Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

 
Reply to this topicStart new topic

Fino drveno burence iz delova, Za beginere. ;)

V
neu3no
poruka Mar 5 2006, 17:03
Poruka #1
Grupa: Članovi
Poruke: 1,761
Datum reg.: 23-May 05
Član broj: 729Iako mnogi pa ni ja ne podrzavamo preteranu, ili u najgorem slucaju nepotrebnu upotrebu Bolean operacija u nekim slucajevima je to sasvim pogodno za postizanje rezultata za koje bi nam inace trebalo znanje iz matematike samog gosn. Boleana.

Recimo, ako vam je ikad, nedaj boze zatrebalo drveno burence i to sastavljeno iz delova da bi ste ga kasnije razneli kakvim dinamickim efektom, a pritom nemate vestine majstora koji pravi burad, ili eksperstko matematicko znanje, evo jednog mog prigodnog tutorijala da vam pomogne.
Tutorial je radjen sa 3dsmax-om na umu, al mogu sve to i ostali programi. laugh.gif


1.

Pocecemo od crtanja profila bureta sa splajnom. Nema potrebe da rucno crtate zaobljenu kriu u profilu vec kao na prvoj slici nacrtajte jednostavan profil, (kod mene je to visina 200, sirina 40, u sredini sirina 10, a na vrhovima sirina 5) na dva vertexa u sredini profila odredite fillet od (od 80 jedinica je sasvim fino zaobljeno) i dobicete gotov profil kao na drugoj slici. Bilo bi zgodno jos tad da docrtate i 3 profila potrebna za obruce tik do profila bureta, kao na trecoj slici.

2.

3.


Dodajte profilu bureta modifajer Lathe. Ukoliko pre toga niste pomerili osu profila u desno, to sad mozete ulaskom u submenu lathe modifajera i pomeranjem ose po zelji. Ja sam podesio osu od oka ( ili na nekih 90 jedinica, od krajnjeg levog verteksa profila sa slike 1)... i eto dobismo zeljeni burasti oblik. Ja sam stavio 64 stranice za Lathe da bi dobio finu zaobljenost. Nekom bi i ovo bilo vec dovoljno ukoliko bi nalepio odgovarajucu teksturu, al mi cemo ici samo malo dalje ovog puta.Posto ocemo odvojene daske (ili kako se vec zovu "duge") iskoristicemo tu omrazenu Bolean operaciju.

U nebitno kom vec viewportu napravite kocku kao sa slike cetiri, dovojlno visoku i dugacaku da prekriva celo bure, al tanku da se jedva vidi. Odgovarace 1 ili 0.5 jedinica za razmake izmedju dasaka, dovoljne sirine da se razmaci izmedju dasaka uocavaju.

Ne zaboravite da i buretu i kocki postavite pivot, tj osu u centar objekta pre nego sto ce te kocku sa SHIFT ( ili ko vec hoce i array) izduplirate po centralnoj osi. Od broja kocki zavisi koliko ce biti dasaka,al nema nekog posebnog pravila koji odredjuje taj broj sem same zapremine bureta. Ja sam ukljucio angle snap i rotirao +shift za po 5stepeni kao na slici. Attachujte te kocke, alajnujte ih u sredinu bureda i "isecite" bolean modifajerom razmake medju daskama.

Voila.Sve sto je ostalo jeste da napravite obruceve i poklopac bureta. Splinove koje ste prethodno nacrtali za obruceve, pomerite sa align tulom osu da se poklapa sa osom bureta ( klikni na spline, pa predji u Pivot panel> afect pivot only>pa sa align selektujte bure). Sa Lathe bi sad trebali imati zavrsene obruceve koji savrseno nalezu na bure.Jos jednom cemo iskoristiti Bolean za poklopac ovog puta. Mislim da nema potrebe da objasnjavam kao da se poredaju kocke, attachuju, i isecaju sa Tube objektom. Slike ce vec biti dovoljne.

