Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Kako iskoristiti CMS i ubaciti ga u svoj sajt..., Content Managment System

V
lizzard
poruka Sep 5 2006, 23:51
Poruka #1

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 8-August 06
Član broj: 5,732

Imam jedan trenutno ne resiv problem, radim za jednu domacu firmu sajt i oni pored svega ostalog sto ide uz sajt traze od mene da ubacim CMS da bi oni mogli sami da pisu vesti... Znam da radim php/mysql, cak sam u proslim projektima pravio nesto slicno CMS ( mali sistem za pisanje vesti gde se korisnici koji pisu vesti loguju na posebnoj stranici i onda tu mogu da pisu vest koja se sastoji od naslova, kratke vesti, duge vesti i dodavanja slika i to sve radi ok). Ja sam preko tog mog sistema vadio podatke iz baze i ispisivao/pokazivao na stranicama na kojima su bili predvidjeni.
Da ne smaram, moj problem je u tome sto ne znam kako da iskoristim CMS za pisanje vesti i da te vesti ubacim na odredjenoj strani tamo gde ja hocu. Npr. na prvoj strani hocu da mi budu vesti u koje bi spadao naslov, kratak opis (20-30 karaktera) i recimo dugme/link ka strani gde pise opsirnije ta vest sa slikama itd.
Svaka pomoc je pozeljna.
Hvala.
Go to the top of the page

+Quote Post
Dragan Babic
poruka Sep 6 2006, 00:01
Poruka #2

Datum reg.: 27-January 05
Član broj: 155

Probaj http://textpattern.com/, procunjaj po FAQ, sve će ti biti jasno. wink.gif

+Quote Post
akademac
poruka Sep 6 2006, 09:46
Poruka #3

Datum reg.: 25-June 06
Član broj: 5,203

Da bi mogao napraviti CMS za svoj sajt moras uspesno napraviti svoju bazu podataka(MySql),u kojoj ce biti smesteni podaci(textovi,linkovi,slike...) koje ces koristiti za prikaz na stranici,i onda ces napraviti jednu admin stranu koja ce biti dostupna samo toj firmi za koju radis i kojoj ces omogucit da updejtuje ttextove koje zeli i slike i sve ostalo.Veoma je jednostavno,ali ima dosta da se radi,ako me nista nisi shvatio kontaktiraj me na mail miodraglapcevic@yahoo.com pomoci cu ti.

+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 6 2006, 16:09
Poruka #4

Grupa: Članovi
Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 92

Pazi, radio sam nekoliko projekata u kojima sam sam pisao CMS (ako se to moze nazvati tako jer je extremno prost). Inache to shto tebe muchi se da prosto uraditi. Npr na dphotonews.com imam vishe kategorija i kada pishem vest svaku dodeljujem nekoj od tih kategorija. Zatim kada treba da prikazem npr. samo vesti o memorijskim karticama onda preko linka poshaljem neku promenjivu koja stranici koja prima zahtev "govori" shta treba da pokupi iz baze. Zatim ide petljica koja pokupi shta treba iz baze i to prikaze. Ako se radi samo o jednoj vesti onda je to mnogo prostije. Sve u svemu nije nimalo teshko..... Pitaj ako josh neshto treba.

+Quote Post
dnikola
poruka Sep 6 2006, 16:19
Poruka #5

Datum reg.: 14-May 06
Član broj: 4,621

To je jednostavno.

Link na strani ce ti biti tipa detalji.php?action=show&id=$myrow['id'];

detalji.php strana ima sledece:
if ($_GET['action'] == show) { //ovde moze i (isset($_GET['action'] == show) ako necesh da punish log error fajlove na serveru.

mysql upit:

$sql= "select * from tabela where id = $_GET['id'] ";
$result = mysql_query($sql);

I onda standardno:

while($myrow = mysql_fetch_array($result))
{

echo " Naslov vesti: ".$myrow['naslov']." <br> Vest: <br> ".$myrow['naslov']." "; }
}//kraj if-a

To ti je cela filozofija.
detalji.php strana sadrzi samo jedan sql upit gde sa $_GET['nesta'] dobijesh potrebne podatke iz baze.

Ne obazire se na gornje komentare jer ovde ljudi imaju problema sa shvatanjem php-a.
Svi ga shvataju kao nesta mnogo tesko i uvek krecu sa najgorim mogucim scenarijom a u stvari sve mozesh da napravish sa 20 komandi koje poznajesh.

