koliko, uvek taj novac |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
koliko, uvek taj novac |
| Gost_markogen_* |
Apr 8 2008, 15:11
Poruka
|
|
Gosti |
zdravo drugari,
nije me bilo odavno.... well... upao mi je mozda jedan posao. agenciji je potreban dizajn svog stampanog materijala [brosure, flajeri, stickeri] za neki novi trzni centar. koliko da trazim novca za dizajn? |
|
|
|
Apr 8 2008, 15:45
Poruka
|
|
|
ODGOVOR JE : TOLIKO .
Salim se malo normalno , sve zavisi od toga sta radis kakv flajer ,koliko katalog nije i isto 10 strana kataloga i 60 strana ,pa onad dali je svaka strana isto dizajnirana ili svaka posebno . Ima tu mnogo toga . da bi dobio odgovor moras da kazes tacno sta se radi Pozdrav I sve najbolje u radu. Ajde u zdravlje !!! |
|
|
|
|
Apr 9 2008, 08:08
Poruka
|
|
|
markogen, nemoj da se ljutiš ali pitanje ti je na nivou kao kad bi stolar rekao "Naručio mi je jedan klijent da mu napavim sto pa ne znam koliko para da mu tražim".
|
|
|
|
|
Apr 9 2008, 08:51
Poruka
|
|
|
Cena DTP operatera je od 5 do 15 eura po satu, u zavisnosti sta radis.
sto se tice dizajna .. mnogo je veca... |
|
|
|
|
Apr 9 2008, 09:57
Poruka
|
|
|
Cena DTP operatera je od 5 do 15 eura po satu, u zavisnosti sta radis. Odakle ti taj podatak? Usput, mi pripremaši imamo sreće što u Srbiji postoji ta pozicija u agencijama. Da smo u razvijenom svetu, radili bi u štamparijama. Tamo se od dizajnera očekuje da svoj layout upegla do određene granice (ergo, da dobro poznaje pripremu za štampu), i da pošalje u štampariju, gde će neki lik u DTP departmentu prekontrolisati i odraditi tehnički posao. |
|
|
|
|
Aug 27 2008, 06:13
Poruka
|
|
|
Odakle ti taj podatak? Usput, mi pripremaši imamo sreće što u Srbiji postoji ta pozicija u agencijama. Da smo u razvijenom svetu, radili bi u štamparijama. Tamo se od dizajnera očekuje da svoj layout upegla do određene granice (ergo, da dobro poznaje pripremu za štampu), i da pošalje u štampariju, gde će neki lik u DTP departmentu prekontrolisati i odraditi tehnički posao. Kolega, ne bih se bas slozio sa tobom da mi pripremasi imamo srece u ovoj zemlji, konkretno, iz razloga koji si naveo. Niti agencije imaju tu poziciju odradjenu na kvalitetan nacin. Pre bih rekao da nemamo srece. Iz tog istog razloga... da obrazlozim. Odmah u startu da se ogradim od ovakvih i onakvih tumacenja. Nikog ne vredjam niti omalovazavam. Imam samo mnogo iskustva i zelju da dizajneri pocnu da razmisljaju o tome da li proizvod njihovog rada moze da se prenese na krajnji proizvod. Nije dovoljno da to "izgleda" na ekranu. Mesto gde radim je specificno u smislu da veliki broj "dizajnerskih" poduhvata u ovom gradu (od komsijinog malog, pa do najrenomiranijih agencija i studija) pre ili kasnije zavrsi u mojim rukama. Procenat dobro odradjenih poslova od strane dizajnera iskljucivo iz prepress ugla (znaci, ne u smislu da li je dobra ideja, dizajn i slicno, nego koliko NIJE potrebno sredjivati materijal da bi se isti preneo na papir onako kako je dizajner zamislio) se krece oko 30%. Ako agencija posalje fajl i ti kazes i objasnis sta i zasto ne valja, oni kao papagaji odgovaraju "pa tako smo mi dobili" sto znaci da neko ko bi trebao da odradi prepress u agenciji ili nije ni pogledao sta je poslao ili nema pojma sta treba da gleda. I ako kazes posaljite mi PDF, posle odgovora "naravno" stize CD/DVD/USB sa cdr ili ai fajlom, "naravno" bez fontova i "naravno" ne pretvoreno u krive. Pa onda stampar "naravno" izgubi jos jedan dan od svog vremena za predaju