Na kraju dobismo to bure, al da bi ste iskoristili pogodnosti razdvojenih dasaka, moracete u da pretvorite lathe objekat i u edit mesh modu,da izdvojite ( detach) elemente . Mogli bi ste da koristite i patch il nedaj boze nurbs rezultat, al ja vec neznam sta bi ste s tim.

E sad. Mapiranje ovakvog objekta moze biti malo mukica, al kako radite za potrebe holivudske filmske industrije te vas dobro placaju, nece vam biti problem da za svaku dasku ponaosob napravite odvojenu texturu, jer zelite da objekat izgleda sto uverljivije i da nema ponavljanja textura. Pritom moracete i da odredite mapiranje za svaku dasku ponaosob, a i bogami da zarotirate svaki gizmo UUV mape i valjan polozaj.


Toliko od mene. Jedno bure. I to sa boleanom. laugh.gif Al fini je mesh da se razumemo. Nije brlja. laugh.gif


Sta sve moze sa ovim buretom. Mozete da ulepsate nekakvu scenu gusarskog broda, da ga razbijete sa reaktorom (u maxu) u komadice, ili da ga napunite sa vinom il jos bolje rumom.

Sta sam ja hteo, pa mnogo zapoceo. Htedoh da razbijem bure a da iz njega kad se raspadne pljusne tecnost, al jos uvek se mucim oko toga.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
babybottle
poruka Mar 6 2006, 23:22
Poruka #2
Grupa: Članovi
Poruke: 899
Datum reg.: 11-August 05
Lokacija: Tarina Polica, negde u Zemunu
Član broj: 1,424Cisto da ne padne na dno strane bez i jednog komentara.

Mislim da ovakve poduhvate zaista treba podrzavati.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
COMBINE
poruka Mar 7 2006, 09:28
Poruka #3
Grupa: Članovi
Poruke: 573
Datum reg.: 13-February 06
Lokacija: Beograd
Član broj: 3,346...yea i napraviti sekciju za tutoriale
Go to the top of the page
 
+Quote Post
braknur
poruka Mar 7 2006, 15:09
Poruka #4
Grupa: Članovi
Poruke: 1,437
Datum reg.: 25-October 05
Lokacija: Konze konze
Član broj: 2,069Pa ristekp.Mozda neka lepljivica kao DZ modeling, samo da se objasni postupak kako je nesto dobijeno(da se vidi stvar iz vise uglova).Pogotovu za beginere je konfuz ako nauce da sve stvari resavaju sa Bool alatom.Mislim da moraju da se savladaju prvo Aray,spacing tool i ostale toolse koji su dosta prijatniji za rad.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Albatros
poruka Mar 8 2006, 21:59
Poruka #5
Grupa: Članovi
Poruke: 1,368
Datum reg.: 14-September 05
Lokacija: Beograd
Član broj: 1,680Dobro je, dobro, veoma zabavno napisano. smile.gif

Ovde definitivno fali tutorial sekcija, ili da ove stvari budu sticky. Kako je krenulo bice ih josh.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
pailhead
poruka Mar 9 2006, 17:36
Poruka #6
Grupa: VIP
Poruke: 6,327
Datum reg.: 18-January 05
Lokacija: San Francisco, CA
Član broj: 51Za pocetak uvodimo ovaj [TUTORIAL] tag, ako se nagomila, trazicemo i podsekciju.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Bato
poruka Mar 9 2006, 20:43
Poruka #7
Grupa: Članovi
Poruke: 400
Datum reg.: 6-November 05
Lokacija: Novi Sad
Član broj: 2,191Stavi tag i na Valerijev "vojnicki slem", sad je na drugoj strani. Cisto da se zna, ako se tut-ovi budu skupljali.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 Lo-fi verzija Trenutno vreme: Tuesday 24. April 2018 - 09:28

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.

powered by:Plus hosting