Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Battery grip ili Flash, sta uzeti prvo

Ocena 1 V
V
Kritičar
poruka Nov 23 2008, 13:07
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 23-November 08
Član broj: 25,447

Pozdrav svima na Zoni.Vec duze vreme citam vase teme i postove i odlucih da se pridruzim.
Elem, vec nekih pola godine imam Canon 450D kao svoj prvi DSLR i veoma sam zadovoljan s njim kao i svojim napretkom u fotografiji jer sam ga uzeo da ucim osnove fotografije i sada nakon 6 meseci fotkanja i citanja literature mogu da kazem da sam veoma napredovao sa znanjem i umecem i da se mogu nazvati amaterom a ne totalnim pocetnikom.
Uglavnom, muci me ova stvar vec neko vreme, da li da uzmem prvo battery grip za 450d ili neki speedlite flash, s obzirom da slikam pretezno portrete i unutra i napolju i da se trudim da koristim sto vise prirodnog svetla.Blic bih koristio kao krajnju nuzdu a grip zelim da uzmem jer su mi dimenzije Canon-a malo tesne i hocu mogucnost vertikalnog shuttera koji se nalazi na gripu.Moje pitanje je da li da uzmem prvo grip ili blic, posto nemam trenutno para da uzmem oba odjednom nego moram cekati par meseci da ustekam koju paru.
Od objektiva imam EF-S 18-55 IS kit, EF-S 17-85 IS USM, EF 50mm f1,4.
Go to the top of the page

+Quote Post
Charlie Brown
poruka Nov 23 2008, 13:20
Poruka #2

Datum reg.: 18-July 08
Član broj: 22,594

Uzmi flash ako te ergonomija i trajanje jedne baterije ne smara preterano. Ako naucis da koristis blic kako treba "progledaces"! smile.gif) Blic je fantasticna stvarcica i ne treba bezati od njega samo je jako bitno da ovladas u koriscenju istog.
Koliko znam 450D se ne ubija od ergonomije tako da grip treba uzeti u svakom slucaju ali da sam na tvom mestu ja bih pre uzeo flash jer ce ti on sigurno vise koristiti sa kreativne strane nego grip.

+Quote Post
StORM48
poruka Nov 23 2008, 13:34
Poruka #3

Datum reg.: 23-March 08
Član broj: 20,069

Nepostojeća dilema.
Blic je "must have", a grip je stvar udobnosti. Može se bez blica (ko nema potrebe), ali se još više može bez gripa.

Nego, šta će Ti bre dva kit objektiva?
Zadrži 17-85, prodaj 18-55, doplati malo i uzmi i grip. smile.gif

Pozdrav

+Quote Post
Kritičar
poruka Nov 23 2008, 13:44
Poruka #4

Slazem se da je blic "must have", nije pitanje da li da ga uzmem nego sta pre da uzmem. Problem mi je to sto kada slikam vertikalno (a slikam cesto) ne mogu dobro da uhvatim aparat jer mi fali grip i vertikalni shutter.A sto se tice dva kit objektiva, u pitanju je pozajmica od prijatelja koji ga ne koristi pa mi ga je dao na neodredjeno vreme ali ne mogu da prodam 18-55 IS dok ne budem imao svoj licni zoom objektiv.
Hvala na sugestijama, mislim da ce ipak prvo da padne blic (430 EX II) pa onda grip za mesec dva.

+Quote Post
Dusko Popov
poruka Nov 23 2008, 13:55
Poruka #5

Datum reg.: 24-August 07
Član broj: 13,685

to dal' da kupis blic ili grip stvar je tvojih licnih potreba i prioriteta a ti si taj koji najbolje zna sta tebi fali ne moze niko to da zakljuci umesto tebe

+Quote Post
Dr Bouz
poruka Nov 23 2008, 14:16
Poruka #6

Datum reg.: 31-October 05
Član broj: 2,130

kad se imaju normalne sise, a ochedu da se promene - postoje dva nachina. prvi je da se grudi povechaju umetanjem silikonskih implanata na primer, a drugi je da se odsecanjem tkiva (vrlo nepreporucljivo) smanje.
e sad, pitanje je shta devojci srecu kvari, odnosno shta bi joj vishe srece donelo: velike sise, ili pak male sise. *click je u tome shto odgovor na to pitanje zna samo ta devojka.
=> ako te ogranicava ergonomija/autonomija u radu (napajanje) - ondak grip, ako ti fali svetla, ili nisi zadovoljan istim, ili... - ondak blic.

