Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )

5 - broj stranica V  < 1 2 3 4 5 >  
Closed TopicStart new topic

Plakat protivU rasizma.

V
lunatico
poruka Oct 9 2007, 13:44
Poruka #41

Grupa: Članovi
Datum reg.: 12-February 07
Član broj: 9,095

CITAT (Urbana_Legenda @ Oct 9 2007, 13:33) *
Mozda malo banalizujem.

Banalizujes do krajnosti!

\/ wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Urbana_Legenda
poruka Oct 9 2007, 14:11
Poruka #42

Datum reg.: 25-May 05
Član broj: 738

^ wink.gif

+Quote Post
_six
poruka Oct 9 2007, 15:30
Poruka #43

Grupa: Članovi 1
Datum reg.: 7-November 06
Član broj: 7,207

Sto bi neko rekao VR'!!! tongue.gif
Steta bi bilo da ostane samo kao neka tema na tamo nekom forumu,jel razmisljas da ponudis nekome?

+Quote Post
ckujsica
poruka Oct 9 2007, 15:38
Poruka #44

Datum reg.: 21-March 07
Član broj: 9,836

CITAT (johnny. @ Oct 9 2007, 14:06) *
...
Ovde su najbitnija tri pojma: Crno+izbeljivanje=rasizam. A da ne bi bilo po "tvome", dakle nije svako skidanje crnog=rasizam, zato je tu oblik afrike. Što znači da imamo konstrukciju "izbeljivanje afrike=rasizam". wink.gif

meni smeta što se ovde rasizam odnosi samo na crnce (nisu samo oni diskriminisani, iako većina prvo pomisli na njih kad se priča o rasizmu).

druga stvar: rasizma ima ne samo u africi (a ovde kao da se radi baš konkretno o rasizmu u africi). al' dobro, kapiram da je afrika ovde metafora za crnce... što me opet vraća na priču odozgo...

sve u svemu- usko je. takoc.

+Quote Post
johnny.
poruka Oct 9 2007, 16:09
Poruka #45

Urednik

Grupa: Urednici
Datum reg.: 21-November 05
Član broj: 2,346

CITAT (_six @ Oct 9 2007, 16:30) *
Sto bi neko rekao VR'!!! tongue.gif
jel razmisljas da ponudis nekome?

Nisam još razmišljao ali, vidiš, mogao bih početi razmišljati o tome. wink.gif

CITAT (ckujsica @ Oct 9 2007, 16:38) *
meni smeta što se ovde rasizam odnosi samo na crnce (nisu samo oni diskriminisani, iako većina prvo pomisli na njih kad se priča o rasizmu).

A znači bilo bi bolje i nadasve jednostavnije (što je u grafičkom dizajnu i te kako nepoželjna pojava) kad bih tu strpo sve rase ovog sveta koje se osećaju diskriminminiimisanim? I belci se u Bronxu osećaju diskriminisanim pa šta ćemo onda? Sve rase ovog sveta spičiti na plakat? Ili zaboraviti na rasizam? Svima je isto, zar ne?

druga stvar: rasizma ima ne samo u africi (a ovde kao da se radi baš konkretno o rasizmu u africi).

Ondak da spičim celu planetu na plakat? Ili da pročitaš moj prvi post pa da vidiš da se ovde radi o konferenciji koja je održana u Južnoj africi.

sve u svemu- usko je. takoc.

Usko je kao kada bih na logo za zdravstvenu ordinaciju stavio stetoskop i onda može da se tvrdi da je usko. Rade lekari sa mnooogo više instrumenata. Ili staviš kuću u logo za nekretnine, a ono tamo valjaju i zgrade i dvorce i šupe... wink.gif

Al branim svoj rad argumentima, a? biggrin.gif

P.S. Ne znam koliko si čitala moje postove do sad, pomislio sam da će ti ovaj moj pristup delovati malo grubo, pa da ne pomisliš kako sam sujetan i da piz*im kad neko nije oduševljen mojim radom. Nije johnny takav samo kad ima argumente onda ih tresne na sto. wink.gif . Aj' čekam neko demantovanje.

