Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

vray sun+environment background pitanje

V
markosoc
poruka Sep 25 2008, 14:53
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 2-June 08
Član broj: 21,627

Imam pitanje vezano za vray sun+environment background.Kad zelim da renderujem spoljasjnu scenu potreban mi je environment background da iz rendera izadje kao pozadina,medjutim model se ponasa transparentno u odnosu na EBground.U seni je Vray sun bez environmenta u vray panelu.
Kako da EBground ne bude transparentan
Go to the top of the page

+Quote Post
:HGT:
poruka Sep 25 2008, 15:51
Poruka #2

Grupa: Članovi
Datum reg.: 25-May 05
Član broj: 744

nisi bas najjasnije prezentovao problem... biggrin.gif

Ajd neki screen....

+Quote Post
Archangel
poruka Sep 25 2008, 16:08
Poruka #3

Datum reg.: 1-January 07
Član broj: 8,236

Nisam siguran sta hoces ali mislim da problem lezi u materijalu. Umesto da ti bude ukljuceno environment u coodrinatama mape ti ukluci Texture. to bi trebalo da ti resi problem.

dakle kada stavis mapu u environmet background u parametrima mape moras da ukljucis environment i da odaberes spherical maping. E sad za materijale to nevazi. U materijalima kod mape cekiras Texture umesto Environment i resis problem prividne transparencije.

By arhasty at 2008-09-25

+Quote Post
markosoc
poruka Sep 25 2008, 21:13
Poruka #4

CITAT (markosoc @ Sep 25 2008, 15:53) *

Prikačeni fajlovi
Prikačen fajl  001.jpg ( 38.48K ) Broj download-a: 75

+Quote Post
dboxx
poruka Sep 25 2008, 22:41
Poruka #5

Datum reg.: 28-July 06
Član broj: 5,599

Samo u render dijalog prozoru u rolout-u za enviroment, u slot za refleksiju ubaci neku mapu. Ako nemas neki adekvatan HDRI kome ces staviti opciju spherical enviroment, stavi samo VraySky i resices se ove muke.

+Quote Post
markosoc
poruka Sep 25 2008, 23:29
Poruka #6

CITAT (dboxx @ Sep 25 2008, 23:41) *
Samo u render dijalog prozoru u rolout-u za enviroment, u slot za refleksiju ubaci neku mapu. Ako nemas neki adekvatan HDRI kome ces staviti opciju spherical enviroment, stavi samo VraySky i resices se ove muke.

Nije bas tako jednostavno

+Quote Post
watson i ajkula
poruka Sep 25 2008, 23:41
Poruka #7

Datum reg.: 5-July 07
Član broj: 12,063

Možeš da renderuješ bez te pozadine pa da je naknadno ubaciš u PhotoShopu preko alfa kanala... wink.gif
Nemoj reći da tako nije moguće.

Inače čini mi se da ovo što se vidi na metalu nije problem sa transparencijom već sa refleksijom. Da li ti ista slika ide u krug oko scene... kao da imaš odraz environmenta na tom metalnom okviru.

+Quote Post
markosoc
poruka Sep 25 2008, 23:48
Poruka #8

CITAT (watson i ajkula @ Sep 26 2008, 00:41) *
Možeš da renderuješ bez te pozadine pa da je naknadno ubaciš u PhotoShopu preko alfa kanala... wink.gif
Nemoj reći da tako nije moguće.

Inače čini mi se da ovo što se vidi na metalu nije problem sa transparencijom već sa refleksijom. Da li ti ista slika ide u krug oko scene... kao da imaš odraz environmenta na tom metalnom okviru.

background mapu koristim

+Quote Post
let4mi
poruka Sep 26 2008, 02:19
Poruka #9

Datum reg.: 13-April 06
Član broj: 4,192

ni ja ne razumem problem... sta ustvari hoces da postignes?

