Iskustva sa domaćim dilerima, Molim bez pljuvanja, samo iskustva |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Iskustva sa domaćim dilerima, Molim bez pljuvanja, samo iskustva |
Mar 17 2009, 12:56
Poruka
|
|
|
Odavno sam imao u planu otvaranje jedne ovakve teme.
Podelimo svoja kako negativna, tako i pozitivna iskustva sa domaćim dilerima računara i računarske opreme. Kada sam vec bio ubedjen da me vise nista ne moze iznenaditi od nasih dilera, sinoc je usledio shok (tacnije 2 shoka)!!! Naime, zove me ortak da mi kaze da je kupio novi lap-top racunar u PC Centru i da mu treba pomoc, posto se on slabo snalazi. Dolazi kod mene i vadi potpuno nov HP Compaq lap-top regularno tog dana kupljen u gorenavedenoj prodavnici, u originalnoj kutiji, sa racunom i garancijom. Posle par minuta zagledanja spoljasnjosti i zakljucka da dolazi sa instaliranim legalnim OS Vista Home Basic, ukljucujem racunar i dok cekam da se OS digne, ni ne obracam paznju na ekran, a kada se sistem konacno digao sledi prvi shok - OS je na ITALIJANSKOM!!!!! OK, rekoh, ajde da vidimo da li se to moze promeniti u control panelu (panello di controlle Ortak mi je inace pomenuo da je u prodavnici (kada su mu ukljucili komp za proveru) napomenuo ovima za italijanski jezik, na sta su mu oni non-salantno odgovorili "Nemamo mi sad vremena, to cete vi kod kuce sami lako da promenite". Posto je u medjuvremenu baterija pala na niske procente, rekoh ortaku da mi da punjac koji je dobio uz lap-top kako bi ga nakacili na struju. Kada je izvadio punjac usledio je drugi, jos veci shok!!!! konektor za struju prvi put vidim u zivotu!!!! Slican nasem, ali sa jos jednim pinom u sredini. Kasnije sam na net-u nasao da je to Italijanski standard, a da je taj centralni pin uzemljenje. Opet na srecu, posedujem Targusov traveller multi adapter za struju, ali opet ni to nije poenta ove teme. Poenta ove teme je da jedna "ozbiljna" firma poput PC Centra, u sred Srbije nasem narodu regularno prodaje racunare sa OS (uredno placenim) na italijanskom i sa strujnim prikljuckom koji ne odgovara nasem standardu!!! I pri tom ih uopste ne upozori!!! Zaista neopravdivi bezobrazluk. Mogu samo da kazem da ce se zestoko pokajati sto su natrcali na ovog mog prijatelja, posto je prilicno za**ban lik i nece im ostati duzan. |
|
|
|
|
Mar 17 2009, 13:16
Poruka
|
|
|
Ovde su svi mac korisnici tako da nema problema
|
|
|
|
|
Mar 17 2009, 14:21
Poruka
|
|
|
Meni su oni ( PC Centar ) sve samo ne ozbiljni. Milion x sam bio ( posto su mi u komsiluku, na BBrdu ), trazio, narucivao i nikad mi nista nije stiglo ( citaj : nikad nisu ispostovali )...