+Quote Post
+olek
poruka Oct 9 2007, 17:00
Poruka #46

Datum reg.: 7-October 07
Član broj: 15,717

bas je ql...crvana komunizam neka bude smile.gif a crna je afrika...nista ne diraj OK je skroz

+Quote Post
lunatico
poruka Oct 9 2007, 17:13
Poruka #47

Datum reg.: 12-February 07
Član broj: 9,095

hmm... mozda sam onda ja pogresno protumacio ovaj plakat... Mislio sam da se ovde radi o ugnjetavanju crnaca na njihovoj teritoriji... i njihovom etnickom ciscenju koja je vrlo ocigledna sa vise aspekata i to od strane Amerike i njenih, naravno belaca...

Da jednostavno citiram deo pesme "Darkness" grupe RATM:

'AIDS is killing the entire African nation
And a vaccine is still supposedly under preparation
But these governments they don't mind the procrastination
They say "We'll kill them off, take their land and go there for vaction.'

ceo tekst mozete pogledati ovde >>Klik<<

iako je ovo, recimo kvalitetna diskusija, nije joj mesto na forumu GD... i zato se izvinjavam..
ali samo sam hteo da prezentujem kako sam ja video ovaj plakat!
smile.gif

+Quote Post
DeeArtist
poruka Oct 9 2007, 19:49
Poruka #48

Datum reg.: 4-October 07
Član broj: 15,576

Plakat je MASTERPIECE!

To što ne može svako da ga skonta iz prve dokaz je superiornosti tvoje ideje, a možda i njihove sujete.
Angažuj se pa nađi neki strani contest i prijavi rad - jer od naših 'leba nema... Obavezno.

I - SREĆNO! biggrin.gif

+Quote Post
ckujsica
poruka Oct 9 2007, 20:58
Poruka #49

Član broj: 9,836

CITAT (johnny. @ Oct 9 2007, 17:09) *
A znači bilo bi bolje i nadasve jednostavnije (što je u grafičkom dizajnu i te kako nepoželjna pojava) kad bih tu strpo sve rase ovog sveta koje se osećaju diskriminminiimisanim? I belci se u Bronxu osećaju diskriminisanim pa šta ćemo onda? Sve rase ovog sveta spičiti na plakat? Ili zaboraviti na rasizam? Svima je isto, zar ne?

mogu i sve rase ovog sveta na jednom plakatu da izgledaju dobro (u "dizajnerskom" smislu). vidiš benetton, npr... uostalom, ispade da ti je bitnije sredstvo nego cilj. da se razumemo, ne kažem da je nevažno da li je plakat dizajnerski dobro rešen, naravno da je važno, nego:
poenta je u jednakosti, a ti upireš prstom u jednu (ili dve!) rase... hm...

Ondak da spičim celu planetu na plakat? Ili da pročitaš moj prvi post pa da vidiš da se ovde radi o konferenciji koja je održana u Južnoj africi.

možda ipak bolje da ti pročitaš moj komentar? tongue.gif
je l' se radi o "world" konferenciji "against racism" koja je održana u južnoj africi ili konferenciji protiv rasizma na teritoriji afrike koja je održana u južnoj africi??? huh... rolleyes.gif

izgleda da nisam jedina koja je pogrešno(?) skontala:

CITAT (lunatico @ Oct 9 2007, 18:13) *
hmm... mozda sam onda ja pogresno protumacio ovaj plakat... Mislio sam da se ovde radi o ugnjetavanju crnaca na njihovoj teritoriji... i njihovom etnickom ciscenju koja je vrlo ocigledna sa vise aspekata i to od strane Amerike i njenih, naravno belaca...

Usko je kao kada bih na logo za zdravstvenu ordinaciju stavio stetoskop i onda može da se tvrdi da je usko. Rade lekari sa mnooogo više instrumenata. Ili staviš kuću u logo za nekretnine, a ono tamo valjaju i zgrade i dvorce i šupe... wink.gif

ponoviću: poenta je u jednakosti, a ti upireš prstom u jednu (ili dve!) rase... hm...

P.S. Ne znam koliko si čitala moje postove do sad, pomislio sam da će ti ovaj moj pristup delovati malo grubo, pa da ne pomisliš kako sam sujetan i da piz*im kad neko nije oduševljen mojim radom.

iju, taman posla! smile.gif

nego... brine me što sad ja ispado' gruba...

