Iz Srbije, svim srcem, Predsednik!, izborni vashar |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Iz Srbije, svim srcem, Predsednik!, izborni vashar |
Jan 12 2008, 20:56
Poruka
|
|
|
@CC
Pazi, ja ne vidim šta je kontradiktorno u onom što si boldovao, mislim, činjenica je da stepen korupcije pokazuje gde se zakon više poštuje a gde manje, i da smo mi na visokom mestu po nepoštovanju. Aj nije ni bitno. Nego, analiza moralnih i drugih kvaliteta nije ovde prisutna nigde, bar je ja ne primenjujem u izvornom obliku, jer ne pričamo šta je Čeda radio a šta nije, nego o njegovoj trenutnoj poziciji u javnosti koji plasiraju mediji, ali ako pričamo o kampanji, tj. o njenom profesionalizmu, mora se uzeti u obzir šta se prezentuje i onda odlučiti kako prezentovati. Dosta ljudi veruje u sve te priče koje su bile plasirane o Čedi, pa kapiram da za njih ovo nije dobar slogan. Ako štab LDP-a ne zanimaju ti ljudi koji veruju u te priče onda smatram da im je to pogrešan pristup. Ipak moraju u političkoj kampanji obratiti pažnju na sve glasače, na neke više na neke manje, ali ne smeju nikog zanemariti (da ne kažem provocirati). Sve u svemu, samo na osnovu trenutne Čedine pozicije na medijskom nebu (a ona nije baš najsjajnija), a o tome se moralo voditi računa, mislim da im nije najpromišljeniji slogan. |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 21:41
Poruka
|
|
|
@ CC
Da, ni ja nisam mislio da pljujem Cedu vec sam pokusao da argumentujem svoj stav da ima imidz loseg momka... Ali razumem na sta si skrenuo paznju i apsolutno podrzavam. I opet se slazem sa .johnny-em i oko ovoga sto je poslednje rekao. Naravno, tu sliku Cede koja je vec formirana u svesti ljudi iluzorno je i pokusati "ispravljati" na izborima. Umesto toga se treba koncentrisati na dobre kvalitete kandidata i kod biraca pojacati svest o tom delu licnosti i time napraviti balans losoj slici. Mislim da su trebali vise da porade na tome... Pozdrav. |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 22:00
Poruka
|
|
|
Johnny, mislim da gresis kada kazes da ljudi iz staba LDP-a grese ako im nije stalo do glasova ljudi koji veruju u te price o Cedi. Verovatno im je stalo do glasova ljudi koji se kolebaju, koji ne veruju u te price, ali koji sumnjaju da tu mozda ima necega. A tesko je promeniti misljenje onih koji veruju u te price jer oni u velikoj vecini vec pripadaju strankama koje su najveci politicki protivnici LDP-a.
|
|
|
|
|
Jan 12 2008, 22:35
Poruka
|
|
|
@cyber
Naravno da su prioritet oni koji se kolebaju, lakše je popraviti zub nego vaditi ga. To je negde osnova svih kampanja, privoleti one koji se kolebaju, ali ovo što je kristofer rekao da su svesni svi da Čeda ne može postati predsednik sad nego da je to ulaganje u budućnost je skroz tačno i iz tog razloga treba graditi polako sliku o sebi i sistematski raditi a ne pucati na one koji se kolebaju kao da su od presudnog značaja za Čedin ishod na ovim izborima. Najviše Toma mora da brine o kolebljivim jer su njemu oni suvo zlato sad, a Čedi nisu toliko bitni. Kad su bili parlamentarni izbori tada su i LDP-u bili od vitalnog značaja jer im je u promil trebalo da pređu cenzus i uspeli su. Elem, pade mi nešto na pamet u međuvremenu oko tog slogana. Fora je što je ovde takav naglasak kao da se odgovara na pitanje "šta je zakon?" pa je odgovor "život je zakon". Znači nije pitanje o životu, tj. "šta je život" pa da odgovor bude "slengovski" - "život je zakon". Kapirate? Ja bar tako gledam na to. Znači slogan je u fazonu "ma život je zakon", a ne "život je zakon". Jesam dobro objasnio, jel me razumete? |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 22:43
Poruka
|
|
|
Pratimo te johnny, pratimo. Naravno da su u LDP-u svesni da nece Ceda postati predsednik. Ovi izbori njima sluze za prebrojavanje, ali i ciljaju na to da dobiju pristalicu vise. A njihova kampanja se razlikuje od ostalih i po tome sto ne obecavaju 500.000 radnih mesta. Ljudima se to vec smucilo te s toga smatram da ce na ovim izborima imati vise onih koji su za radikalne mere bez obzira sto je to nekada bolno i tesko. CC, ako sam presao u off ti malo modifikuj ovo.
