Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

3 - broj stranica V  < 1 2 3  
Reply to this topicStart new topic

Praksa u agenciji

V
tijana.
poruka Dec 1 2011, 14:21
Poruka #41

Grupa: Članovi
Datum reg.: 15-August 06
Član broj: 5,816

miodruze, kamo to nagradjeno resenje?
Go to the top of the page

+Quote Post
Piaf
poruka Dec 1 2011, 20:03
Poruka #42

Datum reg.: 26-November 11
Član broj: 45,898

Jes', i ja to pitam! Prešli smo granicu krčkanja na tihoj vatri. smile.gif Uzgred, super su ove jagodaste krave.

+Quote Post
MIODRUG
poruka Dec 1 2011, 20:07
Poruka #43

Datum reg.: 4-November 08
Član broj: 25,028

^ stiže, stiže... (toliko miliona puta si čula to od konobara biggrin.gif )

@headcutter - neka bude na ravne časti, mada zvuči pomalo sladunjavo - 'Cause We Care

@Piaf, ne samo da ideje nisu smešne, već vidiš nekoliko različitih konteksta. Praktično, rešila si zadatak! Ono, podsvesno. I sad ti ostaje tih par reči, koje će da zaokruže ono iz podsvesti. Talenat, ne znaš ime akorda, ali ga podsvesno sviraš wink.gif Ova krava je taj Zavod za kontrolu prehrambenih namirnica, ona je prva koja testira mleko, odobrava da li je mleko prošlo sve testove. Garantuje za njega, toliko je dobro da ga i ona pije. Kako da ga ne kupim?!

Veoma bitno - ime proizvoda (i/ili ime proizvođača) u samom sloganu NE MORA da bude u prvom planu, ne mora čak ni da bude navedeno. Jedan domaći primer za to je Imlek. Kada bismo videli kravicu sa sloganom ispod nje, bez navođenja imena proizvođača, siguran sam da bismo na prvu loptu shvatili da je reč o Imlekovom mleku. Čak ne mora da stoji reč "mleko", uopšte. Ali, to je sada dublja priča koja govori o snazi, u bukvalnom smislu te reči, brenda kroz zaštitni znak, jer je Imlek stvaran godinama sve dok nije došao do tačke kada se u glavama posmatrača stvara toliko jaka slika da nepogrešivo znaju o čemu se radi, bez ijednog slova. To što danas i kurta i murta hoće da prilepe "brend" uz proizvod koji je star koliko i treptaj oka... to je nešto drugo.

Slogan mora da bude potpuno nezavisan i od imena proizvoda/brenda i od imena proizvođača. Mora da živi sam za sebe, da ima istu snagu i smisao, univerzalnu primenu, istu vrednost bio on namenjen mleku Šabačke ili mleku Subotičke mlekare. Ubacivanje imena proizvoda u slogan je samo jedna od tehnika pisanja slogana, odnosno podsećanje potrošača na proizvod,
"Recall". Da se razumemo, ne kažem ti da prilikom pisanja slogana ne ubacuješ ime proizvoda u slogan. Ne. Samo kažem da to nije jedini način pisanja odličnog slogana. 5 odličnih inostranih primera kada je slogan bez naziva proizvoda:

1. Moss Security - Alarmed? You should be
2. Wyborova Vodka - Enjoyed for century straight
3. Pioneer: Everything you hear is true
4. Economist: For top laps
5. Range Rover: It's how the smooth take the rough
Namerno sam naveo ove inostrane primere (iz knjige The Art and Science of the Advertising Slogan) kako ne bi ispalo da je
eto i to naš izum. Iz iste knjige (uz moje primere na brzaka), 3 tehnike pisanja slogana:

Aliteracija/Alliteration - Koka-kola kalira (to kaže menadžer kad pogleda knjigu šanka) biggrin.gif

Kovanice/Coined Words - Nes kafa, mnogo je volim, neka bude Madness

Igra reči/Pun - onaj slogan na početku 'Cause we care, preradim na Cosmic Air, proizvod neka bude novi osveživač vazduha, slogan: Airbach

Jedna zanimljivost. Legendarni David Mackenzie Ogilvy u svojoj knjizi objašnjava zašto ne ide tačka na kraju slogana. Da, baš tako, ne ide tačka na kraju slogana. Ako hoćeš knjigu u PDF formatu, koju mi je poslao Christopher Carrion, pošalji mi poruku.
Na žalost, na žalost, živimo vidiš gde, radimo vidiš s' kim i bojim se da bi praktična primena standarda postavljenih od strane utemeljivača te oblasti bila pogrešno protumačena kao tvoje neznanje i to upravo od onih koji ti postavljaju zadatak, bilo mejlom bilo uživo. Sve je moguće, sve uzmi u obzir pa čak i pretpostavku da taj koji je postavio zadatak nije ni čuo za Ogilvija, a ako je i čuo nije pročitao ništa od njega. Ni dva slova. Pa čak i ako je i čuo i pročitao, ne primenjuje NAMERNO. Jednostavno, ne želi da primeni, mrzi ga. Obaveza više za njega. A on voli spavanje na lovorikama i doživotnu fotelju.
I tada može da se desi ova situacija: dobijaš zadatak, napišeš slogan, namerno izostavljaš tačku jer tako kaže onaj koga zovu "The Father of Advertising." Nazovimo ga tako- šef pita zašto nisi stavila tačku. Ti mu kažeš - tako kaže gospodin Ogilvi. I taj šef, umesto da vidi raskoš tvog talenta i pruži ruku "Bravo, mala", on će da ti natrlja na nos - Šta ti znaš, ti ćeš da mi soliš pamet, misliš ja ne znam ko je Ogilvi?! Došla si da nas prosvetliš! I tu je kraj priče. O čemu da pričate dalje kad ne želi kompromis sa samim sobom i drugima. Apsurd, šta drugo.

