Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

3D Printer, za male pare

V
gStyle
poruka Oct 19 2011, 18:11
Poruka #1

neUrednik™

Grupa: Urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 6

Ne znam da li ste videli ali deluje kao kul stvarčica i daleko je pristupačniji od svoje braće - http://designenvy.aiga.org/the-makerbot-br...h-hoeken-smith/
Go to the top of the page

+Quote Post
gizmo
poruka Oct 19 2011, 18:54
Poruka #2

VIP

Grupa: VIP
Član broj: 16

A glavna fora je sto 3D printeri mogu "sami sebe" da odstampaju smile.gif

+Quote Post
gStyle
poruka Oct 19 2011, 19:42
Poruka #3

neUrednik™

Yes sir, genijalna stvar! Pitanje za one iskusne u ovom polju je kako/čime obraditi ABS nakon štampe jer koliko vidim finalni proizvod nije baš idealno obrađen (vide se linije/slojevi štampe).

+Quote Post
.Milos
poruka Oct 19 2011, 21:11
Poruka #4

Grupa: Članovi
Datum reg.: 13-August 10
Član broj: 37,058

A zar nije logičnije za 1200 dolara koliko košta se uloži u izradu jedne custom made cnc mašine?

+Quote Post
gStyle
poruka Oct 22 2011, 16:03
Poruka #5

neUrednik™

Pa zavisi od tvojih potreba. Nekom jednostavno ne treba velika mašina, neko nema znanja da to uradi itd. Ovo je prilično pristupačno gotovo rešenje.

+Quote Post
.Milos
poruka Oct 22 2011, 19:14
Poruka #6

Datum reg.: 13-August 10
Član broj: 37,058

Pa da je pristupacno, ne bi se slozio. Cnc masina custom made ove velicine postoji za duplo manje para, pa i da se plati nekom da je izradi ne dostize ovu cifru. Al nije stvar u tome vec u preciznosti izrade i krajnjem resenju. Sa custom made mozes da biras koje ces burgije da koristis zbog upotrebe razlicitog materijala, da li ces nekad namontirati laser da pravis gravure i sl.

Mac je kul kupiti gotov, cnc je druga priča

+Quote Post
gStyle
poruka Oct 22 2011, 23:48
Poruka #7

neUrednik™

Opet, nisam stručnjak ali, koliko znam CNC ne može da napravi ovo npr:

+Quote Post
demjan
poruka Oct 23 2011, 11:21
Poruka #8

Datum reg.: 8-June 05
Član broj: 867

Dobar primer. 3d printeri su fenomenalni za izradu prototipa ,uzoraka složenijeg oblika, ukrasnih predmeta. Pružaju daleko veću slobodu oblikovanja od CNC glodanja ali uz ograničenje na jedan materijal i dosta spor rad. Za takvu namenu ovo jeste pristupačno rešenje. Ja bi lično voleo da imam svoj 3d printer kojim bi lako napravio maketu/prototip svakog svog rada.
Nisam nikada pokušavao ali mislim da komad možeš da obradiš ručno finijim šmirglama.

+Quote Post
MC KILLER
poruka Oct 24 2011, 18:08
Poruka #9

Datum reg.: 12-July 06
Član broj: 5,414

Hm , ok dobar pocetak , ali nikako nije proizvod koji josuvek moze da posluzi dizajnerima.

"po mom misljenju" Ja sam nekolicinu puta koristio Z printer i Z builder kako bih video pred finalno resenje proizvoda koji dizajniram. A u to spada:
1. Zapremina predmeta
2. Ergonomija
3. Surface treatment (jako bitno kada je stajling u pitanju)

Kod "Maker bot"-a mogao bih se zadovoljiti samo zapreminom predmeta jer sve ostalo je ocajnog kvaliteta.

Mislim da ce za par godina ova stvar evoluirati u jednu lepu masinu koji bih pozeleo u mom stdiju.

Cao ... ... eto tako ja razmisljam.

+Quote Post
chu-des
poruka Oct 25 2011, 14:13
Poruka #10

Datum reg.: 28-November 05
Član broj: 2,433

Ja lichno sam koristio vishe puta usluge ovih mashina. Definicija povrshine varira u odnosu na materijal koji se stampa...od smoa do pastichnih kompozita. Nakon stampe se obradjuje vinim shmirglama, neke sam chak obradjivao odredjenom vrstom smirgle, shmirglajuci ispod chesme sa toplom vodom i povrshina postaje zaista sjajna...skoro poput keramike. Gama mashina je ogromna
u zavisnosti od visine preseka layera stampe, materijala, i brzine. Danas su dospeli na veoma visok nivo po kvalitetu samog odstampanog predmeta. Naravno moguce je stampati i u razlichitim bojama.

neki od lidera su object, dimension.......

u ovom linku mozete da shvatite mogucnosti ovakvih mashina chija cena ide od 10K pa do 300K-400K Evra.

http://www.3dsystems.com/

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 00:28

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.