I ovo sa zubom ti nije dobra metafora. Vidi se da nikad nisi vadio zub |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 22:53
Poruka
|
|
|
Ovo sa radnim mestima prevazilazi okvire ove teme tako da i dalje i dalje mi nisi ništa odgovorio, tj. nisi me demantovao. Ako CC bude modifikovao tvoj post nek modifikuje i ovaj deo mog posta. Što se tiče "pristalice više" onda smatram da je napravljena greška jer su morali to malo sistematskije da odrade, možda jesu sistemski isplanirali sve, ali mi ovaj slogan ne govori tako jer po njemu vidim da nisu vodili računa o "globalnom" Čedinom imidžu. A što se zuba tiče, poenta je bila "ne možeš ispraviti krivu Drinu" lakše je ispraviti "polukrivu Drinu".
|
|
|
|
|
Jan 12 2008, 23:01
Poruka
|
|
|
Ne vidim kako su mogli da poprave Cedin imidz tek tako. Mnogo godina su razni Vladini mediji upravo radili na stvaranju takvog imidza, mada je i doticni odgovoran za to. Ali sad ako krenem da pisem o tome da li je vaznije sto se neko kupao u Silerovoj ili to sto neko ne zeli da potpise sporazum o pridruzivanju rizikujem da zaista odem u off. Ja sam vec napisao da na mene nisu ostavila snazan utisak prethodna dva spota. Ovaj poslednji je mnogo bolji. Jer ono puko nabrajanje iz ona dva spota slusamo gotovo svakodnevno. Ovo sa gospodinom Burnsom mi je odlicno.
Danas sam gledao miting radikala i sve mi je bilo jasno dok je kadar bio na nekim devojkama. Kao u fazonu A, ha, ima i kod nas mladih. |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 23:06
Poruka
|
|
|
Elem, pade mi nešto na pamet u međuvremenu oko tog slogana. Fora je što je ovde takav naglasak kao da se odgovara na pitanje "šta je zakon?" pa je odgovor "život je zakon". Znači nije pitanje o životu, tj. "šta je život" pa da odgovor bude "slengovski" - "život je zakon". Kapirate? Ja bar tako gledam na to. Znači slogan je u fazonu "ma život je zakon", a ne "život je zakon". Jesam dobro objasnio, jel me razumete? Johnny, sad si dosao do onoga sto sam i ja hteo da ti kazem kao odgovor na jedan od prethodnih tvojih postova. Konkretno, da nas dvojica imamo "dijametralno suprotne stavove" |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 23:32
Poruka
|
|
|
^Znači nisi me razumeo
|
|
|
|
|
Jan 12 2008, 23:46
Poruka
|
|
|
Ah, kao da sedim na brainstormingu... Tri sata priče o tome da li je naglasak na "život" ili na "zakon". Super.
I da, ne znam koliko sam bio jasan, ali sam zaista mišljenja da je žestok naglasak na "životu" a da je "zakon" samo forma kojom se potencira značaj (kvalitet, bitnost, prioritet) prethodnog (rečenicu "Ceca je, brate, zakon" sigurno ne čitate tako da ima značenje da je poznata estradna umetnica postala pravni pojam, odnosno neko zakonodavno telo Inače, LDP je vrlo pametno procenio da ne treba da se bavi "pranjem" nego "napadanjem" - ima dovoljno ljudi kojima je sopstveno nezadovoljstvo daleko važnije od Čedinog realnog ili imaginarnog negativnog imidža, tim pre što kod ljudi koji ga simpatišu dileme o tome da li su priče istina ili nisu uopšte nema, a takvi su mu još uvek primarna ciljna grupa jer se za razliku od Nikolića i Tadića ne bori za pridobijanje neodlučnih (odnosno bori se, ali sa mnogo manje grča od ove dvojice). Njemu je važno da čačka i javno govori o svakoj bolnoj stvari - kod nekih će pogoditi jednu muku a kod nekih i sve. Sa druge strane, upravo time što on vrlo glasno u celoj kampanji stavlja fokus na realne probleme (o kojima, da budemo iskreni, neki drugi ne žele ni da razgovaraju) on lagano sklanja fokus sa priča o njemu - problemi su realni a priče možda i nisu. U takvoj situaciji, problemi deluju mnogo važnije od imidža ("...jeste, možda je taj Čeda i takav, ali je rekao ono što i ja mislim"). Ljudi mnogo lakše opraštaju onima sa kojima dele isto mišljenje nego neistomišljenicima. |
|
|
|
|
Jan 12 2008, 23:54
Poruka
|
|
|
@ johnny.
