Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

Reply to this topicStart new topic

Izolovanje kose, Izolovanje kose uz pomotj osvetljenja ili softwarea

Ocena 4 V
V
tataleka
poruka Dec 20 2008, 16:29
Poruka #1

Grupa: Članovi
Datum reg.: 1-September 08
Član broj: 23,419

chitao sam mnogo uputstava do sada,
ovde i drugde, kako izolovati portret osobe sa pojedinachnom kosom.
sve se svelo na nekoliko photoshop tip-ova i nekoliko tip-ova o postavci rasvete.
bar shto se uspeha i kvaliteta tiche.

probatju malo preciznije:
uspeli smo, kakogod da dobijemo oshtre vlati kose na fotki.
ali, kontrast nije dovoljno jak medj kosom i pozadinom,
da bismo mogli lako ovo da izolujemo i turimo drugu pozadinu, instead.

da li je neko ukachio neshto novo
shto tje svima nama pomotji da premeshtamo modele
iz jedne sredine u drugu, softverski,
[zato shto nam pozadina nije uzpela na fotci, npr.]?
Go to the top of the page

+Quote Post
KinteC
poruka Dec 20 2008, 16:54
Poruka #2

Datum reg.: 3-April 06
Član broj: 4,035

Sve zavisi. Odgovor na to pitanje ne postoji, tipa uzmi ovo, i radi tako i tako. Postoji bezbroj metoda, a koju ces ti izabrati zavisi od tvog umeca u ps-u i raspolozivog vremena. Na pr ja bi ti izolovao crnu kosu sa crne pozadine, ali bi mi za to trebalo mnogo vremena, pa shodno tim bi bilo i mnogo naplaceno smile.gif Poenta je da se kod samog fotografisanja obrati paznja na postavku scene/svetla, kao sto si i sam rekao, pa se kasnije dobro pripremljena fotografija lako obradi/izoluje za 1minut. A i zavisi od namene gde ce se ta fotka kasnije koristiti. Za web cesto prolazi autmatizacija tipa laso ili extract...kao sto rekoh, zavisi za sta ti treba.

+Quote Post
tataleka
poruka Dec 20 2008, 17:04
Poruka #3

KinteC, hvala na odgovoru.
Naime, svestan sam toga da je postavka svetla i pazljivo vatana fotka zakon.
No, ako se u nekim sluchajevima dogodi
da imamo savsheni prizor, gde bi samo bolja pozadina trebala,
nalazimo se ovde na DZ-u sa ovakvim pitanjima.

pen tool, dodge and burn, masks, blending modes...
sve je to ok i radi u mnogim sluchajevima.
i sam tju za neke ljude potegnuti nemogutje i pritji pixelima ochi u ochi.

Pitam se, samo, da li je Japanac napravio novu varijantu,
lli neki DIY entuzijasta da olakshaju ovaj proces.

i to je sve.

+Quote Post
jovbranko
poruka Dec 20 2008, 17:25
Poruka #4

Datum reg.: 23-May 05
Član broj: 726

Hmm... Ne mogu baš da se složim sa vama... Daleko od toga da postoji bezbroj tehnika. Postoji ih nekoliko i samo još par varijacija na tu temu.

1. Tehnika "za 2 minuta", kako je ja zovem radi kada je dobar kontrast između pozadine i kose. Tu se koristi Blending Options Layer Stil. Vrlo je jednostavna, međutim, vrlo neočekivana i malo ljudi je koristi u praksi jer većina ljudi i ne zna šta on može.

2. Selekcija preko alfa kanala, četkica i blend moda Overlay (ili varijacija na temu - Burn i Dodge alati) i kasnije doterivanje maske. Dobar kvalitet i kod problematičnih slika. Ali zahteva vreme.

3. Korišćenje dvostruke maske. Vrlo nezgodna tehnika koja daje najbolje rezultate. Međutim, po meni, odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je daleko bolji kod prva dva načina. Pri tom, retko daje osetno bolje rezultate od tehnike 2. Generalno, koristi se kad nema kompromisa u pogledu kvaliteta, a rok nije "za juče".