+Quote Post
johnny.
poruka Oct 9 2007, 21:24
Poruka #50

Urednik

^^ Ne brini, vidim ja u tonu kad je neko grub i provaljujem namere. Nisi gruba.

Pazi, kada bi se grafičko-dizajnerski predstavljala tako kompleksna pojava kao što je rasizam, na osnovu tvoje dosadašnje priče ja zaključujem da onda postoji samo jedan način i jedna forma da se apsolutno svaki vid te kompleksne pojave prikaže. Ako staviš na papir sve elemente tog "sistem" dobićeš znači jasne elemente koje treba grafički prikazati. Recimo da svaki taj element ima neki vrhunac, savršenstvo u grafičkom obliku. Znači na osnovu konstruktivnih predloga mora se doći do jedne "krajnje" granice. Onda kad sve te elemente dovedeš do "savršenstva" treba ih uklopiti u celinu. I to njihovo uklapanje ima neku "krajnju" granicu, tako da dolazimo do toga da postoji taj neki "savršen" način. Ali problem je upravo u kompleksnosti tog "sistema". Ispada da, što je sistem veći, teže ga je celokupnog obuhvatiti u grafičkom obliku. Zato se u grafičkom dizajnu "vade" neki više glavni elementi koji sami za sebe mogu simbolizovati ceo sistem. Kontaš? Zato sam ti i spomenuo stetoskop kao "simbol" doktora, i kuću kao simbol nekretnina. Kao što ti sa stetoskopom ne govoriš "ovaj doktor radi samo sa stetoskop i samo to ima u ordinaciji" tako ja ovim "crnim" ne govorim "vi žutaći ko vas *ebe". Vadiš neki "glavni" element koji simbolizuje ceo sistem i tako dobijaš na jednostavnosti. U suprotnom ja ne vidim način da se rasizam prikaže jednostavno.

+Quote Post
meteo021
poruka Oct 10 2007, 05:35
Poruka #51

Datum reg.: 13-February 07
Član broj: 9,113

Ideja je zaista odlicna i najlogicnije je da se primeni na crnce jer su oni ipak paradigma za ugnjetavanu rasu i rasizam uopste, a ako su vec u pitanju crnci, logicno je da je tu i Afrika, tako da je ta rasprava malo besmislena. Ja bih se vratio na plakat. Posto nisam znao da je ono znak za izbeljivanje, nisam ukapirao ideju i poruku plakata i siguran sam da mnogi drugi ne bi ukapirali sto moze da bude i dobro jer natera ljude da vise razmisljaju i pricaju o tome (kao sto je do toga i ovde doslo). Ako ljudi vec i ne ukapiraju ideju, trebalo bi makar da ono "stop racism" bude vece da slucajni prolaznik ipak zna o cemu je plakat, da ne pomisli da je neko turisticko putovanje u pitanju.

+Quote Post
johnny.
poruka Oct 10 2007, 08:07
Poruka #52

Urednik

CITAT (VROOOMER @ Oct 4 2007, 19:56) *
Zamerkica:
Razguli krupno - STOP RACISM -
Johnny, to je plakat.
NEK SE CUJE (VIDI) - NEK SE ZNA smile.gif

CITAT (meteo021 @ Oct 10 2007, 06:35) *
Ako ljudi vec i ne ukapiraju ideju, trebalo bi makar da ono "stop racism" bude vece da slucajni prolaznik ipak zna o cemu je plakat, da ne pomisli da je neko turisticko putovanje u pitanju.

Paaaa...svaki "normalan" dizajner kada radi plakat, pogotovo kad je tema tako "jaka", tj. kada plakat snažno propagira (naređuje) nešto, logično je da ta naredba štrči, dominira...bla..bla.. tako da sam ja radeći prvo, naravno, razvukao taj natpis. Onda sam pomislio da bi ovde to pravilo moglo da se prekrši i da bih mogao to drugačije da uradim, a potporu sam tražio u činjenici da nije klasičan NGO plakat koji samo propagira nešto nego je plakat za konkretan događaj (konferenciju), a taj događaj nije ono, koncert, miting, da poziva široke narodne mase da se okupe, pa mi je taj momenat dao za pravo da ipak ne uradim klasičnu varijantu štrčanja natpisa.
A ako neko sa ovakvom teksturom i ovim crnilom na africi pomisli da je turizam u pitanju...onda stvarno... Mislim da nedostatak boje, sunca, šarenila momentalno eliminiše ljudsku pomisao na turizam.
Eto, da ne ispadne sad da ni jednu kritiku ne prihvatam, samo pokušavam da odbranim i argumentujem zašto sam nešto tako uradio. Uostalom prva kritika na ovoj temi je bila Denisova koju sam momentalno pohvalio wink.gif .

