Redizajn ili ne?, Sajt za koji treba da se radi SEO |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
Redizajn ili ne?, Sajt za koji treba da se radi SEO |
Mar 28 2009, 10:57
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 53 Datum reg.: 29-September 07 Član broj: 15,365 |
Uvek vredi poslusati one imaju svoj stav...
Da li raditi redizajn ovog sajta, nevidljivog sada na Google-u, ali za koji se radi SEO? http://www.vbi.rs Hvala
Prikačeni fajlovi
|
|
|
|
Mar 28 2009, 12:12
Poruka
|
|
|
Nazalost, mislim da ovde nema vajde od googla. Mislim, sadrzaj je dosta mali, kao i sama prezentacija, mislim da ovde na netu nema vajde od reklamiranja. Mislim postoje drugi vidovi reklame, tipa oglasi u novinama, tv, radio, pa da ova prezentacija bude propratni materijal.
Redizajn je opravdan samo za graficki deo, moze ovo mnogo bolje, ali za SEO ili Google page rank, samo gubljenje vremena... |
|
|
|
|
Mar 28 2009, 16:22
Poruka
|
|
|
... hm... sto se tice SEO mislim da vredi to raditi ... evo primer:
kada se u google-u unese pvc prozori na rpvoj strani dobie se firma pvcinzinjering za koju radimo SEO. .. efekta je da da firma itekako ima posla od klijenata sa neta ... ne vidim zasto ne bi trebalo raditi SEO ako ima toliko dobrih primera koji ukazuju na suprotno... sto se tice dizajna treba jos mnogo da se radi kao i na broju stranica ... |
|
|
|
Mar 28 2009, 17:21
Poruka
|
|
|
ol' skul Grupa: Supermoderatori Poruke: 1,920 Datum reg.: 15-January 05 Lokacija: interZone Član broj: 4 |
^tako je. naravno da ima koristi od promocije i SEO i treba sa baviti time.. dizajn uvek moze bolje da se uradi, ali mislim da je za odluku potencijalnog korisnika rent-a-car usluga daleko vazniji "dizajn" cena i cenovnika i raznovrsnost ponude. redizajn treba uraditi nakon sto se zaradi od klijenata koji su dosli preko sajta..
|
|
|
|
Mar 28 2009, 17:34
Poruka
|
|
|
... mi nismo radili dizajn .. dizajn je u stvari jedan klasican sablon .. naravno, gazde nece da plate redizajn vec samo SEO a to je sada minimalno i ne isplati se sve ispocetka... sam kod ne zahteva previse prerade za SEO .. ali sve ostalo zahteva .. tako je to u srbiji ...
|
|
|
|
Mar 28 2009, 19:00
Poruka
|
|
|
@ stratz
Ne znam samo kako samo možeš da tvrdiš takvu glupost da SEO nema vajde raditi... To, čini mi se, samo znači da nemaš pojma šta SEO zaista jeste. Ozbiljan SEO vrlo često podrazumeva i potpunu promenu teksta i preuređenje strukture sajta. To nije samo čist kod i korišćenje h tagova, stvar je neuporedivo ozbiljnija. Analiza ključnih reči, potrebe za geolokalizacijom, određivanje (više) fokusa SEO, pa tek u skladu sa tim promena strukture sajta, prepravljanje tekstova i sl., a kasnije ide deo vezan za povezivanje sa drugim sajtovima. Čak, da budem precizniji, promena teksta (i njegovo menjanje i dodavanje) je neminovna zato što klijent pre pisanja tekstova nema pojma koji su to kriterijumi rangiranja. Kada mu se objasni šta je sve to bitno (što se sadržaja sajta tiče) da bi se postigao dobar ranking onda oni sami prihvate vrlo voljno da prerade tekst čak u potpunosti. Zbog svega toga, to što ima malo teksta apsolutno nije nikakva prepreka. Cilj SEO-a je postići dobro rangiranje i klijentu treba da se objasni šta je sve tu potrebno da se uradi. Ako se ispostavi da je sajt loše koncipiran i da je kod nedovoljno kvalitetan, onda sledi i kompletan redizajn. Naravno, fer pristup je da se klijentu da cenovnik sa pojedinačno nabrojenim svim stvarima koje su potrebne da se urade. Na klijentu je da odluči onda šta od svega toga hoće a šta neće