Nekoliko autora je pisalo na ovu temu. Potraži naslove pod "Photoshop Masking techniques" ili tako nešto. Međutim...

Iako je sve ovo korisno znati, a ja jesam obavezan zbog posla kojim se bavim, poslušaj moj savet, ako hoćeš, i prvo probaj sa:
OnOne MaskPro

Odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je toliko dobar da će ti teško zatrebati neki drugi alat... Po mnogo čemu izuzetan plugin...

Pozdrav.

+Quote Post
mmm121
poruka Dec 21 2008, 00:01
Poruka #5

Datum reg.: 12-December 07
Član broj: 17,845

Pogledaj ovo:

http://denmuel.blogspot.com/2007/09/photos...ing-part-2.html

jel to sto trazis?

+Quote Post
tataleka
poruka Dec 21 2008, 19:16
Poruka #6

CITAT (jovbranko @ Dec 20 2008, 17:25) *
Hmm... Ne mogu baš da se složim sa vama... Daleko od toga da postoji bezbroj tehnika. Postoji ih nekoliko i samo još par varijacija na tu temu.

1. Tehnika "za 2 minuta", kako je ja zovem radi kada je dobar kontrast između pozadine i kose. Tu se koristi Blending Options Layer Stil. Vrlo je jednostavna, međutim, vrlo neočekivana i malo ljudi je koristi u praksi jer većina ljudi i ne zna šta on može.

2. Selekcija preko alfa kanala, četkica i blend moda Overlay (ili varijacija na temu - Burn i Dodge alati) i kasnije doterivanje maske. Dobar kvalitet i kod problematičnih slika. Ali zahteva vreme.

3. Korišćenje dvostruke maske. Vrlo nezgodna tehnika koja daje najbolje rezultate. Međutim, po meni, odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je daleko bolji kod prva dva načina. Pri tom, retko daje osetno bolje rezultate od tehnike 2. Generalno, koristi se kad nema kompromisa u pogledu kvaliteta, a rok nije "za juče".

Nekoliko autora je pisalo na ovu temu. Potraži naslove pod "Photoshop Masking techniques" ili tako nešto. Međutim...

Iako je sve ovo korisno znati, a ja jesam obavezan zbog posla kojim se bavim, poslušaj moj savet, ako hoćeš, i prvo probaj sa:
OnOne MaskPro

Odnos utrošeno vreme/dobijeni kvalitet je toliko dobar da će ti teško zatrebati neki drugi alat... Po mnogo čemu izuzetan plugin...

Pozdrav.

hvala, jovbranko,
korisni podaci.
maskiram ja i kanalishem do slepila.
ali kao shto ti reche, vreme...

gledatju da isprobam ovaj program chim ga se domognem.

+Quote Post
tataleka
poruka Dec 21 2008, 19:18
Poruka #7

CITAT (mmm121 @ Dec 21 2008, 00:01) *

zanimljiva tehnika.
isprobatju je sigurno nekad. ali sada se radi o malom kontrastu i slichnoj boji. gotovo sigurno netje upaliti.

+Quote Post
gizmo
poruka Dec 21 2008, 19:59
Poruka #8

VIP

Grupa: VIP
Datum reg.: 16-January 05
Član broj: 16

CITAT (jovbranko @ Dec 20 2008, 17:25) *

Jel moze malo detaljnije o toj tehnici ili neki link sa objasnjenjem?
Hvala smile.gif

+Quote Post
Svemir
poruka Dec 22 2008, 14:48
Poruka #9

Datum reg.: 5-March 07
Član broj: 9,530

Mislim da ce ti ovo resiti problem ,ja licno koristim ovaj plug-in i odlicno radi

http://www.vertustech.com/fm_overview.htm

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Sunday 19. May 2013 - 16:56

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.