Sigma 500DG vs Sigma 500DG super vs Canon 550ex, ...izbor blica |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Sigma 500DG vs Sigma 500DG super vs Canon 550ex, ...izbor blica |
Aug 3 2005, 10:54
Poruka
|
|
|
Kakva su iskustva sa blicevima... jeb'ga mi s juga kuburimo s finansijama... pa je dilema Sigma 500 DG ST vs Sigma 500 DG Super ?!
|
|
|
|
|
Aug 3 2005, 11:39
Poruka
|
|
|
Zavisno od cena, ja glasam za Sigmu DG SUper jer nudi Wireless, Slave, FP, modeling mogucnosti, takodje 8 manuelnih nivoa (naspram 2) u odnosu na DG ST model. I te kako vredi razliku u ceni.
Da napomenem da se moj komentar odnosi na sledeci odnos cena kod mene: - 580EX 500€ - 550EX 400€ - 500 DG Super 250€ - 500 DG ST 200€ Za cenu jednog 580EX se mogu dobiti 2 500 DG Super koja bi radila u Wireless kombinaciji master/slave i izlisno je poredjenje sta se vise isplati. |
|
|
|
|
Aug 3 2005, 16:58
Poruka
|
|
|
kod axela makni skoro cijelu zelenu za 580ex
ovaj 550ex se prodaje po 300 polovan a 350 nov (sto je glupost kupiti po toj cijeni, u oba slucaja) sigme su tacno tako kako je AMomcil rekao, cak mislim da je super bila 260 Ja imam 580ex i za sad mogu samo da kazem da mi nije zao sto sam lovu od objektiva spiskao na njega. Mogu i kao korisnik istog da ti kazem da sam sa njim zadovoljan (ostalo sam ti poslao na pm, i pisao vec par puta o njemu na zoni) i da blic zaista dobro radi, cak i na 10D. To je prava teska artiljerija, mozda prvi canon blic koji nesto valja. Malo troshi, dugo traje, brzo se puni, dobro mjeri, dosta pokriva, dosa dobaci..... zamisljam samo sta 2 takva mogu da urade, mozes ladno snimati koncert bijelog dugmeta da bude kao po danu Na 20D moze iskoristiti jos neke mogucnosti, no ne sekiram se oko toga. Ono sto mi nedostaje, iskreno, jos jedan takav, ili bar 420ex, u idelanom sluaju volio bih daljinski canon i kombinovati ga sa jednim ili jos bolje dva blica (bice jednog dana, nadam se, za sad mi to nije prijeko potrebno). Moja neka razmisljanja idu u pravcu kupovine polovnog 420EX (oko 100 eura) a kasnije i ne razmisljam, niti smijem 'Super' sigma jeste najbolje rijesenje kad se gleda ulozeno/dobijeno. O njoj ne znam nista osim iz par clanaka, imam jednog drugara koji je ima, on se nesto zalio samo kad je u pitanju sihronizacija. Znam da smo o tome pricali, ali on je stalno psuje zbog toga. Sa ostalim je zadovoljan. Ako ti je bitna shirina pokrivanja, ako radis sa shircima, razmisli i o tome jer 580ex pokriva 14mm u full frame formatu, sto znaci da kad navrnem neki 10-20 ili 12-24 na 10D imam totalno pokriven kadar, cak i viska, za neki fisheye mozda. |
|
|
|
|
Aug 3 2005, 17:32
Poruka
|
|
|
ja imam 550EX, i skoro pa sam zadovoljan... tj. ono gde zna da iritira je oko merenja (e-ttl), mada ne nesto specijalno.. 580ex je sjajan, ali i skup..
sigme sam imao prilike da vidim i koristim.. jedino gde je sigma izgubila nad canonom je izrada! ako radis na terenu, onda je 550 ili 580 logican izbor... sigma je pravljena (kao) od kineske plastike od koje se prave igracke od 79din. imao sam osecaj da ce se raspasti ako je malo jace udarim... sa druge strane, 550ex je padao na betone, zemlju sa visine 1.5m i jos uvek radi besprekorno.. posto sam se i ja dvoumio izmedju sigme i canona, takodje jos jedna stvar... sigma ne zna kako tacno funkcionise blic sistem kod canona, nego radi reverse engineering, sto znaci da spoji canonov blic na komp, pa gleda sta se tu desava... tako da, sutra kada menjas telo, mozes da uzmes canona sa kojim sigma jednostavno nece raditi... canon blic sa canon telom ce raditi.. moj izbor: 550ex |
|
|
|
|
Aug 3 2005, 23:02
Poruka
|
|
|
CITAT canon blic sa canon telom ce raditi Aha, sipak, objasni to vlasnicima Canona 550EZ i bilo kog njihovog DSLR aparata |
|
|
|
|
Aug 3 2005, 23:34
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 252 Datum reg.: 29-May 05 Član broj: 779 |
|
|
|
|
Aug 3 2005, 23:40
Poruka
|
|
|
|
|
Aug 4 2005, 14:12
Poruka
|
|
|
a shta mislite o METZ blicevima, vidim da su oni relativno povoljni a deluju da nude solidno mnogo?
|
|
|
|
|
Aug 4 2005, 14:13
Poruka
|
|
|
nemoj da mesamo babe i zabe...
