Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

akusticna gitara, kucni studio

V
Kristijan
poruka Jan 13 2007, 23:21
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 19-January 05
Član broj: 72

Gitaru sviram zaista godinama, ali nemam bas nikakvo iskustvo sto se tice bilo kakvog snimanja.

Pre svega me zanima da li za snimanje akusticne gitare mogu da se oslonim samo na kabl (ozvucena akusticna gitara, dreadnought trup), ili treba ipak da imam i nekakav mikrofon. Za sada mi ne treba nista specijalno, uglavnom ce za pocetak snimak da sluzi da mi zameni drugu gitaru dok ja, jel'te, sviram prvu... a kasnije bih se i malo ozbiljnije time bavio.

I sad ja sednem ispred kompjutora, i imam gitaru u krilu, i... ko ima zivaca, da mi kaze detaljno sta mi sve treba od opreme (imajuci gore navedeno u vidu) i sta je neki preporuceni softver za mene u ovakvoj situaciji. Jedino sam koristio SoundForge, a nisam ga ni otvorio bar 3 godine. Dakle, jako malo iskustva.

Ovo nije hitno, dakle ako neko ima pravi odgovor, a nema sada vremena da sve to zapise, radije bih sacekao, pa da dobijem malo detaljniju informaciju.

Unapred se zahvaljujem.
Go to the top of the page

+Quote Post
syndrome
poruka Jan 14 2007, 00:51
Poruka #2

zgužvam.. bacim

Grupa: Urednici
Datum reg.: 1-June 05
Član broj: 808

pa, hm, mislim da bi najbolje bilo da imas ozvucenu gitaru.

jer, slab sam sa mikrofonima, ali kapiram da bi u suprotnom morao da imas nesto usmereno, inace bi ti dinamika varirala neprekidno u zavisnosti od udaljenosti gitare od mikrofona.

i opet zbog dinamike i raspona ulaza, trebalo bi da imas preamp.

to je cini mi se, sve sto ti je potrebno za zezanje sa akusticnom gitarom, a da ne zahteva skalameriju i cimanje i da zvuci iole pristojno.

dobro, naravno, to i prostorija sa kvadratnom osnovom puna tisine smile.gif

+Quote Post
Christopher Carr...
poruka Jan 14 2007, 01:32
Poruka #3

Grupa: Supermoderatori
Datum reg.: 24-January 06
Član broj: 3,067

Najbolji (odnosno najlepši) snimak dobijaš kvalitetnim mikrofonom. I to, u zavisnosti gde ga usmeriš skupljaš različite frekvencije. Zato je idealno da imaš dva - jedan ambijentalni i jedan koji skuplja direktno sa gitare.

p.s. Podrazumeva se da se sediš odnosno ne mrdaš.

+Quote Post
Kristijan
poruka Jan 14 2007, 10:46
Poruka #4

Datum reg.: 19-January 05
Član broj: 72

Uh, pa to izgleda komplikovanije nego sto sam ja mislio...

Mislim, imam prostoriju koja bi bila zgodna, ali tu je kompjuter, koji ima nekakav sum, cuje se cooler. Nije neka velika buka, ali kapiram da za mikrofone ne sme da postoji nikakva buka.

Kakvo predpojacalo se preporucuje? Mozda su ova noob pitanja jako dosadna, ali stvarno nemam iskustva sa ovim stvarima, i detaljniji odgovori su pozeljni.

+Quote Post
oriyus
poruka Jan 14 2007, 19:08
Poruka #5

Datum reg.: 12-September 05
Član broj: 1,665

Ne moras imati predpojacalo ali bi bilo ok imati ga za vecu kontorlu samog zvuka a to moze biti cak i obicna "boss" ili neka druga pedala . Mislim da bi ti samo jedan dobar mikrofon odradio posao.

+Quote Post
syndrome
poruka Jan 15 2007, 02:18
Poruka #6

zgužvam.. bacim

Grupa: Urednici
Datum reg.: 1-June 05
Član broj: 808

ako postavis gitaru na centar prostorije, i mikrofon usmeris kontra od kompjutera, kuler ne bi trebalo da predstavlja problem, posto stvara whitenoise koji se ne odbija od zidove. problem je ako ti rezonira kuciste od njega, pa se zvuk prenosi, recimo, na prozore ili vitrinu...