Takođe, štivo na temu Advertajzing se razlikuje od autora do autora, tumačenja su kontradiktorna, mišljenja, činjenice...
Nemoj da te zbuni to, uzmi od svakog ponešto što je dobro, uvek ima nešto da se nađe. Svi su složni u jednom - postoje pravila koja su zakon.

E da... Još jedan primer univerzalne primene, bez obzira na proizvod. Mirtodor je napisao u Hall of F/Shame ovo:
You don't believe that that wine is so lorem that even ipsum would dolor?!
Veoma lako se menja u: You don' t believe Moloko is so mmm that even cow would mmmoo?! biggrin.gif

P.S. Pobednički slogan glasi - Milk responsibly smile.gif

+Quote Post
Piaf
poruka Dec 1 2011, 20:35
Poruka #44

Datum reg.: 26-November 11
Član broj: 45,898

Super post, Miodruže! smile.gif Hvala na cakama! Ima smisla sve što reče za naziv brenda ili proizvoda u sloganu, povuklo me iz nekog razloga da ga ubacujem. Sad kad si na to skrenuo pažnju, čak mi je i bolje nekako da ga nema. Stvarno je zanimljivo kad analiziraš kako i zašto se nešto upotrebljava u sloganima (premda je za znalce smer obrnut: kako i zašto, pa onda slogan). Za to da li će šef reagovati ćudljivo na neki moj argument mogu da sačekam da prvo ispečem zanat i steknem argumente. A nađem i šefa, kad smo kod toga. wink.gif

Pobednička ideja je baš pobednička! biggrin.gif Dobro je znati da nisam potpuno omašila. smile.gif

+Quote Post
tijana.
poruka Dec 1 2011, 22:44
Poruka #45

ih. mene nije odusevio taj pobednicki slogan bas nesto :/

samo mala napomena, midoruze, da ne zbunjujemo: imlek je brend i moja kravica je brend u okviru brenda. dakle i u jednom i u drugom slucaju pricamo o brendu. company brand i product brand.

drugo, ako dozvoljavas smile.gif: slogan ne mora obavezno da zivi bez brenda. cesto slogan i brend daju konacnu logicnu celinu i pravu asocijaciju.
postoji serija slogana koje cini samo jedna rec. sad mi pada na pamet ovo:

Crowdstopper. Durex.

smile.gif

+Quote Post
zarkos
poruka Dec 1 2011, 23:01
Poruka #46

Datum reg.: 27-January 05
Član broj: 152

^Aj agri komplitli.

Jedno filozofsko pitanje: Kad god se pojavi neka zanimljiva knjiga o advertajzing metodama i trendovima, da li treba raditi potpuno suprotno? Ako je knjiga popularna i svi se pale na nju onda to vise nije novi trend nego mainstream. smile.gif

+Quote Post
akki
poruka Dec 2 2011, 00:30
Poruka #47

Datum reg.: 27-April 06
Član broj: 4,387

uh, promasi sustinu... Tijana je lepo napisala smile.gif a da se ne ponavljam reci cu samo da ja npr, kad vidim imlek kravicu pomislim na jogurt moja kravica biggrin.gif kad smo vec kod mleka imleka biggrin.gif

Da li ce neko staviti tacku ili ne na kraj slogana je totalno nebitno ako je slogan dobar... A ako je neko talentovan jer je procitao Ogilvija, koji tesko da je otac advertajzinga, onda ce tako talentovan sigurno dobiti otkaz kad krene da pametuje sefu biggrin.gif al ono sto se lako da uociti je kako razmislja neko ko je u poslu i neko ko tek treba da se razocara kad krene da radi...

+Quote Post
tijana.
poruka Dec 2 2011, 00:37
Poruka #48

tacka je nekad bas bitna. kao neka znacajna pauza.
a nekad je i cisto graficki lepa...

mislim da to pravilo ne treba uzimati toliko striktno, ali ko kako zeli smile.gif kad se AD i CW sloze - magic happens smile.gif

+Quote Post
akki
poruka Dec 2 2011, 00:42
Poruka #49

Datum reg.: 27-April 06
Član broj: 4,387

Jos kad to aminuje CD, milina smile.gif

+Quote Post
MIODRUG
poruka Dec 2 2011, 18:07
Poruka #50

Datum reg.: 4-November 08
Član broj: 25,028

Mnogo toga vidim jasnije posle ove prepiske. Svako je rekao šta je mislio, naučili smo svi ponešto, to je valjda - to.

@Piaf, mislim da imaš dovoljno materijala za početak.

+Quote Post
frenchman
poruka Dec 5 2011, 10:16
Poruka #51

Datum reg.: 23-November 06
Član broj: 7,501

Evo ga jos jedan, koliko vidim, vrlo svez primer out-of-the-box razmisljanja kako privuci paznju, sto je spominjao headcutter.

http://www.youtube.com/watch?feature=playe...p;v=Kb-UdRa0Vaw

+Quote Post

3 - broj stranica V  < 1 2 3
Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 26. May 2013 - 10:36

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.