[PITANJE] Importing iz AutoCAD-a u MAX |
Dobrodošli, goste ( Prijava | Registracija )
![]() ![]() |
[PITANJE] Importing iz AutoCAD-a u MAX |
Jun 16 2012, 02:17
Poruka
|
|
|
Grupa: Članovi Poruke: 42 Datum reg.: 11-March 05 Član broj: 376 |
Poz svima,
Imam jedno glupo pitanje, naime potrebno mi je da ubacim u scenu neke 3D modele radjene u kedu, medjutim kada ih otvorim u maksu toliko su jadni da su gotovo neupotrebljivi. Moje pitanje je da li je moguce da ih importujem kao "normalan" model a ne kao neupotrebljivo s**nje sa brda trouglica. U attachmentu sam stavio primer jednog takvog modela. Unapred hvala! P.S. Samo vas molim da mi ne postujete odgovore tipa: " Pa ovo nije tesko da se izmodeluje zasto ga jednostavno ne premodelujes?" |
|
|
|
Jun 16 2012, 07:38
Poruka
|
|
|
nemas attach?
ili ga ja ne vidim? |
|
|
|
|
Jun 16 2012, 10:42
Poruka
|
|
|
Koja glupost, stavio sam file i kliknuo na upload, medjutim ne moze da uploaduje tu vrstu fajla...
Nema veze svo sad ima http://www.speedyshare.com/PAHkn/36-015-885.rar |
|
|
|
Jun 16 2012, 13:02
Poruka
|
|
|
Nemam Max, ali zar ne možeš da očistiš to nekim modifikatorom koji čisti trougliće tj. pretvara sve u 4vorostrane poligone?
|
|
|
|
|
Jun 16 2012, 14:07
Poruka
|
|
|
|
|
Jun 17 2012, 22:16
Poruka
|
|
|
@taip
bez ljutnje, ali import modela i DWG-a su dve razlicite stvari @xray nema te sile koja moze od dxf-a da napravi iole upotrebljiv model, osim ako nije neka jednostavna kubicna forma kojoj trouglici ionako ne smetaju. Jednostavno se pomiri sa tim |
|
|
|
|
Jun 18 2012, 07:48
Poruka
|
|
|
cekaj xavera da ti vidi temu, on ima magiju za acad<>max
|
|
|
|
|
Jun 18 2012, 13:27
Poruka
|
|
|
@ dboxx
Znam za razliku,pogresan link sam zakacio.. Izvini @xray evo ponovo link..znam da je na spanskom,ali mislim da ce ti pomocii.. http://www.youtube.com/watch?v=HvIifnUUguM pozz |
|
|
|
|
Jun 21 2012, 20:53
Poruka
|
|
|
ako je ono sto dobijes u maxu isto ono sto vidis i u CAD-u (u smislu tacnosti geometrije) onda je to-to
Ako ti se model prilikom importa u cad skrlja onda treba da smanjis treshold za weldovanje ili da smanjis "maximum suface deviation for 3D solid" (ako su u pitanju solidi) Kad importujes idi preko AutoCAD drawing (*.DWG *DXF) izbegavaj Legacy AutoCAD |
|
|
|
|
Jun 22 2012, 12:17
Poruka
|
|
|
Hvala na odgovorima.
Na kraju sam sve premodelovao, previse lomljave i trouglica... Mislio sam da ima neka fora da ga sredi da model moze da se koristi al sta nema veze. Medjutim kada sam dobio te fajlove dobio sam i neki .sat format koji kada importujem dobijem neki body object stvarno to nikada nisam video , u cad-u sam video da moze da se sejvuje kako .sat medjutim kada probam da sejvujem nece. Da li neko mozda zna kako da sejvujem u taj format? Evo i screen shot-a kako izgleda taj .sat kada se importuje. http://i.imgur.com/s1CVB.jpg |
|
|
|
Jun 22 2012, 12:53
Poruka
|
|
|
sta ti tacno treba za taj sat?
odakle oces da ga cuvas? to je inv/ catiu file |
|
|
|
|
Jun 22 2012, 12:55
Poruka
|
|
|
verovatno je taj sat koji imas exportovan iz nurbsa (verovatno iz Rhino-a).
Iz cada isto mozes da exportujes sat ali samo nurbsove ili solide. a sta ti fali da radis sa body objectom maxu? |
|
|
|
|
Jun 22 2012, 13:41
Poruka
|
|
|
Mislio sam da mogu skraceno da postavim pitanje al izgleda da moram da nasiroko i nadugacko da pisem sta i kako...
