postprocesinga. Fotografski cenovnik ti je ovde kao lastiš.

Što se kvaliteta fotografija tiče, uvek sam radio najbolje što umem - apsolutno veze nije imalo sa lovom koju sam uzimao, jer volim to što radim, a slikao bih i za dž većinu tih stvari. Nema šanse da bih mogao dobro da živim od fotografije, jer ovom tržištu stvarno dobre fotke nisu uopšte potrebne, mada me tu i tamo neki svet veoma demantuje i prijatno iznenadi.

+Quote Post
KinteC
poruka May 30 2009, 23:09
Poruka #4

Datum reg.: 3-April 06
Član broj: 4,035

probaj 50e da uzmes za 100tinak fotografija sa nekog dogadjaja ako imas toliko, i ti si na konju. U prevodu- ne isplati se to raditi. Btw ovo kad sam rekao 50e- to je neki maximum koji sam ja uspevao da izvucem, a koliko mi je poznati i ostale kolege.
Pogotovo ako je nightlife u pitanju... Tuzno, ali je tako.

Interesantno je da na dpreview ima slicna tema, gde ovi strejndzeri rekose nesto u fazonu za nightlife: "ne moze da se zaradi bog zna sta, ali mozes dovoljno toliko da kupis novu opremu" Kod nas je slucaj "mozes da zaradis toliko da imas para za taxi i za pice za to vece"

+Quote Post
bitanga87
poruka May 31 2009, 00:23
Poruka #5

E, hvala ljudi puno na brzim odgovorima! Pitah danas i nekog fotografa koji mi predlozi nesto oko 20e po slici.... jer ih ima oko 5-10, pa sam se ja na prvi mah odusevio, al mi se to, naravno, cini dosta.

Videcemo sta ce mi ponuditi kad vide fotke...

A drugo pitanje? sta radite povodom toga....Ja organizaciji dogadjaja dajem fotke za dz za njihovu arhivu, ali bih voleo da na neki nacin osiguram da se moje ime pojavi u slucaju da fotka izadje u stampu... Mozda da im dam neku rezoluciju tipa 1024x768... pa nek gledaju na monitoru, ako hoce da stampaju, onda moraju da me zivnu... sta mislite?

+Quote Post
NPA
poruka May 31 2009, 01:15
Poruka #6

Datum reg.: 2-January 07
Član broj: 8,248

CITAT (NPA @ May 31 2009, 02:07) *
4.1.2. Pravo na naznačenje imena
Član 15.
Autor ima isključivo pravo da njegovo ime, pseudonim ili znak budu naznačeni na svakom primerku dela, odnosno navedeni prilikom svakog javnog saopštavanja dela.Autor se može u pojedinačnim slučajevima na izričit način odreći prava iz stava 1. ovog člana.
4.1.3. Pravo objavljivanja
Član 16.
Autor ima isključivo pravo da objavi svoje delo i da odredi način na koji će se ono objaviti.
Do objavljivanja dela samo autor ima isključivo pravo da javno daje obaveštenja o sadržini dela ili da opisuje svoje delo.
4.1.4. Pravo na zaštitu integriteta dela
Član 17.
Autor ima isključivo pravo da štiti integritet svog dela, i to naročito:
1. da se suprotstavlja izmenama svog dela od strane neovlašćenih lica;
2. da se suprotstavlja javnom saopštavanju svog dela u izmenjenoj ili nepotpunoj formi;
3. da daje dozvolu za preradu svog dela.
4.1.5. Pravo na suprotstavljanje nedostojnom iskorišćavanju dela
Član 18.
Autor ima isključivo pravo da se suprotstavlja iskorišćavanju svog dela na način koji ugrožava ili može ugroziti njegovu čast ili ugled.
4.2. Imovinska prava autora
Član 19.
Autor ima pravo na ekonomsko iskorišćavanje svog dela, kao i dela koje je nastalo preradom njegovog dela.
Za svako iskorišćavanje autorskog dela od strane drugog lica autoru pripada naknada ako ovim zakonom ili ugovorom nije drukčije određeno....
...

izvor
http://www.amfsrbija.com/static/Zakon_puna_verzija.doc

Napravi sa njima mali ugovorcic, gde ces se vezati za ovo, a pregledaj jos neke stvari u zakonu koji cete zastititi. Zajedno ga overite, ti potpisom, oni i pecatom i potpisom, neka u ugovoru bude tacno naznaceno kako ce potisivati tvoje objavljene fotke..., i da su obavezni da te obavestavaju za svako objavljivanje...

+Quote Post
Dusko Popov
poruka May 31 2009, 09:08
Poruka #7

Datum reg.: 24-August 07
Član broj: 13,685

nemaoj uopste da se iznenadis ako ti ponude nesto tipa 500-1000 kinti
al' kao sto kaze nedza taj cenovnik je ko' lastis te se moze desiti i da te prijatno iznenadi ali ja to od "gazde kafica" nebik ocekivao

CITAT (nidza @ May 30 2009, 20:11) *
a slikao bih i za dž većinu tih stvari

nadam se da nikada neces nikome slikati za dz jer bi time direktno davao potporu onima koji fotografske usluge potcenjuju i ne zele ih adekvatno platiti bas zato jer im je neko nekada to odradio za dz ili za kikiriki

+Quote Post
KinteC
poruka May 31 2009, 12:57
Poruka #8

Datum reg.: 3-April 06
Član broj: 4,035

Ako zelis da pokazes fotke, ima par nacina. Prvi nacin je da im posaljes umanjene fotke na e mail u rezoluciji 600x400. Drugi nacin i elegantniji je da napravis na netu galeriju i da im das link, na fotografijama bi trebao biti watermark. I jos jedan nacin, uzmes laptom (neki besan, na pr mek) i pokazes im fotografije direktno. A mozes i da im odstampas sve fotografije, ubacis u neki album i onda se predstavis kao umjetnik koji ceni fotografiju samo na papiru...bla bla. I onda nakon te price odvalis cenu smile.gif
Imas izobilje opcija, ali sve ostaje na tebi kako ces pregovarati i koju ces cenu postici.