Moja pohvala, visestruko pozitivno iskustvo i nahvala ide Atom Computers - u. Bez razmisljanja kupujem ( samo ) tamo. Pozoves, konsultujes, dobijes pravi odgovor, narucis i u minut je ispostovan dogovor. |
|
|
|
|
Mar 17 2009, 14:33
Poruka
|
|
|
Taj srednji pin na konektoru odlomis (nemoj da seces) kombinirkama za 5 sekundi (pre toga kazes vlasniku da okrene glavu)
U Zakonu pise nesto kao da se proizvodi koji se prodaju moraju imati uputstvo na srpskom jeziku. Doticno uputstvo sam video samo par puta. Windows na italijanskom se nikako ne moze prodavati u srbiji. Eto srece pa Vista moze da se prebaci, XP ne moze. Sta reci, nego da je situacija vise nego ocajna, globalno. |
|
|
|
|
Mar 17 2009, 14:46
Poruka
|
|
|
i XP moze, ali na zalost samo engleski, na koji se instalira MUI za odgovarajuci jezik:
http://en.wikipedia.org/wiki/Multilingual_User_Interface Kod Viste su promenili najbitniji detalj, a to je da su binarni fajlove za jezike odvojeni, dok je ostatak binarnih fajlove jezicno neutralan, tj. isti je za sve verzije Viste bez obzira na jezik interfejsa, pa je onda lako to promeniti. Ali, ipak ostaje cinjenica da su coveku uvalili laptop za italijansko trziste, sto je nedopustivo (verovatno je toga imalo kod nekog velikod dilera viska pa je bio solidan popust ili nesto slicno, ali to nije opravdanje ako se prodaje kod nas po regularnoj ceni). |
|
|
|
|
Mar 17 2009, 15:28
Poruka
|
|
|
Eto srece pa Vista moze da se prebaci, XP ne moze. Vista Home Basic takodje nema podrsku za promenu jezika interfejsa, samo Ultimate i Enterprise. Medjutim, neko je iskoristio mogucnosti OS-a i napravio programce uz pomoc koga i u Home Basic varijanti mozes da instaliras dodatne jezike. Mi smo sami racunar doveli u upotrebno stanje, ali ovo se nece na tome zavrsiti, sigurno. Inace da, po zakonu svaki tehnicki uredjaj koji je zvanicno uvezen i zvanicno se prodaje ovde, mora imati uputstvo za upotrebu na lokalnom jeziku. |
|
|
|
|
Mar 17 2009, 17:48
Poruka
|
|
|
Inace da, po zakonu svaki tehnicki uredjaj koji je zvanicno uvezen i zvanicno se prodaje ovde, mora imati uputstvo za upotrebu na lokalnom jeziku. malo je ooftopic ali pre nekih godinu dana sam kupio kevi neku napucanu mashinu za sudje sa 300.000 programa i dobio uz nju uputstvo na arapskom i francuskom nije bilo chak ni uputstva na engleskom sa kojim bi se snashao nego sam morao da skidam pdf sa neta pa da printam. odushevio me arapski kada sam ga video onako naopakog |
|
|
|
|
Mar 17 2009, 22:53
Poruka
|
|
|
pa to nije obicna masina, to je masina za harem, tako da svaka zena moze da ima svoj program kako njoj odgovara
Salu na stranu, za koji to uredjaj kod nas dobijate uputstvo na srpkom, cast izuzecima? Posto se 99% svega pravi u Kini, toliko brzo menjaju serije i modele, da ni na engleski ne stizu da prevedu. Znao sam zenu odavde koja je predavala na filoloskom u ovde maltene gladovala, otisla je u Kinu i zivi gospodski, u pocetku je prevodila tekstove sa kineskog na engleski za ambalazu, a sada radi i uputstva, knjige itd. Mi u Srbiji jos nismo stigli dotle da sve sto se uvozi obavezno ima deklaraciju (kontejneri "SLJ" robe koja je prakticno za otpad prolaze bez problema, ali zato nastrada krajnji prodavac kad mu dodje inspekcija), a kamoli da ima uputstvo na srpskom. |
|
|
|
|
Mar 18 2009, 00:33
Poruka
|
|
|
^ Pričaš napamet...
To je zakonski itekako regulisano i kazne za prodaju opreme bez uputstva na srpskom su DRASTIČNE. A takođe, ako mi se čini dobro, to podleže krivičnoj odgovornosti, što znači da ako se neko povredi usled lošeg rukovanja a dokaže se da nije dobio upotstvo na srpskom diler ide u zatvor. Ne znam da li je u pitanju neobaveštenost, ali nemar sigurno jeste. To bi samo lepo trebalo prijaviti u inspekciju, pa nek se češu... Burazer mi je inspektor pa znam. A i bivši polaznik se specijalizovao za prevod i prelom uputstava za rukovanje. Od automobila do kućnih aparata. Čovek već godinama radi samo to, razbija se od posla i izdržava porodicu od toga. Dakle, tvrdim da se to radi kod nas i to dosta. Zvanični zastupnici, tj. uvoznici ne prave takve greške sigurno. Da ne kažem svi ali većina sigurno. Ko zna kako su ovi debili došli do tih kompova i zašto ih tako prodaju... Samo da znate, nešto što obično nije poznato, u inspekciju može da se ode ne samo da bi prijavili nekog, već i da pitate za savet. Ne morate reći ime firme i sl. Ali vrlo rado će vam dati bilo kakav savet koji vam treba. Žalosna je istina da nemamo ni blizu dovoljno inspektora, pa zbog toga sve to ovako prolazi... Pozdrav. |
|
|
|
|
Mar 20 2009, 20:06
Poruka
|
|
|
Ne pricam napamet, vec o realnosti.
