Piatnje tj. pomoc, odredjivanje cene - smor... |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Piatnje tj. pomoc, odredjivanje cene - smor... |
Jan 14 2009, 21:53
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 128 Datum reg.: 7-October 05 Lokacija: Beograd Član broj: 1,902 |
Nemam koga drugog da pitam pa reko ajd Vas.
Elem, trebalo bi da fotogravisem artikle u jednoj prodavnici, bice oko 150-tak artikala, komad po komad ista pozadina, samo da pucam, obradu fotografije ne radim ja. Pa me zanima koja bi bila po vama pristojna cena po fotki. Stvarno nisam upucen u cenu, do sad sam fotkao samo za slavu a sad mozda nesto i zaradim. Znam da ovakve teme malo smaraju i da svako ima neku svoju cenu, al bas nemam koga da pitam, sem ovde. Hvala u napred. |
|
|
|
Jan 14 2009, 22:24
Poruka
|
|
|
Najteze je tu biti i pristojan i pametan. Ako si nepristojan pa kazes visoku cenu (u KG-u bi to bilo 3 evra po artiklu), mozes da ih oteras od sebe i nadju nekog ko ce kompaktom to da im odradi sto puta losije od tebe, ali, oni ne znaju da ti umes bolje. A, ako si pametan, neces ici ispod 4 evra. E, sad, sve je to bajkovito kad pocnes da mnozis sa brojem artikala. Treba malo razmisliti i o vremenu koje ce ti to fotkanje oduzeti, da li treba samo jednom snimiti artikal i biti siguran da je to dobro ili treba menjati uglove, kadrove, stelovati rasvetu (zbog refleksija i sl). Mislim da nije realno traziti velike pare ako je to posao koji moze da se odradi za jedan dan. Ako je dnevni posao, ja bih rekao sat vremena rada 10 evra, pa bih malo i odugovlacio da se ta cifra lepo zaokruzi. Ali, pricam za KG, sigurno je gore drugacije...
|
|
|
|
|
Jan 14 2009, 22:39
Poruka
|
|
|
Znaš kako... razmisliš koliki je to posao i koliko ti smatraš da vredi tvoje angažovanje tu. Odrediš cenu i to je to. Npr. to je nekih sat i po posla, da kažemo tako jel... kažeš sebi jesam li zadovoljan da zaradim 150 eur za sat i po tako što ću da stiskam ono dugme na vr'u aparata 150 puta (ako slikaš sa Nikonom) sa Canonom moraćeš jedno 210 jer će onih 60 da omaši fokus (sve to moraš da ukalkulišeš). Ako jesi, dakle cena je 1 eur po komadu. Ako ti je malo, digneš cenu da ti ne bude malo. Ako je njima to mnogo, znači nisi fotograf za njih.
Skoro smo imali ovde neku temu oko cenovnika i sve je to okretanje u krug. Koliko glava toliko i pameti. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 12:02
Poruka
|
|
|
DuxX bre ne siri dezinformacije. Ne radi se o sat i po posla i 150 +-60 skljocanja jer ako su artikli razliciti morace ipak da se malo ili malo vise trudi oko svetla i celokupne postavke.
Obavezno racunaj da ce ti trebati neki "cador svijetli" (light tent u narodnim pesmama, prim. aut.) i eventulno jos stogod od materijala i u skladu s'tim formiraj cenu koja ce i pokriti opremu i utroseno vreme pa ce ti oprema ostati za svaki sledeci takav posao i posle odes na Karibe. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 12:14
Poruka
|
|
|
Pre svega, o kakvim se artiklima radi? Kakav se kvalitet zahteva? Da li postoji neko vremensko ogranicenje ("potrebno nam je za juce")
E to kad sve saznas, onda kazes, "gospodo, ja to mogu/ne mogu da odradim...." Nije isto isklepati neke kesice od mat materijala i fotografisati staklene predmete. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 13:21
Poruka
|
|
|
u prevodu - "sve zavisi"
|
|
|
|
|
Jan 15 2009, 14:15
Poruka
|
|
|
Sat i po sam naveo kao čist primer. Nije tu bitno toliko dal je sat i po ili dva i po. Bitno je da sve ostaje na onome ko se posla lati da sračuna i sagleda. Nekome je dosta 150 eur za dva i po sata, nekome je to malo i za sat i po, tako da ono...
Ja mislim da će autoru od najveće pomoći biti da damo sopstvene primere tj. kako bi mi to cenili. Evo npr. ovako: - najobičnija postavka koja se neće bitno menjati (isti ili slični materijal predmeta) 1 eur po komadu. Ako se traže korektni, tehnički dobri rezultati. To može da se završi za jako kratko vreme. Nekako sam skontao da će to biti ovakvo slikanje. - do tri promene setup-a tj. do tri razne vrste materijala 1,5 eur po komadu. Korektni, tehnički dobri rezultati. - Više raznih postavki. Ekskluzivni, upečatljivi rezultati 4 eur po komadu, s tim što na to ne bih pristao ako ja i ne obrađujem fotke. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 14:15
Poruka
|
|
|
5 jevreja po slici.
|
|
|
|
|
Jan 15 2009, 14:58
Poruka
|
|
|
radi neke moguce reference mogu ti dati ovo, pa ti uporedi sve sto ti se uporedjuje - distante.co.yu fotke u kolekcijama - 10e/komad, svetlo, pozadinu, parametre i sve ostalo je setovano tako da obrada fotke nije bila ni potrebna. Postujem zato svi imaju neke teorije i principe, a niko ne postavlja konkretan primer - za uporediti cenu prema kvalitetu/kvantitetu, a bilo bi lepo da to urade.
poz |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 15:59
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 128 Datum reg.: 7-October 05 Lokacija: Beograd Član broj: 1,902 |
Pa trebalo bi da bude kao sto je DuxX skontao, slicni su predmeti, ista pozadina znaci ne bi trebalo biti mnogo promene scene.
