Iz Srbije, svim srcem, Predsednik!, izborni vashar |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Iz Srbije, svim srcem, Predsednik!, izborni vashar |
Jan 13 2008, 23:51
Poruka
|
|
|
određeni član Grupa: Urednici Poruke: 2,628 Datum reg.: 6-February 05 Lokacija: orion Član broj: 227 |
@cc
pričao sam o ldp-u jer sam proprativši temu video da se komentari uglavnom odnose na njihovu tv kampanju. dakle nije stvar animoziteta ali nisam hteo ni o simpatijama. prosto sam pohvalio prvu iteraciju i pokudio ovu poslednju. argumente za tvrdnju o uspešnosti bloga sam potkrepio kontra reakcijom, za koju pretpostavljam da ne bi ni postojala da nema šta da anulira. @cyberserbia naravno, MOG je poenta drugog dela tvrdnje a BEOGRADA prvog. |
|
|
|
Jan 14 2008, 00:08
Poruka
|
|
|
argumente za tvrdnju o uspešnosti bloga sam potkrepio kontra reakcijom, za koju pretpostavljam da ne bi ni postojala da nema šta da anulira. To je ok ali baš da je blog zaslužan a tv nebitna... u zemlji Srbiji... to mi je malo preterano. Zato sam mislio da možda imaš neke validnije podatke koji bi to potkrepili. |
|
|
|
|
Jan 14 2008, 02:07
Poruka
|
|
|
Ne samo blog nego i komentari po vestima na b92 sajtu.
Samo jos na zoni fali da se profuraju izmedju redova, mislim, dajte... politicko reklamiranje u Srbiji, pa ko se jos opredeljuje zahvaljujuci tim reklamama i generalno kampanji? Znate li za neki primer, zivo me zanima. |
|
|
|
|
Jan 14 2008, 12:33
Poruka
|
|
|
Sa druge strane, Čedin spot je predug, sama priča iako korektno napisana, kao što je Tijana primetila, ne drži pažnju toliko dugo. ijaooo, shto volim kad me kolega urednik pohvali ps - rss = srs (ovo nije jednachina |
|
|
|
|
Jan 14 2008, 13:26
Poruka
|
|
|
Ne samo blog nego i komentari po vestima na b92 sajtu. Samo jos na zoni fali da se profuraju izmedju redova, mislim, dajte... politicko reklamiranje u Srbiji, pa ko se jos opredeljuje zahvaljujuci tim reklamama i generalno kampanji? Znate li za neki primer, zivo me zanima. Zacudio bi se koliko takvih ljudi ima. Ljudi koji u poslednjem trenutku prelome. Nezahvalno je da sad kazem u procentima koliko od takvih onih koji direktno prelome pod uticajem kampanje ali nije mali broj. Naravno nije prelamanje za suprotne polove ali programski bliske, ma sta to znacilo kod politicara, svakako. Primer: glasao si za Draskovica, izacices sad na izbore podjednako su ti blizu i daleko Tadic i Velja...kampanja je tu da te dovede do jednog.Mozda ne tebe u konkretnom slucaju ali nekoga od tih 3-4 posto glasaca da. A to su velike brojke u hiljadama, veoma bitne za dalje pozicioniranje i "trgovinu"... |
|
|
|
|
Jan 14 2008, 13:43
Poruka
|
|
|
Zacudio bi se koliko takvih ljudi ima. Ljudi koji u poslednjem trenutku prelome. Nezahvalno je da sad kazem u procentima koliko od takvih onih koji direktno prelome pod uticajem kampanje ali nije mali broj. Naravno nije prelamanje za suprotne polove ali programski bliske, ma sta to znacilo kod politicara, svakako. Primer: glasao si za Draskovica, izacices sad na izbore podjednako su ti blizu i daleko Tadic i Velja...kampanja je tu da te dovede do jednog.Mozda ne tebe u konkretnom slucaju ali nekoga od tih 3-4 posto glasaca da. A to su velike brojke u hiljadama, veoma bitne za dalje pozicioniranje i "trgovinu"... mislim da tzv. swing votes kod nas trenutno ima vishe od 3, 4 %. |
|
|
|
|
Jan 14 2008, 14:00
Poruka
|
|
|
određeni član Grupa: Urednici Poruke: 2,628 Datum reg.: 6-February 05 Lokacija: orion Član broj: 227 |
To je ok ali baš da je blog zaslužan a tv nebitna... u zemlji Srbiji... to mi je malo preterano. Zato sam mislio da možda imaš neke validnije podatke koji bi to potkrepili. validan podatak svakako nemam, ali čujem i s'leva i s'desna nego, interesuje me nešto drugo. nisam kopao po zakonima ali u najboljoj tradiciji njihove nedorečenosti zamišljam da je moguće napraviti sledeći korak. ako je već standardno da nagradna igra prodaje proizvod - zašto isti kalup ne bi primenili i na politički marketing? tj, ako je već javno institucionalizovano da pobednici dele plen, zašto ga ne izvesti iz zone licemerja i predstaviti ga kao program - takav kakav je, za bolji ne znamo |
|
|
|
Jan 15 2008, 01:21
Poruka
|
|
|
Samo kratko, za sada, o jednom sloganu predizbornih kampanja.