+Quote Post
bitanga87
poruka May 31 2009, 20:55
Poruka #9

Za 500-1000 kinti ih nece dobiti jer nemam bas problema sa kesom, a time bih sebe omalovazavao... neko bi rekao da ako bih mu dao za sitan kes, mozda me pozove opet, al opet ce hteti da mu radim za dzabe i mislice da je to ok... Tako da... nema nista za 1000 kinti!

KinteC... super ti je fora sa stampanjem fotki i umetnickim nastupom... al kasno za ovaj put, jer sam vec poslao fotkice u niskoj rezoluciji na mail... nisam stavljao zig, al mislim da mu ne znaci nista niska rezolucija.

Javicu vam sta sam uradio.... cool.gif

A za drugi slucaj sam dao neke fotke organizaciji da salju nekim novinama, i zadovoljio sam se svojim imenom ispod fotke... ipak je to za mene pocetak pa bicu zadovoljan samo sto su u stampi...

+Quote Post
Dusko Popov
poruka May 31 2009, 21:25
Poruka #10

CITAT (bitanga87 @ May 31 2009, 21:55) *
Za 500-1000 kinti ih nece dobiti jer nemam bas problema sa kesom, a time bih sebe omalovazavao... neko bi rekao da ako bih mu dao za sitan kes, mozda me pozove opet, al opet ce hteti da mu radim za dzabe i mislice da je to ok... Tako da... nema nista za 1000 kinti!

ja ti kazem kakva su moja iskustva zato ni ne slikam nikome nista kad god me neko pita da mu nesto fotkam odbijam na keca

+Quote Post
bitanga87
poruka Jun 8 2009, 01:04
Poruka #11

A samo da ne bude da nista nisam javio... biggrin.gif ... Ovaj spominjani vlasnik kafica se nije javio (sta sam uopste ocekivao), a ostale fotke sam dao, pa nek rade sa njima sta hoce... dve su izasle u jednom casopisu, i potpisali su me... pa mi to dodje kao neka satisfakcija... tongue.gif

+Quote Post
Dusko Popov
poruka Jun 8 2009, 05:40
Poruka #12

CITAT (bitanga87 @ Jun 8 2009, 02:04) *
A samo da ne bude da nista nisam javio... biggrin.gif ... Ovaj spominjani vlasnik kafica se nije javio (sta sam uopste ocekivao), a ostale fotke sam dao, pa nek rade sa njima sta hoce... dve su izasle u jednom casopisu, i potpisali su me... pa mi to dodje kao neka satisfakcija... tongue.gif

ja mislim da je taj potpis samo paravan za vacarenje besplatnh slika jer generalno nit ih taj potpis kosta
procitaj: http://svetlakomora.com/2009/02/19/da-li-r...splatno-i-kada/

+Quote Post
bitanga87
poruka Jun 8 2009, 09:19
Poruka #13

Super je clanak... nista vise za dzabe! biggrin.gif

+Quote Post
Dusko Popov
poruka Jun 8 2009, 09:46
Poruka #14

nisi ni to trebao, imaj u vidu da je vrlo moguce da je taj "gazda" kafica kako ga zoves dobio fotke od tih kojim si ih dao i da te upravo zato nije zvao jer su mu oni rekli kako ce da mu daju te za dz te da ne mora ti placa nista... ne kazem da je sigurno tako ali je vrlo moguce, ljudi (citaj malogradjani) se ophode prema fotkama kao prema nekom opstem dobru koje je besplatno za sve cak i u belome svetu ima dosta takvih a kamoli u balkanistanskim drzavama

+Quote Post
darkophoto
poruka Jun 8 2009, 11:03
Poruka #15

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 16-October 06
Član broj: 6,786

^^ Vrlo moguće da je tako. Gazda pita organizaciju (tipa svog ortaka kome je namestio da organizuje u njegovom klubu da bi mu ovaj "prebio" neki dug ili je po sredi neki drugi deal sa koznačime™) da li će oni dobiti fotke, po principu "e super, pa iskopiraj onda i meni kad ti ovaj da". Dakle, kome god da daš, makar i da je za džabe (khm!), jasno naglasi pod kojim uslovima daješ i za koju upotrebu.

Da se ne bi desilo da su te fotografije "reseller" varijante. Ako si već dao za dž, onda napomeni da je to npr. "samo za upotrebu u promociju vašeg događaja (a ne nečijeg kluba npr), samo za internet (a ne magazine, flajere itd), bez prava davanja trećoj strani, sa obaveznim potpisom mene kao autora, sa linkom ka mom sajtu".

To sve, samo naravno lepše napisano, je kada nekome žešće učiniš. Sve ispod toga ne samo da ti se ne isplati (biće ono "e mi opet pravimo nešto, ajde dođi da za dž opet slikaš"), nego i ne izgleda profesionalno (jer si dao po principu "boli me uvo"), plus što drugima činiš medveđu uslugu ("pa tvoj jedan kolega je radio za dž i nije tražio nikakvu kompenzaciju").

Dakle, ako već ideš za džaba, uradi to sa stilom biggrin.gif

+Quote Post
bitanga87
poruka Jun 11 2009, 02:38
Poruka #16

hehe... cool.... sve se slazem! Samo da napomenem da te fotke koje su bile potrebne gazdi nisam dao ovima... tako da cvrc, haha...

Hvala na savetima

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Saturday 18. May 2013 - 09:33

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.