Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

BIOS recovery, Black screen, trazi disketu

V
BaneR
poruka Mar 7 2009, 17:45
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 23-October 06
Član broj: 6,915

Imam Abit KV7 maticnu plocu. Znam stara je ko biblija, ali bih hteo da me sluzi jos malo ako je to moguce. Pre par dana primetio sam da mi hard (SATA 1) vise ne radi. Kupio sam novi (SATA2) kad gle BIOS ga ne vidi. Posto sam primetio da je BIOS pobrljavio angazovao sam druga, koji se malo bolje od mene razume u kompjutere, da mi sredi komp. Rekao je da probamo da flashujemo BIOS i to smo pokusali da uradimo. Medjutim to nam nije poslo za rukom i restartovali smo komp. Sada kad ga upalim cujem neka tri zvuka i flopi drajv mi svetli (ocigledno trazi da ubacim flopi). Ubacio sam flopi sa updejtom za BIOS ali nista se ne desava. Citao sam po forumima da bi trebao da zamenim chipset sa chipsetom istog tipa ploce, koji radi. Ta varijanta mi nikako ne odgovara. Dakle da li postoji neka druga varijanta da oporavim BIOS ili jednostavno da zaboravim na maticnu?
Go to the top of the page

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 7 2009, 17:54
Poruka #2

Datum reg.: 20-July 05
Član broj: 1,245

Dobra stvar je ako trazi floppy, gora bi bila da se nista ne pojavljuje (ako sam dobro razumeo).

Bios mozes fleshovati tako sto ces napraviti bootabilni floppy i na njega prebaciti program za fleshovanje kao i sam bios koji zelis da ubacis.

Ako se nista ne pojavljuje na ekranu onda pronaci drugu plocu i odraditi hot swap tj. izvadis bios cip iz tvoje ploce i stavis ovaj iz ploce na kojoj sve radi . Upalis tvoj komp, bootujes sa onog biosa iz prethodnog pasusa i dodjes do momenta kad je potrebno uraditi fleshovanje. Zatim stavis tvoj cip i odradis flesh i sve je ok (ako si flashovao dobar bios). Dobar bios za tvoju plocu mozes skinuti iz one druge ploce koju nadjes. Ova metoda ne moze da se primeni na ploce koje imaju zalemljen bios na plocu (moze, sve se moze, ali je procedura jos komplikovanija).

Puno srece!!!

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 7 2009, 18:03
Poruka #3

CITAT (BigBoy @ Mar 7 2009, 17:54) *
Dobra stvar je ako trazi floppy, gora bi bila da se nista ne pojavljuje (ako sam dobro razumeo).

Bios mozes fleshovati tako sto ces napraviti bootabilni floppy i na njega prebaciti program za fleshovanje kao i sam bios koji zelis da ubacis.

Ako se nista ne pojavljuje na ekranu onda pronaci drugu plocu i odraditi hot swap tj. izvadis bios cip iz tvoje ploce i stavis ovaj iz ploce na kojoj sve radi . Upalis tvoj komp, bootujes sa onog biosa iz prethodnog pasusa i dodjes do momenta kad je potrebno uraditi fleshovanje. Zatim stavis tvoj cip i odradis flesh i sve je ok (ako si flashovao dobar bios). Dobar bios za tvoju plocu mozes skinuti iz one druge ploce koju nadjes. Ova metoda ne moze da se primeni na ploce koje imaju zalemljen bios na plocu (moze, sve se moze, ali je procedura jos komplikovanija).

Puno srece!!!

Na ekranu se nista ne pojavljuje ali flopi dravj svetluca. Tako da predpostavljam da trazi disketu. Moj drug je skinuo poslednji update za moju plocu. Ja sam napravio boot-abilnu disketu i na nju prebacio dva fajla. awdflash.exe i KV_20.bin. Kada tu disketu sada ubacim u komp nista se ne desava.

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 7 2009, 19:52
Poruka #4

Ma probao sam sve. Sledi kupovina novog kompa.

Hvala na odgovorima. smile.gif

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 8 2009, 00:04
Poruka #5

Cek, nisi sve probao, fali ti jos jedna stvar smile.gif

Autoexec.bat fajl napravi u text editoru i stavi ovako:

CODE
awdflash.exe kv_20.bin /PY /SN /CC /CD /CP /R

i onda taj autoexec.bat stavi na bootabilni floppy sa sve awdflash.exe i kv_20.bin. Ovo treba da odradi flashovanje nakon dizanja sistema, bez pitanja da li si siguran da zelis da flesujes (jer ne vidis to jel), nakon fleshovanja uradi reset svih parametara i odradi reset kompa. Tada treba da dobijes sliku. Jedino pazi da ti je .bin fajl odgovarajuci.

Ajde, samo napred nemoj da se predajes tako lako smile.gif

edit: ne treba ti da odradis reset parametara i reset kompa sve je to u toj komandi.

+Quote Post
xanadu
poruka Mar 8 2009, 00:08
Poruka #6

Datum reg.: 10-September 07
Član broj: 14,442

Ne bih da pametujem ali da li si pokušao Clear CMOS ? Ako jesi i nije pomoglo onda svakako poslušaj BigBoy-a...

+Quote Post
boric
poruka Mar 8 2009, 05:28
Poruka #7

Datum reg.: 9-August 05
Član broj: 1,407

Рекао бих да ти то светлуцање флопија не значи да тражи флопи.
Биптање је врло битно, јер може да те упути на квар који се десио.

Прегледај ову тему, па види да ли си нашао секвенцу биптања твоје плоче:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=40826

Може бити да је квар на плочи није био до БИОС-а.
Јави шта си установио ново.

поз.