+Quote Post
dboxx
poruka Sep 26 2008, 02:23
Poruka #10

Datum reg.: 28-July 06
Član broj: 5,599

CITAT (watson i ajkula @ Sep 26 2008, 00:41) *

Pa o tome se i radi. Svaka slika ubacena u enviroment ce se reflektovati od objekta, bez obzira na geometriju tela, kao da se radi o ravnom ogledalu, a bgr slika kao da je bas tacno iza kamere paralelna sa onom ispred kamere, pa ce se sticati utisak kao da je to telo poluprovidno. Zato sam i rekao da za reflekziju stavi neki sfericni HDRI ili samo VraySky.

@Markosoc
Jeste jednostavno, da jednostavnije ne moze biti. I to ti je jedino resenje za ovu maxovu zaaajvrzlamu. Ili kao sto kaze w&a, ubaci pozadinu naknadno u PS-u, ili idi sa plane-om iza scene na koji ces nabaciti ovu bgrnd fotku.

+Quote Post
Archangel
poruka Sep 26 2008, 12:47
Poruka #11

Datum reg.: 1-January 07
Član broj: 8,236

prijatelje eno ti resen problem na vrhu u mom postu koliko puta treba da objasnjavam?.

ono moje objasnjenje se upravo odnosi na refleksiju kod materijala. Nesme u materijalima da ti mapa u koordinates ima ukljucen environmet zato i imas taj evekat. Mora da bude cekirano Texture i onda si resio problem. Ako sam nejasan izvinjavam se pokusacu da budem jasniji.

1 stavljas mapu u enviroiment background.
2 kopiras mapu u difuze slot bilo kog materijala u materijal editoru sa copy - paste (instance).
3 kada kada otvoris parametre same mape, prvo sto ugledas je Coordinates. Za Environmet Background treba da stoji ukluceno Environ, i onda pored odaberes Spherical Environment ako je mapa sferna. Ako mapa nije sferna ako je samo obicna slika onda odaberes screen maping.

To je postavljanje environmet backgrounda.

E sad Materijal.

1 Postavis mapu u reflection slot.
2 Kada otvoris parametre mape - u Coordinates treba da bude cekirano Texture i pored Explicit map chanel.

e sad ovde nastaje zavrzlama ovo je resenje samo ako je mapa u Environment Background postavljena kao Spherical Environment.

Ako je u Environment Background postavljena obicna slika onda se odabere screen maping. U tom slucaju u Coordinates kod mape u vray materijalu treba da bude ukljucen Environ i pored odaberes Sperical Environment. I eto problem opet resen.

dakle uprosceno:

1 mogucnost. Envinonment background- Sperical Environmet------Vray materijal reflection map -Coordinates uklucen Texture i odabran Explicit map chanel.

2 mogucnost. Environmet backgroun - Screen mapiranje---------Vray materijal reflection map -Coordinates ukljucen Environ i odabran Spherical Environmet za mapiranje.

Sve ovo vazi ako za environment background mapu i vray reflection mapu koristis istu sliku (texturu,Bitmapu...). smile.gif

Ako ovo neresi problem a hoce, onda saljem video tutorijal.

+Quote Post
=STEFAN=
poruka Sep 26 2008, 16:38
Poruka #12

Datum reg.: 12-April 07
Član broj: 10,223

A sta je sa Refraction override? njega zaboraviste smile.gif
Najbolja solucija>dboxx
U reflection override ubaci neku hdri mapu neba ili cega vec, znaci mora da bude hdri.
U refraction override ubaci tu sliku sv. stefana, da bi providni objekti imali sta da refraktuju.
I istu tu sliku stavi u Environment map i reseno.

+Quote Post
ALUZDAMAM
poruka Sep 27 2008, 11:31
Poruka #13

Datum reg.: 5-February 06
Član broj: 3,240

I ja sam imao taj problem kad sam koristio matte/shadow material i resavao sam ga tako sto sam u Environment rollout-u smanjivao vrednost na 0.5 a da to nadomestim stavljao neki HDRI-dome od male teksture koja je totalno blur-ovana i sakrivena za kameru.
Mada ovo sto je Archangel objasnio totalno resava toj problem. A i dboxx je dao zgodnu alternativu.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 23. May 2013 - 02:09

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.