Dobro, ajde da batalimo definiens i definiendum, mozda sam te ipak pogresno razumeo. Ono sto sam napisao i dalje stoji. Oni hoce da istaknu vrednost zivota, zato sam i povezao sa sloganom DS sa proslih izbora, kojim su isto tako hteli da naglase vrednost zivota gradjana, tj. birackog tela. Kako tebe shvatam, oni zele da istaknu vrednost zakona (a da ga Cheda krsi kako stigne, pa je zato los slogan - opste sumiranje cele nase prethodne diskusije), bar kako sam te razumeo na pocetku. Ali sad si dosao na ovo sto i ja govorim, ne? Da je vazan zivot a ne zakon. Da ne govore o vrednosti, zapravo nuznosti postovanja zakona, vec o nuznosti postovanja zivota. Mislim, ako nisi, nema mi/ti pomoci... |
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:03
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:10
Poruka
|
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:13
Poruka
|
|
|
žestok naglasak na "životu" a da je "zakon" samo forma kojom se potencira značaj (kvalitet, bitnost, prioritet) prethodnog Upravo to. Ovo samo dodatno objasnjava ono sto i ja govorim. E upravo to. Ali na uštrb zakona. Kontaš? Ko j*be zakon, život je zakon. To mi se ne sviđa. Ufff, a kako si dosao do toga, "na ushtrb zakona". Zbog asocijacije sa Chedinom prosloscu?!?! Mislim, do takve jednacine verovatno si samo ti dosao... Ne mislim nista lose, da se razumemo. EDIT: poceo sam da pisem poruku pre CC, samo da se zna. |
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:17
Poruka
|
|
|
I ja mislim tako. Ne verujem da se ciljalo na anarhističko-preživljavački motiv, već... na ono što je Cristopher već objasnio.
Mada, mediji su kampanju poredili (i bojažljivo uputili na kopiranje) sa kampanjom Ožujskog piva - "Žuja je zakon", koja ima kontekst sličniji onom koji johnny vidi. |
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:17
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 1,269 Datum reg.: 25-May 05 Član broj: 738 |
Zivot je zakon.
Dakle, moze se tumaciti na vise nacina, ali mislim da je ovdje upavo akcenat na obje rijeci. Zivot je zakon i zakon je zivot... Izgubili smo dosta vremena lutajuci dvije decenije zbog raznih eksperimenata pojedinih stranaka, zivot smo potracili na gluposti, u tunelu bez izlaza, umjesto da smo 80-tih prihvatili EU... Ostarili smo prije vremena... Zivot je jedan i treba ga prozivjeti najbolje moguce... Ovdje ja vidim jedan dio razloga zasto je takav slogan. Imamo zakone koji su napisani veoma dobro, ali je problem u sprovodjenju. Zato je i akcenat na Zakon. Svi klevecu, svi optuzuju, svi unaprijed osudjuju. Ovdje vidim drugi dio razloga zasto je ovakav slogan. I zato mi se svidja hrabrost stranke LDP da stavi slogan Zivot je zakon. Spotovi su im jako dobri. Svidja mi se onaj kad je Ceda sa drustvom u mraku i poslije nekog vremena svi koji su bili u mraku, budu osvijetljeni. Ja sam to shvatio kao da je danas mrak na politickom nebu Srbije i dolaskom LDP-a na vazne pozicije, dolazi svjetlost, dakle boljitak. Opet se moze postaviti pitanje koja to stranka NIJE obecavala boljitak? P.S. Ne slazem se sa Jovbrankom a ni sa Johhnyem, al polemiku sa Jovbrankom cu nastaviti putem PP ili MSN. |
|
|
|
Jan 13 2008, 00:25
Poruka
|
|
|
Mada, mediji su kampanju poredili (i bojažljivo uputili na kopiranje) sa kampanjom Ožujskog piva - "Žuja je zakon", koja ima kontekst sličniji onom koji johnny vidi. Po meni, to je priča koja je tendenciozna i relativno zlonamerna - po značenju nema nikakve veze jedno sa drugim a liči jedno na drugo upravo zbog upotrebe izraza iz svakodnevnog govora. Na stranu što su u toj kritici zaboravili kampanju i slogan koji je meni daleko najsimpatičniji - Pedigree "Psi su zakon." |