Znaci posao ko na pokretnoj traci. Rezultati trebaju da budu naravno korektni jelte ljudi placaju, slike ce biti koristene za web tako da ce vecina biti smanjena, nije potrebna nikakva ekskluziva. Ja sam mislio da im trazim oko 1,5 do 2,5e, mozda i malo vise. Mislim da je to korena cena za ono sto se trazi od mene, voleo bi i ja 5e mislim da je malo mnogo.. |
|
|
|
Jan 15 2009, 16:38
Poruka
|
|
|
radi neke moguce reference mogu ti dati ovo, pa ti uporedi sve sto ti se uporedjuje - distante.co.yu fotke u kolekcijama - 10e/komad, svetlo, pozadinu, parametre i sve ostalo je setovano tako da obrada fotke nije bila ni potrebna. Postujem zato svi imaju neke teorije i principe, a niko ne postavlja konkretan primer - za uporediti cenu prema kvalitetu/kvantitetu, a bilo bi lepo da to urade. poz Izuzetak ne znači uvek pravilo, malo je firmi na našim prostorima koje bi mogle a još manje htele da za 150 kataloških fotografija robe izdvoje 1500 €.. Sa tom cenom bi ih samo oterao. DuxX je dao najbolji savet... |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 16:51
Poruka
|
|
|
naravno da bi ih oterao, nisam mu predlozio da toliko trazi, nego, kao sto sam i napisao - da uporedi i sam donese zakljucak.
|
|
|
|
|
Jan 15 2009, 16:59
Poruka
|
|
|
minimum 600 evara za ceo posao ako kazes da nema puno akanja i da je sve slicno. 150 artikala nije neka prevelika kolicina koja bi drasticno spustila cenu po komadu.
ti njima fajlove oni tebi pare, ali obrnutim redom. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 17:16
Poruka
|
|
|
|
|
|
|
Jan 15 2009, 18:14
Poruka
|
|
|
Možda će vama biti smešno što ću napisati, ali @mr.Golub-e čestitaću ti ako dobiješ za taj "posao" 100€, ja da sam poslodavac moja ponuda bi bila 50€, jer: ne postavljaš scenu, ne donosiš rasvetu i drangulije i ono što je najvažnije - ne obrađuješ fotke, za sve dalje što tražiš morao bi da imaš reference, ali ti si početnik...
P.s. - ovo uzmi kako hoćeš, jer gornje je napisao neko ko nikada nije uzeo kintu za fotkanje. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 18:33
Poruka
|
|
|
ako cesh za web, onda ti je 2e sasvim ok.
pitanje je i kako ti slikash uopshte. |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 19:43
Poruka
|
|
|
@Bolivar
Nije bas tako, ja postavljam pozadinu i osvetljenje, samo sam rekao da ne bi trebalo da bude nekog preteranog prekadriranja scene, znaci postavim svetlo i par test fotki i krecemo. Obradu ne radim ja u ovom slucaju. I nikako mi nije jasno kako si zakljucio da sam pocetnik @banne Da za web je, a odgovor na drugo pitanje je u najmanju ruku smesno da dajem il da bilo sta pisem... |
|
|
|
Jan 15 2009, 20:28
Poruka
|
|
|
Pa sve zavisi od toga koliki stepen zavrsne obrade bi bio potreban.
Sto bi ti naplacivao 1e po slici ako ce da budu takve da je naknadna obrada minimalna (a taj neko ko je radi, naplati 5e po slici). Ako ce da plate malo fotkanje, neka se onda taj sto radi obradu malo pomuci kad ce svakako da naplati i obrnuto, ako ce da ustede na obradi neka plate dobro fotkanje. Medjutim, ja bih se upravo te obrade i plasio. Pogledajte npr. one kataloge sto po dnevnoj stampi distribuira Idea - njima je zelena maslina na slici ispala crvena! |
|
|
|
|
Jan 15 2009, 21:25
Poruka
|
|
|
Slazem se sa kolegom ispred mene. Mozda i ne treba prihvatati poslove u kojima dajemo poluproizvod koji neko drugi na svoj nacin prema svom znanju prodaje kao proizvod. Niko nece na kraju pitati ko je obradjivao fotke, nego ko je fotkao, a ako su lose... nije dobro. Pa i ako je na tvoju stetu zbog izgubljenog vremena i truda koji ces uloziti, a ne mozes da naplatis onoliko koliko bi to realno vredelo, gledaj to kao ulaganje u svoje reference.
|
|
|
|
|
Jan 15 2009, 21:51
Poruka
|
|
|
@Bolivar ... I nikako mi nije jasno kako si zakljucio da sam pocetnik ... Vidi, početnik u smislu da nisi naplaćivao svoje "usluge" - nikako nisam mislio nešto drugo. Međutim, da naručilac ima koliko nema (ili želi da potroši koliko vredi) on bi potražio nekog sa "reputacijom", a tj neko ko bi lagano rekao da tih 150-etak "artikala" donese u studio pa onda redom: i cena koja je pri tome odgovarajuća... Moj skroman savet: počni polagano, posle prvih stotinak evra sve je lakše, brže i više |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 10:03 |