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 8 2009, 08:40
Poruka #8

Koje su sanse da je nesto crko bas u trenutku kad su fleshovali bios i restartovali komp?

+Quote Post
gStyle
poruka Mar 8 2009, 09:18
Poruka #9

neUrednik™

Grupa: Urednici
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 6

CITAT (BigBoy @ Mar 8 2009, 08:40) *
Koje su sanse da je nesto crko bas u trenutku kad su fleshovali bios i restartovali komp?

sve dok se komp ne upali sa fleshovanim bios-om sve je moguce.
chim on chuje bipove iz kucishta nema to nikakve veze sa flopijem ili bilo chim slichnim.
ili se neshto izvuklo ili neshto od hardvera ne radi kako treba a najverovatnije se bios prepolovio.

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 8 2009, 10:47
Poruka #10

Nigde ne pise da su beepovi nego pise da "cujem neka tri zvuka i flopi drajv mi svetli". Ta tri zvuka je floppy koji trazi disketu wink.gif

Na opisani nacin sam prvi put povratio plocu sa identicnom pricom pre 10 godina a nakon toga jos nekoliko puta, tako da sam u potpunosti siguran o cemu se radi i na koji se nacin resava.

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 8 2009, 14:46
Poruka #11

Kada palim komp na kome je sve prikljuceno sem hard diska cuje se jedan dugi beep i dva kratka, i onda neki nedefinisani zvuk. 1 dugi i 2 kratka beep-a navodno oznacava problem vezan za monitor ili graficku kartu. Ali to mi radi sigurno. Problem je zato sto je crn ekran i ne radi tastatura.
Da, resetovao sam CMOS vise puta. Mislim da smo skroz zeznuli BIOS i osim hot swap-a ne vidim neku drugu mogucnost da sredim komp. Citao sam da ta ploca hoce da zeza sa SATA diskovima, zato smo i skinuli update. Jednostavno u BIOS meniju nije postojala opcija enable SATA iako u uputstvu koje sam dobio uz plocu pise i postoji slika gde se vidi da ta opcija postoji. Kada smo prvi put krenuli da flashujemo BIOS, program se pokrenuo ali je stao, nije zavrsio radnju do kraja. Zbog toga smo restartovali komp. Prelistao sam gomilu foruma na ovu temu. Neki su uspeli sa flashovanjem da rese problem, ali njima se pojavljivao BootBlock bios ekran.

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 8 2009, 15:13
Poruka #12

Ovo sam upravo nasao na Phoenix-ovom sajtu:

AWARD BIOS ERROR BEEP CODES

There are 2 main beep codes for the Award BIOS:

* one long beep and two short beeps - Video error (reseat or replace video card)
* two short beeps - Non-Fatal Error (reseat RAM, check other components)

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 8 2009, 15:56
Poruka #13

Da li si probao sa "autoexec.bat"?

Da li si suguran da fleshujes sa dobrim biosom?

Da li si siguran da su "2 duga i 1 kratki beep"?

CITAT
Kada smo prvi put krenuli da flashujemo BIOS, program se pokrenuo ali je stao, nije zavrsio radnju do kraja.

Ovde je bitno da je disketa ispravna u potpunosti tj. da nema BB i slicno.

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 8 2009, 16:10
Poruka #14

1 dugi 2 kratka beep-a i jedan nedefinisani zvuk.
Nisam probao sa autoexec.bat zato sto ovde imam samo labtop koji nema flopi pa moram do komsije da bi prebacio fajlove na flopi.
Smaranje dry.gif

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 8 2009, 16:40
Poruka #15

Vidim ja da se tebi kupuje novi komp smile.gif

+Quote Post
boric
poruka Mar 8 2009, 20:23
Poruka #16

Сумњам да ће флопи учинити своје, ако су 1 дуги и 2 кратка бипа. Пробај да урадиш оно што сајт препоручује: извади и врати графичку у слот.

Надам се да је решење баш тако једноставно. wink.gif

Што се тиче "хот своп-а", то је израз за мењање уређаја/компонената "на живо", тј. док је рачунар укључен.

Ако се програм закуцао пошто је обрисао садржај БИОС-а, онда си у малеру. Такође и ако се скуцао пошто је почео да пише нови садржај. Ту ти је највероватније једини спас да одеш код неког ко има ЕЕПРОМ програматор, да ти сними нови БИОС.

поз.

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 8 2009, 21:47
Poruka #17

Probao sam varijantu preko diskete sa updejtom i autoexec.bat. I nista ne biva. Probacu da nadjem nekog ko ima taj EEPROM da mi snimi BIOS.
Hvala svima. biggrin.gif

+Quote Post
BigBoy
poruka Mar 8 2009, 23:57
Poruka #18

Ne moze graficka da rikne bas kad si fleshovao, nesto nam nisi rekao dry.gif tongue.gif

Kad izvadis graficku, uzmi gumicu za brisanje (ona sto brise kad napises grafitnom olovkom) i predji preko kontakata na njoj, a slot u kojoj je ona bila izduvaj dobro od prasine.

ps: da li si siguran da fleshujes dobar bios?

+Quote Post
boric
poruka Mar 9 2009, 03:31
Poruka #19

Да, не рекох: "хот-своп" немој ни у лудилу да радиш. wink.gif
За то постоје посебни уређаји који су спремни за такве шокове, а сигурно ниједна од компоненти које имаш у рачунару нису неке од тих. wink.gif

поз.

+Quote Post
BaneR
poruka Mar 9 2009, 11:20
Poruka #20

Da fleshovao sam pravi bios. Najnoviju verziju. Vec sam vadio graficku. Neverujem da je to problem. Jednostavno sam unistio bios.

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Thursday 23. May 2013 - 07:57

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.