+Quote Post
He6ojwa
poruka Jan 15 2007, 14:59
Poruka #7

Datum reg.: 24-July 06
Član broj: 5,531

Pazi sad....

Evo jedne totalno low-budget varijante:
bubica neka, direktno u rezonatorsku kutiju gitare, pa to u komp... Meni su posao radile i neke slusalice cak- naravno to je onako cisto za zabelesku recimo, mada sam ja takve semplove koristio posle malo ekvilajzovanja i izbacivanja shumova. Uz malo eksperimentisanja moze da da sasvim zadovoljavajuce rezultate.

To ti je onako stap i kanap fora - ali radi - provereno. biggrin.gif

+Quote Post
Angel_of_Dark
poruka Jan 15 2007, 19:24
Poruka #8

Grupa: VIP
Datum reg.: 28-January 05
Član broj: 162

Jos jeftinija fora ako si vican lemljenju... pet minuta posla za savrsen zvuk.
Nadjes negde stari digitalni sat (oni sa gomilom melodija, bili su popularni osamdesetih). Skines mu poklopac, i obicno je na poklopcu nalepljena jedna bakarna plocica velicine novcica, a preko te plocice je nalepljen sloj specijalne keramike koja je prelivena metalom. Uglavno, tebi treba ta plocica (koja je inace piezoelektricni zvucnik). Skines je, i na bakarni deo zalemis jednu zicu, a na ovak drugi metalni sloj zalemis drugu zicu. Sve to zatim povezes na kabl koji ide direktno u komp.
Ovu plocicu zatim lepo nalepis na telo gitare (u blizini kobilice ili jos bolje, ako kobilica nije zalepljena za telo, onda je postavis izmedju kobilice i tela), za pocetak ti je dovoljno da sve to zalepis selotejpom, da bi mogao da experimentises sa zvukom i odredis najbolje mesto za pozicioniranje ovog pick-upa.
Sa ovakvom napravicom mozes da dobijes strava zvuk. Ako imas previse visokih tonova, mozes uvek da stavis tanak sloj gume izmedju kristala i gitare, ili jos bolje da pokrijes gornju stranu kristala sa silikonom.
Inace, ako nemas nijedan digitalni sat, mozes da skoknes do prodavnice elektro komponenti i tu najverovatnije imaju piezo-elektricne kristale koji ne bi trebalo da kostaju vise od par eura.

+Quote Post
Ljtruba
poruka Jan 16 2007, 01:44
Poruka #9

Datum reg.: 5-February 05
Član broj: 219

Samo jedan hint.
Nikako ne postavljati mikrofon usmeren u "rupu" od gitare, jer ces dobiti boom-zvuk, mutan i nikakav.

Mikrofon se usmerava ka vratu, tacnije ka 12. pragu.

+Quote Post
He6ojwa
poruka Jan 16 2007, 09:55
Poruka #10

Datum reg.: 24-July 06
Član broj: 5,531

CITAT (Angel_of_Dark @ Jan 15 2007, 19:24) *
Jos jeftinija fora ako si vican lemljenju... pet minuta posla za savrsen zvuk.
Nadjes negde stari digitalni sat (oni sa gomilom melodija, bili su popularni osamdesetih). Skines mu poklopac, i obicno je na poklopcu nalepljena jedna bakarna plocica velicine novcica, a preko te plocice je nalepljen sloj specijalne keramike koja je prelivena metalom. Uglavno, tebi treba ta plocica (koja je inace piezoelektricni zvucnik). Skines je, i na bakarni deo zalemis jednu zicu, a na ovak drugi metalni sloj zalemis drugu zicu. Sve to zatim povezes na kabl koji ide direktno u komp.
Ovu plocicu zatim lepo nalepis na telo gitare (u blizini kobilice ili jos bolje, ako kobilica nije zalepljena za telo, onda je postavis izmedju kobilice i tela), za pocetak ti je dovoljno da sve to zalepis selotejpom, da bi mogao da experimentises sa zvukom i odredis najbolje mesto za pozicioniranje ovog pick-upa.
Sa ovakvom napravicom mozes da dobijes strava zvuk. Ako imas previse visokih tonova, mozes uvek da stavis tanak sloj gume izmedju kristala i gitare, ili jos bolje da pokrijes gornju stranu kristala sa silikonom.
Inace, ako nemas nijedan digitalni sat, mozes da skoknes do prodavnice elektro komponenti i tu najverovatnije imaju piezo-elektricne kristale koji ne bi trebalo da kostaju vise od par eura.

