Problemi u snimanju CDR fajla u drugi editabilni format |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Problemi u snimanju CDR fajla u drugi editabilni format |
Nov 4 2011, 16:09
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 2 Datum reg.: 4-November 11 Član broj: 45,637 |
Napravio sam crtez koristeci Corel Draw X5, na kome ima i gradienata.
Nikako mi ne uspeva da sacuvam fajl u neko formatu tako da ostane vizuelno identican, kao i da bude editabilan. Prilikom snimanja fajla u EPS format sam isprobavao mnogo kombinacija opcija, ali nikako mi ne uspeva da dobjem crtez koji je isti kao onaj u CDR formatu i da bude editabilan, cak i kada ga otvaram u Corel Draw X5 sa kojim sam ga i snimio. Takodje sam isprobavao da uvezem EPS fajl kao krive, tekst i PostScript. Kada ga uvezem kao PostScript izgleda OK, ali ne mogu da ga editujem ni priblizno kao u Corel-u. U SVG formatu fajl ostaje identican, kada ga snimim kao tekst onda je je i editabilan, ali dolazi do nekih sitnih problema. Npr. Ako sam na neku vizit kartu upisao 15 karaktera u jednom redu, on ih izdeli u 3 ili 4 grupe karaktera. Jel moze neko da mi pojasni kako da fajl napravljen u Corel Draw bude vizuelno identican, a da takodje ostane editabilan u nekom drugom formatu koji bi se otvorio u Adobe Illustratoru. Probao sam i da otvorim sa AI *.cdr fajl, ali cesto bude nekih problema. |
|
|
|
Nov 4 2011, 18:30
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 129 Datum reg.: 29-September 09 Član broj: 32,011 |
Cak Noris kad snimi fajl otvara se sam od sebe :-))
Ne razumem zašto bi radio nešto u Corel-u ako ti je ciljno otvaranje u Ai. Recimo, radim dosta u corelu za sopstvene potrebe (legalan softver itd..) ali gledam da uglavnom radim u AI pa mi je lakše da ukoliko ima zahteva to prebacim u Corel. Jesi li probao da ideš preko PDF-a, uglavnom mi je to nekako praktičnije rešenje koje daje dobre rezultate. Ne znam za X5 doduše, radim u X4. |
|
|
|
Nov 5 2011, 19:48
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 8 Datum reg.: 23-May 11 Član broj: 43,663 |
Pa snimi kao .AI iz Corel-a! Njega mozes otvoriti i editovati bez ikakvih problema!
|
|
|
|
Nov 7 2011, 09:15
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi 1 Poruke: 2 Datum reg.: 4-November 11 Član broj: 45,637 |
Hvala vam na odgovorima.
Snimanjem iz Corel-a X5 u PDF i otvaranje u AI CS4 mi je proslo bez problema sto se tice izgleda, isto kao sa SVG i EPS (sa kojima sam se namucio dok nisam pronasao adekvatna podesavanja tako da lepo otvaraju i crteze sa gradientima i fontove). Cak je i editabilnost bolja nego sa pomenutim formatima, konkrentno, ako snimim fajl tako da font ostavim kao font, a ne prebacim ga u krive, mogu opet da ga selektujem i menjam u AI. Snimanjem iz Corel-a X5 u AI i otvaranje u AI CS4 mi je proslo sa problemima sa gradientima, tipovima fontova, nesto je ispremestao, tako da mislim da bas i nisu odradili ovo kako treba. Mozda moze da se eksperimentisanjem sa opcijama dobije bolji rezultat, ali sumnjam. Sto se tice sugestije, zasto raditi u Corel-u, ako se trazi AI, pa Corel sam naucio OK jos u srednjoj skoli, a u AI sam znacajno sporiji. Kako mi crtanje i dizajn nisu primarna oblast (radim administraciju mreza i servera) nemam bas vremena za eksperimentisanje. |
|
|
|
Nov 7 2011, 13:11
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 129 Datum reg.: 29-September 09 Član broj: 32,011 |
Uglavnom se ddrži export-a u PDF u bilo čemu radiš i uglavnom ne boli glava :-)
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Tuesday 21. May 2013 - 07:46 |