+Quote Post
Abdee
poruka Nov 23 2008, 14:45
Poruka #7

Duhovni vođa

Grupa: Foto urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 13

U slucaju malih aparata blic i grip su vrlo povezani tj. kad na 450D stavis cak i najmanji blic cela kombinacija postane totalno neudobna i za drzanje i za nosenje. smile.gif

+Quote Post
Kritičar
poruka Nov 23 2008, 17:35
Poruka #8

U pravu si Abdee, bas zato i imam ovu dilemu.Isprobao sam aparat sa blicem od prijatelja i video sam da mu se balans totalno poremetio. Jako je nezgodan za drzanje sa blicem a bez gripa.Zato i imam ovaj problem. rolleyes.gif

+Quote Post
ma94re
poruka Nov 23 2008, 17:38
Poruka #9

Datum reg.: 2-November 08
Član broj: 24,965

Ugradi implante u aparat! biggrin.gif

+Quote Post
BoneHead
poruka Nov 24 2008, 15:26
Poruka #10

Urednik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 22-January 05
Član broj: 107

CITAT (Abdee @ Nov 23 2008, 15:45) *
U slucaju malih aparata blic i grip su vrlo povezani tj. kad na 450D stavis cak i najmanji blic cela kombinacija postane totalno neudobna i za drzanje i za nosenje. smile.gif

Cek sad, zar se nismo dogovorili da je on-camera blic gej ? laugh.gif
I apropo toga, a glede pitanja iz naslova, moj glas ide za blic. smile.gif

p.s. i idi odma na buvljak i kupi beli kineski kisobran, trebace ti. biggrin.gif

+Quote Post
Markiz
poruka Nov 24 2008, 18:57
Poruka #11

Datum reg.: 20-February 06
Član broj: 3,447

CITAT (Kritičar @ Nov 23 2008, 18:35) *
Isprobao sam aparat sa blicem od prijatelja i video sam da mu se balans totalno poremetio. Jako je nezgodan za drzanje sa blicem a bez gripa

Istina je da je sklop sa blicem bez gripa nestabilan ali to sam u početku rješavao tako što sam na donji dio aparata ( gdje se šrafi grip odn. stopica za stalak) pričvrstio obrađeni komad mekog drveta (brijest). Pofarbao sam ga i izgledalo je dosta uvjerljivo a ergonomiju sam postigao ( sa izuzetkom vert.okidača i dr.) Da ima problem koji imaš ti sada, ponovo bih to uradio. Izbor je tvoj.

+Quote Post
-=: soNic :=-
poruka Nov 25 2008, 17:43
Poruka #12

Datum reg.: 16-May 05
Član broj: 666

aparat bez gripa + blic mozda jeste malo "nestabilno" ali meni licno 20x upotrebljivije nego aparat za gripom bez blica..

na mom aparatu (5D), mogu opusteno sa jednom baterijom da okinem 800 fotki, tako da mi grip osim ergonomije uopste ne treba (cak ga i nemam) ali zato blic uvek ide svuda samnom..

+Quote Post
Lord Ivanhoe
poruka Nov 25 2008, 17:59
Poruka #13

Datum reg.: 28-August 06
Član broj: 6,020

u svakom slucaju kad se resis da prodas 18-55IS O B A V E Z N O mi se javi smile.gif !

+Quote Post
Kritičar
poruka Nov 25 2008, 21:08
Poruka #14

CITAT (Lord Ivanhoe @ Nov 25 2008, 17:59) *
u svakom slucaju kad se resis da prodas 18-55IS O B A V E Z N O mi se javi smile.gif !

OK, nema problema.

+Quote Post
Veri
poruka Nov 26 2008, 14:30
Poruka #15

Datum reg.: 5-November 07
Član broj: 16,686

sorry za off topic
ali koliko vrijedi 18-55 IS?

+Quote Post
Bukinjo
poruka Nov 26 2008, 15:28
Poruka #16

Datum reg.: 22-May 06
Član broj: 4,720

si se raspitivao za neke 3rd party gripove, nesto guru pominja po forumu valja.
Trebalo bi da su bar upola jeftiniji.
po ebayju sa sve baterijama su dz.

+Quote Post
Kritičar
poruka Nov 26 2008, 20:51
Poruka #17

Da, gledao sam i druge gripove.Ima dosta interesantnih ali svi imaju jednu zajednicku manu koja mi smeta. Svi su izradjeni od drugacijeg materijala (citaj: jeftinog) nego Canon i to mi smeta (sta da radim kad sam sintnicav). Ali kao sto rekoh ranije, uzecu prvo blic pa za mesec dva i original grip.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 22. May 2013 - 03:20

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.