Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Fotkanje u parku kad drvece olista

V
Stefan1
poruka May 15 2007, 22:49
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 22-January 05
Član broj: 113

Fotkao sam po Vrnjackoj Banji iako je bilo Suncano vreme fotkama nisam zadovoljan, onim nastalim u parku. Da li je to ogranicenje dinamike mog A620, ili je upitanju pogresna ekspozicija, ali isti problem sam imao i sa analognim Canon kompaktom. Kako napraviti sto bolje fotografije u sumi ili parku kada je Suncan dan, evo moje fotke u Vrnjackoj Banji kojom nisam zadovoljan.
Go to the top of the page

+Quote Post
SlObOdNi
poruka May 15 2007, 23:14
Poruka #2

Datum reg.: 23-May 06
Član broj: 4,741

Koristio si multi-segment merenje, koje se trudi da ekspoziciju proracuna prema prosecnoj osvetljenosti cele scene (ako je Multi segment isto sto i matrix mod, a pretpostavljam da jeste).

Postoji razlika izmedju Multisegment (matrix) moda i spot merenja. Matrix meri celu scenu, a spot samo jednu tacku. Center weightwed je varijanta Spot merenja, koja racuna osvetljenost te tacke i njenu blizu okolinu.

Sad, ne znam tacno, sta bi zeleo da postignes drugacije...

Da li ti smetaju pregoreni delovi?
Da li su ti delovi u senci previse tamni?
itd...

Konkretno pitanje bi olaksalo odgovor...

+Quote Post
Bocca
poruka May 16 2007, 02:21
Poruka #3

Datum reg.: 7-November 06
Član broj: 7,200

ako ti smeta pretrpana fotka i mnogo zelene boje sto je zato sto fotkas sumicu biggrin.gif

+Quote Post
-=: soNic :=-
poruka May 16 2007, 08:04
Poruka #4

Datum reg.: 16-May 05
Član broj: 666

Takve kontrastne scene su muka za svaki aparat a narocito za mali kompakt.

Mislim da bi bio zadovoljniji da si wb namestio na ladovinu (toplije boje), fotku malo podeksponirao (da zadrzis detalje u svetlijim delovima) i onda vrlo blago dosvetlio senke u PS sa shadow/highlight...

ps: to shto je sunchano vreme ne znaci nista.. najgore fotke ispadaju kad je jako sunce, pa jos odozgo.. Obrati pazhnju (ochima) sledeci put na razliku izmedju svetla i senke kad je recimo 1 popodne i kad je recimo 7 uveche (tj kad je sunce skoro pa zashlo).. videces da je uvece - em lepsi ugao svetla, em su boje mnogo jace (magic hour) em su senke mnogo blazhe i nema tolikog kontrasta..

Zato ljudi valjda i fotkaju svashta pa i prirodu ranom zorom ili predveche

+Quote Post
Dr Bouz
poruka May 16 2007, 09:13
Poruka #5

Datum reg.: 31-October 05
Član broj: 2,130

e sad, pitanje je kako si ti to video u glavi svojoj (t.j. sta si zeleo)?

+Quote Post
Stefan1
poruka May 16 2007, 13:13
Poruka #6

Datum reg.: 22-January 05
Član broj: 113

upravo tako, znam i ja da je najgore fotkati oko podneva. Inace to mi smeta, sto su boje nekako previse hladne, i sto mi deluje pre eksponirana slika. Hvala na savetima imacu to na umu slececi put. Inace znam da su najlepse fotke popodne kada Sunce nije tako visoko. Ali *ebiga u Vrnjackoj Banji sam imao na raspolaganju vreme za fotografisanje, bas u to najgore vreme oko podneva, i zbog toga mi se ni jedna fotka nikako ne svidja.

+Quote Post
Photodjo
poruka May 16 2007, 13:45
Poruka #7

Datum reg.: 15-June 05
Član broj: 952

pucaj street i ganjaj neke sjenke... pusti ove fotke parkova u 12h

+Quote Post
-=: soNic :=-
poruka May 16 2007, 15:23
Poruka #8

Datum reg.: 16-May 05
Član broj: 666

CITAT (Stefan1 @ May 16 2007, 14:13) *
upravo tako, znam i ja da je najgore fotkati oko podneva. Inace to mi smeta, sto su boje nekako previse hladne, i sto mi deluje pre eksponirana slika.

hladne su zato shto je dosta veliki deo scene u senci.. a to se reshava ili postavljanjem WB-a na hladovinu (ako ima aparat).. ko shto vec rekoh... ili dodavanjem malo zhute u PS..

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 11:45

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.