^Moram da probam smile.gif

+Quote Post
Leon
poruka Jan 19 2007, 01:17
Poruka #11

Datum reg.: 28-November 06
Član broj: 7,655

Ja sam pre nekih godinu dana kupio eksternu karticu " M-audio - FAST TRACK " i jako sam zadovoljan.
Ona je bas namenjena za snimanje gitara i vokala. Cudo jedno kakav zvuk mozes da izvuces sa njom...
Cak i da gitaru ubodes " na suvo ", zvuk je odlican.

24 bit/48 kHz - sasvim dovoljno za ono sto ti je potrebno da imas mali kucni studio i da napravis vrlo ozbiljne demo snimke. Kartica nema fantom napajanje, tako da si samo sa njom " ogranicen " na koriscenje dinamickih mikrofona...
Od softvera, ja koristim Nuendo... naravno i Cubase je odlican, to je stvar izbora...
Uglavnom, treba ti program za visekanalno snimanje...

Sa M-audio FAST TRACK, u paketu dobijas i GT Express softver, odnoso simulacije gitarskih pedala...
Dobre su simulacije, ali ja koristim Guitar Rig 2, i jako sam zadovoljan.

+Quote Post
sashmir
poruka Jan 19 2007, 02:31
Poruka #12

Datum reg.: 4-November 05
Član broj: 2,171

Ej bas ste ubili coveka. ph34r.gif

Pre svega da bi dobro snimio akusticnu gitaru treba ti dobar mikrofon od minimum 500 evra i super prostorija bez suma, a pretpostavljam da to nemas.

Zato je najbolje da uzmes ozvucenu gitaru i steknes je direkt u komp. Obicna cretive live kartica ce odraditi posao. Treba ti neki program za visekanalno snimanje. Medju omladinom najpopularniji je Nuendo.

Ako imas gore navedeno javi pa da krenemo dalje.

+Quote Post
Angel_of_Dark
poruka Jan 19 2007, 11:05
Poruka #13

Grupa: VIP
Datum reg.: 28-January 05
Član broj: 162

CITAT (Leon Krimov @ Jan 19 2007, 01:17) *
Sa M-audio FAST TRACK, u paketu dobijas i GT Express softver, odnoso simulacije gitarskih pedala...
Dobre su simulacije, ali ja koristim Guitar Rig 2, i jako sam zadovoljan.

Ok je to kartica, ali za slicnu cenu sada moze da se uzme recimo LINE 6 UX1 koja je po mom misljenju bolja (ipak je to Line 6). Uz to ima sve simulacije pojacala u realnom vremenu (bez latence).

Line 6 Toneport UX1

+Quote Post
Leon
poruka Jan 19 2007, 13:51
Poruka #14

Datum reg.: 28-November 06
Član broj: 7,655

CITAT (Angel_of_Dark @ Jan 19 2007, 11:05) *
Ok je to kartica, ali za slicnu cenu sada moze da se uzme recimo LINE 6 UX1 koja je po mom misljenju bolja (ipak je to Line 6). Uz to ima sve simulacije pojacala u realnom vremenu (bez latence).

Line 6 Toneport UX1

smile.gif Slazem se, moze i to...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 - broj korisnika koji čitaju ovu temu (1 - broj gostiju, 0 - broj anonimnih članova)
0 - broj članova:

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 2. September 2010 - 22:49

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.