Pronađeni izgubljeni negatvi Roberta Cape, Njih preko 1000 iz vremena Španskog građanskog rata |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Pronađeni izgubljeni negatvi Roberta Cape, Njih preko 1000 iz vremena Španskog građanskog rata |
Jan 27 2008, 22:14
Poruka
|
|
![]() CITAT Thousands of negatives of photographs taken by Robert Capa during the Spanish Civil War, long thought to be lost forever, have resurfaced. http://www.nytimes.com/2008/01/27/arts/des...amp;oref=slogin |
|
|
|
|
Jan 27 2008, 22:47
Poruka
|
|
|
kad neko nadje u jokinoj oninoj fijoki snimke djona i gazda-pola, a gazda-pol to sve aminuje uz texst = jeste to su nasi snimkovi od pre cetr'es godina, onda ja imam suspisns da su gazda-pol i joko ono u fazonu da uzmu neku crkavicu.
p.s. zasto niko ne nadje na tavanu 'iljadu negativa nekog anonimnog lika? |
|
|
|
|
Jan 27 2008, 22:58
Poruka
|
|
|
Pa šta mene pitaš, pitaj nekog.
Za ove filmove se znalo da su postojali i sam Capa je mislio da su uništeni, ali, eto, preživeli su. A da li će se pojaviti danas ili za 10 god. i zašto ih je taj neko čuvao baš do danas, da li je prokockao imetak, pa je ovo jedino što mu je ostalo, te je odlučio da zaradi na tome..mene kao dečkonju u Srbiji baš zabole. |
|
|
|
|
Jan 27 2008, 23:02
Poruka
|
|
|
Sjajna vijest! Jos da nadju neku rolnicu sa Normandije a da nije unistena...
|
|
|
|
|
Jan 27 2008, 23:10
Poruka
|
|
|
E tu su na žalost valjda bile 4, ali su 3 uništene u procesu razvijanja
|
|
|
|
|
Jan 27 2008, 23:12
Poruka
|
|
|
Jos gore, razvijanje i fiksiranje je proteklo u najboljem redu ali su unistene za vreme susenja...
|
|
|
|
|
Jan 27 2008, 23:18
Poruka
|
|
|
^Da, da..bedak. Ne smem ni da pomislim kako se Capa mogao usrano osećati kad su mu rekli da ima samo četvrtinu onoga što je fotografisao.
|
|
|
|
|
Jan 27 2008, 23:20
Poruka
|
|
|
Jbg, u to vrijeme nije bilo bekapa
|
|
|
|
|
Jan 28 2008, 16:15
Poruka
|
|
|
A kakvi su to negativi sa Normandije?!?
|
|
|
|
|
Jan 28 2008, 16:41
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 29 Datum reg.: 26-December 06 Lokacija: Sarajevo Član broj: 8,159 |
|
|
|
|
Jan 28 2008, 17:33
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 28 2008, 17:51
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 29 Datum reg.: 26-December 06 Lokacija: Sarajevo Član broj: 8,159 |
evo fotki i priče
(10 od 11 spašenih fotki) http://www.skylighters.org/photos/robertcapa.html Pošto su bili u cajtnotu sa prelomom, urednici su morali birati ili ne objaviti ništa ili objaviti tehnički "nesavršene" fotke . Odlučili su se naravno za ovu drugu varijantu a da se ne bi obrukali zbog brljotine sa razvijanjem negativa, to su prećutali već su samo uz fotke stavili napomenu da su "slightly out of focus". Kasnije je ovu frazu sam Capa uzeo za naslov svoje knjige |
|
|
|
Jan 28 2008, 20:22
Poruka
|
|
|
ma Tony Vaccaro je bio pravi lik, razvijao negative u slemovima, sa hemijom koju je pronasao u nekoj srusenoj radnji - posebno se naglasava da nije imao para za Lajku, kakvu je imao Capa.
Na zalost, njegove negative je unistila vojska jer su sadrzavali prizore za koje po njima javnost jos nije bila spremna. Obojica se pominju u 3. delu BBC serijala The Genius of Photography Sto se tice unistenih Kapinih negativa, u pitanju je bila previsok temperatura susenja, za sta je kriv neko iz tehnickog osoblja: http://www.worldsfamousphotos.com/omaha-be...rance-1944.html |
|
|
|
|
Jan 28 2008, 22:25
Poruka
|
|
|
Folirant od početka, Slika kojom se proslavio je prevara
![]() borac se okliznuo a ne pogodjen i nije snimljeno u borbi već već vojnici glumili da bi on snimao.. Logčno razmislite , vojnik pogodjen u napadu, a Capa stoji i salika na sred bojnog polja. pogledajte ugao snimanja, snimano je iz stojećeg |
|
|
|
|
Jan 28 2008, 23:42
Poruka
|
|
|
^ma da... stvarno je bio foler
|
|
|
|
|
Jan 29 2008, 09:27
Poruka
|
|
|
Ne bih nikada voleo da se proslavim sa takvom slikom. Ne mislim na autentičnost, već na same okolnosti. Treba neko da izgubi glavu (rođaka, imovinu...) da bih ja bio slavan. Ne hvala.
|
|
|
|
|
Jan 29 2008, 10:10
Poruka
|
|
|
.....
![]() CITAT The most decisive element in his reading is the soldier's left hand, seen below his horizontal left thigh. Capt. Franks told me in conversation that the fact that the fingers are somewhat curled toward the palm clearly indicates that the man's muscles have gone limp and that he is already dead. Hardly anyone faking death would ever know that such a hand position was necessary in order to make the photograph realistic. It is nearly impossible for any conscious person to resist the reflex impulse to brace his fall by flexing his hand strongly backward at the wrist and extending his fingers out straight. "FALLING SOLDIER" IS GENUINE |
|
|
|
|
Jan 29 2008, 10:25
Poruka
|
|
|
CITAT Logčno razmislite , vojnik pogodjen u napadu, a Capa stoji i slika na sred bojnog polja. Logicno smo razmislili, logicno klikni za logican odgovor. |
|
|
|
|
Jan 29 2008, 16:58
Poruka
|
|
|
|
|
|