da plati. Ako mu je i taj, da tako kažem, minimalni paket SEO skup, onda neka razmišlja o drugim strategijama da poboljša vidljivost sajta. SEO jedino nema smisla kada je neka firma eksluzivni zastupnik/uvoznik/proizvođač neke robe i nema nikakvu konkurenciju u svojoj oblasti. Onda mogu da dopuste luksuz da ih nije briga za SEO jer svi ionako, hteli - ne hteli, moraju da dođu kod njih. U svim drugim slučajevima SEO je bitan. @ 00001 Posle ovih dodatnih objašnjenja, stvar je malo jasnija. Ako je klijent zadovoljan izgledom sajta onda redizajn u vizuelnom smislu ne treba raditi. Ali mislim da bi struktura mogla da bude bolja. Informacije su poprilično šture, bilo bi bolje da ima više strana sa još više detalja i slika. Što se koda tiče, i njega bi trebalo još doterati. Nikad mi nisu bili jasni likovi koji na stranici stave da je kod validan a nije. I to zbog takvih banalnosti kao nedostatak closing tag-a koji vidim da se po pravilu dešava. To znači da nije slučajnost i da lik, zapravo, još nije prešao na Strict kod ali ga je deklarisao tako... No comment... Nego nevezano za to, mislim da ćeš imati jedan drugi problem... Vezano za to šta on očekuje i koliko košta to što očekuje. Mislim zaista da sa klijentom otvoreno popričaš i daš mu cenovnik sa svim stavkama koje bi trebale da se urade na sajtu. Ali i da vrlo jasno kažeš da ne možeš (niti iko može) garantovati dobro rangiranje ako nisu spremni da izdvoje novac za to. Nije tu u pitanju samo sajt, treba kasnije ulagati u povezivanje sa posećenim sajtovima, a to, gotovo sigurno moraju da plate. Govorim ti ovo da ne bude posle problema kako su oni platili a rezultata nema... Pozdrav. |
|
|
|
|
Mar 28 2009, 22:38
Poruka
|
|
|
jovbranko
Hvala za jako korektan i strucan komentar. Ne zameri stradz-u, smatram da je on dizajner i da ne mora nuzno da zna previse o SEO. Specijalizacija je potrebna. I kod mene dizajneri rade svoje a SEO se da prilagoditi web dizajneriskim resenjima ali, vazi i obrnuto. Timski rad je tu neophodan. Nasa iskustva u SEO su prilicno dobra tako da ne sumnjam da cemo i ovaj sajt (vbi.rs) dovesti i zadrzati na prvoj strani Google-a jer generalno, konkurencija je prilicno dohvatljiva u ovoj bransi u Srbiji - mislim na renta car agencije. Moje postovanje na dizajn zoni je pre svega osluskivanje procene dizajna, odnosno potrebe za njegovim redizajnom. Ne volim sablone ali originalan dizajn iziskuje troskove koje vlasnik nece da plati. Tako da ga sada forsiram da priprema tekstove, slike kako bi se povecavao broj stranica sa intuitivnim sadrzajem i naravno u obradjene u skladu sa SEO. |
|
|
|
Mar 28 2009, 23:53
Poruka
|
|
|
Vi mozete da pricate sta hocete, ali ja i dalje tvrdim da u ovom slucaju nema potrebe za SEO-om... znaci da imate neku prezentaciju sa ubica sadrzajem, naravno da je normalno da se radi SEO, ali ponovaljam u vasem slucaju je GUBLJENJE VREMENA!
Mislim, ja sam dao svoje misljenje, naravno ti radis kako ti je volja, ali raditi SEO za sajtic je gubljenje vremena... Ali dobro, svako ima svoje misljenje, ne zelim da ulazim u bilo koje rasprave, da li znam ili ne znam sta je SEO, dao sam svoje misljenje. |
|
|
|
|
Mar 29 2009, 00:35
Poruka
|
|
|
da citiram prijatelja koji ima isto tako "sajtic" za prodaju raznorazne kozmetike i opreme za salone..
"sajmovi, brosure... od toga nemam nista, da nije interneta mogao bi da zatvorim sutra". ali za sve te pojmove koji su njemu bitni.. on je ili prvi ili makar na prvoj stranici google-a.. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Saturday 25. May 2013 - 00:20 |