Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Forum Rules *** PRAVILA FOTO FORUMA *** Pročitaj pre postovanja!

Reply to this topicStart new topic

Cvece, Isprobavao sam novi Aparat I objektiv

V
veve
poruka Oct 18 2007, 02:47
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 12-May 05
Član broj: 618

Kupio sam Canon 40D i objektiv Canon Macro 100mm Ultrasonic pa sam malo trckarao oko kuce sav u ushicenju i slikao stvari na koje sam naleteo, nazalost bilo je lose vreme ali uspeo sam da uhvatim par interesantnih fotografija koje bih podelio sa vama.

C&C dobrodosli

Pozdrav Svima
Go to the top of the page

+Quote Post
Nezla
poruka Oct 18 2007, 14:45
Poruka #2

Datum reg.: 5-September 07
Član broj: 14,202

Mnogo fotki da isfotkas sa canonom ..svidjaju mi se tvoje ushicenje..

Dvojka iako je skoro prazna 80% nekako mi se mnogo svidja.....

+Quote Post
nkls
poruka Oct 18 2007, 14:52
Poruka #3

Datum reg.: 5-August 07
Član broj: 12,995

kadrovi i nisu nešto, ali to bih pripisao ushićenju smile.gif super za novu mašinu.

+Quote Post
Lord Ivanhoe
poruka Oct 18 2007, 17:28
Poruka #4

Datum reg.: 28-August 06
Član broj: 6,020

Cestitke za opremu, 100mm je opasna alatka kad se nauci kako se koristi... zato vezbaj vezbaj vezbaj... ove prve, sto rece jaguar, pripisacemo ushicenju smile.gif

Pozdrav.

+Quote Post
kobayashi
poruka Oct 18 2007, 18:51
Poruka #5

Datum reg.: 18-September 06
Član broj: 6,377

od druge moze da se napravi odlicna fotka, samo treba da se kropuje deo one praznine...

Evo prilike da oni sa umetnickim osecajem predloze gde otpilike da se odsece sa desne strane i odozdo?

+Quote Post
Dr Bouz
poruka Oct 19 2007, 16:50
Poruka #6

Datum reg.: 31-October 05
Član broj: 2,130

nigde. eventualno moze da se jos doda crnoga, tako da bude cvet josh manji.

u principu ti osvetljenje nije dobro.

mislim, da ne bude zabune - ko 'oce blizije - ne treba da koristi makazice (jer to je ionako gay) - nego da malo nauci da slika i da pridje blizhe. (osobito ako se namerava seci i sa jedne i sa druge strane - to se jelte resava aparatom wink.gif ) makazice sluze da iseces nokat n.pr. ili kosicu iz nosa, ili da seces leptiru noge, i t.d.

+Quote Post
veve
poruka Oct 20 2007, 00:27
Poruka #7

smile.gif hvala vam na kritikama koje ste uputili prema mom ushicenju.. smile.gif

znam da kadrovi i same fotke nisu bas idealne, cak i daleko od toga ali to je sto je za sada...

@Lord Ivanhoe

ajde mi molim te pojasni malo sta to znaci da moram da naucim da slikam sa tim objektivom. Vidim ja da Fotografije nisu onakve kakvim ih ja zelim, na mnogim mi fali ostrina. U cemu je caka, na sta moram da obratim vise paznje itd... hvala unapred...

+Quote Post
Dr Bouz
poruka Oct 20 2007, 02:27
Poruka #8

Datum reg.: 31-October 05
Član broj: 2,130

pa ono, il' nisu u fokusu, il' su streshene , oce reci zatres'o se aparat u toku expozicije.

+Quote Post
Lord Ivanhoe
poruka Oct 20 2007, 08:58
Poruka #9

Datum reg.: 28-August 06
Član broj: 6,020

Pre nekog vremena, gledajuci makro fotke nekih clanova odavde koje su izgledale fantasticno, i generalno makro fotografiju, nekako sam se dokopao 100ke i u iscekivanju slicnih fotki sa mog aparata poprilicno sam se razocarao kad sam pogledao prve koje sam napravio. Nije to bilo ni blizu ocekivanog. E onda malo citanja, malo probanja malo ovako onako i nekako se sve to poboljsalo do granice prihvatljivog. Poenta je da je makro fotografija svet za sebe, i ima mnogo stroza pravila nego "obicna fotografija".
Kao prvo radis u 1:1 domenu, sto znaci da ti pola mm napred ili nazad znaci pogresan fokus, sto generalno nije slucaj. Da bi to ublazio, blenda se zatvara sto vise moze (14+) samim tim ti svaka "trunka" svetlosti mnogo znaci, a generalno je pravilo da ti je uvek manjak istog kod makroa. E onda da bi imao dovoljno svetla, povecas exp, sto neminovno dovede do toga da ti je fotka mutnjikava jer ti ruka nije dovoljno stabilna za makro podrucje slikanja....Znaci moras da "napravis" svetlost od nekuda smile.gif Onda uglavnom ljudi (ukljucujuci i mene tada) raspale blic direkt, sto naravno rezultuje poprilicno retardiranim osvetljenjem... i tako dalje...i tako dalje smile.gif

Ono sto mogu da te posavetujem je sledece:

1. tripod, monopod,noga,stolica, magarac smile.gif .... bilo sta na sta mozes da naslonis aparat
2. nekako ublazi svetlo sa blica,kad vec moras da ga koristis. Stavi beli papir preko, ili reflektuj o stiropor/zilber/nesto sa strane, ili koristi neki "externi" izvor koji nije "direkt u chelo" videces koliko je velika razlika
3. Gledaj da ti exp. bude sto kraca, cak i po cenu da ti fotka bude malo podeksponirana, lakse ces da "dodas" malo svetla kasnije nego da odmuljas zamuljanu fotku jer je exp. bila predugacka smile.gif
4. budi uporan i videces razliku izmedju ovih fotki koje si postavio u ovoj temi i nekih koje ces postaviti za nedelju/dve/x dana.

Eto tako, bas sam se raspisao, mozda neko ima nesto da doda/ispravi, od mene toliko, ako treba jos nesto, nemoj se libiti (kakva glupa rec smile.gif da pitas.

Pozdrav

+Quote Post
veve
poruka Oct 20 2007, 13:12
Poruka #10

smile.gif aha, videcu da nadjem neke tutorijale za makro fotografiju...

hvala puno na odgovoru

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 17:01

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.