CITAT (Trunks @ Oct 9 2007, 00:34) *
Ontopic: mislim da bi trebalo da poslušaš sepru/dorćolca, i kad nađeš vremena uradiš jednu seriju sa fotografijama, možeš možda naći nekoga sa Foto foruma da ti pomogne. Može da bude odličan dodatak za tvoj portfolio, tako da se vredi iscimati.

Slažem se, fali mi ovakvih "konkretnih" postera u portfoliu tako da bi vredelo, samo znajući sebe...hmm sad.gif

CITAT (NURBS @ Oct 9 2007, 09:01) *
a šta misliš o teksturi kože?

Misliš na ljudsku kožu, je l' tako? To bi bila ok varijanta samo ne znam koliko bi se provalila jer bi naravno išla koža crnog čoveka pa ne znam koliko bi to bilo prepoznatljivo kad bi se isekla u ovom obliku. Ali svakako bi priča bila još snažnija.

CITAT (NURBS @ Oct 9 2007, 09:01) *
bar ga malo odlepi od pozadine nekom nepravilnom senkom kad je vec tkanina naborana wink.gif

To namerno nisam hteo da bih dobio malo neprirodniji (arty) momenat. Da ne bude onako sve po pe esu, očekivano. smile.gif

+Quote Post
Issene Namelok
poruka Oct 10 2007, 08:16
Poruka #53

Datum reg.: 1-November 05
Član broj: 2,138

Super je plakat, samo bih ja to sve u vektorima ili bih slikao to.
Smeta mi i to sto super radi kao "Ne koristiti izbeljivach" ali ne i kao "Do not bleach".
Ja kad chujem "Bleach" pomislim samo na .....ustvari evo chak i google i wiki prvo pomisle na ono sto ja pomislim smile.gif

+Quote Post
NURBS
poruka Oct 10 2007, 15:15
Poruka #54

Datum reg.: 23-August 06
Član broj: 5,936

CITAT (johnny. @ Oct 10 2007, 09:07) *
Misliš na ljudsku kožu, je l' tako? To bi bila ok varijanta samo ne znam koliko bi se provalila jer bi naravno išla koža crnog čoveka pa ne znam koliko bi to bilo prepoznatljivo kad bi se isekla u ovom obliku. Ali svakako bi priča bila još snažnija.

Ustvari... sad nesto razmisljam, mozda da probas da kropujes iz neke fotke realnog tela, naravno crnackog... da ne bude kao flat tekstura. Ne znam da li sam jasan ~~

jedini problem je sto se stirak i koza ne kapiraju bas najbolje...

CITAT (issene @ Oct 10 2007, 09:07) *
Ja kad chujem "Bleach" pomislim samo na .....ustvari evo chak i google i wiki prvo pomisle na ono sto ja pomislim smile.gif

Jel to neki mangasuperheroj - Blejač ???

+Quote Post
_six
poruka Oct 10 2007, 18:12
Poruka #55

Datum reg.: 7-November 06
Član broj: 7,207

Uhhh bas sam iznenadjen nekim komentarima i predlozima sad.gif sad.gif sad.gif Morao sam da napisem ovo jer ce covek verovatno izgubiti zivce od odgovora tipa"ideja je super ali..."Ne zelim da ispadnem advokat a i rad ce do kraja ispasti shit!
Johnny znas sta, imam ja ideju:Nabavi grupu ljudi 5-6 crnih kombatica 2 jevreja,crnca,roma ......uslikaj kako ih kao tuku i opizdi ariel bold po duzini "stop rasizmu"Mislim da je ce to razumeti i da je to UMETNOST!
Izvinjavam se unapred ljudima koji su dali konstruktivne i opravdane predloge i kritike...