+Quote Post
lizzard
poruka Sep 6 2006, 22:16
Poruka #6

Hvala svima na odgovorima. Kao sto sam napisao na pocetku pravio sam sam svoje CMS-ove tj. nesto slicno i nije problem ni u php-u ni u mysql-u, vec u tome sto traze da ja primenim gotovo resenje, da bi njima posle bilo "lakse" pisanje tih vesti.
Ono sto sam ja mislio da uradim je da iskoristim CMS za njihovo "lakse" pisanje vesti i da onda iz baze vucem te podatke i da ih stavljam na sajt kako ja hocu...

+Quote Post
MrSteel
poruka Sep 6 2006, 23:29
Poruka #7

Datum reg.: 5-February 06
Član broj: 3,250

sta po njima znaci lakse?

ako im ti napravis dobar admin, sa sve lepim i jasnim menijima mozes uzeti neki javascript HTML editor (TinyMCE)da bi mogli lakse da manipulisu sa samom vescu i to ti je to

gotova resenja su verovatno ok al ako oces sam to je sigurno bolje

+Quote Post
zlatiborac
poruka Sep 6 2006, 23:53
Poruka #8

Datum reg.: 21-January 05
Član broj: 92

Sad ja bash ne kontam shta ti zelish ,.,.,.,. CMS ce tebi "servirati" sledece stvari: pisanje vesti, odredjivanje kategorije, upload slika, slanje vesti, smeshtanje u bazu i njihovo kasnije "vracanje".,.,.., nemash CMSa koji samo shalje a ne vraca nazad smile.gif hocu reci sledece .,.,., ono shto ti trazish je neki prost WYSIWYG editor u kome pishesh vesti i formatirash (ili ispravljash) .,.,., njega integrishesh da sve to shalje bazi i posle ti je dista lako da to vadish vanka..... ne vidim razlog da komplikujesh toliko ali .,., mushterija je uvek u pravu!

+Quote Post
lizzard
poruka Sep 7 2006, 18:06
Poruka #9

Ne komplikujem ja stvari vec oni, ja sam se ponudio da sam uradim sve sto oni traze, nazovi to kako hoces CMS, sistem za pisanje vesti... ali su oni trazili gotovo resenje, verovatno im je neko napunio glavu da je to bolje i to sad mora tako, a ja sam samo hteo da nadjem najbolji nacin da ja to uklopim sa sajtom koji radim...

+Quote Post
bluesman
poruka Sep 8 2006, 00:37
Poruka #10

Datum reg.: 19-January 05
Član broj: 65

CITAT (dnikola @ Sep 6 2006, 17:19) *
To ti je cela filozofija.
detalji.php strana sadrzi samo jedan sql upit gde sa $_GET['nesta'] dobijesh potrebne podatke iz baze.

Ne obazire se na gornje komentare jer ovde ljudi imaju problema sa shvatanjem php-a.
Svi ga shvataju kao nesta mnogo tesko i uvek krecu sa najgorim mogucim scenarijom a u stvari sve mozesh da napravish sa 20 komandi koje poznajesh.

Fenomenalno smile.gif

Gde mi je bio dnikola za jedan brzi kurs smile.gif

BTW, nikola upravo si mu dao primer "najgori moguci scenario"

@lizzard: kao sto rece dnikola, ne treba da slusas ove ljude koji imaju problema sa shvatanjem php-a smile.gif

+Quote Post
Blood
poruka Sep 8 2006, 18:05
Poruka #11

Datum reg.: 23-February 05
Član broj: 311

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

@lizzard: ne znam sta da ti kazem sto ti vec gore nisu rekli, mislim da ti je najbolje da napravis svoj CMS i lepo ga "picnes", i onda objasnis/pokazes klijentu da i tvoje resenje radi sasvim ok i da nema potrebe za ubacivanjem tudjih. Cak ako je potrebno reci da se ti CMS-ovi placaju i da mu je to dodatni trosak...

+Quote Post
jackofblades
poruka Sep 8 2006, 18:59
Poruka #12

Datum reg.: 26-March 06
Član broj: 3,942

mozda Ajfork? Mada koristi flat fajlove. Jednostavan je.
Ili idi na Opensourcecms, pa mozda nadjes neko gotovo resenje. Ja bih preporucio TXP i WP. Oni mi sada padaju na pamet. Mozes ih lepo prilagoditi svrsi sajta kroz sopstveni template/theme.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 - broj korisnika koji čitaju ovu temu (1 - broj gostiju, 0 - broj anonimnih članova)
0 - broj članova:

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 2. September 2010 - 22:46

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.