Naglasavam: OVO NIJE AGITACIJA, OVO JE NAJKRACE MOGUCE, PO MOM SKROMNOM POIMANJU, OBRAZLAGANJE POZICIONIRANJA SLOGANOM. Zasto slogan kandidata LDP-a Cedomira Jovanovica predstavlja odlicno pozicioniranje? Po Zan-Zaku Rusou, tri osnovna ljudska prava su: - pravo na zivot, - pravo na slobodu, - pravo na imovinu. Po Tomasu Dzefersonu, tri osnovna ljudska prava su: - pravo na zivot, - pravo na slobodu, - pravo na potragu za licnom srecom. (otprlike prevedeno) To se zove, recimo, "zapadno civilizacijsko okruzje". Sa stanovista necega sto mozemo nazvati, na primer, socijalnom filosofijom. Ili kako god. Zatim - ciljna gruga mladih od 18 do 27 godina: - da li mislite da neko zaista veruje dinosaurusima u Generalstabu da ce 2010. godine prestati regrutovanje za Vojsku Srbije? I, sta mislite: sta je jedan od tri razloga da ta "decurlija" dzedzi ispred konzulata diljem Beograda? Zatim - po svemu sudeci, "sivi marketing" na zidovima u centru Beograda (pretpostavljam i drugih gradova). Dvobojni plakati na kojima pise: Velja Ilic / Srbija je zakon! Otvara li to pojedina pitanja? Otvara. Zatim - pitanje, jos uvek bez uverljivog odgovora: da li cemo "ginuti za srce Srbije"? Ko? Koliko? Ko ce biti "dobar" od te "kombinacije" i koliko? Zatim - pitanje: da li je licemerno da te "politicki radikalnim" proglasava neko ko je spreman da "relativizuje pojam" likvidacije politickog neistomisljenika? Itd... Eto. Toliko o pozicioniranju predsednickog kandidata LDP-a putem slogana, po mom skromnom poimanju. Dovoljno? |
|
|
|
|
Jan 15 2008, 01:47
Poruka
|
|
|
Pa i previse, kao i cela ta LDP kampanja, napadno i pitanje sa koliko efekta. Kao i tvoje objasnjenje slogana koje mi nije jasno sta trazi ovde..
Mrsko mi uopste da pisem jer i ovde zesce smara ldp ovo ldp ono... Liberalno i demokratski ne ide pod ruku sa konstantnim isticanjem jedne osobe u prvi plan (dakle autoritativno). Da li se to ne vidi sada u aktuelnoj kampanji ili ste zaboravili da je tako inace (kroz celu pasivnu kampanju van izbora), to je druga stvar. A posle ti prica o demokratiji i liberalnoj misli i ubacuje bebe u prvi plan |
|
|
|
|
Jan 15 2008, 10:15
Poruka
|
|
|
a zashto ti nije jasno chemu analiza slogana ovde? a gde?
kad smo vec kod toga, po meni najapsurdniji slogan ovog puta je: Dela govore. - Mrkonjic (SPS) brajko, ne da dela govore, nego josh zhivimo u posledicama dela njega i njegovih drugova od pre par godina slogan kao slogan bi bio dobar generalno da se ne radi bash o toj politichkoj grupaciji. za mrkonjica bi bilo delovotvornije recimo - He did it! Not me! ps - jedino logichno objashnjenje za ovaj slogan jeste da SPS cilja na starije birache koji pate od demencije. ako je to, e onda su targetirali maestralno |
|
|
|
|
Jan 15 2008, 10:58
Poruka
|
|
|
Logično je da analize slogana budu baš ovde isto kao što je i logično da se više bavimo kampanjama koje su zanimljive po bilo kom parametru merljivom u okviru advertising branše. Isto tako je i logično da svako koga smara politika, političari (samo neki ili svi) i sl. u ovoj temi neće naći utočište od njih.
|
|
|
|
|
Jan 15 2008, 11:59
Poruka
|
|
|
ma ok, ali moglo je i posle izbora
A kampanja nisu samo bilbordi i spotovi i slogani, vec celokupan pristup javnosti. |
|
|
|
|
Jan 15 2008, 14:05
Poruka
|
|
|
jel jos nekom smeta ona belina dole na Tadicevom bilbordu?
Em su cropovali inace korektno uslikan portret (cime su ga IMHO znacajno pokvarili), em je cela kompozicija sad nagnuta na dole, vuce pogled umesto ka licu ili sloganu, ka tom velikom praznom prostoru dole.. iz daljine mi izgleda skoro kao da se deo bilborda odlepio ili fali.. Bas me zanima necije strucno objasnjenje zasto je to uradjeno tako ? |
|
|
|
|
Jan 15 2008, 15:13
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 15 2008, 15:20
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 15 2008, 15:26
Poruka
|
|
|
^ Eto ti si bar jednu rec pronasao...
|
|
|
|
|
Jan 15 2008, 15:50
Poruka
|
|
|
garant ima i drugu verziju, sa plavim ekranom i sloganom "dosta urušavanja srbije"
|
|
|
|
Jan 15 2008, 17:03
Poruka
|
|
|
Meni se kampanja LDP-a ne dopada , ali mislim da će pogoditi dobar deo onih na koje cilja. Ne dopada mi se jer prljavija nego prošla u smislu da se u reklamnom spotu prozivaju drugi , što je meni bzvz .
Ali gneralno kod svih sem LDP-a primećujem veliki napredak. No to je subjektivna stvar. |
|
|
|
|
Jan 15 2008, 19:00
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 15 2008, 19:21