+Quote Post
VROOOMER
poruka Oct 10 2007, 18:16
Poruka #56

Član broj: 9,847

CITAT (_six @ Oct 10 2007, 19:12) *
Johnny znas sta, imam ja ideju:Nabavi grupu ljudi 5-6 crnih kombatica 2 jevreja,crnca,roma ......uslikaj kako ih kao tuku i opizdi ariel bold po duzini "stop rasizmu"

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

+Quote Post
DeeArtist
poruka Oct 10 2007, 20:34
Poruka #57

Datum reg.: 4-October 07
Član broj: 15,576

Nemoj da se trošiš na pravdanja, svako ima pravo da ispadne glup!
Dok si ovde pisao romane, mogao si napraviti još 10 plakata pa da pocrkaju od zavisti svi ovi kojima tvoj rad "nije dobar"...
Isto važi i za njih - postavite vaše ideje, pa da vidimo šta to po vama valja - i kako bi PRAVI plakat trebao da izgleda! tongue.gif
Na posao!! wink.gif

P.S. ideja sa isečkom od ljudske kože ne prolazi, jer bi se postavilo pitanje - da li je to muškarac ili žena (pa se skreće sa teme - nejednakost među polovima, eto opet polemike) - a uz to ne bi išao znak za izbeljivanje tkanine, već neka krema ili piling - ima i toga... i taj plakat bi ukapirale samo kozmetičarke laugh.gif

+Quote Post
n.i.f.
poruka Feb 19 2008, 18:22
Poruka #58

Datum reg.: 21-September 07
Član broj: 15,047

slučajno sam naleteo na ovaj plakat u tvom profilu. Vidim da je odavno prošla ova tema, ali moram da kažem. Johnny, ti si GENIJE! Eto, toliko.

+Quote Post
Shiva
poruka Feb 19 2008, 18:40
Poruka #59

Datum reg.: 19-February 08
Član broj: 19,258

Kao prvo pozdrav... novi sam član!

Plakat je izvrstan. Kritike na znak za izbjeljivanje su apsurdne jer je očito da se radi o metafori. Problem razumijevanja poruke je problem onoga tko ne razumije a ne problem onoga koji je poruku formulirao. Danas se značenje svega može otkriti u roku od par minuta. Tko je ljen ili nezainteresiran - njegov problem.

Realizacija ideje je vrlo jednostavna kako i dolikuje ovakvom radu. Previše detalja i ukrasa samo bi skrenuli pažnju s bitnih informacija. Odličan rad sve u svemu.

Nevezano uz plakat iz drugih postova je vidljivo da Johnny odlično razumije funkciju dizajna i u stanju je doživjeti dizajn na gotovo podsvjesnoj osnovi. Doista nie zlato sve što sija i čudi me što toliko dizajnera ne razumije da je estetika samo najbitnija sporedna stvar kada je dobar dizajn u pitanju. Percepcija dizajna je ono što radi posao, a estetika uvijek pomaže. Sama estetika s druge strane vrijedi malo.

Drago mi je vidjeti da ima ljudi koi su ozbiljno proučili posao koim se bave.

Pozdrav!

+Quote Post
johnny.
poruka Feb 19 2008, 19:07
Poruka #60

Urednik

Nemojte ljudi, već su me za*ebavali da otvaram više naloga i sam sebe hvalim biggrin.gif .

@n.i.f.
Ja kad sam sebe nazivao genijem mnogi su mislili da sam prso. By the way, trenutno koristim mail adresu johnny.genije[at]gmail.com smile.gif
Hvala, hvala, hvala.

@Shiva
Hvala, hvala, hvala.

Neki ovo nazivaju hranjenjem sujete, ja to nazivam podrškom. Stvarno mi znači puno. Hvala do neba, još jednom (uh, postajem patetičan).

+Quote Post

5 - broj stranica V  < 1 2 3 4 5 >
Closed TopicStart new topic

Lo-fi verzija Trenutno vreme: Wednesday 19. June 2013 - 23:25

Sve informacije (poruke, teme i sl.) predstavljaju stavove samo njihovih autora.
Objavljivanje informacija sa sajta u nekomercijalne svrhe moguće je samo uz navođenje URL adrese diskusije.
Za sve druge vidove distribucije potrebno je imati izričitu dozvolu administratora Dizajn Zone i/ili autora poruka.
Autorska prava za sadržaj poruke zadržava njihov autor, osim ako nije drugačije naznačeno.