To sto mnogi uredjaji tipa TV, DVD i slicno imaju nazovi uputstvo na srpskom u kojima su opisane samo najosnovnije funkcije i podesavanja, ne znaci da je situacija kakva bi trebala da bude po zakonu. Na foto forumu je bila rasprava o tome kako vecina svetskih brednova ciji se DSLR fotoaparati prodaju kod nas nema uputstvo na srpskom. O blicevima i ostaloj opremi da ne pricamo. Ja sam npr. uz kameru Sony DCR-HC37E dobio uputstva na turskom, madjarskom, ceskom, poljskom i slovackom. Dakle, cak ni engleskog nema, a kamoli srpskog. Ali je u kompletu dosla knjizica "Accessories" sa kratkim opisima na engleskom, francuskom, nemackom, spanskom, italijanskom, flamanskom, ruskom i poljskom. Dakle, ispostavlja se da su samo poljaci u poziciji da imaju kompletnu dokumentaciju, a ostale ko sisa. Sad, ne znam da li su zakonom obuhvaceni i ovi uredjaji, ili samo bela tehnika, kucni aparati i sl. |
|
|
|
|
Mar 20 2009, 21:13
Poruka
|
|
|
Ok ovo je off.. ali imam pitanje. Davno mi je jedan prodavac u robnoj kuci Mitic ( ako se neko josh njih seca..u knez mikinoj ) u neobaveznom razgovoru o kvalitetu ponude rekao da je kod nas.. hmm..uslovno recheno javna tajna/neobaveshtenost da u zakonu postoje chlanovi koji kazhu da prodavac MORA da zameni na bilo koji nachin defektnu robu ako kupac insistira na to [ znachi nema ono 45 dana, pa vam opravimo i vratimo novu-opravljenu robu ] i da svaki tehnichki predmet mozhe da se vrati u roku od 6 meseci ukoliko je ..valjda vracen u istom stanju u kome je uzet..
Ja sam pisao trgovinskoj inspekciji jednim drugim povodom pre nekih mesec dva i dotakao sam se tih pitanja ali mi naravno nisu nikad odgovorili. Ima li neko pouzdanu inforaciju o tome? |
|
|
|
|
Dec 5 2009, 11:47
Poruka
|
|
|
chupawy da li se zna ko daje granciju za HP monitore ako se kupi kod tih donkija
|
|
|
|
|
Dec 5 2009, 15:51
Poruka
|
|
|
Nem pojma, zvao sam tri puta samo da saznam da li imaju HP na lageru i nisam dobio odgovor.
Izgleda da su mnogo jaki trgovci pa rasprodaju sve računare i njima ne ostane ni jedan za vodjenje evidencije. Prošli put sam čekao 10 dana (samo da pošalju komponente, ne da sklapaju) i na kraju tražio da mi vrate novce jer su hteli da menjaju pola komponenti sa predračuna koji je već bio plaćen. U fazonu ma kakve veze ima, isto je to. |
|
|
|
|
Dec 7 2009, 11:50
Poruka
|
|
|
Kada sam pitao da li se zna ko daje u gigatronu garanciju za HP, pitao sam iz razloga jer je Pakom ocrnjen i to debelo.
Pročitajte sledeću temu sa benchmark foruma, nećete verovati: Opet problem sa Pakomom i HP Izvinavam se pokretaču ove teme što idem u off ali treba znati ako kupujete u pomenutoj firmi šta može da vas čeka... |
|
|
|
|
Dec 7 2009, 14:54
Poruka
|
|
|
Nemam direktno iskustvo sa servisom Pakom-a ali imam, relativno skoračnje, iskustvo sa njihovom maloprodajom. Nakon što su me u Gigatronu više od nedelju dana zavlačili, obratio sam se maloprodaji Pakom-a u Nišu, kojima nije bilo teško da mi već nakon sat vremena jave da su pronašli jedan primerak traženog monitora (HP2475) negde u Beogradu, te da mogu odmah da ga poruče, ukoliko sam zainteresovan za kupovinu. Nisu tražili nikakav avans, niti sam bio u obavezi da ga kupim.