Trebam da radim neke projekte, klijenti hoce da mi obezbede 3d fajlove kako ih oni nazivaju, odnosno modele najcesce u formatu .DWG i .DXF, ja sam probao da im objasnim da su to jadni modeli jer imaju previse trouglica i sta ti ja znam i da su mi gotovo neupotrebljivi osim kao referenca. Medjutim oni insistiraju da koristim te fajlove jer zele da mi na taj nacin ubiju cenu. E sad za par modela sam dobio .SAT format koji mi je extra, medjutim ne znam kako da od .DWG ili .DXF dobijem taj format. Odmah da napomenem da cad ne znam i prica solidi i ostalo mi nije jasna. Bio bih vam zahvalan ako bi ste mi pomogli i objasnili kako da konvertujem iz .DWG u .SAT jer je stvarno extra format odnosno model. Unapred hvala! |
|
|
|
Jun 24 2012, 13:41
Poruka
|
|
|
Poslednjih par godina se bavim ovom problematikom, pa ajd da malo filozofiram, kao sto umem.
Ajd prvo da pocnem sa blagom losom vescu. Export DWG iz AutoCAD-a u SAT nije moguc.... direktno. Ali moze indirektno. Prvo treba da exportujes model iz CAD-a u IGES ili STEP format, pa da ga zatim importujes u neki od programa za parametarsko modeliranje (SolidWorks, ProE, Inventor, Catia...mislim da moze i Rhino) a onda iz njega mozes lepo da exportujes u SAT. Sto se tice importa SAT u max 2012 je pravo pravcato osvezenje na radost nas koji radimo i u gore pomenutim parametarskim programima. Za ranije verzije maxa, postojao je plugin "nPower NURBS and Translator" koji je fantasticno uvozio sve pomenute formate (IGES, STEP, SAT,SLT, Rhino...), ali u sveopstoj borbi protiv pekabete, na zalost tog plugina za max 2012 i 2013 nema. Ali obican maxov SAT importer odradjuje posao extra. Moja preporuka je da neki SAT model importujes na razne moguce nacine koje nudi dijalog prozor pri importu pa vidis sta ti najvise odgovara. Naravno, te parametre mozes i naknadno menjati u "Body Object" rollout-u, ali ako nisi bas zainteresovan da se bakces sa njim, malo experimentisanja pri importu da ce ti zeljene rezultate. Ako ti ne smeta NURBS look importovanog modela, koji je uzgred fantastican, nemoj ga ni dirati. Medjutim ako si "zeljan" da sad teras mak na konac i ides na poly mesh, mogu ti reci da ne postoji lagan nacin za tako nesto ali ipak je moguce. U zavisnosti od parametara Body Object-a, jednostavnom konverzijom prebacis ga u editable poly, a zatim preko nekog alata za "quadrify" pokusas da sredis geometriju. Noviji maxovi imaju integrisan alat za quadrify u "Graphite modeling tools", a za starije potrazi skripte na "Script Spot" sajtu, ali od kompleksnosti geometrije, nemoj ocekivati neke spektakularne rezultate. U svakom slucaju dobices polaznu osnovu za dalju korekciju mesh-a. Evo nekih prostijih primera ove transformacije: ![]() ![]() ![]() Meni za sad jedini "problem"predstavlja mapiranje, sobzirom da unwrap momentalno ceo body pretvara u mesh, i to onaj gadni, sa trouglicima, ali i to nije toliki problem sobzirom da smooth odradjuje posao perfektno. Problem je naknadno editovanje uvw mape u unwrap editoru, jer je broj poligona prevelik, uzasno usporava viewport, bez obzira na jacinu graficke kartice. Relax moze da se otegne u nedogled a neretko bez ikakvog zadovoljavajuceg rezultata. Ja sam uglavnom radio sa SAT formatima sa masinskim modelima, kojima iskreno obican uvwmap modifajer odradjuje posao, sobzirom da su materijali uglavnom sljasteci metali, plastike i stakla, keramika... tj sve ono sto i ne zahteva posebno cimanje oko mapiranja i texturisanja. Na kraju zakljucak. SAT je odlican format, ne treba ga izbegavati, po mogucstvu izbegavati konverziju u editable poly/mesh osim ako nije preko potrebna. Unwrap i neko extremno mapiranje i texturisanje je "pain in the ass" ali ne i nemoguce. Eto, toliko od mene. Nadam se da ce pomoci. |
|
|
|
|
Jun 25 2012, 01:33
Poruka
|
|
|
Veliko hvala na odgovoru! Upravo skidam SolidWorks
|
|
|
|
Jun 25 2012, 17:47
Poruka
|
|
|
Probaj i ovo... Ironcad ima u sebi translatore pa mozes da importujes native modele iz svih poznatijih CAD programa....
http://www.ironcad.com/index.php/support/download-products Samo pri registraciji naznaci Serbia da bih eventualno po potrebi mogao da ti produzim trial za jos neki period... pozz. |
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Lo-fi verzija | Trenutno vreme: Thursday 20. June 2013 - 08:22 |