materijala. I onda narucilac posla koji je platio ko zna koliko za taj isti fajl, a ko da ga je placao na kilo (primer: flajer A4 obostrani 4/4 radjen u ilustratoru cca 800MB!) ne zeli da plati prepress doradu po ceni 15E/sat jer mu je MNOGO! E onda dobije fajl nazad sa objasnjenjem sta sve treba da se ispravi da bi to "remek delo" moglo da izadje na film ili CTP... Sledeca faza je zvanje telefonom tzv. dizajnera da licno pita sta nije u redu. (jak si mi ti dizajner, pomislih, kad si ubacio B1 plakat na A4 flajer i napravio clipping mask 10X10cm, pa ti ostao fajl 800MB, 800 ti milih ...(censored), a pritom ostavio logo firme u RGB-u rasterizovan na 72dpi, sitan tekst kao crnu iz CMYK-a i to jos da busi pozadinu! i 100 PANTONE boja, transparencija koje nicemu ne sluze kolko hoces i jos ponesto cisto da onom sto radi prepress ne bude dosadno) I kad PROBAM da mu objasnim sta nije u redu, uglavnom nema pojma sta mu pricam, a blam ga da prizna, pa proba nekom pricom da se vadi kako to nije njegov deo posla. E zemljace, kad klijent NECE da plati prepress, onda to JESTE tvoj deo posla. idi na www.naspoznatisajt.com i skini pdf sa uputstvom kako da napravis pdf. Klijenta si izuo iz cipela i napravio mu fajl sa kojim moze da bilduje i da dobije kilu. Onda barem zavrsi posao do kraja. Ja ne radim za dzabe iz principa. Svoj princip mogu da pogazim za neke klijente iz odredjenih razloga, al i to vremenom dovede do ludila. Onda sledi novi poziv, naravno od sekretarice, jer dizajneru je ispod casti da zove, koja kaze "mi nemozemodanapravimotajpdf...". E bas me cudi sto nemozetedanapravitetajpdf, cudi me takodje sto gospodin Adobe Illustrator nije izasao iz racunara i licno vam udario samar sto ga maltretirate pomislih ja u sebi... Naravno da nemozete kad vam priprema nije u redu, zato vam je i vracen fajl... i tako u krug. Da skratim pricu jer bih mogao do sutra ovako... mnogo je terabajta dizajna poslednjih godina proslo kroz moje ruke. Zahvaljujuci tome postao sam dr PDF ovo je 1 od 1.000.000 primera. Svaki je drugaciji ali se na kraju svi svode na isto. Malo je dizajnera koji do kraja odrade svoj posao i koji poznaju proces stampe. Da se ponovim sa pocetka: Nikog ne vredjam niti omalovazavam. Imam samo mnogo iskustva i zelju da dizajneri pocnu da razmisljaju o tome da li proizvod njihovog rada moze da se prenese na krajnji proizvod. Nije dovoljno da to "izgleda" na ekranu. Ako se neko nadje prozvan... wtf... who cares. Mozda je krajnje vreme da razmisli kako radi. |
|
|
|
|
Aug 28 2008, 03:10
Poruka
|
|
|
opendesign, ae ako ti nije smor, daj neke smernice tj. kaži tačno na šta treba da se obrati pažnja da bi projekat bio ok, tj. da ti imaš manje posla.
Izvini na cimanju... |
|
|
|
|
Aug 28 2008, 10:52
Poruka
|
|
|
opendesign, ae ako ti nije smor, daj neke smernice tj. kaži tačno na šta treba da se obrati pažnja da bi projekat bio ok, tj. da ti imaš manje posla. Izvini na cimanju... Fino je covjek napisao i u pravu je... napisao je par stvari koje nisu u redu(crna iz CMYK-a ....) a sve zavisi od projekta, ko ce se sjetit svih zafrkancija! |
|
|
|
|
Aug 29 2008, 14:09
Poruka
|
|
|
opendesign, ae ako ti nije smor, daj neke smernice tj. kaži tačno na šta treba da se obrati pažnja da bi projekat bio ok, tj. da ti imaš manje posla. Izvini na cimanju... nije smor, napisacu, samo da nadjem pola sata vremena. Probacu da srocim nesto kao 10 zlatnih pravila ili slicno. Ocekuj uskoro. pozdrav |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 21:25 |