Izolovanje kose, Izolovanje kose uz pomotj osvetljenja ili softwarea |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Izolovanje kose, Izolovanje kose uz pomotj osvetljenja ili softwarea |
Dec 20 2008, 16:29
Poruka
|
|
|
chitao sam mnogo uputstava do sada,
ovde i drugde, kako izolovati portret osobe sa pojedinachnom kosom. sve se svelo na nekoliko photoshop tip-ova i nekoliko tip-ova o postavci rasvete. bar shto se uspeha i kvaliteta tiche. probatju malo preciznije: uspeli smo, kakogod da dobijemo oshtre vlati kose na fotki. ali, kontrast nije dovoljno jak medj kosom i pozadinom, da bismo mogli lako ovo da izolujemo i turimo drugu pozadinu, instead. da li je neko ukachio neshto novo shto tje svima nama pomotji da premeshtamo modele iz jedne sredine u drugu, softverski, [zato shto nam pozadina nije uzpela na fotci, npr.]? |
|
|
|
|
Dec 20 2008, 16:54
Poruka
|
|
|
Sve zavisi. Odgovor na to pitanje ne postoji, tipa uzmi ovo, i radi tako i tako. Postoji bezbroj metoda, a koju ces ti izabrati zavisi od tvog umeca u ps-u i raspolozivog vremena. Na pr ja bi ti izolovao crnu kosu sa crne pozadine, ali bi mi za to trebalo mnogo vremena, pa shodno tim bi bilo i mnogo naplaceno
|
|
|
|
|
Dec 20 2008, 17:04
Poruka
|
|
|
KinteC, hvala na odgovoru.
Naime, svestan sam toga da je postavka svetla i pazljivo vatana fotka zakon. No, ako se u nekim sluchajevima dogodi da imamo savsheni prizor, gde bi samo bolja pozadina trebala, nalazimo se ovde na DZ-u sa ovakvim pitanjima. pen tool, dodge and burn, masks, blending modes... sve je to ok i radi u mnogim sluchajevima. i sam tju za neke ljude potegnuti nemogutje i pritji pixelima ochi u ochi. Pitam se, samo, da li je Japanac napravio novu varijantu, lli neki DIY entuzijasta da olakshaju ovaj proces. i to je sve. |
|
|
|
|
Dec 20 2008, 17:25
Poruka
|
|
|
Hmm... Ne mogu baš da se složim sa vama... Daleko od toga da postoji bezbroj tehnika. Postoji ih nekoliko i samo još par varijacija na tu temu.
1. Tehnika "za 2 minuta", kako je ja zovem radi kada je dobar kontrast između pozadine i kose. Tu se koristi Blending Options Layer Stil. Vrlo je jednostavna, međutim, vrlo neočekivana i malo ljudi je koristi u praksi jer većina ljudi i ne zna šta on može. 2. Selekcija preko alfa kanala, četkica i blend moda Overlay (ili varijacija na temu - Burn i Dodge alati) i kasnije doterivanje maske. Dobar kvalitet i kod problematičnih slika. Ali zahteva vreme. 3. Korišćenje dvostruke maske. Vrlo nezgodna tehnika koja daje najbolje rezultate. Međutim, po meni, odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je daleko bolji kod prva dva načina. Pri tom, retko daje osetno bolje rezultate od tehnike 2. Generalno, koristi se kad nema kompromisa u pogledu kvaliteta, a rok nije "za juče". Nekoliko autora je pisalo na ovu temu. Potraži naslove pod "Photoshop Masking techniques" ili tako nešto. Međutim... Iako je sve ovo korisno znati, a ja jesam obavezan zbog posla kojim se bavim, poslušaj moj savet, ako hoćeš, i prvo probaj sa: OnOne MaskPro Odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je toliko dobar da će ti teško zatrebati neki drugi alat... Po mnogo čemu izuzetan plugin... Pozdrav. |
|
|
|
|
Dec 21 2008, 00:01
Poruka
|
|
|
|
|
Dec 21 2008, 19:16
Poruka
|
|
|
Hmm... Ne mogu baš da se složim sa vama... Daleko od toga da postoji bezbroj tehnika. Postoji ih nekoliko i samo još par varijacija na tu temu. 1. Tehnika "za 2 minuta", kako je ja zovem radi kada je dobar kontrast između pozadine i kose. Tu se koristi Blending Options Layer Stil. Vrlo je jednostavna, međutim, vrlo neočekivana i malo ljudi je koristi u praksi jer većina ljudi i ne zna šta on može. 2. Selekcija preko alfa kanala, četkica i blend moda Overlay (ili varijacija na temu - Burn i Dodge alati) i kasnije doterivanje maske. Dobar kvalitet i kod problematičnih slika. Ali zahteva vreme. 3. Korišćenje dvostruke maske. Vrlo nezgodna tehnika koja daje najbolje rezultate. Međutim, po meni, odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je daleko bolji kod prva dva načina. Pri tom, retko daje osetno bolje rezultate od tehnike 2. Generalno, koristi se kad nema kompromisa u pogledu kvaliteta, a rok nije "za juče". Nekoliko autora je pisalo na ovu temu. Potraži naslove pod "Photoshop Masking techniques" ili tako nešto. Međutim... Iako je sve ovo korisno znati, a ja jesam obavezan zbog posla kojim se bavim, poslušaj moj savet, ako hoćeš, i prvo probaj sa: OnOne MaskPro Odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je toliko dobar da će ti teško zatrebati neki drugi alat... Po mnogo čemu izuzetan plugin... Pozdrav. hvala, jovbranko, korisni podaci. maskiram ja i kanalishem do slepila. ali kao shto ti reche, vreme... gledatju da isprobam ovaj program chim ga se domognem. |
|
|
|
|
Dec 21 2008, 19:18
Poruka
|
|
|
zanimljiva tehnika. isprobatju je sigurno nekad. ali sada se radi o malom kontrastu i slichnoj boji. gotovo sigurno netje upaliti. |
|
|
|
|
Dec 21 2008, 19:59
Poruka
|
|
|
1. Tehnika "za 2 minuta", kako je ja zovem radi kada je dobar kontrast između pozadine i kose. Tu se koristi Blending Options Layer Stil. Vrlo je jednostavna, međutim, vrlo neočekivana i malo ljudi je koristi u praksi jer većina ljudi i ne zna šta on može. Jel moze malo detaljnije o toj tehnici ili neki link sa objasnjenjem? Hvala |
|
|
|
|
Dec 22 2008, 14:48
Poruka
|
|
|
Mislim da ce ti ovo resiti problem ,ja licno koristim ovaj plug-in i odlicno radi
http://www.vertustech.com/fm_overview.htm |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 16:56 |