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:25
Poruka
|
|
|
Eventualno, ako čitaš samo slogan. Pa upravo to. Gledam samo slogan i onog ko ga poručuje. A spika kao spika je manje više ista kod svih. Uslovno rečeno. A ono što si pomenuo Cecu, pazi nije isto kad kažeš "ceca je zakon" i "zakon je ceca". Upravo na ovom primeru pokušavam sad da objasnim ono što sam hteo. Jel kapirate sad šta sam mislio? Kod ovog prvog primera se jasno vidi taj mladalački izraz ali on nije isti kao kod ovog "života". Naglasak kojim se govori u tv spotu mi više oslikava situaciju kao kad kažeš "zakon je ceca". Ne, nije kontradiktorno ovo što sam sad napisao. Ako nekom jeste nek pročita još jednom. |
|
|
|
|
Jan 13 2008, 00:30
Poruka
|
|
|
Pa upravo to. Gledam samo slogan i onog ko ga poručuje. Nema logike da to radiš jer ako vadiš stvari iz konteksta cele priče kampanje onda dobiješ rezultat kakav želiš a ne kakav jeste. A spika kao spika je manje više ista kod svih. Uslovno rečeno. Koliko sam ja pratio, LDP kampanja se potpuno razlikuje od ostalih. Uopšte ne govore o istom. Ali - neću više, ispadoh neki LDP advokat... A ono što si pomenuo Cecu, pazi nije isto kad kažeš "ceca je zakon" i "zakon je ceca". Upravo na ovom primeru pokušavam sad da objasnim ono što sam hteo. Jel kapirate sad šta sam mislio? Kod ovog prvog primera se jasno vidi taj mladalački izraz ali on nije isti kao kod ovog "života". Naglasak kojim se govori u tv spotu mi više oslikava situaciju kao kad kažeš "zakon je ceca". Ne, nije kontradiktorno ovo što sam sad napisao. Ako nekom jeste nek pročita još jednom. U pravu si ali ne zato što si u pravu nego zato što je moj primer bio pogrešan (a odabran zato što mi je bio smešan.) edit: U stvari, sad kad bolje razmislim - nije primer pogrešan jer je trebao da ilustruje upotrebu reči "zakon" - ne u bukvalnom nego u kolokvijalnom značenju. A ti sad koristiš značenje "Cece" (kao negativnog pojma koji menja predznak slogana iz pozitivvnog u negativan) koje nema veze sa kontekstom LDP poruke u kojoj nema negativnih konotacija. |
|
|
|
|
Jan 13 2008, 10:58
Poruka
|
|
|
ovde chovek odmori 3 dana, pa posle ne mozhe da prochita shta su sve deca ispisala
elem, ja moram da kazhem da su mene gotovo sve kampanje ostavile ravnodushnom. sigurno je to i zbog chinjenice da ko ce biti predsednik u ovoj drzhavi je vishe stvar pozicioniranja, nego realne politichke moci, pa su i kampanje mlake. ono shto je malo bolje kod LDP kampanje jeste sadrzhajniji copy (to onako sa zanatske strane mogu da pohvalim i podrzhim kao napor da se neshto promeni, ali nisam sigurna da izvan tog konteksta ima jednaku snagu). ono shto me chudi je zaprepashcujuca slichnost (barem u jednom sluchaju) spotova kandidata DS i RSS - znate ono: siva pozadina, kandidat u prvom planu, pogled u ovu kameru, pogled u onu kameru, sivo odelo... prosto se zbunim ko je ko a ono shto me ne chudi je losha realizacija outdoor segmenata, katastrofalni bilbordi, neumerena upotreba PS-a (DS), loshe svetlo i shminka (LDP), infantilna emotivna "gluma" u fazonu - sad si zabrinut, sad si srecan, sad si zamishljen, sad si brizhan (RSS). slogani su generalno razocharali. sve ukalupljeno i neinventivno. evo kako to rade majstori politichke komunikacije (kratak review) http://www.presidentsusa.net/campaignslogans.html |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 18:46 |