Budući da je u pitanju bila poprilična svota novca (i činjenica da ga je bilo nemoguće zameniti za drugi primerak), nameravao sam da ga detaljno pogledam pre kupovine (dead pixels, backlight bleeding, color shift itd.), što nije praksa koji svi dozvoljavaju. Momku koji je tamo radio nije bilo teško da monitor lepo (i pažljivo) otpakuje, poveže na računar i pusti me da ga testiram do mile volje. Čak mi je dao da probam neke njegove programe za traženje mrtvih piksela i tražio ih po ekranu zajedno sa mnom. Možda sam samo imao sreće (kuc-kuc-kuc). Pretpostavljam da postoje različita iskustva. Čisto komentarišem pošto i moja priča ima veze sa obe pomenute firme i monitorima. Izvinjavam se pokretaču teme ako komentar nije prikladan. |
|
|
|
|
Dec 7 2009, 18:55
Poruka
|
|
|
Ja nemam takodje iskustva sa Pakomom, ali drug, koji radi u viewsonic-u, kaze da imaju ekstremno mali broj reklamacija generalno na njihove monitore. Takodje mi je rekao da su Pakom samo dileri, a da je viewsonic zaduzen za reklamacije.
|
|
|
|
|
Dec 7 2009, 19:00
Poruka
|
|
|
|
|
Dec 25 2009, 13:23
Poruka
|
|
|
Tačno je da se uz svaki proizvod MORA dobiti uputstvo na srpskom. Međutim, ukoliko ga nema za to nije kriv diler već uvoznik, iako diler plaća kaznu. Zašto je tako? Zato što uputstva ne štampaju dileri. Problem je što dileri veruju uvoznicima, a uvoznici lokalnim kacelarijama da se u kutiji nalaze lokalizovana uputstva i niko ne proverava robu.
U mojoj firmi (koja je uvoznik računarske opreme) je večita rasprava čiji je posao štampanje lokalizovanih uputstava, uvoznika ili vendora čija je roba. U toj raspravi prolazi vreme i prodaje se roba. Sledeći korak je dernjava iz prodaje "Gigatronu je uletela inspekcija! Ivana, sklepaj nešto na brzinu! Ti si dizajner!" "Ali za šta im treba uputstvo?" "Za Asusov monitor. 17-ica" "Ali imam samo za 19-icu" "Ma samo promeni naslov" I tako dobijete netačna uputstva. A to za OS na italijanskom, do doga je isto došlo jer neko nije proveravao robu kada je uvozio i takva roba treba da se vrati. Ne može na srpskom govornom području da se prodaje nešto na italijanskom. Ako prodavac neće da vam zameni ili nema vremena tražite njihove uvoznike. |
|
|
|
|
Jan 19 2010, 22:23
Poruka
|
|
|
Hi hi, koja zbrka oko kompleta microsoft wireless desktop 3000.
Vidim u ponudi Microsystem-a, pregledam karakterestikike, naručim, jednostavno. Šiapk stiglo nešto slično, ali ni nalik. Vratim posle cimanja i ubeđivanja sa raznim likovima da ja hoću ono što je na slici i na linku za opis proizvoda, a ne šta njima padne na pamet da pošalju. Uglavnom ta priča se završila, vratili novce jer ne mogu nabaviti ono što nude. Posle nedelju dana od celodnevnog natezanja samnom i vraćanja robe i dalje imaju pogrešan opis proivoda. Krenem da tražim komplet dalje i imam šta videti svi dileri koji imaju ovaj komplet u ponudi na sajtu prikazuju jedno, a prodaju drugo. Prevara, slučajna ili namerna, je očigledna kada tek kada se uporede šifre proizvoda i priložene slike i linkovi. Primer Oj Srbijo mati nemoj ništa prodavati. |
|
|
|
|
Jul 6 2010, 10:35
Poruka
|
|
|
Evo ja sam hteo da kupim monitor od 400e u Comtrade-u, odem na sajt njihov, nadjem i okrenem broj HALO shop-a - zvoni 3x do kraja, nema odgovora iako pise da rade do 20h. (zvao sam ih oko 16:30). Okrenem drugi broj, ista situacija. Na kraju nadjem drugi (slican) model u Etronu i dogovorimo se za 5 min, sada cekam da stigne
Do your job people! |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 04:33 |