svi ovi modeli koriste (koliko ja znam) druge nacine merenja svetla.. tj. nisu e-ttl... pa naravno da nece raditi ako nije isti sistem... |
|
|
|
|
Aug 4 2005, 14:44
Poruka
|
|
|
CITAT (-=: soNic :=- @ Aug 4 2005, 15:12) Ja sam super zadovoljan korisnik Metza 44 MZ-2, savvvšen blic, osim što nema swivel funkciju... :/ Takođe, Spinner ima 54 MZ-3 i o njemu isto samo reči hvale. Pozitivna stvar kod Metz bliceva su papučice, jer možeš da kupiš posebnu papuču za određen sistem (Canon, Nikon, Minolta), pa može blic da ti ostane i nakon promene sistema... |
|
|
|
|
Aug 4 2005, 14:47
Poruka
|
|
|
@ -=: soNic :=- Ako si u BG-u možemo uz gajbu (dobro, može i dve) piva da napravimo probu dotičnog..
Ja imam spomenutog u 54MZ3 varijanti koji radi na Canonu ETTL i još mnooooogo toga što bilo koji Canon u današnje vreme može samo da sanja.. Čak i najnoviji 580EX.. Auto mod pre svega, zatim jednu lampu na jednu stranu, drugu lampu na 2. stranu. Trenutni vrh ponude leži u crnožutoj sekti, sa svojim SB800 bih rekao da je to otprilike skoro - to.. Stvarno za svaku pohvalu, Pratili su renome starih bliceva i napravili jedan izuzetan.. Ali pošto ja sa sb800 nemam ni pola funkcija na Canon-u (da je bar taj crveni zrak radio) rešio sam da uzmem izuzetan Metz. Koristio sam sve od Canon ponude, od 380 pa do 580 u EX generaciji i naravno stare EZ na filmašima i stvarno mi je žao, ali ponuda im daleko zaostaje za aparatima.. Flash dosta koristim u doblicavanju, mogućnosti su zaista impresivne, 1/1000s za fill flash portretisanje, zakačeno za tačku oštrenja daje tačan bljesak čak i pri pržeće jakom suncu. Nisam koristio ove sigme, iz par izvora sam čuo da je kvalitet izrade malo slabiji, kao što Marko reče, međutim deluju dosta primamljivo.. Na aparat nakačen ne-Canon blic kojim sam bio zadovoljan je neki Cullman 36AF, isto sa 2 lampe, ima tačan bljesak sa blagom korekcijom blende +0.5 (znači, podeksponira uvek za pola blende) osim ovoga, radio je ko sat. Dalje i dan danas neprevaziđeni starkelja sb24 iz žutocrne sekte, zaista neprevaziđen zvog svoje fantastično precizne fotoćelije i kao mleko bele lampe (auto wb - gotovo bez ikakve korekcije boja, ali zato custom wb - u dinar tačan). Čak se ponekad razmišljam da kupim još jedan da kad ovaj, davno vremenom pregaženi model ne budem mogao da servisiram imam jedan takav u rezervi.. Mana ovih neCanon bliceva (Metz ima papuču za Canon, za njega ovo ne važi) je da ne bacaju AF zrak, drugim rečima AF u debelo zamračenim prostorijama je nemoguć, takođe i ne radi autozoom glave blica. Van toga, gde god je moguće ikakvo autofocusiranje ja iz torbe u 99% slučajeva ne vadim Metz-a.. edit: Evo da dodam, pre 2 dana sam u nekom stranom časopisu čitao megatest o blicevima (časopis je star nekoliko meseci) i na testu je pored spomenutih nama poznatih modela bio i meni jedan totalno nepoznat model nezavisnog proizvođača koji je dobio preporuku od urednika. Nije ni Metz ni Sigma ni Tamron, a ni Cullman.. Prelistaću ponovo da vidim o čemu se radi, pa ću reći koju reč ovde. Znam da me je članak o njemu oduševio.. Ehh, sad što sam lenj pa zaboravio koji je |
|
|
|
|
Aug 4 2005, 15:08
Poruka
|
|
|
hej Spinner, jesam u Bgd, i ako se secam ti si mozda i na staroj dizajnzoni kacio neki review ovog Metz-a..i ja sam tad, em cuo za metz bliceve em se odusevio tvojim review-om em reshio da kad nekad budem imao slr kupim bas taj blic i ja..
sad imam slr, 300d, objektivi su mi ok za sad (naravno zhelja uvek ima) al.. bas bih voleo ovaj blic.. samo koja li mu je sad cijena.. sudeci po cenama na netu, ne verujem da kod nas moz da se nadje za ispod 350 evra.. a bas toliko (i malo preko) koshta monitor koji moram da kupim pffff... para nikad dosta.. |
|
|
|
|
Aug 5 2005, 01:38
Poruka
|
|
|
Koristio sam i 420ex, sad sam uzeo 500DG Super i zadovoljan sam veoma. Ako neko hoće da uzme blic za tuču ili treskanje o beton, kao neki ovde
Problem oko sinhronizacije kod 500DG Super što je pominjao Chegevara - ako hoćeš high speed a na AV-u si, čim shutter spadne na manje od 1/200 moraš ponovo da potvrdiš opciju za high speed sync. To neki put u fotkanju može da te zezne ali kad navikneš na to nije problem (only M ili TV) I modeling ne radi sa Canon i Noink. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Friday 24. May 2013 - 17:11 |